forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Vodič kroz stripove o Spider-Manu
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author  Topic Next Topic  

Bachy
Senior MemberCroatia
1348 Posts

Member since 06/05/2009

Posted - 25/02/2018 :  12:43:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Bachy a Private Message  Reply with Quote
Ako ste propustili prvo Spider-Manovo pojavljivanje, prije nekih 50 i nešto godina, ima još nade da se uključite u cijelu priču i pohvatate sve konce priče. Sve što trebate napraviti je početi čitati od prvog/pravog broja.
Odlučio sam napraviti mali vodič koji će neupućenima pomoći da shvate zapleteni Marvelov svijet u kojem žive Ljudi-Pauci…

1962. godine Spider-Man je bio predstavljen čitateljima u ediciji koja se gasila – Amazing Fantasy #15. Budući da je taj broj bio potpuni uspjeh, pala je odluka da se pokrene novi serijal i tako je nastao The Amazing Spider-Man u ožujku 1963. godine. Sve te epizode i Spider-Manove događaje možete pročitati u Essentialima koje je objavila Čarobna knjiga – hvala im na tome.
Od tada pa do danas izdano je toliko stripovskih serija i spin-offova originalnog Spider-Mana da postoje nebrojene stranice Wikipedije koje su posvećene tim serijalima, svjetovima, svemirima i čemu sve ne… Crtiće i filmove neću ni spominjati… Drugim riječima, pratiti Spider-Manove stripove može se činiti kao nemoguća misija ili zastrašujući podvig koji iziskuje puno vremena i energije.
No, na svu sreću, postoji više načina na koje možete početi pratiti Spider-Manove zgode i nezgode. Prvo ću vam reći na koji način je podijeljen Marvelov svemir. Postoje dva (za sada) glavna: Earth-616 i Earth-1610 ili Ultimate Universe.
Pokušat ću objasniti u čemu se razlikuju ova dva Marvelova svemira.
EARTH-616, iskonski svijet/svemir Spider-Manovih stripova u koji obvezno spada The Amazing Spider-Man serijal. Povijesni događaji na Zemlji su slični stvarnim povijesnim događajima s malim modifikacijama. Marvelova povijest u Earth-616 govori o tome da je premoćni Galaktus stvorio cijeli svemir koji je postao dom zagonetnim bićima s čudesnim moćima od najranijih dana. Povijest Earth-616 je ovdje gotovo usporedna sa stvarnom povijesti, osim što je dodano nekoliko izmišljenih zemalja i organizacija.
EARTH-1610 ili Ultimate Universe je stvoren 2000. godine za seriju Ultimate Spider-Man koji priča dobro poznatu priču o srednjoškolskom štreberu, Peteru Parkeru, koji je postao superjunak jer ga je ugrizao radioaktivni pauk. Ovaj svemir je sličan onom svemiru iz Earth-616, ali nema toliko doticaja s vanzemaljskim posjetiteljima i silama kroz svoju povijest.
Ako vas je zbunila cijela ova priča o dva svemira, bez brige, stvar se još dodatno zakomplicira 2015. godine. Navedene godine, Marvel je stvorio priču pod naslovom „Secret Wars“ u kojoj se ta dva svemira sudaraju i međusobno uništavaju i stvaraju jedan svemir u kojem postoje dva Spider-Mana, jedan pored drugog…
Ako sam vas uspio zainteresirati da počnete čitati neki od serijala – evo od kojih biste brojeva/epizoda trebali početi čitati Spider-Mana po svemirima:

Earth-616
*The Amazing Spider-Man #1 (1963. godina)
Kao što sam već i spomenuo, ovo je prvi ekskluzivni strip o Spider-Manu koji mogu preporučiti onima koji imaju vremena za čitanje i nikuda im se ne žuri. Essentiali koje je izdala Čarobna knjiga nisu skupi i lako se dadu nabaviti, a za ostatak vjerujem da ćete se nekako snaći, ako nikako drugačije onda cbr i cbz fileovima koji su itekako dostupni po internetskim bespućima.

*The Amazing Spider-Man #442 (1999. godina)
1999. godine Marvel je brojevima od 442 do 449 dodijelio brojeve od 1 do 9 i na taj način poručio čitateljima da je sada pravo vrijeme da ponovno počnu čitati Spider-Mana. Kriminal po Newyorškim ulicama je uzimao maha i postavlja se pitanje: Gdje je Spider-Man? Izadnje se vratilo originalnoj numeraciji s brojem 450.

*The Amazing Spider-Man #546 (2008. godina)
Nakon Marvelovog Građanskog rata (Marvel Civil War) promijenilo se puno toga (što ste mogli pročitati u Darkwoodovim izdanjima) – a pogotovo u životu Petera Parkera. Hrpa drastičnih promjena koje su se dogodile do ovog broja utjecala je na mišljenje većine Spider-Manovih fanova da je ovo odlična prilika za novi početak…

*The Superior Spider-Man #1 (2013. godina)
Sam početak The Superior Spider-Mana uključuje brojeve od 698 do 700 originalne serije The Amazing Spider-Man s još nekim dodatcima (The Amazing Spider-Man #699.1 i Avenging Spider-Man #15.1). Sada moram malo spojlati pa oni koji ne žele da im pokvarim užitak čitanja neka preskoče nekoliko sljedećih redova teksta.
Događaju se dramatični događaji, ludi znanstvenik Otto Octavius živi u tijelu Petera Parkera nakon što je pravog Petera Parkera prebacio u umiruće tijelo Otta Octaviusa. Otto Octavius je odlučan u nakani da bude bolji Spider-Man i bolji čovjek nego što je to Peter Parker bio. Tako da ako želite neki novi početak priče o nekom novom apgrejdanom Spider-Manu – tu su izdanja Phoenix Pressa.

*The Amazing Spider-Man #1 Relaunch (2014. godina)
U dramatičnom novom rođenju The Amazing Spider-Maa serije predstavlja se priča u šest dijelova pod naslovom „Lucky to be Alive“ u kojoj se Peter Parker vraća kao Spider-Man. Serija je zamišljena tako da objedini sve Ljude-Pauke iz svake dimenzije s vođom Peterom Parkerom Spider-Manon iz Earth-616.

Earth-1610
*Ultimate Spider-Man #1 (2000. godina)
Marvel je redizajnirao originalnog Spider-Mana, smjestio ga u potpuno novi svemir, serijom koju je počeo objavljivati pod naslovom Ultimate Spider-Man 2000. godine. Ova priča počinje slično kao i originalna saga samo je prilagođena vremenu i tehnologiji. Tako se Spider-Man služi mobitelom, kompjuterom i drugim tehnološkim dostignućima današnjice. Ove epizode se mogu vrlo jeftino nabaviti u izdanju LM Informatike i Bookglobea.

Earth-1610 postoji odvojeno od Earth-616, samim time postoje i dva Spider-Mana, tako da izlaze dvije serije u isto vrijeme. 2015. godine dva Spider-Mana počinju živjeti u jednom svemiru.

All New, All Different Marvel – nakon Secret Warsa rođen je novi svemir u kojem istovremeno postoje dva suvremena Spider-Mana:
*Amazing Spider-Man #1 (2015. godina)
Trenutno ova serija prati Petera Parkera iz Earth-616 u novom Marvelovom svemiru. Parker vodi multinacionalnu kompaniju, Parker Industries, uz pomoć njegovih povjerljivih zaštitara…
**Spider-Man #1 (2016. godina)
Vratimo se na čas u Earth-1610 i to u vrijeme prije Secret Warsa, originalni Peter Parker/Spider-Man zamijenjen je novim Spider-Manom, Milesom Moralesom, nakon njegove prerane smrti. Miles Morales doživljava slično iskustvo, kao srednjoškolca ga ugriza radioaktivni pauk i on to tumači kao sudbinu da postane novi Spider-Man.

A sad… idemo u budućnost svemira pod naslovom All New, All Different Marvel Universe, gdje je Miles Morales zaštitar Peteru Parkeru iz Earth-616. Ova serija stripova vodi nas kroz još bolje upoznavanje Spider-Manovog lika…Ako sam negdje pogrešio ili propustio spomenuti, slobodno me ispravite ili dodajte ono što sam prpoustio...
Edited by - Bachy on 15/04/2018 20:41:08

Bachy
Senior MemberCroatia
1348 Posts

Member since 06/05/2009

Posted - 03/03/2018 :  09:49:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Bachy a Private Message  Reply with Quote
Istražujući o ovom stripu, našao sam niz stvari koje ovaj strip stavljaju uz bok nekim poznatijim i popularnijim stripovima. Krenut ćemo od samog početka; popularno nazvana nulta epizoda popularnog Spideya ugledala je svijetlo dana davne 1962. godine u strip časopisu Amazing Fantasy #15. Taj broj ujedno je bio i zadnji broj tog časopisa. Ono što je interesantno je činjenica da je sam Stan Lee odabrao baš taj broj zato što je znao da će se časopis ugasiti i namjerno je u njega stavio tu prvu priču o nastanku Spidermana jer se sam strip uopće nije sviđao nikome kome su ga Stan Lee i Steve Ditko predstavili. Stan Lee je to ovako sročio: „U svakom slučaju, Steve Ditko i ja samo odlučili da nećemo poslušati glas sudbine i na svoju smo ruku pustili Spidemana na slobodu u stripu po imenu Amazing Fantasy, u broju koji na sebi nosi nadnevak iz kolovoza 1962. godine. Naravno, čak ni to nije bilo jednostavno, jer do kraja 1962. godine vladajuće struje još uvijek nisu odobrile stvaranje serijala u kojem bi Spiderman bio glavni lik. Ali ja sam pronašao rješenje. Spremali smo se ukinuti serijal Amazing Fantasy. To je značilo da nikoga nije bilo briga koje priče sam ubacivao unutra, jer se ionako radilo o posljednjem broju. Vidim kako vam se cakle oči! Shvatili ste! Bila je to savršena prigoda da svijet upozna Spideya, bez straha od neuspjeha ako kritičari ipak ispadnu pametniji od nas i strip propadne. Kakve veze ima? Časopis se ionako gasio. Ali dogodilo se baš ono čemu smo se nadali, ne samo da strip nije propao već je posljednji broj Amazing Fantasya, sa Spideyem na naslovnici, bio među našim najprodavanijim izdanjima te godine! Prirodno, čim smo pregledali brojke, dali smo mu zaseban magazin. Ostalo je legenda.“

Druga zanimljiva priča veže se uz ime, naime mnogi se nisu slagali da se Spiderman piše zajedno jer na taj način ime previše sliči na Supermanovo i zbog toga je Stan Lee u ime dodao crticu pa je Spiderman postao Spider-Man. U samoj prvoj priči u oblačićima se uvijek spominje Spiderman, a u samom naslovu je Spider-Man. Zašto se to dogodilo? U srži priče o Spidermanovom nastanku nalazi se pet stranica nacrtanih olovkom kojima su Stan Lee i Jack Kirby napravili Spidermanov koncept i predali ga Steveu Ditku na tuširanje, ali im je on skrenuo pažnju na sličnost između Kirbyjevog Spidermana i Muhe, lika iz kasnih pedesetih koji je stvorio Joe Simon, Kirbyjev partner iz četrdesetih i pedesetih. Nakon toga je Kirbyjev materijal odbačen, a Stan Lee se okrenuo Steveu Ditku kako bi zajedno stvorili dobro nam poznatog Spidermana. Stan Lee tvrdi da je crtica u imenu dodana zato što je ime previše bilo slično Supemanovom. Rješenje je bilo jednostavno Spiderman je bio prelijepljen sa Spider-Manom i zbilja je malo nedostajalo da Spiderman bez crtice ode u tisak.
Treća zanimljiva priča dogodila se 2008. godine kada je nepoznati donator poklonio 24 originalne table Kongresnoj knjižnici. Naime, 30. travnja 2008. godine, Kongresna knjižnica je u izjavi za tisak potvrdila da posjeduje predmet od izuzetne povijesne važnosti za kolekcionare stripova, ljubitelje Spidermana i obožavatelje originalnog Spidermanovog crtača i koautora Stevea Ditka. Anonimni donator je je Knjižnici poklonio davno izgubljene originalne table koje su korištene za cijelo izdanje (osim korica) časopisa Amazing Fantasy broj 15, izdanog u kolovozu 1962. godine. Priča o Spidermanu zauzimala je 11 stranica a ostale priče se bile: "The Bell-Ringer", "Man in the Mummy Case", i "There Are Martians Among Us".
Zašto se više od pola stoljeća nije znalo gdje su originalne table prve priče o Spidermanu? Na nesreću ljubitelja stripova i povjesničara, 11 originalnih stranica je zadesila ista sudbina kao i većinu legendarnih originalnih radova na kojima su se po prvi puta pojavile ostale ikone Marvel Comicsa iz ranih šezdesetih. Ove klasike su u to vrijeme crtači stvarali na debelim tablama za crtanje, veličine 38 x 53 centimetra (što je dosta veće od tiskanog formata stripa – 18 x 25 centimetara), ali tada nitko nije ni sanjao da će te klasične priče ljudi pamtiti još dugo nakon njihovog povlačenja iz prodaje, pa se zato nitko nije ni brinuo za originalne table. Izdavači nisu vraćali originalne radove crtačima, niti su ih crtači tražili natrag. Početkom šezdesetih godina nisu postojale striparnice, a tržište za kolekcionare originalnih radova još i manje. Izdavači bi napravili crno-bijele kopije originala, za možebitno buduće reproduciranje, dok bi se originali pohranjivali u skladišta. Mnogi izdavači su jednostavno bacali originale, dok su ih neki znali i poklanjati poslovnim posjetiteljima. No, krajem šezdesetih, crtači su počeli tražiti svoje radove natrag (ako ni zbog čega drugog onda zato što su sami plaćali papir, olovke i tuš) dok je masa ljubitelja stripova polako potraživala materijale. S vremenom su crtači mogli lijepo zaraditi prodajom svojih originalnih radova. Formirale su se i cijene, što je dovelo do razvoja crnog tržišta radova koji su „nestajali“ iz izdavačkih skladišta, pri čemu su klasične Marvelove priče iz šezdesetih bile najtraženije. Kada su izdavači usvojili zajednički postupak vraćanja originalnih radova crtačima, veliki dio klasičnog materijala je nestao, zajedno s radovima na kojima se prvi put pojavio i Spiderman. Dugo se vjerovalo da su zauvijek izgubljeni u ropotarnici povijesti.
O identitetu donatora još se nagađa i danas. Nakon što su originalne table pronađene, jedan novinar je pitao Stevea Ditka kako se osjeća zbog toga što su originalne table ponovno ugledale svijetlo dana, dobio je odgovor: „Uopće me nije briga.“. Stan Lee je čak izjavio da neće ni otići u Kongresnu knjižnici vidjeti rad.
Dok Stevea Ditka i Stana Leeja cijela priča uopće ne zanima, ljubitelji stripova i povjesničari nikad nisi bili toliko uzbuđeni. Na svijetu vjerojatno postoje samo tri stripa čije su originalne table jednako zanimljive navedenima; prvi Marvelov strip iz 1939. godine, te prva pojavljivanja Batmana i Supermana, pri čemu je razlog za veliku pažnju upravo rijetkost originala iz tog vremenskog razdoblja.
Kad smo već kod rijetkih primjeraka spomenut ću i iznose za koje su se prodavali određeni primjerci Amazing Fantasya #15;
 2000. godine u New Yorku jedan primjerak je prodan za 140 000 dolara,
 2007. godine za 210 000 dolara,
 2011. godine dogodio se povijesni trenutak kada je primjerak navedenog stripa prodan za 1,1 milijun dolara i time ušao u birano društvo stripova čiji su primjerci prodani za više od milijun dolara (druga dva su Action Comics #1, gdje se po prvi put pojavljuje Superman i Detective Comics #27, gdje se po prvi put pojavljuje Batman) i konačno
 2015. godine jedan primjerak je prodan za okruglih 200 000 dolara.
Zanimljivo je i to da je Spiderman doživio i ekranizaciju 2002. godine kada ga je utjelovio glumac Tobey Maguire, slijedili su Spider-Man 2, 2004. godine i Spider-Man 3, 2007. godine. 2012. godine napravljen je remake pod naslovom The Amazing Spider-Man, gdje se u ulozi Spidermana nalazi Andrew Garfield, slijedio je The Amazing Spider-Man 2 kojeg se može pogledati od 2014. godine. Kolekcionarsko izdanje DVD-a s filmom o Spidermanu iz 2002. sadržava i digitalno izdanje Amazing Fantasya #15. Najnoviji filmski uradak datira iz 2017. godine, a ulogu Spider-Mana dobio je Tom Holland, i moram priznati, odlično interpretirao Spider-Mana...
I posljednja zanimljivost koju ću izdvojiti; na drugoj stranici stripa u predzadnjem kadru Liz Allan dovikuje Peteru Parkeru: „Give our regards to the atomsmashers!“. Upravo tu rečenicu iskoristio je Sean Howe 2004. godine kada je objavio svoju knjigu o scenaristima stripova.
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnikCroatia
10937 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 11/03/2018 :  21:26:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
Ova bi tema zapravo trebala ići gore u sticky. Moderatori, što kažete?

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

jankela
Starting Member78 Posts

Member since 09/04/2018

Posted - 19/04/2018 :  20:50:57  Show Profile Show Extended Profile  Send jankela a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

Ova bi tema zapravo trebala ići gore u sticky. Moderatori, što kažete?


Slažem se, odličan posao Bachy!
Go to Top of Page

Bachy
Senior MemberCroatia
1348 Posts

Member since 06/05/2009

Posted - 23/04/2018 :  07:47:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Bachy a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jankela

quote:
Originally posted by Mr. Bushido

Ova bi tema zapravo trebala ići gore u sticky. Moderatori, što kažete?


Slažem se, odličan posao Bachy!Hvala.
Ima tu još puno zanimljivih priča. Čim uhvatim vremena zapisat ću koju...
Go to Top of Page
   Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.36 seconds. Snitz Forums 2000