forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Stripovi danas
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

Peyo
Advanced Member

Croatia
10347 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 21/03/2018 : 14:20:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Ma sa djecom mislim da općenito vrijedi pravilo: Kako god ih odgajali pogriješit ćete.

Za njih je najvažnije da što prije odbace okove odgajanja i razviju svoje vrijednosti, odnosno da nauče što prije razmišljati svojom glavom i prosuđivati događaje oko sebe.

Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 21/03/2018 : 14:31:35  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

Ma sa djecom mislim da općenito vrijedi pravilo: Kako god ih odgajali pogriješit ćete.

Za njih je najvažnije da što prije odbace okove odgajanja i razviju svoje vrijednosti, odnosno da nauče što prije razmišljati svojom glavom i prosuđivati događaje oko sebe.

Apsolutno.

Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati.
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12504 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 21/03/2018 : 14:58:44  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by supermark

quote:
Originally posted by zlatko900

Drugačija su vremena sada od onih kad si ti imao 6 godina. Puno je više nasilja, pedofilčina,a o prometu da nepričamo... Ali tema su stripovi- sin od mog nećaka imao 8 godina kad sam mu poklonio jedan Zagor extra,da baš vidim kako će reagirati. Jel trebam reći gdje je strip završio? Mislim da ga nije ni prelistao...

Danas je manje nasilja, pedofila i svega nego ikada prije
Svijet svakim danom postaje sve sigurnije mjesto

Ali sve je eksponiranije danas, pa tako i nasilje, pa se čini da ga ima puno više

Ovo nije istina,odnosno velika zabluda.
ovo može tvrditi samo neko dijete ili balavac.

Have mercy
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15786 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 21/03/2018 : 15:02:12  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
I ne bas... nasljedstvo roditeljskog odgoja, nije nuzno stetno potomcima. Dapace, uci ih nekakvim vrijednostima koje ih obiljezavaju kroz zivot. Razumijem da je diskutabilno prilaziti tom "problemu" individualno. Jer svi smo razliciti,(pa i nasljednike odgajamo po svojim mjerilima), ali usadujemo vrijednosti ili ne... u ovom konkretnom slucaju; stripove. Moji klinci znaju masu o stripovima, usudim se reci, i vise nego neki odrasli kolekcionari. Ne mogu razumjeti, zasto bi to bilo lose? Ili na koji nacin stripovi mogu biti losi? Narocito nakon desetljetne inficiranosti mene samog sa tom materijom. Naravno, da cu je prenositi "s kolina na kolino", koliko god mogu...

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15786 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 21/03/2018 : 15:04:50  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Post se odnosio na Peyu i Culture vulture. Ne na Zivka...

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6029 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 21/03/2018 : 15:26:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by izivko

Ovo nije istina,odnosno velika zabluda.
ovo može tvrditi samo neko dijete ili balavac.

Sve statistike pokazuju da je broj ubojstava, nasilja, maloljetničkih trudnoća i slično u konstantnom opadanju.

Ja sa sigurnošću mogu tvrditi da je moja konkretna okolina sigurnija danas nego 1992. kad sam ja imao 6 godina jer je tada bio rat, pa sam se opet igrao vani bez nekih ograničenja. Znali smo prepoznati signale za zračnu opasnost i prestanak opasnosti i shodno tome reagirali.

A ne razumijem, često će isti ljudi koji govore da je danas opasnije nego prije tvrditi da je režim u Jugoslaviji bio puno stroži nego danas. Mogao si zbog krivo izgovorene riječi biti u gadnim problemima, ali eto, bilo je bolje nego danas.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10347 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 21/03/2018 : 15:53:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ivanl

I ne bas... nasljedstvo roditeljskog odgoja, nije nuzno stetno potomcima. Dapace, uci ih nekakvim vrijednostima koje ih obiljezavaju kroz zivot. Razumijem da je diskutabilno prilaziti tom "problemu" individualno. Jer svi smo razliciti,(pa i nasljednike odgajamo po svojim mjerilima), ali usadujemo vrijednosti ili ne... u ovom konkretnom slucaju; stripove. Moji klinci znaju masu o stripovima, usudim se reci, i vise nego neki odrasli kolekcionari. Ne mogu razumjeti, zasto bi to bilo lose? Ili na koji nacin stripovi mogu biti losi? Narocito nakon desetljetne inficiranosti mene samog sa tom materijom. Naravno, da cu je prenositi "s kolina na kolino", koliko god mogu...

Nismo se razumjeli.

Na način koji si ti čini se razumio ispada da sam napisao da roditelji žele zlo djetetu. Naravno da svaki roditelj (ako je normalan) želi sve najbolje za svoje dijete i odgaja ga onako kako misli da je za njega najbolje pokušavajući da ga poštedi od vlastitih pogrešaka i zabluda te da mu usadi vrijednosti koje smatra poželjnim i bitnim. Često se tu događaju najveće pogreške u odgoju, pogotovo ako to dijete doživljava kao nametnuto.

Nisam mislio ni da je potrebno da dijete odbacuje te vrijednosti. Moj post je više išao u smislu da najviše što može da postigne roditelj je da ne stvara od djeteta (poželjnu) sliku svoju nego da omogući i usmjeri dijete na vlastito samostalno promišljanje i preispitivanje onoga što mu je dano kroz odgoj.

Ja sam mislio na djetetovo samopročišćavanje (koje bi trebalo doći kroz odrastanje i sazrijevanje) u smislu prihvaćanja dijela ili više od dijela onoga što je kroz odgoj dobio od roditelja, ali i stvaranjem vlastitih vrijednosti, a posebno samostalnog i odgovornog promišljanja i djelovanja uz preuzimanje odgovornosti za svoje postupke i odluke.
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12504 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 21/03/2018 : 15:55:24  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Gluposti. Najbolji su mi ovi sa statistikama.
A ne smiju pustiti djecu vani bez nadzora.

Have mercy
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15786 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 21/03/2018 : 16:35:31  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
nl
quote:
Originally posted by Peyo

quote:

Nismo se razumjeli.

Na način koji si ti čini se razumio ispada da sam napisao da roditelji žele zlo djetetu. Naravno da svaki roditelj (ako je normalan) želi sve najbolje za svoje dijete i odgaja ga onako kako misli da je za njega najbolje pokušavajući da ga poštedi od vlastitih pogrešaka i zabluda te da mu usadi vrijednosti koje smatra poželjnim i bitnim. Često se tu događaju najveće pogreške u odgoju, pogotovo ako to dijete doživljava kao nametnuto.

Nisam mislio ni da je potrebno da dijete odbacuje te vrijednosti. Moj post je više išao u smislu da najviše što može da postigne roditelj je da ne stvara od djeteta (poželjnu) sliku svoju nego da omogući i usmjeri dijete na vlastito samostalno promišljanje i preispitivanje onoga što mu je dano kroz odgoj.

Ja sam mislio na djetetovo samopročišćavanje (koje bi trebalo doći kroz odrastanje i sazrijevanje) u smislu prihvaćanja dijela ili više od dijela onoga što je kroz odgoj dobio od roditelja, ali i stvaranjem vlastitih vrijednosti, a posebno samostalnog i odgovornog promišljanja i djelovanja uz preuzimanje odgovornosti za svoje postupke i odluke.

Ma kakvi, nije u pitanju nikakvo zlo roditelja svojoj djeci, sacuvaj boze...Naravno da bi bilo sjajno da "klinci" sto brze usavrse vjestine samoopredjeljenja I samosvjesnosti prema svim vanjskim utjecajima. Ali smatram da je fundament, roditeljska skrb I nauk koji im pruzamo u prvim godinama najbitnija...A poslije, jbg. tu odreduje sliku sira okolica, skola, drustvo, institucije, ulica, prijatelji...
Vratimo se stripovima... Ma to moze samo pomoci, ni vise ni manje. Podrzati mastu I kreativnost, dati bazu nacela dobro/lose I naravno zabaviti ih... To sto danas imaju druge medije, jbg... Moji citaju, ne koliko bi ja to htio, jer to smatram vaznim, ali citaju. I u tom pravcu cemo ici...

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15786 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 21/03/2018 : 16:41:37  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:

A cuj, djecu nikako I ni u kom slucaju ne treba drzati bez nadzora. Mi im primarno nismo prijatelji, ma koliko to zeljeli... Sto ne znaci da im ne treba biti prijatelj, ali dozirati to da. Da se ne bi odbilo u glavu kao boomerang to "prijateljstvo" bez nadzora I cvrste ruke kad treba pokazati sto je lose a sto dobro...

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12504 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 21/03/2018 : 16:51:09  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

A cuj, djecu nikako I ni u kom slucaju ne treba drzati bez nadzora. Mi im primarno nismo prijatelji, ma koliko to zeljeli... Sto ne znaci da im ne treba biti prijatelj, ali dozirati to da. Da se ne bi odbilo u glavu kao boomerang to "prijateljstvo" bez nadzora I cvrste ruke kad treba pokazati sto je lose a sto dobro...

Jasno, mi koji imamo djecu razumijemo.

Have mercy
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15786 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 21/03/2018 : 17:02:35  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Jasno, mi koji imamo djecu razumijemo.

mi koji djecu imamo, razumijemo I pomalo,(manje-vise), smo I sami djeca...

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6029 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 21/03/2018 : 17:32:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Lako je meni pustiti malog od 4 godine vani bez nadzora kad je na selu kod bake, u gradu je to već malo teže. I nije me strah ni pedofila ni otimača nego jedino i isključivo nesavjesnih vozača.

A ti kad si tako siguran da je danas puno gore nego prije 20 godina, recimo, potkrijepi to nečim konkretnim. Zašto misliš da je danas opasnije?

Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29618 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 21/03/2018 : 18:13:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
naravno da je danas sigurnije nego prije 20 godina, kao što je i prije 20 godina bilo sigurnije nego prije 50, a prije 50 je bilo sigurnije nego prije 100

pojedinci miješaju lončiće
naravno da su prije 30 godina više puštali djecu van, ali ne zato što je bilo sigurnije, nego je općenito briga o djeci bila manja
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 21/03/2018 : 19:13:30  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
Loncici ovdje svakako jesu pobrkani, samo je usput pobrkano i koji.
Sto statistike pokazuju apsolutno je irelevantno i za ovaj razgovor i za objasnjenje zasto roditelji danas strepe nad djecom. Ne znam cemu inzistirati na osobnim, neargumentiranim interpretacijama nenavedenih statistika. Cak i kad bi nekim cudom supermark bio u pravu - kakve bi to veze imalo s ovom temom?
Moja je poanta, naravno, bila da pitanje doticne majke nije simptomaticno za danasnje dozivljanje stripova nego za dozivljajnje djece (kao hipersenzibilnih kretena koji nista nisu u stanju procesuirati). Mozda sam u pravu, mozda u krivu, ali statistike kriminala s mojom crticom iz osobnog zivota, na koju su se nadovezale, imaju veze koliko i jedenje kokica, koje sam takodjer spomenuo.

Go to Top of Page

vice
stripovi.com suradnik

7310 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 21/03/2018 : 19:33:17  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
Ono što se ne smije nikako zapostaviti je briga o psihičkom zdravlju djeteta. Djetinjstvo poput moga, početkom 90-ih, i ono danas ima bitnu razliku - virtualno nasilje. Kroz globalnu mrežu i dostupnost (dez)informacija razvio se sindrom opasnosti koja može i ne mora biti hiperbolizirana, ali je stvarna.

U duhu toga, paranoično ponašanje i podcjenjivanje djece kao biološke i društvene jedinke uzelo je maha. Knjige o odgoju su kroz jedan medij uspješno nadopunjene kvaziznanstvenim i kvazirazumskim člancima o djeci i svemu što ima i nema veze s njima.

Youtube kanali zabavnih(?) gamera, vlogera i sličnih mijenjaju ono što je meni i vama bilo igranje na ulici, trčanje za balunom i igranje "grupa traži grupu". Što imamo danas kada dijete pustimo na internet, a ono će to učiniti ili u svojoj predškolskoj dobi, ili "tek" u školskoj, ma koliko pokušali to zabraniti ili kontrolirati.

Konkretno, i sami stripovi sve su dostupniji i čitaniji u digitalnom obliku (legalno ili ilegalno), pa i sama želja da ih se čita u tom, a ne fizičkom obliku vuče druge zdravstvene probleme u rastu i razvoju djeteta.

Tako da, nije ni bitno, niti tako lako dokazivo, je li danas ima više pedofila i nasilnika, jer iskreno, u to ni sam nisam siguran (ali ću zbog vlastite i sigurnosti svog budućeg djeteta pretpostaviti ono gore). Ono što jest bitno je promatrati dijete kao dragocjen, mlad život u nastanku, i u kojem god da se povijesnom razdoblju nalazimo, odraz njegovog psihičkog stanja odraz je i svijeta u kojem živimo. U konačnici, lakše je nadgledati dijete dok se ono igra na ulici, nego dok je na smartphoneu, laptopu il kompu.

Naravno, cyber bullying samo je jedan element modernog življenja, ali je izrazito bitan, jer je u konačnici i medij budućnosti za ono što volimo - stripove.

And like that... he's gone.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6029 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 21/03/2018 : 19:36:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
Evo, da malo te statistike budu i navedene:

https://www.pri.org/stories/2014-10-23/world-actually-safer-ever-and-heres-data-prove

A na temu sve većeg nasilja je Supermark samo reagirao, nije je pokrenuo. Slažem se da to nema veze sa stripovima, ali ima s odgojem. Percepcija je da je nasilja sve više pa mnogi djecu odgajaju pod staklenim zvonom, a svi pokazatelji upućuju na suprotno.

Tako da to nije bila reakcija na tvoju anegdotu, nego na upis člana zlatko900.

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6029 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 21/03/2018 : 19:51:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vice

Naravno, cyber bullying samo je jedan element modernog življenja, ali je izrazito bitan, jer je u konačnici i medij budućnosti za ono što volimo - stripove.

Slažem se, s tim da se ja ne plašim cyber bullinga kao takvog, nego djece i ekrana općenito. Zato se trudim u svakoj prilici igrati se s djecom, izvesti ih vani, potaknuti ih na aktivnost. Danas se ekrani ne mogu nikako izbjeći, ali se uvijek možemo potruditi svesti ih na najmanju mjeru.

Mala djeca će, po mom iskustvu, uvijek radije izabrati igru s prijateljima od buljenja u ekran, ali tu postaje relevantan problem o kojem smo govorili da roditelji zbog straha djecu zatvaraju u kuće. Kad roditelji imaju drugog posla, a dijete je prepušteno samo sebi, posegnut će za mobitelom ili TVom u većini slučajeva.

A ja kad sam bio u nižim razredima osnovne, imao sam drugi problem. Ja bih se mimo škole zabio u kuću i ne bih izlazio vani i po mjesec dana. Umjesto toga sam crtao i čitao stripove :)

Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 21/03/2018 : 20:46:14  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beva

Evo, da malo te statistike budu i navedene:

https://www.pri.org/stories/2014-10-23/world-actually-safer-ever-and-heres-data-prove

A na temu sve većeg nasilja je Supermark samo reagirao, nije je pokrenuo. Slažem se da to nema veze sa stripovima, ali ima s odgojem. Percepcija je da je nasilja sve više pa mnogi djecu odgajaju pod staklenim zvonom, a svi pokazatelji upućuju na suprotno.

Tako da to nije bila reakcija na tvoju anegdotu, nego na upis člana zlatko900.

OK, tendenciozni clanak necu komentirati, idemo na izvor. Koje tocno statistike na ourworldindata.org po tebi ukazuju na to da bi djetinjstvo na nasim prostorima danas bilo znatno sigurnije negoli prije 30-ak godina?

Kako ljudi koji silom zele dokazati neku tvrdnju u koju su se apriorno odlucili vjerovati sad ne bi morali na brzaka guglati stvari tipa: "world safer than ever quick simple statistics", ja predlazem da odemo na najpouzdaniji izvor - Eurostatove statistike kako ih objavljuje Europska komisija. Evo i na hrvatskom (iako su detaljne tabele na engleskom):

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Crime_and_criminal_justice_statistics/hr

Dapace, kopipejstam relevantne dijelove njihovog teksta:

Podatci za namjerna ubojstva pokazuju da se njihov broj neprestano smanjivao u razdoblju od 2008. do 2014., a 2015. ponovno je porastao...
Sveukupan broj napada koje je evidentirala policija smanjen je za gotovo 40 % na razini EU-28 (bez Poljske i Škotske u Ujedinjenoj Kraljevini) tijekom razdoblja od 2008. do 2013., dok je 2014. taj broj porastao za 3,6 %, a u 2015. za 6,6 %
Nakon relativno stabilnog razdoblja od 2009. do 2012., u razdoblju od 2013. do 2015. došlo je do povećanja u cijelom EU-28 (bez Danske, Rumunjske, Švedske te Škotske u Ujedinjenoj Kraljevini). Uzrok nedavnog porasta prvenstveno su podatci iz Francuske i Ujedinjene Kraljevine. U većini drugih zemalja nije zabilježen sličan obrazac. Podatci za Njemačku pokazuju relativno stabilnu razinu od 2009. do 2015., no od 2008. do 2009. nisu bili usporedivi, što je isto utjecalo na zbirne podatke za EU-28.
Razina kaznenih djela krađe koja je evidentirala policija nije se bitno mijenjala u EU-28 (bez Latvije i Škotske u Ujedinjenoj Kraljevini) u razdoblju od 2010. do 2015.
Broj kaznenih djela provale koja je evidentirala policija u EU-28 (bez Estonije, Italije, Latvije, Litve te Škotske u Ujedinjenoj Kraljevini) blago je porastao u razdoblju od 2008. do 2011., a zatim je u razdoblju od 2012. do 2015. zabilježen pad. Najnoviji rezultati (vidjeti grafikon 2.) pokazuju da je broj kaznenih djela provale u EU-28 u 2015. pao za 5,0 %. U razdoblju od 2008. do 2015. broj kaznenih djela provale smanjio se u Ujedinjenoj Kraljevini (za 31 % u Engleskoj i 24 % u Sjevernoj Irskoj), a porastao je u Njemačkoj (19 %) i Francuskoj (24 %).
Nakon povećanja od 3,2 % u 2009., broj kaznenih djela povezanih s nezakonitim radnjama koje uključuju kontrolirane droge ili prekursore koja je evidentirala policija u EU-28 (bez Škotske u Ujedinjenoj Kraljevini) u razdoblju od 2009. do 2014. bio je relativno stabilan. Najnoviji podatci pokazuju da se taj trend nastavio 2015. jer je broj kaznenih djela bio gotovo nepromijenjen, uz pad od 1,7 % u usporedbi s prethodnom godinom
U razdoblju od 2008. do 2015. broj slučajeva seksualnog nasilja u EU-28 (bez Italije, Latvije, Luksemburga, Poljske, Slovačke te Engleske, Walesa i Škotske u Ujedinjenoj Kraljevini) smanjio se za 9,1 %. Nakon smanjenja 2009. i 2010. došlo je do znatnog povećanja u razdoblju od 2010. do 2014., a zatim je 2015. zabilježen blagi pad od 0,9 %.
Podatci za kaznena djela silovanja u razdoblju od 2008. do 2015. pokazuju povećanje od 47,0 % (bez Italije te Škotske u Ujedinjenoj Kraljevini). Na uočeni porast broja silovanja u EU-u osobito su utjecali podatci za Englesku i Wales u Ujedinjenoj Kraljevini (+173 % od 2008. do 2015.). Na smanjenje broja seksualnih napada na razini EU-a velikim su djelom utjecali podatci za Njemačku, koji od 2009. do 2010. nisu usporedivi

Sad, ja vidim neke blage fluktuacije, ponegdje s pozitivnim predznakom, ponegdje s negativnim, uglavnom po obrascu gore-pa-dolje, ali podatke o tome kako je svijet svakim danom, pa i satom, sve sigurniji i do kraja stoljeca bismo, po svim pokazateljima, trebali zivjeti u raju, ne nalazim.

Ali, jos jednom, cak i kad bi postojali takvi podaci, bili bi apsolutno irelevantni za ovu temu.
Ali ne samo ti podaci - i percepcija ljudi savrseno je irelevantna, jer roditelji danas ne "odgajaju" djecu pod staklenim zvonom samo zbog neke (ispravne ili ne) percepcije kriminala, nego ih kreteniziraju u svim sferama zivota. Vlada jedno opce uvjerenje da dijete nije sposobno ni za sto do 30. godine zivota, da ga sve moze nepovratno ostetiti i da su svi roditelji u povijesti covjecanstva do ulaska u novi milenij bili apsolutno neadekvatni, ako ne i cisti zlostavljaci.

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6029 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 21/03/2018 : 21:07:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
Pa, sad da je baš opće uvjerenje, ne vjerujem. Možda na zapadu. Kod nas, bar u mom kraju, se tako donedavno odnosilo isključivo prema sinovima. Tetošeni su, mama bi radila sve umjesto njih dok god žive pod istim krovom. Kćerima već nije bilo tako, one bi radile po kući :) Dijelom govorim i iz vlastitog iskustva, mama ni dan danas ne može pojmiti da išta u kuhinji znam sam napraviti. Ali, to je do našeg ovdje tradicionalnog patrijarhata i to se lagano mijenja. Još uvijek po Hercegovini ima starica koje ustaju kad u prostoriju ulaze muška djeca.

Ali zastranio sam :) Mislim da se u globalu djecu ipak ne tretira kao debile (ima i toga, samo ne vjerujem da je to dominantno ponašanje). Naravno, moje iskustvo ograničeno je na krug mojih poznanika, ali nisam primijetio da se masovno štiti i zaglupljuje djecu. Naravno, nisu ni djeca slobodna kao nekad, ali to je više do duha vremena.

Osjećam da polako gubim nit pa ću sad prestati :)

Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 21/03/2018 : 21:12:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:

naravno da je danas sigurnije nego prije 20 godina, kao što je i prije 20 godina bilo sigurnije nego prije 50, a prije 50 je bilo sigurnije nego prije 100

naravno da su prije 30 godina više puštali djecu van, ali ne zato što je bilo sigurnije, nego je općenito briga o djeci bila manja

Otkud ti znaš kako je bilo prije 30 godina?
A za ovu brigu o djeci, iskreno se nadam da se šališ...

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

Dr. Westax
Senior Member

Croatia
2757 Posts

Member since 18/07/2002

Posted - 21/03/2018 : 21:19:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Westax a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Obi-wan

quote:

Otkud ti znaš kako je bilo prije 30 godina?
A za ovu brigu o djeci, iskreno se nadam da se šališ...

Čitam i ne vjerujem što supermark lupeta
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 21/03/2018 : 21:22:41  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:

Još uvijek po Hercegovini ima starica koje ustaju kad u prostoriju ulaze muška djeca.

Ovo nisam znao. Cekaj, jel se zene opcenito ustaju muskarcima, ili kako to funkcionira...?

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6029 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 21/03/2018 : 21:29:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by culture vulture

quote:

Još uvijek po Hercegovini ima starica koje ustaju kad u prostoriju ulaze muška djeca.

Ovo nisam znao. Cekaj, jel se zene opcenito ustaju muskarcima, ili kako to funkcionira...?

Prije je bio običaj da se žene ustaju kad muškarci ulaze u prostoriju i da im ustupaju svoje mjesto za stolom. Toga danas gotovo da i nema, ali nađe se poneka starica koja se još toga drži.

Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13042 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 21/03/2018 : 21:32:31  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Obi-wan

Imali smo također brat i ja tu konzolu. Prvo su riknuli džojstici pa sam pravio pokidani dio od drvata i ljepio unutra pa je onda radilo još neko vrijeme dok OHO ljepilo ne popusti...

Hehe, ista stvar i kod nas a za ovo ostalo što si pisao, što ja znam, veliki sam optimist
quote:
Originally posted by Dr. Westax
Zagor neka čeka vrijeme bez struje da ga čitam uz svijeću

Ovime u vezi nestanka struje si me podsjetio na jednu priču sa jednom ženom sa kioska prošle godine, kad smo malo popričali o stripovima, a nadovezala se kako ima djecu koja su tek krenula u srednju školu i o jednom događaju kako bilo nestalo struje na sat/dva, a oni nisu znali što raditi tada od dosade. Mobiteli, tableti, laptopi - džaba ti sve u tom slučaju. Kaže da su onda svi zajedno kao obitelj igrali neke društvene igre i kartali se. Pa se pitala, zašto to isto ne mogu ponekad raditi i kad ima struje?

Možda bi bilo bolje kad bi češće nestajalo struje, možda bi neko uzeo i strip u ruke

Strike first. Strike hard. No mercy.
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.28 seconds. Snitz Forums 2000