forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Dylan Dog - Planeta mrtvih
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

solar
ModeratorCroatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 16/03/2019 : 05:25:30  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Alessandro Bilotta autor je Planete mrtvih, edicije čija je radnja smještena u alternativnu (ili možda buduću) varijantu stvarnosti, kojom hara epidemija zombija (tzv. povratnika). Prvozaraženi, nulti pacijent bio je Gručo, ali Dilan nije smogao snage da ubije svoga najboljeg prijatelja, osudivši tako ljudski rod na zombi apokalipsu, a sebe na nepodnošljivu grižnju savjesti. Gručo je i dalje "živ" i služi kao zamorac u proučavanju, u nadi da će naći lijek.

Prva priča Planete mrtvih objavljena je u drugom broju talijanske Kolorfest edicije, ta priča je ujedno bila zamišljena kao svojevrsni zadnji broj Dylan Doga. Nakon odlične reakcije publike i kritike Alessandro Bilotta napisao je još i dva "prequela", od toga jedan je objavljen u Gigant ediciji a drugi u Kolorfest ediciji.
Nakon toga, Roberto Recchioni (urednik Dylan Doga), odlučio je Bilotti prepustiti ediciju Dylanovih Specijala tako da od 2015. godine Dylan Dog Specijal, počevši od broja 29, postaje "Planeta mrtvih".

Ova edicija kod nas je dostupna u izdanju Veselog Četvrtka i Ludensa.Edited by - solar on 16/03/2019 05:31:09

solar
ModeratorCroatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 16/03/2019 : 05:40:25  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
popis epizoda sa linkovima na originalna izdanja

Nel nome del figlio

Nemico pubblico n.1

La fine è il mio inizio

La casa delle memorie

ll tramonto dei vivi morenti

Addio, Groucho

Il pianeta dei morti

Edited by - solar on 16/03/2019 05:47:41
Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 16/03/2019 : 05:56:45  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
domaća izdanja - Veseli Četvrtak

U ime sina
Državni neprijatelj broj jedan
Kraj je moj početak
Kuća sećanja
Sumrak živih mrtvaca
Planeta mrtvih

Edited by - solar on 16/03/2019 05:57:17
Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 16/03/2019 : 05:59:18  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
domaća izdanja - Ludens

Državni neprijatelj broj 1
Svršetak je moj početak
Kuća sjećanja
Sumrak živih mrtvaca

Edited by - solar on 16/03/2019 06:18:30
Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 16/03/2019 : 06:00:57  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
recenzije

Državni neprijatelj broj 1
Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 16/03/2019 : 06:03:43  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
komentari forumaša

quote:
Originally posted by Barker

Planeta mrtvih je nesto najbolje sto je moglo zadesiti posrnuli serijal.
Ovo je iskorak u jedan sasvim novi, drugaciji mrak. Iscitao sam sve cetiri price odjednom i nedelju dana ne mogu da izadjem iz mrak filma. Izuzetno hrabar Bilotin pokusaj da
sve izvede iz komforne zone, da Dilan ponese stravicno tezak tovar (pogresne) odluke , da Gruco bude to sto je , a Blok tamo gde je.
Mislio sam da ce sve zaglaviti u Walking dead fazonu, ali ovde je skroz drugaciji fokus. Kontinuitet u prici je odlican, likovi sjajni- Verner, Dzenkinsonova cerka, povratak Sibil je sjajan (iako mi nikad nije bila favorit), njen (misteriozni) sin, o liku iz zadnjeg klifhengera da i ne govorim. Dijalozi su odlicni, sugestivni, ali i direktni. Jedino mi malo skripucka ova celosna replika Londona (sa sve Sibilinom kucom), a i steta je sto sam od svih silnih serija u zadnjih desetak godina jedino pogledao bas Wayward Pines pa mi je taj deo vec vidjen. Sve ovo je ispraceno fantasticnim crtezom, cak mi je inace omiljeni Casertano ovde na dnu liste.
Imajuci u obzir da me u redovnoj seriji nista ozbiljno nije dotaklo mozda jos od Neko nas zove odozgo ( ni majka bolest, ni gavran, ni komsija ubica...) jasno je zasto se ovom serijalu radujem ko ozebao suncem

Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 16/03/2019 : 06:05:26  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by MhejlMerciful gods of the earth, I am falling into the sky!

"Kuća sjećanja" je sigurno najteži Dilan koga sam čitao ove godine. U ovoj priči, i čitavoj veličanstvenoj sagi o Planeti mrtvih, vrlom novom svijetu mrtvih koji kuca na vrata i obara sve što je bilo čvrsto i stabilno, Dilan pada u nebo. Sivo nebo ništavila sa tek ponekim tračkom svijetla... jer nijedan mrak nije tako mučan kao onaj u kome i dalje sija zrno nade.

Bilota nastavlja da gradi svoju epopeju novog Dilana, u ediciji specijal, koja konačno ima smisla, kao što nije imala još od prvih brojeva. Osnovno pitanje KUĆE SJEĆANJA je - kako nastaviti?, i postavlja se opet i opet i opet, dok ne izgubi svaki smisao, dok svaka alternativa ne propadne. Kako nastaviti život nakon traume, nakon što se svijet raspao, a mi i dalje lutamo po njegovim ruševinama, poput sijenki na iskidanom platnu? Da li se može živjeti nakon što su najdraži pokušali da te raskomadaju, nakon što su po drugi put umrli, kada horde mrtavaca bez ikakvog smisla tumaraju ruševinama dojučerašnjeg svijeta "normalnih"?

Jednu budućnost koju je Sklavi tek skicirao u "Morgani" - epizoda koja je omažirana u mnogrojnim scenama "Kuće" - Bilota je hladnokrvno predstavio kao stvarnost, jedinu i nesumnjivu. Nema bijega u snove. Nema utješnih vizija. Nema hladnog zagrljaja smrti. Tačnije, sna i zaborava ima, ali se svode na isto kao i smrt - a smrt više nije poslednja granica, već linija tanja od vlati kose. Iz koje su se vratili. Povratnici. Povratnici, ljudi, zaboravni - svi oni su varijeteti odgovora na strašnu situaciju novog svijeta: kako preživiti i opstati u njemu. Nastaviti sa mimikrijom normalnosti, izjedenu patnjom? Sanjati i zaboraviti, neprekidno kružeći između groba, vizije i realnog, kao već spomenuta Morgana? Umrijeti i svesti sve na goli nagon, i nadati se da se crveni kralj nikada neće probuditi? Gdje je granica između čovjeka i nemrtvog? Sve granice su poremećene, sve se sliva u primordijalnu masu nagona, mrtvih i besmisla.

Dilan koga ovdje vidimo je skoro pa anti-teza onog šarmantnog, duhovitog junaka koji je, kako se mudro kaže na jednom mjestu u stripu, "odolijevao užasima koji bi uništili većinu ljudi". Njegova Priča je dovedena u pitanje, skoro ugašena u nihilizmu: o kakvom pripovjedanju možemo pričati kada mu prijeti kraj banalnog samoubistva, potpomognutog od strane države? Kakvog smisla tu može biti, i iskupljenja? Sa Dilana je sklonjena tanka opna ironije i ljudskosti koja ga je štitila od užasa - svi oslonci su porušeni, i rane su itekako stvarne. Galopirajuća depresija. Prijatelj koji je tu, ali i nije, bezumno stvorenje u čauri nekadašnjeg čovjeka. Blok, koji je nestao u prošlom broju Planete, neznano kuda, pregažen promjenama. Strašna državna mašinerija koja je podjednak užas koliko i sami nemrtvi; koja formira jedinice "istražitelja noćnih mora", kako bi iskoristila i smrt za svoje interese. Nismo robovi, mrtvi kažu u priči koja je započela sagu (kolor-epizoda) - ali ih čeka ta sudbina, po svemu sudeći. Dilan je nagrižen, gotovo na tački pucanja i konačnog sloma, tonuća u nihilizam - ali i dalje ostaje nešto snage u njemu. Želje da se voli, kako slučaj Skaj tragično dokazuje, da se pamti i pored svega što se desilo, da se život ponovo sklopi i nađe smisao u najgorem što je bilo. Ali, njegov neuspjeh na kraju stripa ne mora da bude trajan - ali znači da ga čeka još duži put do nekog budućeg života. I to neće biti raniji Dilan. Ljepota Planete mrtvih je u njenoj otvorenosti, nepredvidljivosti: čak i sam karakter junaka je otvoren ka promjenama. Ne samo destrukcija ličnosti, već i ogoljavanje do osnove, izrastanje u nešto drugo. Dilan na kraju ove sage bi mogao biti nešta mnogo drugačije, novo. Ali paradoks koji ga je progutao - ili "spasiti svijet ili naprosto otići" - ne dopušta nikakvo razriješenje. Ishod Planete, u kolor-priči, je poslednji čin ljudskosti, umiranje Dilana, odlazak u legendu, rođenje novog svijeta nemrtvih. Ali Bilota se u "Kući" spušta na zemlju i daje naznake Dilanove snage za životom i daljeg razvoja.

Priče povratnika, iako nekima dosadne i suvišne, za mene predstavljaju onaj genijalni dodir koji sve čini mnogo složenijim i vrijednijim. Tako se brišu sve granice između mrtvih i živih, negativaca i pozitivaca, na podjednako radikalan način kao Sklavi u njegovim ranim epizodama, ako ne i radikalniji, i postavlja se pitanje krivice, dobra i zla. Kao i obično, sve je stvar perspektive, a moral je oruđe za postizanje ciljeva, bili oni dobri li loši. Karte su dobro promiješane i nanova podijeljene u ovom crnom svijetu: i svi igraju svoju ulogu u ovom totentanzu, plesu mrtvih i onih uskoro mrtvih. Skoro sveprožimajući nihilizam na momente prijeti da proguta priču, istina.

Određeni pad se osjeti nakon fenomenalne prve polovine priče, koja proširuje sliku svijeta Planete kroz niz genijalnih epizoda. Priče "zaboravnih" - naročito oca koji se vratio - lede krv u žilama, i daju ubjedljiv odgovor na zaborav kao način prevazilaženja traume. On konačni susret sa stvarnošću, sa ovim apsurdnim svijetom našim, samo čini još težim. Zaborav ubija, sjećanje truje, u smrti je sve ionako svejedno - kolo se okreće, odgovora nema.

Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 16/03/2019 : 06:08:26  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dexters

Svršetak je moj početak (Billota, Camagni)

Jako dobra i zabavna epizoda, sigurno će se svidjeti onima koji ne vole klasičnog Dylana i teže jasnom kontinuitetu radnje s "horror" elementima. Stari fanovi neće biti razočarani, jer je tu i umjerena doza filozofije s elementima psihološkog stripa. Definitivno bolje od prošlog broja "Kuća sjećanja", može se reći da saga o planeti mrtvih ovdje zaista počinje. Sviđa mi se lik Wernera (klišej, ali lijepo izveden zahvaljujući dijalogu i odličnom crtežu) i profesora Herberta čija vas preobrazba neće ostaviti ravnodušnim. Mali minus zbog blage prerazvučenosti radnje.

Camagni se pobrinuo za crtež, ovo mu je prvi rad na Dylanu koliko mi je poznato- zadovoljan sam. Crtež je atmosferičan, izvrsno prikazani izrazi lica, zna kad crtati detalje, a kad ne.

Scenarij: 8
Crtež: 9

Go to Top of Page

zlatan bihac
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
7313 Posts

Member since 24/03/2009

Posted - 16/03/2019 : 13:27:55  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatan bihac a Yahoo! Message  Send zlatan bihac a Private Message  Reply with Quote
vc je izdao oba ta kolorfesta gdje su te price iz planete mrtvih..cak je jednu izdao i u onom jednom katalogu, i to, ako se ne varam iz prvog obojenog programa..

i libelus je izdao obje price iz kolorfesta..
Go to Top of Page

emirem
Advanced Member10373 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 16/03/2019 : 14:29:53  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
Znaci krono-citanje je kolor 2 kolor, kolor 9,gigant 22 i specke 29-32?
Morao bih opet procitati, jer kod nas i nije bas islo po kroni kak treba.

"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Go to Top of Page

tihomirduras
Senior Member1683 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 16/03/2019 : 15:22:17  Show Profile Show Extended Profile  Send tihomirduras a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

popis epizoda sa linkovima na originalna izdanja

Nel nome del figlio

Nemico pubblico n.1

La fine è il mio inizio

La casa delle memorie

ll tramonto dei vivi morenti

Addio, Groucho

Il pianeta dei morti
To je kronološki poredak?
Ludens nije izdao ovu epizodu u ime sina kao ni adio groucho?
Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 16/03/2019 : 17:33:43  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Poredano je po datumima izlaženja.
Go to Top of Page

Barker
Advanced MemberFyro Macedonia
4490 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 17/03/2019 : 22:59:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message  Reply with Quote
@solar: tnx
Evo sta sam napisao na Darkwood forumu o Drzavnom neprijatelju btoj jedan:
Zasto se tako malo prica o ovoj ediciji? I dalje mislim da je ovo apsolutno najbolje sto sedesilo serijalu.
Ovde je Bilota malo stao na loptu kad je u pitanju (nado)gradnja novonastalog univerzuma i poradio je detaljno na jednom liku (i to kakvom). Ako bih bas zanovetao,pitao bih zasto i kako se i on nasao u Oazi, kao i to dali starost uistinu pomera granice ljubavi- te dali je previse prostora dato romansi?
Ali kako je to Gerasi samo nacrtao! Ispravite me ako gresim, ali meni se cini da je on skroz adaptirao svoj crtez prema stilu samog serijala i poentirao u velikom stilu. Nacin na koji crta glavnog protagonistu ovog broja je zadivljujuce ubedljvo, pogadja samu srz lika.
A kao sto rece neko iznad, a i Sclavi pre sto godina:
mozda bi u nekoj buducnosti ovo stvarno mogao biti kraj. Kraj.

Bistro i duboko nebo utociste pruza!

Edited by - Barker on 17/03/2019 23:00:33
Go to Top of Page

Barker
Advanced MemberFyro Macedonia
4490 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 18/03/2019 : 00:18:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message  Reply with Quote
Sjajan Mhejlov osvrt na serijal bi morao biti prebacen na ovu temu.
I ne mogu se vise sloziti sa napisanim. Nakon onakvih brojeva sa vrhuncem u Drzavnom neprijatelju, jednostavno nisam mogao da docekam ovaj broj. I sta sam dobio u U imenu sina, filer koji se neuspesno oslanja na Pricu ni o kome i u 160 strana zatvara jedan halucinantni krug koji nije ni morao biti isprican. Nazalost.

Bistro i duboko nebo utociste pruza!

Edited by - Barker on 18/03/2019 00:20:33
Go to Top of Page

dzoni
Advanced Member

Serbia
4212 Posts

Member since 11/09/2006

Posted - 18/03/2019 : 14:39:25  Show Profile Show Extended Profile  Send dzoni a Private Message  Reply with Quote
prva 3 broja odlicna,najnoviji (4) los..videcemo dalje...
Go to Top of Page

Barker
Advanced MemberFyro Macedonia
4490 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 18/03/2019 : 15:11:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message  Reply with Quote
Ko prati italijanske forume, kakve su reakcije tamo na ovaj poslednji broj? Solar, deers?

Bistro i duboko nebo utociste pruza!
Go to Top of Page

jagodanbg
Senior Member1607 Posts

Member since 17/07/2019

Posted - 05/08/2019 : 20:14:24  Show Profile Show Extended Profile  Send jagodanbg a Private Message  Reply with Quote
Cao svima. Ima li smisla citati ovaj serijal od 0-tog broja a bez procitane epizode objavljene u prvom broju Obojenog programa, posto vidim da je taj broj nemoguce kupiti?!
Go to Top of Page

zlatan bihac
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
7313 Posts

Member since 24/03/2009

Posted - 05/08/2019 : 20:21:08  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatan bihac a Yahoo! Message  Send zlatan bihac a Private Message  Reply with Quote
pa nije bas i da se vc drzao klonologije planete mrtvih, jer je prica iz obojenog programa br.1 druga po redu, jer je prva prica iz dd obojenog programa isla kasnije...
Go to Top of Page

Dexters
Senior MemberCroatia
1514 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 05/08/2019 : 21:41:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jagodanbg

Cao svima. Ima li smisla citati ovaj serijal od 0-tog broja a bez procitane epizode objavljene u prvom broju Obojenog programa, posto vidim da je taj broj nemoguce kupiti?!


Čitaj slobodno. Sve neophodne informacije iz dva kolorfesta je solar napisao u uvodnom postu.
Go to Top of Page

jagodanbg
Senior Member1607 Posts

Member since 17/07/2019

Posted - 06/08/2019 : 10:14:25  Show Profile Show Extended Profile  Send jagodanbg a Private Message  Reply with Quote
Hvala.
I citam ovim redosledom:


Edited by - jagodanbg on 06/08/2019 10:14:52
Go to Top of Page

chris.tower
Junior MemberCroatia
363 Posts

Member since 17/12/2011

Posted - 06/08/2019 : 14:48:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit chris.tower's Homepage  Send chris.tower a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

popis epizoda sa linkovima na originalna izdanja

Nel nome del figlio

Nemico pubblico n.1

La fine è il mio inizio

La casa delle memorie

ll tramonto dei vivi morenti

Addio, Groucho

Il pianeta dei morti
Mozes uvrstiti u popis da se takodjer pojavljuje u DD&MM #3 - Ambis Zla na par stranica gdje ga susrece pravi Dylan Dog, tamo i saznajemo da je Planeta Mrtvih u buducnosti ali neke druge paralelne dimenzije.

Neznam dali je jos negdje ovaj Dylan iz Planeta Mrtvih imao kratku ulogu?

https://photos.app.goo.gl/VCzp2QfWvMgWF1WZ8 - Rasprodaja stripova iz moje kolekcije, glanceri i rijetke stvari!

Edited by - chris.tower on 06/08/2019 14:49:41
Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 06/08/2019 : 15:39:25  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Ma to je više neki "cameo", ovdje na popisu su prave cjelovite priče.
Go to Top of Page

jagodanbg
Senior Member1607 Posts

Member since 17/07/2019

Posted - 07/08/2019 : 12:33:54  Show Profile Show Extended Profile  Send jagodanbg a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sumohrvat

quote:
Originally posted by jagodanbg

Cao svima. Ima li smisla citati ovaj serijal od 0-tog broja a bez procitane epizode objavljene u prvom broju Obojenog programa, posto vidim da je taj broj nemoguce kupiti?!


Jel to Ludens objavio. Pa možeš njihov pročitati


Iskreno ja sam pitao za izdanja VČ posto su mi dostupnija i jeftinija.
Naravno nemam nista protiv ni jednog izdanja, mogu cak i da kombinujem ako bude potrebe.

Edited by - jagodanbg on 07/08/2019 12:34:43
Go to Top of Page

Stark
Junior MemberBosnia and Herzegovina
487 Posts

Member since 22/05/2018

Posted - 07/08/2019 : 13:55:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Stark a Private Message  Reply with Quote
Izvrstan serijal, možda i nešto najbolje što se dogodilo Dylanu, ako izuzmemo ovaj "preporod" period u redovnoj seriji pošto još uvijek traje.

Milslim da je Billota autentičan Sclavijev nasljednik, koji me se naročito dojmio u Državnom neprijatelju. Atmosferičnost, način pisanja, razvijanja radnje - kao da sam ponovo čitao zlatni period Dylana.
Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 20/08/2019 : 14:59:17  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Specijal #33
Scenarij: Alessandro Bilotta
Crtež: Paolo Bacilieri
Naslovnica: Marco Mastrazzo

https://www.sergiobonelli.it/dylan-dog/2019/08/06/albo/saluti-da-undead-1005053/

table:
https://www.sergiobonelli.it/resizer/-1/-1/true/1565104770348.png--.png?1565104770000
https://www.sergiobonelli.it/resizer/-1/-1/true/1565104770511.png--.png?1565104770000

Edited by - solar on 26/08/2020 17:21:11
Go to Top of Page

Nula
Junior Member409 Posts

Member since 13/05/2019

Posted - 20/08/2019 : 15:08:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Nula a Private Message  Reply with Quote
Bacilierijev crtež mi je izgledao lepo u onih par tabli koje sam video iz Čudovišne gozbe.

Ovde vuče na neki Manga/Montanari/Grassani..nešto.
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000