forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Zagor extra 296 - Sveti brijeg
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

PAJDO
Senior MemberCroatia
2070 Posts

Member since 10/04/2003

Posted - 06/01/2019 :  10:52:45  Show Profile Show Extended Profile  Send PAJDO a Private Message  Reply with Quote
Odlična priča, još se sjećam vremena kada sam prvi put ovo čitao u izdanju Zlatne serije.
Danas mi je jedina želja da se Bure ne sjeti ispričati povijest čudovišta iz stripa.

In spite of my rage I´m still rat in a cage...
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

7989 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 06/01/2019 :  10:52:57  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
veliko postovanje za ovu epizodu
Go to Top of Page

Anto_123
New Member

225 Posts

Member since 16/01/2015

Posted - 06/01/2019 :  11:05:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Anto_123 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ivanl

Bogati, koliko hvalospjeva za ovu epizodu...ovo nisam citao i nakon ovakvih preporuka, bas da vidim...ne ostaje mi drugo, do provjere.

Ivani srećo, imaj u vidu da smo većina nas to čitali prije 25-30 god.tj sad smo zreliji ali i pored toga ja ti je preporučujem,ima to nešto u sebi, ako ništa, ono želja da vidiš šta će biti na kraju.Jednostavno ne primjetiš kako si to brzo pročitao a po men, to ti kaže sve o stripu.
Go to Top of Page

dzoni
Advanced Member

Serbia
3577 Posts

Member since 11/09/2006

Posted - 06/01/2019 :  11:10:12  Show Profile Show Extended Profile  Send dzoni a Private Message  Reply with Quote
secam se ove divne price..bilo je leto 1990 godine...skolski raspust...i ja na moru...imao sam 11 godina tada..sada 40..
Go to Top of Page

morski
Senior Member2006 Posts

Member since 09/08/2014

Posted - 06/01/2019 :  11:10:48  Show Profile Show Extended Profile  Send morski a Private Message  Reply with Quote
khm, izaslo jos 2008.https://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/zagor-zg-veop-2-sveti-breg/24977/0/

Kompletni popis Bonelli stripova u Excelu
Go to Top of Page

dzoni
Advanced Member

Serbia
3577 Posts

Member since 11/09/2006

Posted - 06/01/2019 :  11:13:41  Show Profile Show Extended Profile  Send dzoni a Private Message  Reply with Quote
u zs je izaslo jos 1990 godine
Go to Top of Page

roby05
Senior MemberCroatia
2452 Posts

Member since 26/07/2013

Posted - 06/01/2019 :  11:15:14  Show Profile Show Extended Profile  Send roby05 a Private Message  Reply with Quote
Ovo je trece pojavljivanje.Pozurit cu i procitati OP,prije nego Extra zavrsi sa ovim.

Evala ti dalmatinski puce,pozdrav tebi s Poljuda Hajduce,nasem moru,galebu i skoju,Boze cuvaj Dalmaciju moju.
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

7989 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 06/01/2019 :  11:18:26  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
op su uzasno odstampane, da ne kazem sramotno.
kad pogledam zivot unazat ovo mi je verovatno najvazni strip
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
9994 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 06/01/2019 :  11:19:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
14. epizoda svih vremena na Zagorovoj vječnoj listi:

"Jedan jedini ispomoćnik probio se među glavne snage: Ade Capone. Caponeom sam se jednom prilikom pozabavio (Ade Capone – preokupacija prošlim; kakav bizaran, poluuspjeli naslov!!).
«Kada bacimo kraći pogled na ove naslove, prvo što nam se javlja kao Caponeova karakteristika je sklonost ka fantastici; od 11 navedenih priča samo 3 nemaju fantastične elemente: Lov na vuka, Marinci, Orlovi sa sjevera. Fantastično on u pravilu veže uz zastrašno, dakle horor…» Itd.
Tada nisam spomenuo da se Capone također voli baviti vojnim organizacijama, što baš svjedoče ove gore priče navedene kao iznimka od fantastike: Marinci i Orlovi sa sjevera. A sve to sadrži upravo epizoda Tisuću lica straha. Fantastiku, horor, misterij, vojsku… i indijansku tradiciju, Zakon Predaka. Izvedba ovog sjajnog stripa izgrađena je na poznatom motivu Id-Mašine, koji je baza nekih SF-klasika. On/Čudovište pojavljuje se uvijek kao najdublji strah onoga koga proganja, pa će tako zapovjednik utvrde vidjeti ogromnog Indijanca, vojnici čudovište, a Zagor oca. Taj je poznati (ili posuđeni, drpljeni) SF obrazac integriran u zagorovski univerzum, a sve skupa se varira kao obrada Nolittine Vječne magije. Bijeli čovjek ima moćnu organizaciju i ne haje za vjerovanja Indijanaca. Oni čuvaju Tradiciju i štuju Sveta Mjesta, koja bijeli čovjek želi prebrisati jednim potezom: izgradit će vojnu utvrdu. Nolitijanski sukob tehničke civilizacije i dubokih svetih tajni, u uzbudljivoj priči koju je američki D.J. izdao, ne s jednom, nego s tri naslovnice."

....................

pomalo ustajali, hegelovski tekst o Svetom brijegu iz 2012.:

"Kao i u Mračnoj slutnji, Zagor je primio neugodnu poruku. To kod Caponea znači da su se Mračne Sile uskomešale; uslijedit će nešto tajanstveno.

Ovoga puta, intervenciju traže Indijanci. Capone nahodi čitatelja prema standardnom zagorovskom motivu sukoba crvenokožaca i bijelaca, ali istovremeno odmah daje naslutiti da je posrijedi nešto dublje: tvrđava koju vojnici grade smještena je u središte kruga; imamo nekoliko lijepih scena gdje vidimo kako redovi kamenja idu u sjecište, takoreći, penetriraju u tvrđavu (ističem kadar sa str. 70 epizode Sveti breg; okolo tvrđave mrak, kamenje nesmiljeno vodi ka njoj, a nad tvrđavom se natkrilo zlokobno «Neee…Ahhh!»)

U krajnjoj instanci, kamenje VS tvrđava mogli bismo promatrati kao metaforu; kao filozofsku temu Priroda protiv Povijesti. Kamen je pravi simbol Prirode; Indijanci, koji su na strani Kamena, također su Priroda: oni nemaju Povijest (nego usmenu predaju, cikličnost, Zakon Predaka).
Tvrđava je simbol napretka, hod Povijesti. Bijeli čovjek zadire u Prirodu i kultivira je: on će srušiti kamenje i cikličnost; možemo zamisliti da na Svetom Bregu tada više neće biti Zakona Predaka, nego Cinestar, McDonald's Drive i trgovački centar.
Iz razrade priče, možemo zaključiti da Capone optira za stranu Prirode. Time je usuglašen za zagorovskim pogledom na svijet; njeguje se jedan romantičarski pogled, pomalo naivan – ali simpatično naivan i većina se čitatelja identificira sa zauzetom pozicijom.
(nedavno sam pročitao Burattinijevu inačicu teme, Plameno brdo; jedna staračka umorna epizoda, koja zapravo, došavši NAKON Svetog brega nema što tražiti u povijesti Zagorovih avantura; ako je Capone prije 20 godina razradio temu na ovakav način, Burattinijeva izvedba je degeneracija, suvišno)

Dakle, Capone staje, a što je puno bitnije, Zagor staje na stranu Prirode (Indijanaca i Zakona Predaka); time su bijelci i tvrđava osuđeni i čitatelj samo čeka model razaranja.
Capone uzima zanimljivu izvedbu: koristi Id Mašinu. Id Mašina je stroj koji materijalizira čovjekove najdublje strahove i fantazije; to je klasičan motiv SF žanra (recimo, vrlo poznati primjer je Solaris). Vojnici, suočeni sa takvom mašinerijom, nemaju šanse; oni vide ogromne Indijance, grizlija, monstrume. Štoviše, upravo su bijelci 'konstituirali' Čudovište, Strah: On se hrani njihovom prljavom nutrinom. Drugim riječima, ta Caponeova postavka implicira tko je tu bad guy. Indijanci su plemeniti i dobri i oni NE BI MOGLI napraviti Njega, Čudovište = to je u skladu sa gornjom opaskom o romantičarskom bonelijevskom pogledu.

Čak ni Zagor nije dorastao Id Mašini: pročitan je, Čudovište prodire u njegove najdublje strahove. Paraliziran je likom oca. Otac je zapravo jedina tema koju Zagor nikako ne može razriješiti i Capone je toga svjestan. Zagorova pozicija je, u toj točci, tragična: ona je gotovo antička. (Zagor ne može učiniti sintezu Pojedinačnosti i Općenitosti, hegelovski rečeno: on je nužno zločinac ili prema Pojedinačnom (obitelj, otac) ili prema Općem (Zakon, u ovom slučaju bonelijevski svjetonazor); da je stao na stranu oca, Zagor bi počinio zločin prema Svijetu (bonelijevskom, romantičarski idealni pogled); on je stao na stranu Zakona i time je počinio zločin protiv obitelji, oca: ne poštuje Kult Predaka, ono najviše što se još uvijek važi, pa čak i u visokociviliziranim društvima – štovanje svojih mrtvih, najbližih. Možemo reći da je Zagor zapravo Antiantigona, na strani Općeg protiv Pojedinačnog.
Da stvari stoje upravo tako kako je kazano u ovoj maloj analizi, možemo posvjedočiti kroz epizode, gdje se, tu i tamo, stalno iznova javlja ta tema oca i vlastitih demona. Capone je to dobro osjetio i stavio kao najjače oružje Id Mašine.)

Kako Zagor mora prekinuti tu mrtvouzicu (Obitelj ili Zakon), jer u protivnom bi bio Dylan Dog, pomalo impotentan junak, on ostavlja po strani aporije i odlučno staje na stranu Zakona. Ovdje je to izvedeno kao poštivanje indijanskog svijeta, Zakona Predaka (opet konzistentnost = bonelijevski pogled na Prirodu, na Indijance itd.). Tek kada se podvrgne (ponovo) obredu, Zagor dobija snagu da se obračuna sa Čudovištem. Sam način razrješenja zagonetke je zapravo klasičan obrazac: ranu može zacijeliti jedino koplje koje ju je nanijelo. Ta efektna i uspješna formula je korištena u prijašnjoj legendarnoj avanturi – Teror šeste planete. To je obrazac kriptonita, rješenje Supermana. Čudovištu se treba suprotstaviti upravo njegovim vlastitim oružjem, materijalom od kojeg je sazdano (Capone to ne kaže, ali možemo zamišljati da udarci Svetim Skiptarom prouzrokuju Čudovištu njegove najdublje strahove).

Postoji još jedna zanimljivost ove epizode. Zagor je ovdje, takoreći, udvostručen. Kapetan Flint, to je Zagor koji je stao na stranu Pojedinačnosti, stranu obitelji. U tom smislu je njegov antipod. Naravno, Bonelli je uvijek konzistentan, pa Flint biva prokazan kao fanatik, kao zabludjeli: naposljetku on uviđa zabludu i slijedi još jedna Zagorova moralka bijelom čovjeku (isto kao u slučaju Hagotha i Novog Salema). Međutim, kapetan nije portretiran bezlično, kao neka bezvezna figura, već ima istaknuto mjesto u stripu. Već to je znakovito, a kako sam maloprije pokazao, dalo bi se tu uraditi psihološki duboko suprotstavljanje; no, to već izlazi izvan okvira zagorovskih poanti i namjera: to bi bila, u neku ruku, negacija Zagorovog svijeta (i strip za Sclavija).

Završetak je, dakle, kanonski: Povijest je opomenuta, bijeli čovjek je opomenut da ne srlja bezglavo. Vojnici su doživjeli mistično iskustvo, pokupili prnje i otišli. Indijanci su žrtvovali vrača, ali to je u skladu sa cikličnošću. Dva svijeta su se susrela i dogovorila pod paskom Zagora, koji posreduje oba ta svijeta. Odjavni kadar pokazuje upravo to: Zagor stoji u Pupku (Svemira) i prorokuje Hod Povijesti, ali istovremeno Prirodu Kao Korektiv."

Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member6596 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 06/01/2019 :  11:23:01  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Anto_123

quote:
Originally posted by ivanl

Bogati, koliko hvalospjeva za ovu epizodu...ovo nisam citao i nakon ovakvih preporuka, bas da vidim...ne ostaje mi drugo, do provjere.

Ivani srećo, imaj u vidu da smo većina nas to čitali prije 25-30 god.tj sad smo zreliji ali i pored toga ja ti je preporučujem,ima to nešto u sebi, ako ništa, ono želja da vidiš šta će biti na kraju.Jednostavno ne primjetiš kako si to brzo pročitao a po men, to ti kaže sve o stripu.


Bez brige, srico, za vremenski odmak, bas me zainteresiralo. Pravicu se da sam mladi 28 godina.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
9994 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 06/01/2019 :  11:27:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
uopće nije potreban nikakav vremenski odmak

ova je priča odlična SADA

ivanel, ako čitaš kena parkera, a ne možeš ovo, onda se ti lažeš, lažeš sam sebe pod uplivom brujanja supermašine aka lajt strip prosvjetitelja a la macan markos e tutti quanti
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member6596 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 06/01/2019 :  11:41:23  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

uopće nije potreban nikakav vremenski odmak

ova je priča odlična SADA

ivanel, ako čitaš kena parkera, a ne možeš ovo, onda se ti lažeš, lažeš sam sebe pod uplivom brujanja supermašine aka lajt strip prosvjetitelja a la macan markos e tutti quanti


Non lo so per tutti quanti, se vediamo...
Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member4013 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 06/01/2019 :  12:29:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zlatan bihac

citao je prije godina u odabranim pricama.. ne sjecam se nesto bas radnje, osim da je bilo dosadno za citati...+1 (imam u izdanju VČ-ovih Odabranih priča ali evo čitat ću opet pa vidjeti)

Uglavnom ne može gore od "Demona ludila". To isto imam u izdanju OP, podijelio jedinice ali išao opet čitati . Krvario sam u petak, dojmovi se teško mijenjaju unutar 5-6 godina.

Možete vi imati sve novine i radijske postaje ali necete ovladati našim srcima.
Go to Top of Page

Anto_123
New Member

225 Posts

Member since 16/01/2015

Posted - 06/01/2019 :  12:34:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Anto_123 a Private Message  Reply with Quote
[zagor
quote:
Originally posted by solar

quote:
Zamislite stajati pred kioskom,bila je nedjelja i to na proputovanju kroz Mostar,kiosk nije radio a na izlogu treći nastavak 1000 lica straha.Pored kioska nekakav komad cigle i gledamo se nas troje cigla,kiosk i ja kao u filmu dobar,loš,zao.Razbiti kiosk, postati lopov i pročitati treći broj ili?????Razmisli o pisanju recenzija, imaš talenta.

Aajoj nisam ti ja od tih
Go to Top of Page

zlatan bihac
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
5233 Posts

Member since 24/03/2009

Posted - 06/01/2019 :  12:58:32  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatan bihac a Yahoo! Message  Send zlatan bihac a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dwayne_Looney

quote:
Originally posted by zlatan bihac

citao je prije godina u odabranim pricama.. ne sjecam se nesto bas radnje, osim da je bilo dosadno za citati...+1 (imam u izdanju VČ-ovih Odabranih priča ali evo čitat ću opet pa vidjeti)

Uglavnom ne može gore od "Demona ludila". To isto imam u izdanju OP, podijelio jedinice ali išao opet čitati . Krvario sam u petak, dojmovi se teško mijenjaju unutar 5-6 godina.da... i mene je podsjetilo na demone ludila...isto citao prije par godina u odab. pricama...na silu ih procitao..jedva..
Go to Top of Page

velka031
Advanced MemberCroatia
14780 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 06/01/2019 :  13:38:53  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
I ja bi rekao, s obzirom da u to vrijeme nisam čitao Nolittu, da mi je ovo daleko najdojmljiviji strip iz djetinjstva.
Čak i da do tada nisam volio Zagora, ovdje bi ga nepovratno zavolio.
Go to Top of Page

Curunir
Advanced MemberCroatia
8817 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 06/01/2019 :  14:42:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
ah dobro, ne valja ni Demon pa ni ovo... sve jasno

Život ne pocinje ni zacecem ni rodjenjem nego odlaskom iz ove primitivne vukojebine.
Go to Top of Page

Curunir
Advanced MemberCroatia
8817 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 06/01/2019 :  14:44:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PAJDO

Odlična priča, još se sjećam vremena kada sam prvi put ovo čitao u izdanju Zlatne serije.
Danas mi je jedina želja da se Bure ne sjeti ispričati povijest čudovišta iz stripa.
morao si to spomenuti?
sad ce mu netko dojaviti
"Ostavština i porijeklo čudovišta iz kultne Caponeove epizode", u 6 dijelova.

Život ne pocinje ni zacecem ni rodjenjem nego odlaskom iz ove primitivne vukojebine.
Go to Top of Page

Combatrock
Senior MemberSerbia
2825 Posts

Member since 26/12/2009

Posted - 06/01/2019 :  17:16:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Combatrock a Private Message  Reply with Quote
Cemu drama vrhunska epizoda u svakom smislu. Pre puno godina i vise od toga. Uzivajte.

sangue navajo
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
6299 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 06/01/2019 :  17:38:40  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sumohrvat

Kada sam prvi puta čitao ovu epizodu nisam bio pročitao epizode iz kojih su bili izvedeni najveći Zagorovi strahovi pa mi bio lagani upitnik, ali i želja da ih sve nabavim s vremenom.Isto!
Za mene davne 2008. (pre 11 godina!) ovo je bio strip koji me je navukao na Zagora u potpunosti.
Odmah posto sam ga procitao sam otisao u Stripoteku ,,Darkvud" i trazio ,,Zagorovu Odiseju" (kako je pisalo u VCovom izdanju kao referenca) i Goksi iz DW mi je izvukao tu pricu u celofanu obavijenom dvodelnom specijalnom izdanju Zlatne serije.
A kada sam otvorio celofan, onaj miris stare pomalo pozutele stampe.
Pamtim tu scenu kao juce da je bilo.

Edited by - going going on 06/01/2019 17:40:17
Go to Top of Page

VALTER
Advanced MemberCroatia
5725 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 06/01/2019 :  18:25:41  Show Profile Show Extended Profile  Send VALTER a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dzoni

u zs je izaslo jos 1990 godineČini mi se da je još trajalo Svjetsko prvenstvo u Italiji.
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

7989 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 06/01/2019 :  19:11:45  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
dobro da se oko necega svi slozimo
Go to Top of Page

velka031
Advanced MemberCroatia
14780 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 06/01/2019 :  19:59:14  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
Kod ovog stripa ne može biti nego tako.
Go to Top of Page

hamzik
Junior MemberSweden
394 Posts

Member since 27/04/2012

Posted - 06/01/2019 :  23:46:13  Show Profile Show Extended Profile  Send hamzik a Private Message  Reply with Quote
Strip koji je obiljezio moje djetinjstvo. Sto se tice one Zagorijanske atmosfere koju je tesko opisati rijecima, ali svi dobro znate o cemu govorim, ova je prica vrh vrhova. A niko je drugi nebi mogo bolje docarati od Ferrija. Neka ti je laka zemlja maestro.
Go to Top of Page

hrvoje23
Senior MemberCroatia
1960 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 07/01/2019 :  11:15:11  Show Profile Show Extended Profile  Send hrvoje23 a Private Message  Reply with Quote
Jedva čekam ovo opet pročitati.
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000