Već neko vrijeme tražim jednog Bleka, ali bezuspješno. Jako sam volio tu priču u djetinstvu, a ono što mi je ostalo u sjećanju je jedno stvorenje, zapravo murina, ali ogromna, divovska. Mislim da su Blek i neki Indijanac morali raditi zarone i tada ih je ona zamalo ščepala u nekom trenutku. Mislim da su je na kraju nekako uništili kad su bacili na nju bure baruta, ali nisam sad 100% siguran.
Ono što mogu garant potvrditi i možda olakšati potragu, da sam veoma siguran da je to YU Blek, autor s ovih prostora.
Sad kad sam se uvjerio da zaista na Svijetu nema boljeg mjesta sa toliko stručnjaka za strip-kulturu, moram i ja postaviti pitanje. Mislim da se nekada u PZ-u objavljivao strip "Shadow". Kako doći do spiskova tih brojeva, da li je objavljivan igdje drugdje na našim prostorima, ko je, šta je...? Imam podatke na wikipediji, ali to nije dovoljno. Kol'ko se sjećam, bilo je tu najviše mračnih momenata, magle, mostova, crnih plaštova, vriske i pucanja - detalja se ne mogu sjetiti, jer su to vjerovatno bile 80e godine (početak) - ili kraj 70ih, prije nego sam se upoznao sa Zagorom.
Kako je moguće da sam negdje nekad čitao ovaj strip, ako je izašao samo u jednom PZ i nigdje više? U svakom slučaju hvala vam, momci Sad idem da rovim po torentima
Žao mi je da nema Ibanezovih stripova u albumima kod nas, a pogotovo njegovih možda najpoznatijih likova Mortadela i Filemona (prevođenih i kao Zriki Švargla i Šule Globus; Mortadelc pa File)
U Sloveniji je Chargonet objavio ove albume:
a u strip Zabavniku je svojedobno objavljena duža epizoda: