forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 GAŠIN SABOR, karikaturalno-humoristični festival
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

zstefanovic
Starting Member

Serbia
78 Posts

Member since 25/05/2007

Posted - 23/04/2018 :  23:30:13  Show Profile Show Extended Profile  Send zstefanovic a Private Message  Reply with Quote
www.dkcb.rswww.usus.org.rs

Udruženje stripskih umetnika Srbije i Dečji kulturni centar Beograd
pozivaju Vas
na festival karikaturalno-humorističnog i porodičnog stripa


GAŠIN SABOR
Dečji kulturni centar Beograd
Takovska 8


od četvrtka 26. do subote 28. aprila 2018.
od 12 do 18 časova


Šta će moći da se vidi, čuje, doživi na festivalu:

Izložbe • Tržnica • Promocije • Predavanja • Projekcije • Umetničke radionice • Konkurs za geg-tablu • Stručno-naučni skup • Druženje sa umetnicima •

Smeh, zabava i čudesa za poneti!


termini za posete osnovnih i srednjih škola su od 12:00 do 18:00 časova
u četvrtak 26. i petak 27. aprila
L'ASSEMBLÉE DE GASTON
Festival de bande dessinée d'humour, caricaturale et familiale
Centre culturel des enfants de Belgrade
Takovska rue 8, Belgrade, Serbie

Du 26 au 28 avril 2018, de midi à 18 heures

Expositions • Marché • Promotions • Conférences • Projections • Ateliers d'art • Concours de bande dessinée en une planche • Symposium d'experts • Rencontre avec vos artistes préférés •

Rire, joie et merveilles à emporter!

www.dkcb.rswww.usus.org.rs

Edited by - zstefanovic on 23/04/2018 23:32:07

zstefanovic
Starting Member

Serbia
78 Posts

Member since 25/05/2007

Posted - 23/04/2018 :  23:37:41  Show Profile Show Extended Profile  Send zstefanovic a Private Message  Reply with Quote
Saopštenje za štampu Udruženja stripskih umetnika Srbije

Licenca: saopštenje je u javnom vlasništvu i može se slobodno umnožavati i prerađivati.

Beograd, 22. april 2018.

Novi festival stripa u Beogradu i na Balkanu


Gašin sabor — tri dana smeha, radosti i druženja


U Dečjem kulturnom centru Beograda, najuglednijoj ustanovi za mališane u Srbiji, od 26. do 28. aprila održava se prvi „Gašin sabor“, međunarodni festival humorističko-karikaturalnog i porodičnog stripa, prvi svoje vrste u Jugoistočnoj Evropi.

Naziv festivala ovekovečuje mitskog junaka srpske kulture — Lenjog Gašu iz pera pesnika i stripara Jovana Jovanovića Zmaja, a po kojem je vek kasnije krštena i srpska verzija „Gastona Lagafa“ iz pera Andrea Frankena (André Franquin, 1924-1997). Svake godine će festival biti posvećen drugom velikom svetskom autoru a najlogičnije je bilo da prve godine to bude Franken, autor koji je sa Žanom Žiroom Mebijusom otelotvorenje i glavni simbol franko-belgijskog stripa u srpskoj i jugoslovenskim kulturama.

Zvanični jezici festivala su stoga ove godine srpski i francuski, a manifestacija se oglašava i u zemljama Zapadne Evrope. Prve godine je predsednik festivala srpsko-francuski umetnik Dragan Lazarević (u svetu poznat kao Dragan de Lazare), a domaćini deci i drugim gostima biće Vladimir Vesović, Bojan M. Đukić, Lidija Seničar, Tamara Lujak, Zoran Stefanović i dvadesetak drugih umetnika, pedagoga i stručnjaka za strip. Identitet festivala je likovno oblikovao nagrađivani mladi umetnik Marko Šerer, student beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti.

Publici svih generacija se nudi osam izvanrednih izložbi: četiri od Frankena, zatim glavnog gosta Radiča Mijatovića – Miše, Laze Sredanovića i drugih srpskih i franko-belgijskih autora. Organizovane su specijalne vođene ture po izložbama za škole, ponuda najnovijih i klasičnih izdanja stripova, promocije knjiga i predavanja, projekcija novog filma „Gaša Šeprtlja“, kao i likovne radionice za decu i odrasle u organizaciji Škole „Đorđe Lobačev“.

Biće održan i stručno-naučni skup sa temama o Andreu Frankenu, Radiču Mijatoviću i Đorđu Dimitrijeviću, a Festival raspisuje i regionalni konkurs za humorističko-karikaturalni strip na jednoj strani, koji se završava 1. septembra.

Centar za umetnost stripa pri Udruženju stripskih umetnika Srbije predstaviće deo programa festivala— u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, distributerskom kućom „2i film“, i udruženjima „Svet stripa“, „Branko Plavšić“ i „Nikola Mitrović Kokan“, „Strava“ ... — i u Nišu, Leskovcu, Kragujevcu, Novom Sadu, Valjevu i drugim gradovima zemlje i regiona.

O novom balkanskom festivalu stripa


Organizatori „Gašinog sabora“ — Udruženje stripskih umetnika Srbije i Dečji kulturni centar Beograd — navode da je glavni razlog osnivanje festivala afirmacija plemenitih, toplih i zabavnih štiva koja blagotvorno deluju na duhovne potrebe publike i njeno mentalno zdravlje, ali i na povezivanje svih generacija i društvenu integraciju. Festival je događaj interdisciplinarne i hibridne vrste, gde se istovremeno i pod istim krovom pruža lepeza događaja – od zabavno-poučnih zbivanja za mališane i njihove roditelje, do kulturno značajnih stručnih skupova.

„Gašin sabor“ donosi osam izložbi stripa posebnog kvaliteta i privlačnosti. Središnja izložba je „Mabreee“ posvećena samom Gaši Šeprtlji, gde se mnoge ilustracije i table premijerno pojavljuju kod nas, a koje je Andre Franken, genije evropskog stripa i humora, crtao po svojim i po scenarijima kolega kao što je to čuveni Ivan Delport. Biće izložene još tri postavke Frankena i prijatelja: „Franken njim samim“ (faksimili crno-belih crteža Gaše u izvornoj veličini), „Kad je Spira bio mlad“ (pregled istorije serijala Spira i Ćira / Spiru i Fantazio), i „Marsupilami celim svojim repom“...

Naporedo, Udruženje stripskih umetnika Srbije (USUS) predstavlja radove naših stripara koji su bili vezani za Frankenovo okruženje ili su dali svoju posvetu majstoru — Božidar Milojković BAM, Radič Mijatović, Nikola Maslovara, Milorad Žarić, Dragan Lazarević, Goran Trajković, Saša Arsenić, Uroš Begović, Siniša Banović... Izložbu prate eseji urednika edicije sabranog „Gaše“ Milana Vuletića, umetnika Nikole Maslovare, pisaca Vase Pavkovića, Pavla Zelića i Zorana Stefanovića, koji je i redaktor edicije i osnivač Gašinog sabora.

U susret velikom jubileju srpskog i jugoslovenskog stripa, pola stoleća serijala „Dikan“, izlaže se iz pera Laze Sredanovića najnovija epizoda „Đavolja varoš“, koja je nedavno zabavljala čitaoce Malog zabavnika. Odnedavno ovaj kultni serijal sabrano izlazi u kolornim knjigama beogradske kuće „Everest medija“.

Jedan od vrhunaca manifestacije je i samostalna izložba ovogodišnjeg glavnog gosta festivala Radiča Mijatovića, gde će se beogradskoj publici ekskluzivno prikazati najnoviji radovi ovog novosadskog majstora stripa, karikature i ilustracije, omiljenog na svim prostorima nekadašnje Jugoslavije još od 1970-ih.

Na zahtev publike se produžava i izložba Škole stripa, ilustracije i koncept arta „Đorđe Lobačev“, zajednice koja već četvrt veka osposobljava mlade umetnike pod mentorstvom prof. Vladimira Vesovića. Škola deluje u samom Dečjem kulturnom centru Beograda, zajedno sa drugim likovnim, muzičkim i dramskim kursevima.

Promocije smešnih i uzbudljivih stripova i stručni skup


Izdavači će na „Gašinom saboru“, preko promocija i štandova, publici predstaviti paletu brižljivo odabranih dečjih i porodičnih izdanja iz domena humora, karikature i mašte, koja će se prodavati sa znatnim popustima.

Kao osnovu za okrugli sto o odnosu dela Andrea Frankena i dramskih umetnosti u petak 27. aprila će biti posebna projekcija za stručnjake i novinare novog francuskog igranog filma „Gaša Šeprtlja“ u režiji Pjera-Fransoa Martina-Lavala, sa Teom Fernandezom u glavnoj ulozi.

U subotu 28. aprila će biti održan stručno-naučni skup čija je prva tema lik i delo Andrea Frankena kao i uticaj njegovih stripova na srpsku i jugoslovensku scenu („Gaša Šeprtlja“, „Spira i Ćira“, „Aca i Maca“, „Marsupilami“ i „Crne misli“), druga tema mesto istaknutog prevodioca Đorđa Dimitrijevića u našoj kulturi, a treća o značaju opusa Radiča Mijatovića Miše.

Posebne projekcije filma „Gaša Šeprtlja“ sa diskusijama za publiku biće na još jednoj lokaciji, u Domu omladine Beograda, u subotu i nedelju.

U skladu sa konceptom „šeprtljenja i sanjarenja“, festival će imati opušteniju formu čak i u organizaciji i imidžu, sa elementima blage razbarušenosti, dobroćudnosti i opšte kreativnosti, što podstiče opuštanje publike i stručnjaka — baš kao u Gašinoj redakciji. •

ANTRFILE: O Gaši Šeprtlji i sabranim gašolomijama na srpskom jeziku


Gaša Šeprtlja, na francuskom Gaston Lagaffe, humoristički je strip Andrea Frankena, koji se pojavio 28. februara 1957. u belgijskom magazinu Spiru. Po izboru francuske javnosti, Gaša je uvršćen u Mondov spisak „100 najboljih knjiga 20. veka“, zajedno sa još jednim stripom — Kortom Maltežaninom.

„Gaša Šeprtlja“ je jedan od najpopularnijih stripova i u Srbiji i Jugoslaviji još od premijernog prevoda 1965. u novosadskoj Panorami. Od tada je neprekidno objavljivan u brojnim časopisima, kao i u osam kolornih albuma „Dečjih novina“ tokom 1980-ih. Najpopularniji je u prevodima Đorđa Dimitrijevića, koji je prevodio i stripove „Talični Tom“, „Asteriks“ i „Porodica Tarana“. Strip prati dogodovštine Gaše, idealiste, emotivca, „besposlenog junaka“ koji radi u redakciji stripskog magazina, a gegovi dolaze iz njegove lenjosti ili „korisnih“ izuma, što se često završava katastrofama: poplavom, požarom ili uništavanjem kancelarije.

Nedavno je pod uredništvom Milana Vuletića dovršeno objavljivanje celokupnog „Gaše Šeprtlje“ na srpskom jeziku u šest knjiga, sa prevodom Đorđa Dimitrijevića i redakturom Zorana Stefanovića, na osnovu francuskog kanonskog izdanja, uključujući i table koje do sada nisu objavljivane u Srbiji i regionu. Izdavač je beogradska izdavačka kuća „Beli put“, poznata po uvođenju koncepta integrala u naše izdavaštvo, u saradnji sa „Darkvudom“, izdavačem Frankenovih stripova „Spiru i Fantazio“ („Spira i Ćira“), „Marsupilami“ i „Crne misli“. •

Kraj saopštenja
Go to Top of Page

zstefanovic
Starting Member

Serbia
78 Posts

Member since 25/05/2007

Posted - 23/04/2018 :  23:42:07  Show Profile Show Extended Profile  Send zstefanovic a Private Message  Reply with Quote


Edited by - zstefanovic on 23/04/2018 23:44:18
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
6231 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 23/04/2018 :  23:59:35  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Bas lepo!
Hoce li biti i berza stripova?
Go to Top of Page

risbozg
Advanced MemberCroatia
11535 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 24/04/2018 :  08:53:31  Show Profile Show Extended Profile  Send risbozg a Private Message  Reply with Quote
super plakati

10.08.2003..''Kada nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost.".
Go to Top of Page

Peyo
Senior MemberCroatia
2983 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 24/04/2018 :  10:53:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by risbozg

super plakati+1

Odlični BAM, ali i ostali.
Go to Top of Page

zstefanovic
Starting Member

Serbia
78 Posts

Member since 25/05/2007

Posted - 24/04/2018 :  15:07:24  Show Profile Show Extended Profile  Send zstefanovic a Private Message  Reply with Quote
Hvala, narode! Već se traže plakati i iz inostranstva. Verovatno će biti kao grafička mapa dostupni. Idemo dalje.

Da, prodavaće se stripovi, verovatno i sa većim popustima, ako sam ja dobro razumeo izdavače koji su već potvrdili prisustvo.

Proradio nalog na fejsu
https://www.facebook.com/%D0%93%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD-%D1%81%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80-138924383627003/

Edited by - zstefanovic on 24/04/2018 15:09:45
Go to Top of Page

zstefanovic
Starting Member

Serbia
78 Posts

Member since 25/05/2007

Posted - 24/04/2018 :  15:08:05  Show Profile Show Extended Profile  Send zstefanovic a Private Message  Reply with Quote
Počeo odziv iz Francuske. BD best objavio veliko saopštenje o festivalu :)

https://www.bd-best.com/assemblee-gaston-un-nouveau-festival-de-bandes-dessinees-a-belgrade-et-dans-les-balkans--news-10059.html

Edited by - zstefanovic on 24/04/2018 15:13:41
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member5766 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 24/04/2018 :  18:29:21  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Ah, kakav je genij bio Franquen...
Nedavno sam u Zagrebu vidio njegove originale iz blizine... ah...zaigralo mi je srce...
Go to Top of Page

zstefanovic
Starting Member

Serbia
78 Posts

Member since 25/05/2007

Posted - 24/04/2018 :  23:48:17  Show Profile Show Extended Profile  Send zstefanovic a Private Message  Reply with Quote
Od danas smo na Opalu uvršćeni u zajednicu frankofonih festivala stripa

http://opalebd.com/festivals/details/1858

http://opalebd.com/agenda/festivals

http://opalebd.com/auteurs/fiche/1354
Go to Top of Page

zstefanovic
Starting Member

Serbia
78 Posts

Member since 25/05/2007

Posted - 26/04/2018 :  01:24:42  Show Profile Show Extended Profile  Send zstefanovic a Private Message  Reply with Quote
Saopštenje za štampu Udruženja stripskih umetnika Srbije

Licenca: saopštenje je u javnom vlasništvu i može se slobodno umnožavati i prerađivati.

Beograd, sreda 25. april 2018.

U četvrtak počinje prvi Gašin sabor u Dečjem kulturnom centru Beograda


Majstori srpskog humorističkog i karikaturalnog stripa na jednom mestu


Snimljenim zvukom drndafona, instrumenta Predraga Ristića iz grupe Medijala, kao realne verzije istoimenog instrumenta Gaše Šeprtlje iz stripa, u četvrtak 24. aprila, u podne počinje „Gašin sabor“, jedinstven festival u Jugoistočnoj Evropi, specijalizovan za karikaturalno–humoristički i porodični strip.

Prve godine je tema opus franko–belgijskog genija humora Andrea Frankena, pa festival uz srpski ima za službeni jezik i francuski, i već je zastupljen u kalendaru frankofonih festivala Evropske Unije, sa izvanrednim odzivima tamošnjih stručnjaka.

Na manifestaciji čiji je koncept „šeprtljenje i sanjarenje“, a slogani „tri dana smeha“ i „smeh, zabava i čudesa za poneti“, publici će u Dečjem kulturnom centru Beograda biti ponuđene izložbe, tržnica, promocije, predavanja, projekcija, umetničke radionice, konkurs za geg–tablu, stručno–naučni skup i druženje sa čuvenim stvaraocima.

U pedesetak govornih programa i na tri okrugla stola biće predstavljeno stotinak tomova raznih stripova, direktno uvodeći laike u polje humorističkog i karikaturalnog stripa, i uopšte u ovu čarobnu umetnost. Biće podrobno predstavljeno i desetak važnih umetničkih karijera i novi film „Gaša Šeprtlja“, a publici svih generacija se nude i tri dana umetničkih radionica i master klasova.

Bogat program za tri dana


Oko osamdeset umetnika, stručnjaka za kulturu i pedagoga je najavilo svoje prisustvo i doprinos na festivalu. Više beogradskih osnovnih i srednjih škola kolektivno će učestvovati, a u ime dece i pedagoga u ceremoniji otvaranja će učestvovati i Aleksandra Lončar, direktor osnovne škole „Đuro Strugar“ sa Novog Beograda. Na otvaranju će učestvovati i predstavnici diplomatskog kora, ustanova Srbije, te organizatora festivala — Dečjeg kulturnog centra i Udruženja stripskih umetnika Srbije pri kojem deluje Centar za umetnost stripa, kao stručno jezgro Gašinog sabora.

Pod jednim krovom se po prvi put specijalizovano okupljaju majstori srpskog i jugoslovenskog karikaturalnog stripa i humora, veliki crtači i pisci kao što su Lazo Sredanović, Laza Lazić, Radič Mijatović, Božidar Milojković BAM, Nikola Maslovara, Dušan Reljić, Zoran Kovačević, Lazar Odanović, Dragan Perić, Dragan Lazarević, Rade Tovladijac, Siniša Radović, Zoran Penevski, Saša Arsenić, Siniša Banović, Milisav Banković, Uroš Begović i desetine drugi...

Otvara se i osam izložbi i kolekcija otisaka iz stripova franko–belgijskih i srpskih umetnika – gde se posebno izdvajaju izložbe Andrea Frankena, retrospektivna glavnog ovogodišnjeg gosta festivala Radiča Mijatovića Miše i nove Dikanove avanture Laze Sredanovića. Sabahudin Muranović Muran je za jedan od plakata festivala ekskluzivno uradio prvi susret Nikole Tesle sa šašavim izumiteljem Gašom Šeprtljom i šarmantnom živuljkom Marsupilamijem.Učešćem u promocijama ili pisanjem članka za stručno–naučne skupove doprineće i ugledni poznavaoci i aktivisti stripa — Vasa Pavković, Momčilo Rajin, Aleksandar Žikić, Vladimir Topolovački, Ljubiša Gvoić, Dragoslav Jovanović Dragon, Saša Rakezić, Srđan Savić, Zoran Nikolić, Marko Stojanović, Pavle Zelić, Ivan Veljković, Milan Jovanović, Dejan Savić...

Predsednik festivala ove godine je značajno ime srpsko–francuskog stripa Dragan Lazarević (Dragan de Lazare), a u stručnom odboru su i Rade Tovladijac, Vladimir Vesović, Bojan M. Đukić, Lidija Seničar i Zoran Stefanović. Koordinatori za javnost su Pavle Zelić i Tamara Lujak, a stručno su doprineli i Nebojša Jovičić, Goce Balković, Nenad Petrović, Zlatko Milenković i mnogi drugi.

Grafički dizajner festivala je nagrađivani mladi umetnik Marko Šerer, student beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti, ustanove koja je svetskom stripu dala desetine umetnika.

Lepeza svetskih junaka i naših izdavača


Publika će na jednom mestu moći da se sretne s najvažnijim junacima i delima srpskog stripa, od temelja kao što su šest bajki i slikovnica Čika Đorđa Lobačeva, Mike Miša Šenšina, Lazića i Kovačevića, te drugim junacima predratnog Zlatnog doba našeg stripa, sve do modernih klasika kao što su junaci Ive Kušanića (koje je priredio Zdravko Zupan sa Vasom Pavkovićem), Mija Siledžija, Dikan i Stari Sloveni, Kiki Rot, Mivelovi stripovi, Mika Muštikla, Lijanko, Paceri, Kiseline crne boje, Iv Rokatanski, Filip i Olga, klasični i moderni stripovi Leskovca i Valjeva... Tu su i basne u stripu, srpski naučnici u slici i reči, ilustrovani vekovi srpske pismenosti za decu Slobodana Stanišića itd.

I izbor stranih junaka koji su na jednom mestu na dohvatu čitaocima je impresivan. Osim Frankenovih junaka kojima je posvećen festival — Gaše Šeprtlje, Spirua i Fantazija (Spire i Ćire), Marsupilamija... — tu su i dalje neprevaziđeni Mali Nemo u Zemlji snova, ali i Popaj, Talični Tom, Iznogud, Hogar, Mumin, Redov Bili, Titef, Kalvin i Hobs, Bil i Bul, Rubina, svetska mitologija u stripu, ilustrovani večni klasici od Barona Minhauzena pa nadalje...

Svoju ovdašnju premijeru imaće kapitalni projekat od dve nove monografije beogradskog istraživača Vladimira Topolovačkog Beskonačni itinerer kroz svet strip albuma, tom 3 i 4, u izdanju Strip agenta iz Zagreba, koji su upravo objavljeni ovog meseca. U pitanju je anotirana bibliografija–leksikon skoro 10.000 stripskih izdanja sa područja nekadašnje Jugoslavije, pretežno srpsko-hrvatskih.

Biće predstavljeni izdavači stripova iz Srbije kroz svoja najnovija izdanja, a naročito Beli put, Darkvud, Komiko, Sistem komiks, Everest medija, Makondo, Modesti komiks, Pčelica, Udruženje „Nikola Mitrović Kokan“, „Svet stripa“ , Besna kobila i mnogi drugi. Osim autora iz Srbije, biće izložena izdanja istaknutih autora sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

Festival svaki dan organizuje i umetničke radionice za sve generacije prof. Vladimira Vesovića iz Škole „Đorđe Lobačev“, koja slavi četvrt veka, kao i master klase međunarodnog stripskog profesionalca i osnivača Beogradskog kruga 2, Bojana M. Đukića. •


PROGRAM GAŠINOG SABORA 2018.

(Dečji kulturni centar, Beograd)


Upozorenje posetiocima — Nisu svi događaji navedeni u programu, a naročito ne akcije iznenađenja i improvizacije. Organizator zadržava sebi pravo izmene, ukidanja ili ignorisanja ovog programa u slučaju viših sila ili pojave Gaše. Ko se meteora i promaje čuvao, nije se kajao.

Četvrtak, 26. april 2018.


Atrijum

12–13 časova — početak rada i svečano otvaranje festivala zvukom Gašinog drndafona (instrument Predraga Ristića)
13–18 č. — vođene stručne ture po izložbama za prijavljene škole
14–18 č. — promocije knjiga
12–18 č. — u Galeriji atrijuma: radionice Škole „Đorđe Lobačev“ pod vođstvom profesora Vladimira Vesovića
12–20 č. — Izdavački kutak – prodaja izdanja i suvenira[/li][/list]

Crvena sala

14–18 č. — Master klas – stvaranje i značaj stripova po Bojanu M. Đukiću, međunarodnom stripskom profesionalcu (do četiri seanse po 30 minuta)

Program promocija u četvrtak 14–18 časova

— Izdavačka kuća „Beli put“: „Hogar“ i „Redov Bili“

— IK „Sistem komiks/Moro“: „Filip i Olga: Knjiški moljci“ – Dušana Pavlića i Zorana Penevskog, „Titef“, „Asteriks u skicama prijatelja“, „Kalvin i Hobs“

— IK „Makondo“: edicije „Mali Nemo u Zemlji snova“, „Srpski naučnici u slici i reči“ i „Večni klasici“

— IK „Rozenkranc“ „Detektiv Lakonogić“ – Nikola Maslovara i saradnici

— IK „Everest medija“: „Dikan i Stari Sloveni“ – gostovanje Laze Sredanovića i prijatelja, potpisivanje knjiga

— „Beskonačni itinerer kroz svet stripa albuma“ 3 i 4, Vladimira Topolovačkog, Zagreb 2018, prva beogradska promocija!

Petak, 27. april


Atrijum

12–18 č. — vođene ture po izložbama (do 30 minuta)
12–18 č. — promocije (prosek trajanja po jednom izdanju – 20 minuta)
12–18 č. — U Galeriji atrijuma: radionice Škole „Đorđe Lobačev“ pod vođstvom profesora Vladimira Vesovića
12–20 č. — Izdavački deo – prodaja izdanja

Crvena sala

12–16 č. — master klas – stvaranje i značaj stripova po Bojanu M. Đukiću
18 č. — zatvorena projekcija filma „Gaša Šeprtlja“ za diplomatski kor, istraživače, umetnike i novinare (Francuska, 2018)

Program promocija u petak 12–18 časova

— IK „Darkvud“ i „Marketprint“: „Porodica Tarana“

— IK „Veseli četvrtak“: „Talični Tom“

— IK „Komiko“: „Popaj“, „Doživljaji Mike Miše“, „Zlatno doba Srpskog stripa“, „Mumin“...

— IK „Darkvud“, Beograd: „Iznogud“ i „Bil i Bul“

— IK „Pčelica“: Srpske basne u stripu, Mitologija u stripu, Vekovi srpske pismenosti...

— Udruženje „Nikola Mitrović Kokan“ i Milisav Banković predstavljaju humor i karikaturu u leskovačkom stripu

— IK „Modesti stripovi“ predstavlja: „Stripske majstorije Ive Kušanića“, priredio Zdravko Zupan sa Vasom Pavkovićem, kao i pregled humora i karikature u leksikonu „Stripovi koje smo voleli: izbor stripova i stvaralaca sa područja bivše Jugoslavije u 20. veku“ Živojina Tamburića, Zdravka Zupana i Zorana Stefanovića

— Nova verzija „Mije Siledžija“ Brane Nikolića, modernog klasika srpskog stripa

— Božidar Milojković BAM, Dragan Lazarević i Lazar Odanović: „Kiseline crne boje“ „BAM – Blogografija“, „Iv Rokatanski: Doživljaji u gradu svetlosti“, „Rubina“ i drugi radovi...

Subota, 28. april


Atrijum

12–18 č. — stručni skup i promocije Frankenovih izdanja (sa pauzama između seansi)
12–18 č. — u Galeriji atrijuma: radionice Škole „Đorđe Lobačev“ pod vođstvom Vladimira Vesovića
12–18 č. — Izdavački deo – prodaja izdanja

Promocije i teme stručnog skupa

— Promocije knjiga Andrea Frankena u izdanju „Darkvuda“ i „Belog puta“ i okrugli sto o ovom autoru
* Sabrani „Gaša Šeprtlja“
* „Spiru i Fantazio“ („Spira i Ćira“)
* „Marsupilami“
* „Crne misli“

— Đorđe Dimitrijević kao stripski prevodilac

— Radič Mijatović – Miša — okrugli sto o glavnom gostu prvog Gašinog sabora

18 časova: Svečano zatvaranje festivala zvukom Gašinog drndafona
(instrument Predraga Ristića za koji je komponovao Zoran Simjanović)


Kraj saopštenja


www.dkcb.rswww.usus.org.rshttps://www.facebook.com/pg/GasinSaborBGD/posts/?ref=page_internal

https://www.facebook.com/events/1900509949967765/

https://twitter.com/Gasin_sabor

https://www.instagram.com/gasinsaborbgd/

http://opalebd.com/festivals/details/1858

http://opalebd.com/agenda/festivals

http://opalebd.com/auteurs/fiche/1354


Edited by - zstefanovic on 29/04/2018 23:31:07
Go to Top of Page

Aco
stripovi.com suradnikSlovenia
5260 Posts

Member since 29/11/2001

Posted - 26/04/2018 :  08:08:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit Aco's Homepage  Send Aco a Private Message  Reply with Quote
Preporučujem svim organizatorima bilo kakvih festivala/sastanka stripa da za pisanje programa angažiraju zstefanovica. Jer nakon čitanje zadnjeg posta, čak i festival u Angoulemu izgleda kao lokalno okupljanje trapera u zapadnom Darkvudu.

Bond.James Bond.
Go to Top of Page

Peyo
Senior MemberCroatia
2983 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 26/04/2018 :  08:09:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Čini se da je uloženo puno truda i pozitivne energije u Gašin sabor što bi trebalo rezultirati sjajnom manifestacijom.

Spomenuti stripovi i autori su i razlogom moje ljubavi prema stripu.

Spomenuti su i mnogi strip znalci koji bi također trebali dati svoj doprinos uspjehu sabora.

Stavite što više slika da i mi koji nažalost ne možemo biti prisutni na saboru guštamo.
Go to Top of Page

zstefanovic
Starting Member

Serbia
78 Posts

Member since 25/05/2007

Posted - 29/04/2018 :  14:29:48  Show Profile Show Extended Profile  Send zstefanovic a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Aco

Preporučujem svim organizatorima bilo kakvih festivala/sastanka stripa da za pisanje programa angažiraju zstefanovica. Jer nakon čitanje zadnjeg posta, čak i festival u Angoulemu izgleda kao lokalno okupljanje trapera u zapadnom Darkvudu.

lokalno okupljanje MALOBROJNIH ANONIMNIH trapera u zapadnom Darkvudu
Go to Top of Page

zstefanovic
Starting Member

Serbia
78 Posts

Member since 25/05/2007

Posted - 29/04/2018 :  14:37:23  Show Profile Show Extended Profile  Send zstefanovic a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo
Stavite što više slika da i mi koji nažalost ne možemo biti prisutni na saboru guštamo.Nešto me zeza postavljanje slika ovde, pa evo ovako:

Prvi dan, prvih par sati sabora

http://www.dkcb.rs/%d0%b3%d0%b0%d1%88%d0%b8%d0%bd-%d1%81%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%80-%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%98%d0%b0/

To je bio samo početak, fotografija ima stotine... Možete deo videti na zvaničnom nalogu na Fejsu
https://www.facebook.com/GasinSaborBGD/

Sabor je sinoć (subota, 28. aprila) svečano završen dodeljivanjem nagrada i priznanja. Uskoro slede izveštaji.

Sa svim usponima i padovima, ovo je bila neverovatna trodnevna vožnja...
Go to Top of Page

Peyo
Senior MemberCroatia
2983 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 29/04/2018 :  15:45:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Hvala na fotkama.

Čini se da su svi uživali.

Sjajno je vidjeti toliko djece i omladine na ovakvoj priredbi.
Go to Top of Page

VALTER
Advanced MemberCroatia
5351 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 29/04/2018 :  19:48:34  Show Profile Show Extended Profile  Send VALTER a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Aco

Preporučujem svim organizatorima bilo kakvih festivala/sastanka stripa da za pisanje programa angažiraju zstefanovica. Jer nakon čitanje zadnjeg posta, čak i festival u Angoulemu izgleda kao lokalno okupljanje trapera u zapadnom Darkvudu.Odličan je i njegov tekst u zadnjoj knjizi Gaše, gdje se uzvišeno prepričava povijest Belog puta, nešto u stilu: "Tada je doneta odluka da se u narednim godinama izdaju neki od najvećih klasika devete umetnosti..."

Edited by - VALTER on 29/04/2018 19:50:07
Go to Top of Page

Poli
Advanced MemberSlovenia
27121 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 29/04/2018 :  20:10:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Pa to i jesu bile neke od najvecih klasika...Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

VALTER
Advanced MemberCroatia
5351 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 29/04/2018 :  20:15:33  Show Profile Show Extended Profile  Send VALTER a Private Message  Reply with Quote
To nije razlog da se takvim uzvišeno-patetičnim tonom piše o tome, naročito ako piše netko tko je sudjelovao u "donošenju odluke".
Go to Top of Page

zstefanovic
Starting Member

Serbia
78 Posts

Member since 25/05/2007

Posted - 29/04/2018 :  21:37:57  Show Profile Show Extended Profile  Send zstefanovic a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by VALTER

quote:
Originally posted by Aco

Preporučujem svim organizatorima bilo kakvih festivala/sastanka stripa da za pisanje programa angažiraju zstefanovica. Jer nakon čitanje zadnjeg posta, čak i festival u Angoulemu izgleda kao lokalno okupljanje trapera u zapadnom Darkvudu.Odličan je i njegov tekst u zadnjoj knjizi Gaše, gdje se uzvišeno prepričava povijest Belog puta, nešto u stilu: "Tada je doneta odluka da se u narednim godinama izdaju neki od najvećih klasika devete umetnosti..."Izvinjavam se & ispričavam... Ali, voleo bih da vidim na kojoj sam strani napisao i to upravo tim tonom.

Imao sam jak udar glave pa ne prepoznajem ljude i imena, a kamoli citate...
Go to Top of Page

legaz
Senior MemberSerbia
2166 Posts

Member since 13/08/2009

Posted - 30/04/2018 :  07:49:26  Show Profile Show Extended Profile  Send legaz a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

Hvala na fotkama.

Čini se da su svi uživali.

Sjajno je vidjeti toliko djece i omladine na ovakvoj priredbi.Da ovo sam i ja odmah primetio. Neka je od svih ti klinaca bar 3-4 zavolelo strip, odličan bi bio početak.

Junaci ne ubijaju one koji ne mogu da se brane.
Go to Top of Page

zstefanovic
Starting Member

Serbia
78 Posts

Member since 25/05/2007

Posted - 08/05/2018 :  00:37:55  Show Profile Show Extended Profile  Send zstefanovic a Private Message  Reply with Quote
Pozivamo vas u utorak, 8. maja, u 19 časova, u galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograda (Takovska 8, pored RTS) na "Završnu ceremoniju br 2!" GAŠINOG SABORA, prvog festivala karikaturalno-humorističnog i porodičnog stripa u ovom delu Evrope.

Sa Gašom nikad ništa definitivno gotovo, te ceremonija uključuje:

* dodeljivanja novih priznanja velikanima duha i humora iz Srbije, regiona i Evrope, gde će prisustvovati i mnogi doajeni umetnosti i kulture

* najava ovogodišnje turneje Gašinog sabora po festivalima u Srbiji i Belgiji, kao i

* zatvaranje beogradske izložbe koju je od 26. aprila prema preliminiranim zvaničnim podacima videlo preko 6.000 ljudi.

Dobro nam došli

www.dkcb.rswww.usus.org.rs

https://www.facebook.com/GasinSaborBGD/
Go to Top of Page

zstefanovic
Starting Member

Serbia
78 Posts

Member since 25/05/2007

Posted - 17/05/2018 :  16:54:57  Show Profile Show Extended Profile  Send zstefanovic a Private Message  Reply with Quote


Izveštaj sa prvog Gašinog sabora, 26. april — 11. maj 2018.


Dve gospe, sedamdeset vitezova i 6.000 ulazaka u plemeniti svet stripa


Dodelom međunarodnih nagrada najvećim autorima stripa iz Srbije i desetak zemalja, i krajem osam izložbi, završen je u Beogradu Gašin sabor, prvi festival karikaturalno–humorističnog i porodičnog stripa.

Začet sa skromnijim očekivanjima, Sabor se pokazao jednim od većih festivala Balkana. U pedesetak programa od 26. aprila do 11. maja 2018. učestvovalo je osamdesetak umetnika, naučnika, pedagoga i drugih stručnjaka, kao i preko 500 učenika iz sedam beogradskih obrazovnih ustanova. Po zvaničnoj evidenciji izložbe je za dve nedelje, kao prateći program, videlo ucelo ili delom preko 6.000 posetilaca Dečjeg kulturnog centra Beograda, pretežno dece i omladine.

Festival je ušao u zajednicu frankofonih festivala stripa i imao je vidljivu reklamnu kampanju na referentnim sajtovima za evropski strip.

Mešane reakcije na kontroverzni Gašin film


Početak i kraj Sabora obeležen je zvukom drndafona, instrumenta koji je stvorio Predrag Ristić – Peđa Isus, kao realnog odraza Gašinog instrumenta, ali i kao simboličke veze srpskog stripa sa Medijalom i sopstvenom kulturnom tradicijom.

Gašin sabor je prikazao osam izložbi stripa najvišeg kvaliteta. Andre Franken je bio glavna tema sabora i za njega su bile vezane izložbe „Mabreee“ o Gaši Šeprtlji, „Franken njim samim“, „Kad je Spira bio mlad“, i „Marsupilami celim svojim repom“… Ostale su bile od domaćih autora. Udruženje stripskih umetnika Srbije (USUS) predstavilo je radove naših stripara koji su bili vezani za Frankenovo okruženje ili su dali posvetu majstoru — Božidar Milojković — BAM, Radič Mijatović, Nikola Maslovara, Milorad Žarić, Dragan Lazarević (Dragan de Lazare, predsednik Gašinog sabora), Goran Trajković, Saša Arsenić, Sabahudin Muranović, Uroš Begović, Siniša Banović, Milosav Ostojić… Kao specijalni gost se svojim radom pred srpskom publikom premijerno pojavio Bruno Gilson, ugledni belgijski stripar, aktivista i stručnjak.

Doajen Lazo Sredanović je izložio epizodu kultnog serijala, „Dikan: Đavolja varoš“, koja je nedavno zabavljala čitaoce Malog zabavnika. Jedan od vrhunaca programa je bila velika samostalna izložba glavnog gosta festivala Radiča Mijatovića, novosadskog majstora stripa, karikature i ilustracije, omiljenog crtača sa prostora nekadašnje Jugoslavije još od druge polovine 1970–ih.

U programima je i lično učestvovalo desetine umetnika i stručnjaka. Božidar Milojković je sa Draganom Lazarevićem promovisao dve knjige uzbudljive za svakog ljubitelja stripa: BlogoGrafija: Bamova avantura u stripu na srpskom jeziku i francusko izdanje albuma Kiselina crne boje (na jesen izlazi u Srbiji). Lazo Sredanović je predstavio ediciju sabranog „Dikana“ u knjigama u izdanju „Everest medije“, kao i nove epizode iz Malog zabavnika. Crtač, pedagog i urednik Nikola Maslovara iz Gornjeg Milanovca predstavio je album „Detektiva Lakonogića“ i druge svoje junake. Prevodilac i urednik Dejan Savić prikazao je izdanja belgijskog genija Frankena na srpskom u izdanju „Belog puta“ i „Darkvuda“ — sabranog Gašu Šeprtlju, Spiru i Ćiru, Marsupilamija i „Crne misli“.

Beogradski likovni umetnik ali i predstavnik leskovačke tradicije stripa Milisav Banković predstavio je sebe i okruženje iz kojeg dolazi, impresioniravši srednjoškolce i studente. Kolekcionar–leksikograf Vladimir Topolovački prvi je put u Beogradu prikazao treći i četvrti tom svog kapitalnog leksikona Beskonačni itinerer kroz svet strip albuma (Zagreb, april 2018), gde je popisano oko 10.000 jugoslovenskih stripskih izdanja. Programe je moderirao Zoran Stefanović, uz stručno učešće Bojana M. Đukića.

Uz prigodni govor Anđelke Janković, predstavnice distributivne kuće „2i film“, zatvorenoj projekciji novog francuskog filma „Gaša Šeprtlja“ prisustvovali su novinari, istraživači pop kulture i ugledni stvaraoci koji su uzeli učešća na festivalu. Film je u stručnim krugovima očekivan sa zebnjom da li će uspeti da prenese duh genijalnog Frankenovog stripa, ali je nakon gledanja solidnog i zabavnog ostvarenja od strane mnogih zaključeno da čak i ovakva, potpuno moderna varijacija na temu Gaše umnogome prenosi izvorni duh današnjoj mladoj publici.

Prvi okrugli sto o Frankenu, nama i stripu otvorio je stručnim ekspozeom filolog, filmolog i stručnjak za istoriju kulture Srđan Savić, aktuelni direktor Niškog kulturnog centra. Publika je imala jedinstvenu priliku da sluša izlaganja Ljubiše Gvoića (podsetimo: tvorca prvog diplomskog rada o stripu u SFR Jugoslaviji, Zagreb, 1976), Dušana Reljića, Bojana M. Đukića, Vladimira Topolovačkog, Zorana Tucića, Zorana Stefanovića, Bobana Savića — Geta, Marije Ristić, Pavla Zelića, Tamare Lujak… Završnu diskusiju je dao Zoran Nikolić, predsednik stripskog udruženja „Branko Plavšić“ iz Niša, osnivač festivala Nifest.

Najezda iz beogradskih škola


Publika je bila raznolika i svih uzrasta, a uključivala je desetine prepoznatljivih lica kulture. Sa porodicama su bili dramski umetnici Andrej Šepetkovski te Danijel i Evgenija Kovačević, filolog i mačevalac Vasilije Milnović, zatim popularni istoričar–arheolog Marko Aleksić (takođe član USUS), doajeni naučne fantastike Boban Knežević i Tihomir Jovanović, likovni umetnici Borivoje Grbić, Dragana Kuprešanin i Selena Danilović, poljska naučnica Natalija Novinjska–Antonijević i mnogi drugi stvaraoci, naučnici i javne ličnosti…

Sabor je obeležilo natprosečno učešće učenika iz sedam beogradskih obrazovnih ustanova, njih preko 500. Osnovna škola „Đuro Strugar“ sa Novog Beograda dovela je najveću delegaciju od stotinak najboljih učenika raznih razreda, kao i desetak učitelja i nastavnika, na čelu sa direktorkom Aleksandrom Lončar, koja je i otvorila Gašin sabor. Učenici ove škole su poznati po sklonosti umetnosti — prethodni direktor škole je bio ugledni akademski umetnik i pedagog Risto Antunović, „Čarobnjak iz Hercegovine“ kako reče pisac Radoslav Bratić — tako da su sa zadovoljstvom više sati učestvovali na vođenim turama po izložbi, promocijama i master klasi koju je pred punom Crvenom salom održao međunarodni profesionalac Bojan M. Đukić, osnivač evropski značajne grupe „Beogradski krug 2“.

U programima sabora učestvovali su i učenici od prvog do trećeg razreda OŠ „Majka Jugovića“, kao i učenici prvog razreda OŠ „Svetozar Marković“ sa Vračara, koje je predvodio pasionirani učitelj Danilo Gligorić. Iz Kluba za kreativno druženje „Vijuganje“ došli su devetogodišnjaci koje je vodila Ljupka Mirković Dubajić, a posebnu radost su saboru doneli učenici Specijalne osnovne škole „Dušan Dugalić“ koje su predvodili defektolozi Sašenka Mirković i Goran Rojević.

Dva dana zaredom dolazili su i učenici Računarske gimnazije, koje je pratio sekretar škole Nikola Jakovljević. Takođe su u dva navrata organizovano bili učenici prvog do četvrtog razreda Arhitektonsko–tehničke škole, koje je dovela Dušica Jakovljević, profesor srpskog jezika i književnosti, a koji su imali prilike da čuju dosta o spoju umetnosti, nauke i tehnologije kroz izlaganja Zorana Stefanovića i drugih stručnjaka.

Osim Bojana M. Đukića, master klase su predškolcima, osnovcima i srednjoškolcima držali Nikola Maslovara, Lazo Sredanović i Dušan Reljić. Paralelno, pod vođstvom prof. Vladimira Vesovića, Škola „Đorđe Lobačev“, sada već u svojoj 26. školskoj godini, imala je svoje radionice za strip, ilustraciju i koncept art za filmove i video igre. (Škola radi u prostorijama Dečjeg kulturnog centra i sada je u periodu znatnog širenja.)

Vođene ture po Frankenovim i srpskim izložbama držali su Dragan Lazarević, Vladimir Vesović i Bojan M. Đukić. Predstavljanja izdavača, izdanja i autora vodio je Zoran Stefanović.

Nezvanične grupne posete zapažene su i od strane učenika Filološke gimnazije, Dizajnerske škole i drugih srednjih škola, kao i studenata Univerziteta umetnosti, naročito sa Fakulteta primenjene umetnosti.

Ko su vitezi i gospe od duha i humora?


Važan deo sabora bila je i dodela specijalizovanih priznanja umetnicima, istraživačima, urednicima i pedagozima koji su ključno doprineli umetnosti duha i humora, i time obeležili srpsku i međunarodnu kulturu u drugoj polovini 20. i početkom 21. veka.

Ceremonije dodele priznanja 28. aprila i 8. maja otvorila je urednica likovnih programa DKCB i „Radosti Evrope“ Lidija Seničar. Obrazloženja je iznosio osnivač festivala Zoran Stefanović, nagrade je uručivao predsednik festivala Dragan Lazarević (i sam nagrađen rođendanskom tortom 8. maja), a celu manifestaciju je zatvorio predsednik Udruženja stripskih umetnika Srbije Rade Tovladijac.

Prva Velika povelja Gašinog sabora — a dodeljuju se za „izuzetan doprinos svetskoj umetnosti humora, karikature, šeprtljenja i sanjarenja“ — otišla je u Moskvu, ruskim Beograđanima, porodici Lobačev, koja preko sto godina daje doprinos srpskoj i jugoslovenskoj kulturi. To je na snazi još od vremena kad je ruski carski konzul Pavle A. Lobačev, „poznat kao čovek demokratskih ideja“ (da citiramo srpsku štampu od pre sto godina), štitio hrišćanski živalj Balkana krajem osmanske okupacije, da bi njegov sin Jurij Lobačev (1909–2002, kod Srba zvan Čika–Đorđe) postao sveevropski umetnik–stripar za koga je rečeno „Samosvest bez oholosti i razumevanje bez taštine“ (Žika Bogdanović). Danas plemeniti duh ove loze gaje Đorđev sin Dimitrije, unuk Jurij i praunuci. Povelju je u Moskvu već koji dan kasnije odnela prof. Irina Antanasijević, neumorni istraživač Bele ruske Srbije na Savi i Dunavu.Drugu veliku povelju Sabora primila je gospođa Snežana Zupan, u ime porodice Zupan. Njen muž Zdravko Zupan (1950–2015) bio je međunarodno važan stripski umetnik, ali i glavni istoričar jugoslovenskog stripa, čovek čije duhovno i aktivističko nasleđe doslovno prožima i čini živim današnji strip regiona. Značajno zaveštanje ovog velikana USUS sada kolektivno nastavlja kroz dugo pripremane izdavačke i stručne projekte, uz podršku ove dobre porodice.

Velike povelje Gašinog sabora dobila su i trojica vanrednih stvaralaca — glavni gost festivala, novosadski crtač Radič Mijatović, beogradski crtač Božidar Milojković, kao i legendarni prevodilac Gaše i mnogih drugih stripova i književnih dela Đorđe Dimitrijević, za kog je na festivalu višekratno rečeno da je „Stanislav Vinaver našeg vremena“.

Osim povelja, Sabor je dodelio i plemićka zvanja. „Gospama od duha i humora“ proglašene su dve beogradske profesorke — likovna umetnica Vladana Likar–Smiljanić i pomenuta naučnica Irina Antanasijević.

U dvema ceremonijama proglašenja „Vitezova od duha i humora“ učestvovali su laureati iz redova velikana umetnosti i kulture Srbije — Laza Lazić, Jovan Stojanović iz Pariza (pseudonim 1950–1960–ih: John Radley), u ime Dobrice Erića unuka Nevena Damljanović, Slobodan Stanišić, Špiro Radulović, Petar Petrović (Peca Marš), Dušan Reljić, Radič Mijatović, Jugoslav Vlahović, Rastko Ćirić, Vladimir Vesović, Ljubiša Gvoić, Bojan M. Đukić, Zoran Kovačević, Momčilo Rajin, Zoran Andrić, Slobodan Ivkov, Dragan Bosnić i Vladimir Topolovački.

Vitezima su postali i doajeni koji nisu mogli biti prisutni: Vasilije Afanasijev, Žika Bogdanović, Tošo Borković, Milan Bukovac, Dušan Vukojev, Đorđe Dimitrijević, Milorad Žarić, Aleksandar Žikić, Bogdan Jovanović, Dragoš Jovanović — Fera, Branislav Kerac, Ljubomir Kljakić, Bojan Kovačević, Miomir Kulić, Mihailo Kurtović, Nikola Maslovara, Nenad Mikalački — Đango, Božidar Milojković, Branislav Miltojević, Milenko Mihajlović, Branislav Nikolić — Brana, Svetozar Obradović, Lazar Odanović, Vasa Pavković, Željko Pahek, Dragan Perić, Dušan Petričić, Vujadin Radovanović, Gradimir Smuđa, Lazo Sredanović, Borislav Stanković — Stabor, Franja Straka, Živojin Tamburić, Miroljub Todorović, Miomir Tomić, Slaviša Ćirović i Borislav Šajtinac.

U ime publike i kolega iz Srbije, odbor Gašinog sabora je za „Vitezove od duha i humora“ proglasio i dvanaest umetnika sa područja nekadašnje Jugoslavije. Iz Makedonije to je Dime Ivanov — Dimano; iz Crne Gore Luka Lagator; iz Bosne i Hercegovine Midhat Ajanović — Ajan (sada u Švedskoj); iz Hrvatske Rudi Aljinović, Borivoj Dovniković — Bordo, Nedeljko Dragić (sada u Nemačkoj), Darko Macan i Julio Radilović — Jules; a iz Slovenije Ciril Gale, Žiga Leskovšek, Nikolaj Miki Muster (na žalost, preminuo pred kraj Sabora, ne dočekavši da vidi nagradu) i Iztok Šušteršič.

Sa vanbalkanskih prostora zvanja „Viteza od duha i humora“ dobili su legendarni franko–belgijski autori: crtač Fransoa Valteri (François Walthéry) i pisac Mitik (pravo ime Žan–Klod Smit–l–Benedikt; Jean–Claude Smit–le–Bénédicte). Ovi autori su višestruko bliski našoj publici po svojim delima kao što je serija „Nataša“, a podsetimo da su delovali u krugu u kojem je radio i sam Franken, te da su s nama povezani i preko saradnje sa Draganom de Lazareom na serijalu „Rubina“.Ovim je na prvom Gašinom saboru dodeljena grupa priznanja koja vrednuju i definišu prethodnu epohu našeg duha i humora, a od sledeće godine će priznanja biti svedena na tekuću produkciju.

Posebno je bio značajan i okrugli sto nakon druge dodele priznanja, 8. maja, koji je filozofski nadahnutim i antropološki vrednim izlaganjem otvorio naš velikan pera Laza Lazić, a gde su učestvovali Jovan Stojanović, Petar Petrović (Peca Marš), Dušan Reljić, Špiro Radulović, Jugoslav Vlahović, Slobodan Ivkov i Zoran Andrić, sa moderacijom Zorana Stefanovića. Dirljivost i upečatljivost trenutka bila je i u tome što su se ovi doajeni većinom prvi put sreli uživo, prvi put govorili na stripskom skupu i prvi put nagrađeni stripskim priznanjem.

Ekonomska kriza za decu, ignorisanja i propusti


Osim specijalizovanosti za humoristički i porodični strip, Sabor je imao za cilj da stvori novu publiku, ali i da skrene pažnju na umetnike Srbije i nekadašnje Jugoslavije.

Takođe, cilj mu je bio podsticaj lokalnom tržištu i izdavačima registrovanim u Srbiji sa kojima sarađuje Udruženje stripskih umetnika Srbije. Zato je određeno da se na prvom saboru mogu prodavati strani dečji i porodični stripovi objavljeni u Srbiji, kao i stripovi autora bivše Jugoslavije gde god da su objavljeni.

Međutim, trodnevna prodajna izložba je bila preskromna po prodaji, izgleda zbog termina preko radnog dana, kada roditelji ne mogu dovesti decu, ali i zato što današnja ponuda stripova u luksuznim izdanjima (namenjenih bibliotekama i kolekcionarima) nadilazi mogućnosti dečjeg džepa u školskim posetama.

Pokazalo se da su najmlađi najbolje prihvatili izdanja domaćih autora na domaće teme, štampana njima čitljivom ćirilicom, ali jeftinija, što je pogodovalo izdavačima kao što su „Pčelica“ iz Čačka ili „Makondo“ iz Beograda (edicija: Srpski naučnici u slici i reči). Naročito je „Pčelica“ zbog izdavačkog profila bila spremna za ovo mesto i priliku, ali je i dodatno imala oglasnu kampanju za Gašin sabor preko društvenih mreža. U novoj knjižari ove kuće u Beogradu mogu se nabaviti i brojni hitovi ovogodišnjeg laureata Sabora Slobodana Stanišića, ilustrovani od strane članova USUS–a.

Radio Beograd je pratio Sabor u udarnim emisijama, isto kao i Dečji dnevnik RTS, prestižna rubrika „Sinoć u gradu“ dnevnika Politika, kao inajvažniji sajtovi za kulturu regiona. Na drugoj strani, bila je očigledna nezainteresovanost nekih sredstava informisanja, naročito onih sklonih tabloidizaciji, iako je događaj bio nadomak redakcija, u samom centru Beograda, i bio veoma privlačan čak i za slučajne prolaznike.

Sabor je imao osam privlačnih plakata, primećenih i u Zapadnoj Evropi, ali iz novčanih razloga nije mogao na vreme imati štampan katalog, što je propust koji će organizatori pokušati retroaktivno da reše. Takođe je kao propust ocenjeno nepostojanje dodatnih potpisa na nekim izložbama, jer laicima autorski potpisi na tablama često nisu bili dovoljni.

Gašin sabor, kao ni ostali glavni festivali stripa ove godine u Srbiji, nije dobio pomoć od Ministarstva kulture Srbije. Obrazloženje glasi: „projekat samo manjim delom ima decu i mlade kao ciljnu grupu; uopšteno dati i kratak opis projekta i cilj; obiluje opštim mestima“.

S obzirom na ovogodišnji uspeh koji ima međunarodne odlike, visok kvalitet i masovnost svake vrste, Udruženje stripskih umetnika Srbije veruje da bi mogao postojati drugačiji odnos državne komisije prema Gašinom saboru.

Zaključak: saborovanje kakvog pre nije bilo


Kako fotografije svedoče, Gašin sabor, prvi svoje vrste u Jugoistočnoj Evropi, pokazao se kao uspešan eksperiment, od obima i uticaja. Glavni cilj je postignut: „afirmacija plemenitih, toplih i zabavnih štiva koja blagotvorno deluju na duhovne potrebe publike i njeno mentalno zdravlje, ali i na povezivanje svih generacija i društvenu integraciju“.

Začet jednomesečnom Gašinom izložbom u Francuskom institutu u centru Beorada, Sabor je sada uspešno porođen i zapažen kod šire publike kao manifestacija bogata zabavnim programima najvišeg nivoa, obogaćena prisustvom umetničke, kulturne i pedagoške elite. Tokom četiri meseca reklamnih kampanja, kroz elektronske i štampane medije, možda je i više od milion ljudi čulo ili pročitalo ime Gaša Šeprtlja.

Pokazalo se da je velika prednost imati lep i funkcionalan ambijent Dečjeg kulturnog centra Beograda, ali i izvanrednu lokaciju u gradu i na Balkanu. Sabor je imao možda i najljupkiji festivalski imidž u zemlji, zahvaljujući visokom kvalitetu umetnika sa plakatima, te samoj temi i stilu Gaše. Imao je svetski kvalitet izložbi, društveno najkorisniji koncept, specijalizovanu pedagošku i kulturnu osnovu saglasnu programima i strategijama ministarstava prosvete i kulture Srbije, a opet zabavnu i razbarušenu atmosferu…

Sabor se izdvojio i međunarodnim dometom iz ponude pedesetak srpskih i regionalnih festivala i festivalčića stripa — pre svega kao mesto dodele važnih međunarodnih priznanja, jedinih u regionu specijalizovanih za karikaturiste i humoriste u stripu, ali i ulaskom u zajednicu frankofonih stripskih festivala. (Uz srpski, službeni jezik festivala je ove godine bio i francuski, a sledeće će biti jedan istočni jezik.)

Retko je i da neka stripska manifestacija uspe da okupi ovoliki broj dece, škola i profesionalaca stripa i opšte kulture, od kojih su se mnogi prvi put sad uživo sreli posle karijere od pet, šest, pa i sedam decenija.

Gašin sabor sada polazi na turneju po Srbiji prezentacijama, izložbama i projekcijama filma „Gaša Šeprtlja“, pre svega u Niš na peti Nifest (24–27. maj), zatim u Leskovac na 20. balkansku smotru mladih strip autora (29. jun – 1. jul), pa u Kragujevac na Komikon (6–8. jul), Valjevo, Gornji Milanovac (prva sedmica oktobra)…

Izložba srpskih autora pozvana je da bude izložena u junu u Briselu, prestonici Belgije i Evrounije, sa namerom da naši radovi bude predstavljeni tamošnjim izdavačima, novinarima, istraživačima i kolekcionarima.

Dečji kulturni centar Beograd i USUS najavljuju nove stripske poduhvate: kao nastavak Gašinog sabora biće proglašen međunarodni konkurs za geg–tablu stripa, a decembar 2018. biće ponovo mesec stripa u Beogradu. •

IMPRESUM: ONI SU PRAVILI SABOR


Stručni deo Gašinog sabora je sproveo Centar za umetnost stripa u organizaciji Udruženja stripskih umetnika Srbije iz Beograda i Udruženja građana „Svet stripa“ iz Kragujevca, zajedno sa stručnjacima Dečjeg kulturnog centra Beograda.

Predsednik Gašinog sabora je značajno ime srpsko–francuskog stripa Dragan Lazarević (Dragan de Lazare), a u stručnom odboru su i Rade Tovladijac (predsednik USUS), Vladimir Vesović (Škola „Đorđe Lobačev“), Bojan M. Đukić (osnivač „Beogradskog kruga 2“), Lidija Seničar (urednica likovnih programa DKCB i festivala „Radost Evrope“), te osnivač Sabora Zoran Stefanović (upravnik Centra za umetnost stripa, Beograd).

Likovno oblikovanje plakata i drugih materijala uradio je umetnički direktor festivala, student Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu Marko Šerer, a kaligrafi na priznanjima su bili Jelena Radojević te još dva studenta FPU Lazar Rakonjac i Petar Stošić. Sama priznanja nose crtežeBožidara Milojkovića, Dragana Lazarevića i Siniše Banovića.

Koordinatori za javnost su bili Tamara Lujak i Pavle Zelić, a fotografi Stevan Nešković (DKCB), Branko Botić i T. Lujak (USUS). Vebmaster je bio Nenad Petrović, Mijatovićevu izložbu je tehnički pripremio Nebojša Jovičić, administrativni koordinator je bila Maja Stefanović, a izvršni producent svih izložbi likovni umetnik Goce Balković. Prevodilac na francuski je bio D. Lazarević, na engleski Z. Stefanović. Rukovodilac produkcije DKCB je Dalibor Stojanović.

Partneri festivalu su distributerska kuća „2i film“, Francuski institut u Beogradu, izdavačke kuće „Pčelica“, „Makondo“, „Beli put“, „Sistem komiks“, „Komiko“, „Modesti stripovi“, „Darkvud“, desetak beogradskih škola i nevladine organizacije Srbije i regiona…

www.dkcb.rswww.usus.org.rs

https://www.facebook.com/GasinSaborBGD/


FOTO GALERIJE
(slobodna licenca Creative commons 4.0)


Fotograf: Stevan Nešković (Dečji kulturni centar Beograd),

FOTO GALERIJA 1 (26. april) [url=http://www.dkcb.rs/%D0%B3%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD-%D1%81%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80-%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0/]http://www.dkcb.rs/%D0%B3%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD-%D1%81%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80-%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0/[/url]
FOTO GALERIJA 2 (27-28. april) http://www.dkcb.rs/%D0%B3%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD-%D1%81%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80-%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0-2/
FOTO GALERIJA 3 (8. maj) http://www.dkcb.rs/%d0%b3%d0%b0%d1%88%d0%b8%d0%bd-%d1%81%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%80-%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%9a%d0%b5-%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%98%d0%b0/


Edited by - zstefanovic on 17/05/2018 16:56:39
Go to Top of Page

Aco
stripovi.com suradnikSlovenia
5260 Posts

Member since 29/11/2001

Posted - 21/05/2018 :  12:11:49  Show Profile Show Extended Profile  Visit Aco's Homepage  Send Aco a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zstefanovic

Grafički dizajner festivala je nagrađivani mladi umetnik Marko Šerer, student beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti, ustanove koja je svetskom stripu dala desetine umetnika.
1. Koji su to umjetnici?
2. Da li postoji snimak zvuka drndafona na menifestaciji?

Bond.James Bond.
Go to Top of Page

panda
Starting MemberSerbia
60 Posts

Member since 30/10/2011

Posted - 21/05/2018 :  13:55:12  Show Profile Show Extended Profile  Send panda a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Aco

quote:
Originally posted by zstefanovic

Grafički dizajner festivala je nagrađivani mladi umetnik Marko Šerer, student beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti, ustanove koja je svetskom stripu dala desetine umetnika.
1. Koji su to umjetnici?Nisam najupuceniji u obrazovanje domacih strip crtaca, ali znam da su npr. "Tocak" Drazena Kovacevica i "Technotise" Alekse Gajica njihovi diplomski radovi na ovom fakultetu u klasi profesora Rastka Cirica. "Desetine" je mozda malo preterano, ali verovatno i nije (ako dovoljno spustimo kriterijume :) )
Go to Top of Page

zstefanovic
Starting Member

Serbia
78 Posts

Member since 25/05/2007

Posted - 21/05/2018 :  19:43:10  Show Profile Show Extended Profile  Send zstefanovic a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Aco

quote:
Originally posted by zstefanovic

Grafički dizajner festivala je nagrađivani mladi umetnik Marko Šerer, student beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti, ustanove koja je svetskom stripu dala desetine umetnika.
1. Koji su to umjetnici?U stvari ih ima između 60 i 100 ljudi koji su se sa FPN oprobali u stripu. Od toga je bar 30 ostavilo neki značajniji trag.

Evo na brzu ruku:

1. Petar Mladenović (1923)
2. Duško Jovanović (1924–1958)
3. Lazo Sredanović (1939)
4. Radivoj Bogičević (1940)
5. Borislav Šajtinac (1943)
6. Petar Šadi (1945)
7. Dušan Petričić (1946)
8. Jugoslav Vlahović (1949)
9. Dušan Bunardžić (1954)
10. Rastko Ćirić (1955)
11. Zdravko Mićanović
12. Nenad Ražnatović (1959)
13. Dragan Bosnić (1960)
14. Zoran Blažina
15. Dobrosav Živković - Bob (1962)
16. Lidija Taranović (1963)
17. Goran Dimić (1963)
18. Dušan Božić (1967)
19. Dušan Pavlić (1969)
20. Leonid Pilipović (1969)
21. Milan Pavlović (1969)
22. Darko Atanasijević (1972)
23. Bojana Dimitrovski (1974)
24. Aleksa Gajić (1974)
25. Dražen Kovačević (1974)
26. Milan Drča (1976)
27. Nikola Vitković (1976)
28. Dejan Mandić (1977)
29. Tiberiu Beka (1977)
30. Darko Pajčin (1978)
31. Miloš Slavković (1979)
32. Siniša Banović (1979)
33. Jana Oršolić (1979)
34. Dragana Kuprešanin (1982)
35. Branko Jović (1983)
36. Vuk Palibrk (1987)
37. Nikola Matković (1988)
38. Marica Kicušić (1988)
39. Jana Adamović (1989)
40. Stefan Katanić (1990)
41. Jelena Vučić (1993)
42. Maša Stojanović (1993)
43. Milica Mastelica (1995)
44. ...

Ko će ih se setiti... Ovde nisam računao beogradsku Višu školu za likovne i primenjene umetnosti, niti Fakultet likovnih umetnosti itd. Samo i isključivo FPN..

Procenjujem da je u stripu Srbije između 150 i 250 ljudi imalo završene umetničke škole raznih vrsta. Pomnožiti to dva
puta za područje Striposlavije.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000