forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Dylan Dog extra 123. - Ubojica je među nama
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

LudensovPotrcko
Junior Member

316 Posts

Member since 05/06/2018

Posted - 14/12/2018 :  15:44:36  Show Profile Show Extended Profile  Send LudensovPotrcko a Private Message  Reply with Quote
Dylanova buba opet imala kvar... Kada će li je već zamijeniti?Crtež: Angelo Stano
Scenarij: Tiziano Sclavi

Broj originala 243.

Od jučer u SnK, od danas na shop.strip-agent.hr
OD 15. 12. na kioscima

zlatan bihac
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
6638 Posts

Member since 24/03/2009

Posted - 14/12/2018 :  16:28:18  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatan bihac a Yahoo! Message  Send zlatan bihac a Private Message  Reply with Quote
nakon tri mjeseca stanke, novi broj extra edicije dilana...
Go to Top of Page

FINALLE
Starting Member27 Posts

Member since 23/02/2018

Posted - 14/12/2018 :  17:55:56  Show Profile Show Extended Profile  Send FINALLE a Private Message  Reply with Quote
Čovječe to je već tri mjeseca prošlo.
Go to Top of Page

teller
Advanced MemberSlovenia
16088 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 14/12/2018 :  18:09:47  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
Da..malo duza pauza..mislim da je vise problem bio oko obnave ugovora i tehnikalija..nego da je usporen zbog lose prodaje..nek nam je Dilana..volim ga procitat uz neku kaficu usput.

KO NE CITA I KUPUJE MALOG RENDŽERA NE CITA NIŠTA I NEK CUTI ZAUVIJEK!
A DA...HOCEMO KOMANDANTA MARKA U KOLORU!
Go to Top of Page

Andrey
New MemberBritish Indian Ocean Territories
230 Posts

Member since 06/01/2009

Posted - 28/12/2018 :  00:00:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Andrey a Private Message  Reply with Quote
https://www.youtube.com/watch?v=ZGTdeh5s2vU

"2019: Ugh, Star Wars. Enough already ... 2039: Machine-gunned to death while trying to siphon water from a Disney SurvivalResortPlex by a Pinkerton dressed like Boba Fett." - Matthew Christman
Go to Top of Page

dariohead
Starting Member60 Posts

Member since 23/02/2011

Posted - 28/12/2018 :  22:49:05  Show Profile Show Extended Profile  Send dariohead a Private Message  Reply with Quote
Ugodno me iznenadila ova epizoda:
- odličan crtež Stana, drugačiji od onih najranijih ali dobro paše uz atmosferu
- priča je već viđena u filmovima ali je skroz OK ovdje
- kraj me ugodno iznenadio jer nije neki ogromni twist ili ne znam što ali na neki "obični način" zanimljivo riješi epizodu

Solidno izdanje!
Go to Top of Page

Sarghan
stripovi.com suradnikCroatia
1439 Posts

Member since 26/01/2011

Posted - 29/12/2018 :  00:37:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Sarghan a Private Message  Reply with Quote
I meni je ovo sjajna epizoda, osobito zbog ovoga:

quote:
Originally posted by dariohead


- kraj me ugodno iznenadio jer nije neki ogromni twist ili ne znam što ali na neki "obični način" zanimljivo riješi epizoduUjedno je u pitanju i presedan za Dylanov serijal, a vrlo lako moguće i za jedan Bonellijev mjesečni serijal.
Mada, za ovo drugo nisam siguran pa neka me netko slobodno ispravi ako je već i ranije bilo slučajeva gdje se OGROMNI SPOILER naslovni junak uopće ne pojavljuje u cijelom stripu. (nemojte quotati ovaj post)

Edited by - Sarghan on 29/12/2018 00:38:00
Go to Top of Page

Deers
Advanced MemberCroatia
7321 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 16/01/2019 :  08:23:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Majstor Sclavi je pokazao da još uvijek zna znanje! Odlično vođena priča gdje nas sami sebe varamo a Sclavi nas još sprda sa očitim elementima.

Što se tiče spojlera:

Ja ovaj povratak Sclavija držim ciklusom "Tri put sam ubio Dylana i posao ga četvri put u pakao". U Ukroniji on doslovno umire ali je i živ sukladno temi priče tako da dok ne otvorimo kutiju (sljedeći broj?), Tu on umire kao lik jer se može smatrati da Dylan i ne postoji van osobnosti glavnog lika, znači mrtvav je, ne postoji (ni u jednom trenutku se ne spominju bilo koji likovi iz Dylanovog svijete koje znamo) A u Martyju ....(a, da ne spojlam, ovo sljedeći mjesec).

I na kraju Lift za pakao.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnikBosnia and Herzegovina
13089 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 16/01/2019 :  09:33:03  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message  Reply with Quote
Ima li negdje ona stranica s najavom ove epizode pod naslovom "Hajde da se tuširamo", ili tako nešto, kad su prevođene prethodne dvije epizode, da to pročitamo prije nego što su izašle kod nas?
Go to Top of Page

Deers
Advanced MemberCroatia
7321 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 16/01/2019 :  14:13:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by delboj

Ima li negdje ona stranica s najavom ove epizode pod naslovom "Hajde da se tuširamo", ili tako nešto, kad su prevođene prethodne dvije epizode, da to pročitamo prije nego što su izašle kod nas?Misliš na ove zafrkancije DuŠman Comicsa?

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnikBosnia and Herzegovina
13089 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 16/01/2019 :  14:34:28  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message  Reply with Quote
Da, ovome se može uvijek nasmijati.
Go to Top of Page

morski
Senior Member2647 Posts

Member since 09/08/2014

Posted - 16/01/2019 :  17:10:42  Show Profile Show Extended Profile  Send morski a Private Message  Reply with Quote
Užas! Pravi primer klozetskog humora.

Kompletni popis Bonelli stripova u Excelu
Go to Top of Page

Sarghan
stripovi.com suradnikCroatia
1439 Posts

Member since 26/01/2011

Posted - 19/01/2019 :  18:50:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Sarghan a Private Message  Reply with Quote
Nadovezao bih se još malo na Deersov komentar sa spoilerima jer se sjećam kad je ova priča izašla u VČ izdanju da je postojalo nekoliko ljudi kojima priča nije sjela. Tada se nije išlo nešto u detaljnu raspravu oko ove priče pa ću u nastavku istaknuti nekoliko elemenata koji nisu možda očiti na prvu, a ujedno pokazuju koliko je Sclavi odlično vodio ovu priču (što u jednu ruku nije ni bilo teško s obzirom da je priča teški rip-off).

VELIKI SPOILERI

quote:
Originally posted by Deers


tu on umire kao lik jer se može smatrati da Dylan i ne postoji van osobnosti glavnog lika, znači mrtvav je, ne postoji (ni u jednom trenutku se ne spominju bilo koji likovi iz Dylanovog svijete koje znamo)- nadovezujući se na ovo što sam ranije napomenuo kako je ovo presedan za serijal jer se Dylan uopće ne pojavljuje u ovoj priči, povezao bih to i s ovim boldanim čime dolazimo do mogućnosti kako ovo uopće nije ni priča iz Dylanovog (stripovskog) svijeta. To jest, jedno potencijalno tumačenje je da je Otis lik iz Dylanovog svijeta koji je preuzeo personu poznatog istražitelja noćnih mora iz tog (stripovskog) svijeta, no istodobno ovo može biti varijanta jednog od mogućih slučajeva iz stvarnog svijeta gdje neki (nestabilni) pojedinac uzme personu fiktivnog lika. Štoviše, Sclavi nam odmah na početku priče daje uvid u tu mogućnost (kao i u razrješenje priče) preko vlasnika motela (Adam) koji objašnjava kako si je uzeo pseudonim Norman Bates, a i cijeli motel je bazirao na fiktivnom motelu (realno, takav slučaj, uzevši u obzir popularnost i kult iza tog filma, sigurno postoji negdje i u stvarnom svijetu). Drugim riječima, Dylanovo nepostojanje (osim u pogledu ovog što je Deers spomenuo) se u ovom slučaju očituje i u onom najočiglednije pogledu: kao Dylanovo nepostojanje (nepostojanje fiktivnog lika) u stvarnom svijetu. To jest, Sclavi nam ovdje ne samo da nije dao priču o Dylanu, već je u serijal ubacio moguću varijantu jedne priče iz stvarnog svijeta.

- Da se dotaknem još malo nagovještaja kraja/preokreta preko vlasnika motela. Adam/Norman se bavi izradom lutki za trbuhozborce. Koliko god on tvrdi da je uzeo pseudonim Norman iz marketinških razloga, scena u koje Adam sluša razgovor svojih lutaka (to jest, vidi ih kao žive) nagovješta da Adamovo poistovjećenje sa Normanom Batesom puno bliže Otisovom poistovjećenju s Dylanom. To jest, ta dva lika (i njihovi poremećaji) su puno sličniji nego što se to čini, što se može također vidjeti i iz činjenice kako jedino još Otis/Dylan vidi Adamove/Normanove lutke "žive". A da i ne spominjem kako nam Sclavi lutke prikazuje (takoreći servira hint na pladnju) u prvom planu odmah na prvoj ili drugoj stranici. Slučajnost?

- evo i jedno krajnje nategnuto tumačenje, čisto iz zabave . Zanimljivo je kako je Paddy (usamljeni starac i jedini "stalni klijent" Adamovog motela koji godinama već živi tamo) jedini imao neuobičajeno "mirnu" i nenasilnu smrt. Štoviše, on je jedan od likova koji na kraju "nije prikazan" među mrtvima i koji je nakon smrti krajnje suptilno "nestao" iz fokusa priče (osobito u njenoj drugoj polovici). Štoviše, u priči je jasno utvrđeno kako je Valentina produkt Otisovog uma, takoreći halucinacija bazirana na liku medicinske sestre iz klinike (naravno, u motelu joj na kraju, iz navedenih i krajnje očiglednih razloga, nije bilo traga), no odmah negdje na početku priče vidljivo je kako upravo Paddy i Adam imaju fizičkog kontakta s njom. Da li to greška u scenariju ili tu ima nešto više od toga?
Nastavno na prethodnu natuknicu, moguće je da Paddy funkcionira na sličnom principu kao i lutke u ovoj priči: daju hint čitateljima da su Adam i Otis "slični". Adam je "preuzeo" identiten Normana Batesa, a Otis Dylana Doga. Jedino njih dvoje imaju/vide "scene" u kojima su lutke žive. Ako su lutke nagovještaj za to da oboje pate od istog ili sličnog poremećaja, Paddy je u tom slučaju Adamu isto ono što je Valentina bila Otisu. U tom pogledu, kao i u pogledu scene gdje jedino Adam i Paddy imaju kontakt s Valentinom, postoji šansa da Sclavi ide korak dalje u fazonu "samo luđak može prepoznati luđaka" po kojem je luđak/pacijent sposoban vidjeti halucijaniju drugog luđaka/pacijenta (Otis/Dylan vidi Paddyja isto kao što Adam/Norman vidi Valentinu).

Eto, čisto još malo materijala za razmišljanje
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnikCroatia
4241 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 19/01/2019 :  19:49:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Sarghan

Nadovezao bih se još malo na Deersov komentar sa spoilerima jer se sjećam kad je ova priča izašla u VČ izdanju da je postojalo nekoliko ljudi kojima priča nije sjela. Tada se nije išlo nešto u detaljnu raspravu oko ove priče pa ću u nastavku istaknuti nekoliko elemenata koji nisu možda očiti na prvu, a ujedno pokazuju koliko je Sclavi odlično vodio ovu priču (što u jednu ruku nije ni bilo teško s obzirom da je priča teški rip-off).

VELIKI SPOILERI

quote:
Originally posted by Deers


tu on umire kao lik jer se može smatrati da Dylan i ne postoji van osobnosti glavnog lika, znači mrtvav je, ne postoji (ni u jednom trenutku se ne spominju bilo koji likovi iz Dylanovog svijete koje znamo)- nadovezujući se na ovo što sam ranije napomenuo kako je ovo presedan za serijal jer se Dylan uopće ne pojavljuje u ovoj priči, povezao bih to i s ovim boldanim čime dolazimo do mogućnosti kako ovo uopće nije ni priča iz Dylanovog (stripovskog) svijeta. To jest, jedno potencijalno tumačenje je da je Otis lik iz Dylanovog svijeta koji je preuzeo personu poznatog istražitelja noćnih mora iz tog (stripovskog) svijeta, no istodobno ovo može biti varijanta jednog od mogućih slučajeva iz stvarnog svijeta gdje neki (nestabilni) pojedinac uzme personu fiktivnog lika. Štoviše, Sclavi nam odmah na početku priče daje uvid u tu mogućnost (kao i u razrješenje priče) preko vlasnika motela (Adam) koji objašnjava kako si je uzeo pseudonim Norman Bates, a i cijeli motel je bazirao na fiktivnom motelu (realno, takav slučaj, uzevši u obzir popularnost i kult iza tog filma, sigurno postoji negdje i u stvarnom svijetu). Drugim riječima, Dylanovo nepostojanje (osim u pogledu ovog što je Deers spomenuo) se u ovom slučaju očituje i u onom najočiglednije pogledu: kao Dylanovo nepostojanje (nepostojanje fiktivnog lika) u stvarnom svijetu. To jest, Sclavi nam ovdje ne samo da nije dao priču o Dylanu, već je u serijal ubacio moguću varijantu jedne priče iz stvarnog svijeta.

- Da se dotaknem još malo nagovještaja kraja/preokreta preko vlasnika motela. Adam/Norman se bavi izradom lutki za trbuhozborce. Koliko god on tvrdi da je uzeo pseudonim Norman iz marketinških razloga, scena u koje Adam sluša razgovor svojih lutaka (to jest, vidi ih kao žive) nagovješta da Adamovo poistovjećenje sa Normanom Batesom puno bliže Otisovom poistovjećenju s Dylanom. To jest, ta dva lika (i njihovi poremećaji) su puno sličniji nego što se to čini, što se može također vidjeti i iz činjenice kako jedino još Otis/Dylan vidi Adamove/Normanove lutke "žive". A da i ne spominjem kako nam Sclavi lutke prikazuje (takoreći servira hint na pladnju) u prvom planu odmah na prvoj ili drugoj stranici. Slučajnost?

- evo i jedno krajnje nategnuto tumačenje, čisto iz zabave . Zanimljivo je kako je Paddy (usamljeni starac i jedini "stalni klijent" Adamovog motela koji godinama već živi tamo) jedini imao neuobičajeno "mirnu" i nenasilnu smrt. Štoviše, on je jedan od likova koji na kraju "nije prikazan" među mrtvima i koji je nakon smrti krajnje suptilno "nestao" iz fokusa priče (osobito u njenoj drugoj polovici). Štoviše, u priči je jasno utvrđeno kako je Valentina produkt Otisovog uma, takoreći halucinacija bazirana na liku medicinske sestre iz klinike (naravno, u motelu joj na kraju, iz navedenih i krajnje očiglednih razloga, nije bilo traga), no odmah negdje na početku priče vidljivo je kako upravo Paddy i Adam imaju fizičkog kontakta s njom. Da li to greška u scenariju ili tu ima nešto više od toga?
Nastavno na prethodnu natuknicu, moguće je da Paddy funkcionira na sličnom principu kao i lutke u ovoj priči: daju hint čitateljima da su Adam i Otis "slični". Adam je "preuzeo" identiten Normana Batesa, a Otis Dylana Doga. Jedino njih dvoje imaju/vide "scene" u kojima su lutke žive. Ako su lutke nagovještaj za to da oboje pate od istog ili sličnog poremećaja, Paddy je u tom slučaju Adamu isto ono što je Valentina bila Otisu. U tom pogledu, kao i u pogledu scene gdje jedino Adam i Paddy imaju kontakt s Valentinom, postoji šansa da Sclavi ide korak dalje u fazonu "samo luđak može prepoznati luđaka" po kojem je luđak/pacijent sposoban vidjeti halucijaniju drugog luđaka/pacijenta (Otis/Dylan vidi Paddyja isto kao što Adam/Norman vidi Valentinu).

Eto, čisto još malo materijala za razmišljanje
Nastavak stravičnih spoilera! Preporuka za čitanje samo onima koji su pročitali priču!

@Sarghan, uvelike si mi svojim razmišljanjima otvorio oči vezano za ovu epizodu. Mislim da si većinom u pravu.
Samo bih se nadovezao na ovaj zadnji dio tvog teksta.
Čini mi se da nisi gledao film, pa stoga ti zaključak ide smjerom da su u pitanju dvije osobe s sličnim poremećajima.
U biti, po meni, a vezano za film kojeg je Sclavi prekopirao, u stvarnosti je tu samo Otis!
Adam, Paddy i Valentina su plod njegovog bolesnog uma, pa u tom slučaju nema govora o nelogičnostima u scenariju. Budući da pati od "poremećaja višestruke ličnosti", on utjelovljuje sva tri lika, kao i Dylana, pa i glumca Jeremy Ironsa. U svojoj glavi ih ubija, zato nema tijela. Tijelo Adama je na kraju prikazano jer ga je možda ubio ranije i preuzeo njegov identitet. Vjerujem da je na to Sclavi ciljao i možda je u stripu ostavio još koji trag tom zaključku, koji još nismo otkrili.

Završetak spoilera

Ovi moji zaključci se temelje na filmu (Identity iz 2003.) kojeg je Sclavi prepisao i kojeg bi svi kojima se strip svidio trebali pogledati! Ne treba gledati film prije stripa jer se onda brzo sve shvati, a u suprotnom nema straha jer je film na dosta višoj razini.


Kamo god da kreneš, uvijek si tu.

Edited by - Spock on 19/01/2019 19:52:14
Go to Top of Page

Sarghan
stripovi.com suradnikCroatia
1439 Posts

Member since 26/01/2011

Posted - 19/01/2019 :  19:54:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Sarghan a Private Message  Reply with Quote
Za Adama baš ne bih rekao jer ovako napamet mi se čini da je još nekoliko likova imalo doticaja s njim.
A i čini mi se da je on prikazan na kraju među mrtvima.

Edited by - Sarghan on 19/01/2019 19:57:40
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnikCroatia
4241 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 19/01/2019 :  20:01:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Sarghan

Za Adama baš ne bih rekao jer ovako napamet mi se čini da je još nekoliko likova imalo doticaja s njim.Da, ali može biti da ga je igrao sam Otis nakon što je riješio Adama. Na kraju krajeva, on je tu prvi stigao, a ostalih troje pravih žrtava ne znaju kako Adam stvarno izgleda.

Najvažnije od svega je da se, osim na samom početku, Dylan i Adam ne pojavljuju zajedno na istoj sceni. Moja pretpostavka je da je Otis prvo riješio Adama i preuzeo njegovu ulogu. Kasnije prikazano ubojstvo Adama (u stilu Psiha)je projekt njegova bolesna uma i sukoba ličnosti iz njegove glave, baš kao u filmu. Tako nema nelogičnosti, jer u protivnom Adam ne može vidjeti Valentinu.

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.

Edited by - Spock on 19/01/2019 20:03:53
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnikCroatia
4241 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 19/01/2019 :  20:32:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Još spoilera!

@Sarghan: Sclavi je stari lukavac, pa mi je na pamet pala još jedna mogućnost.

Na kraju Valentina u bolnici pomiluje Otisa i kaže: "Laku noć, mali moj". Doktor iz klinike kaže policajcu da ne zna kako je pobjegao!
Jedino Valentinu Otis nije ubio i moguće da mu je ona pomogla da pobjegne i da je stvarno bila tamo.

Znam da je ova verzija dosta nategnuta, ali ove dvije situacije na kraju me navode i na takvo razmišljanje.
Što ti misliš o tom razmišljanju?

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.

Edited by - Spock on 19/01/2019 20:32:55
Go to Top of Page

Sarghan
stripovi.com suradnikCroatia
1439 Posts

Member since 26/01/2011

Posted - 19/01/2019 :  20:35:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Sarghan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spock

quote:
Originally posted by Sarghan

Za Adama baš ne bih rekao jer ovako napamet mi se čini da je još nekoliko likova imalo doticaja s njim.Da, ali može biti da ga je igrao sam Otis nakon što je riješio Adama. Na kraju krajeva, on je tu prvi stigao, a ostalih troje pravih žrtava ne znaju kako Adam stvarno izgleda.

Najvažnije od svega je da se, osim na samom početku, Dylan i Adam ne pojavljuju zajedno na istoj sceni. Moja pretpostavka je da je Otis prvo riješio Adama i preuzeo njegovu ulogu. Kasnije prikazano ubojstvo Adama (u stilu Psiha)je projekt njegova bolesna uma i sukoba ličnosti iz njegove glave, baš kao u filmu. Tako nema nelogičnosti, jer u protivnom Adam ne može vidjeti Valentinu.Trebao bih još jednom pročitati priču jer ovo sve pričam na pamet.
A i nisam gledao film tako da ne znam da li je Sclavi to ogulio 80% ili više, ali nekako sumnjam da bi baš doslovno sve pokupio. Iz tog razloga ne bih pretjerano uspoređivao završetak stripa s završetkom filma (ako sličnosti uopće i postoje).

Ovo moje s Paddyjem je ionako navučeno, ali ovo tvoje mi također djeluje u tom fazonu jer mi se čini da je u priči sve kronološki iznešeno kako se odvijalo, a čak mislim da prije ubojstava postoji scena gdje su prikazane sve žrtve kako spavaju, pa tako i vlasnik motela i Dylan. Ali da, ovo sve promaram čisto iz perspektive stripa bez znanja o događajima u filmu.

quote:
Originally posted by Spock

Još spoilera!@Sarghan: Sclavi je stari lukavac, pa mi je na pamet pala još jedna mogućnost.

Na kraju Valentina u bolnici pomiluje Otisa i kaže: "Laku noć, mali moj". Doktor iz klinike kaže policajcu da ne zna kako je pobjegao!
Jedino Valentinu Otis nije ubio i moguće da mu je ona pomogla da pobjegne i da je stvarno bila tamo.

Znam da je ova verzija dosta nategnuta, ali ove dvije situacije na kraju me navode i na takvo razmišljanje.
Što ti misliš o tom razmišljanju?Nah, zbog načina kak su pronašli Valentinu ispred motela i načina na koji ju je Stano nacrtao u zadnjoj sceni s Otisom mi se čini da ovo tvoje otpada.

A i čisto sumnjam da je Sclavi tu išao nešto toliko daleko kombinirati. Jednostavno je u tih nekoliko povratničkih priča, kako je Deers to gore naveo, koristio (slične) teme s zajedničkim dodirnim točkama, a po meni i slične trikove. Na temelju tih trikova ćeš vidjet kod Martyja zašto mi se čini da Adam ne spada u jednu od ličnosti.

Edited by - Sarghan on 19/01/2019 20:49:58
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnikCroatia
4241 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 19/01/2019 :  20:51:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Sarghan

Trebao bih još jednom pročitati priču jer ovo sve pričam na pamet.
A i nisam gledao film tako da ne znam da li je Sclavi to ogulio 80% ili više, ali nekako sumnjam da bi baš doslovno sve pokupio. Iz tog razloga ne bih pretjerano uspoređivao završetak stripa s završetkom filma (ako sličnosti uopće i postoje).

Ovo moje s Paddyjem je ionako navučeno, ali ovo tvoje mi također djeluje u tom fazonu jer mi se čini da je u priči sve kronološki iznešeno kako se odvijalo, a čak mislim da prije ubojstava postoji scena gdje su prikazane sve žrtve kako spavaju, pa tako i vlasnik motela i Dylan. Ali da, ovo sve promaram čisto iz perspektive stripa bez znanja o događajima u filmu.Postoji, evo je:Ali na njoj je i Paddy!

Ukratko, ova epizoda samo na prvu izgleda jednostavna i može se tumačiti na više načina.
Preporučio bih ti da pogledaš film. Možda tada dobiješ ideju što je točno Sclavi ovdje zamislio.
Zagonetna je i ta situacija s Valentinom na kraju, koju sam napomenuo u prethodnom postu.
U tom slučaju, tu bi se ova priča razlikovala od filma, dok bi u prvom slučaju bila čista kopija filma, blizu ovih 80% kojih si ti napisao.

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

Sarghan
stripovi.com suradnikCroatia
1439 Posts

Member since 26/01/2011

Posted - 19/01/2019 :  20:55:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Sarghan a Private Message  Reply with Quote
Editirao sam gornji post u vezi Valentine.
A ova tabla je razlog zašto mislim da ti otpada ona teorija s Adamom i preuzimanjem uloga jer mi se čini da cijela priča kronološki prati tijek događaja.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnikCroatia
4241 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 19/01/2019 :  21:01:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Sarghan

Editirao sam gornji post u vezi Valentine.
A ova tabla je razlog zašto mislim da ti otpada ona teorija s Adamom i preuzimanjem uloga jer mi se čini da cijela priča kronološki prati tijek događaja.Da, ali tu je i Paddy, a odmah nakon te table ide ubojstvo policajaca, a onda:Par stranica kasnije, Adam je budan i prvi put pokazuje znakove neuračunljivosti, odnosno razgovara se lutkama.

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

Sarghan
stripovi.com suradnikCroatia
1439 Posts

Member since 26/01/2011

Posted - 19/01/2019 :  21:17:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Sarghan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spock


Da, ali tu je i Paddy,Kao i Valentina u prvom kadru gdje spavaju
A da još više nategnemo onu moju nategnutu teoriju o halucinacijama (Valentina Otisova, a Paddy Adamova), primijeti kako su likovi i kadrovi fino grupirani po redovima

Sad tek vidim da i lutka spava sklopljenih očiju
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnikCroatia
4241 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 19/01/2019 :  21:40:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Sarghan

quote:
Originally posted by Spock


Da, ali tu je i Paddy,Kao i Valentina u prvom kadru gdje spavaju
A da još više nategnemo onu moju nategnutu teoriju, primijeti kako su likovi i kadrovi fino grupirani po redovima

Sad tek vidim da i lutka spava sklopljenih očijuLutka je namjenjena za trbuhozborca, pa postoji mogućnost da joj se kapci pomiču.

Imaš pravo za grupiranje likova, a moju teoriju o Valentini odbacujem. Tek nakon tvoje napomene primijetio sam da ju je Stano na zadnjoj vinjeti nacrtao kao duha.

Ipak, nakon slike gdje spavaju, par stranica kasnije, Adam je budan i sjedi u naslonjaču, ne spava i to nakon ubojstava policajaca, a kasnije "Dylan" (56. str.) kod ulaska u Adamov stan vidi namješten krevet i zaključuje da Adam nije ovdje spavao, iako je bio jasno nacrtan kako spava prije ubojstava.
Dali nam je Sclavi s tim želi nešto poručiti?

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.

Edited by - Spock on 19/01/2019 23:16:45
Go to Top of Page

Sarghan
stripovi.com suradnikCroatia
1439 Posts

Member since 26/01/2011

Posted - 20/01/2019 :  17:29:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Sarghan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by SpockIpak, nakon slike gdje spavaju, par stranica kasnije, Adam je budan i sjedi u naslonjaču, ne spava i to nakon ubojstava policajaca, a kasnije "Dylan" (56. str.) kod ulaska u Adamov stan vidi namješten krevet i zaključuje da Adam nije ovdje spavao, iako je bio jasno nacrtan kako spava prije ubojstava.
Dali nam je Sclavi s tim želi nešto poručiti?Za ovo prvo gdje spava, a kasnije sjedi, mislim da je to jednostavno scenarističko rješenje da tijek priče bude tečniji.
A ovo na 56. stranici je zanimljiv detalj koji može biti scenaristička greška, ali i nešto više. Nice find!

Vidim da ću ipak morati pročitati priču još jednom kad mi se ukaže prilika

Mada, generalno gledajući, ne vjerujem da je Sclavi tijekom pisanja imao neki veći cilj s ovom pričom osim da napiše neku prihvatljivu priču s kojom je koliko-toliko zadovoljan. Ako ništa drugo, priča većim dijelom ima u sebi taj neki duh starijih priča.

Edited by - Sarghan on 20/01/2019 17:30:09
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnikCroatia
4241 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 20/01/2019 :  18:49:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Sarghan

quote:
Originally posted by SpockIpak, nakon slike gdje spavaju, par stranica kasnije, Adam je budan i sjedi u naslonjaču, ne spava i to nakon ubojstava policajaca, a kasnije "Dylan" (56. str.) kod ulaska u Adamov stan vidi namješten krevet i zaključuje da Adam nije ovdje spavao, iako je bio jasno nacrtan kako spava prije ubojstava.
Dali nam je Sclavi s tim želi nešto poručiti?Za ovo prvo gdje spava, a kasnije sjedi, mislim da je to jednostavno scenarističko rješenje da tijek priče bude tečniji.
A ovo na 56. stranici je zanimljiv detalj koji može biti scenaristička greška, ali i nešto više. Nice find!

Vidim da ću ipak morati pročitati priču još jednom kad mi se ukaže prilika

Mada, generalno gledajući, ne vjerujem da je Sclavi tijekom pisanja imao neki veći cilj s ovom pričom osim da napiše neku prihvatljivu priču s kojom je koliko-toliko zadovoljan. Ako ništa drugo, priča većim dijelom ima u sebi taj neki duh starijih priča.Slažem se s ovom zadnjom tvrdnjom, ali ključ se krije u filmu, tako kad je već prekopirao glavni obrazac, onda bi taj detalj trebao biti logičan putokaz, kao i naoko nelogična situacija kad Adam i Paddy nađu Valentinu.

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.

Edited by - Spock on 20/01/2019 18:50:09
Go to Top of Page

Deers
Advanced MemberCroatia
7321 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 22/01/2019 :  07:36:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Hmm, moran definitivno pogledati film jer mi konstantacija da je film glavni ključ za razumiejvanje stripa malo degradirajuća za Sclavija. Kad god je koristio filmske predloške je to radio da kaže nešto svoje, a s tom konstantacijom nekako ispada da je Sclavi degradiran na čisti rip-off.
Ne kažem da to nije moguće ali ne želim vjerovati u to

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.3 seconds. Snitz Forums 2000