Author |
Topic |
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 14/04/2021 : 11:08:38
|
quote: Originally posted by pcoro
Nažalost, još jedan upis neprijateljske ekipe s američkog podforuma kojoj je cilj omalovažiti stripove s "francuskog" foruma tj. izdavačkog izloga.
...
ovdje Nury gađa metu koji naši "amerikanci" moraju braniti pod svaku cijenu: američki imperijalizam pod krinkom borbe za slobodu (u ovom slučaju slobodu kapitala).
...
...odigra se kratki napad i onda povratak u sigurnost rova!!
Života ti, koji si ti pacijent |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
Edited by - Paka01 on 14/04/2021 11:11:13 |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2283 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 14/04/2021 : 11:42:56
|
Eto, odmah napad ad hominem
Inače, Atar Gullom Nury mijenja onu klasičnu postavku - rob protiv zlog robovlasnika. Uvijek to bude tako, robovlasnici su zli, zato su i bili robovlasnici, a čitatelj je dobar i prosvijećen, na strani je roba.
Ovdje robovlasnik nije zao, samo je običan čovjek. Ok, običan imućan čovjek. Običan imućan čovjek koji djeluje na tržištu, po zakonima koja na kraju krajeva nije pisao on, nego drugi i šta drugo može nego radit kao i svi ili propast i bit gladan i žedan. Tu sad ipak imamo novi moment, pomalo Jelena Veljača moment, gdje bi čitatelj trebao pogledati duboko u sebe i shvatiti da nije toliko različit od zlikovca iz stripa i gdje bi onda s grižnjom savjesti pojeo svoj mango.
Nije ta paradigma sad nešto revolcionarno, zapravo je dosta "in" zadnjih godina ali nije ni skroz banalna. |
|
|
vukozec
Advanced Member
4968 Posts
Member since 17/08/2013 |
Posted - 14/04/2021 : 11:47:51
|
Nažalost, još jedan upis neprijateljske ekipe s američkog podforuma kojoj je cilj omalovažiti stripove s "francuskog" foruma tj. izdavačkog izloga. Kao i u briljantnom ČKJUCK i ovdje Nury gađa metu koji naši "amerikanci" moraju braniti pod svaku cijenu: američki imperijalizam pod krinkom borbe za slobodu (u ovom slučaju slobodu kapitala). Tako se iz arsenala izvlače riječi kao banalno, prosjek, bezvezno, nezanimljivo i mošnje, odigra se kratki napad i onda povratak u sigurnost rova!!
Naravno, Atar Gull nije najbolji N&B, možda je čak najlošiji ali opet je tema robovlasništva obrađena promišljeno i korektno. Nije se išlo na prvoloptašenje nego je u uvodnom dijelu stripa prvo dan prikaza tadašnjeg svijeta - ratovi plemena, gusarski napadi, nasilje, surovost, ljudski život malo vrijedi. drugoj polovici stipa se vidi i tko je na vrhu hijerarhije u tom svijetu - veleposjednik, poduzetnik. Kulturan, prosvijećen, na riječima za slobodu i jednakost, ali svijet je takav kakav je, posao ne smije patiti. Onda reakcija potlačenog, stravična, sveprožimajuća mržnja koja i kad joj biva udovoljeno ostavlja pustoš.
Taj odnos roba i gospodara i čin osvete su po meni kvalitetno izdramatizirani na. Poruka je jasna, a opet nije pravoloptaška, a strip ima i dovoljno akcije da bude zanimljiv i da ga ne pojede propovijedanje.
Može se reći da je riječ o jednom kvalitetnom povijesno akcijskom političkom stripu koji ima svoju originalnu viziju. Nije to ni ekspoloatacija jednog Benjamina Marre niti Sloboda ili smrt Zagorovština ali ne treba je zato obezvrijediti.
Ako zanemarimo uvodni nasrtaj džonom na "neprijatelja" (odnosno ako ga uzmemo kao zajebanciju kako sam ga i ja shvatio), ostatak pcorovog posta je prvorazredni kontraudar.
Replika pogađa u sridu zašto priča u Ataru valja. Nije to scredrapajuća umivena priča o ropstvu na koje smo navikli: o robovima potlačenim anđelčićima i sadističkim gospodarima koje motivira isključivo urođena zloća. Naprotiv, Nury trezveno navodi što je pravi motiv robovlasništva, a pcoro to dobro prepoznaje: kapital, ekonomija, biznis, profit. Ali onda dolazimo do poante, to bezuvjetno klanjanje svetom kapitalu oduzima ljudskost, i onima na vrhu i onima na dnu (i onima između naravno: ako prihvatimo da priča ne govori samo o nekom prošlom-svršenom vremenu, onda shvatimo da smo to mi). Sve to u, kako pcoro kaže, dinamičnom kraćem akcijskom stripu atrativnog crteža, kud ćeš više?
|
Edited by - vukozec on 14/04/2021 11:54:21 |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2283 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 14/04/2021 : 12:52:09
|
Ha, a opet se može zamjeriti i da je takvog "osviještenog" pripovijedanja u zadnje vrijeme puno i da se prevelikim forsiranjem teme može postići i kontraefekt i nametanje krivnje nama koji smo nevini i nikad nismo imali nikakvu koloniju niti roblja nego smo uvijek trpili pod jarmom ugnjetača. |
|
|
naker
Advanced Member
4577 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 23/12/2022 : 19:59:27
|
Osveta se služi dok je hladna, ali ako se degustira pre nego što se dobro skuva zna izazvati suze, suze tuge jer je izgubljen smisao postojanja. Fenomenalan završetak ove priče o osveti, robovlasništvu i ljudskoj prirodi generalno govoreći.
Ovo je bilo prijatno iznenađenje, odličan je Atar Gull |
|
|
matori paraliticar
Senior Member
2181 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 14/08/2024 : 14:13:29
|
Nek izvini Nury ali ovde me vise interesovalo kako ce mi leci Brunov rad jer je ovo prvi strip od njega sto sam procitao :) Na “lageru” su mi inace i Tyler Cross i Chris i cekaju pravo raspolozenje (i vreme) za citanje.
Zadovoljan sam vidjenim u ovom stripu i sto se tice price i crteza. Vidim niko nije bas spomenuo da je strip radjen po romanu Eugenea Suea.
Ne znam sad koliko cesto ministarstvo kulture republike Hrvatske podrzava finansijski izdavanje stripova ali mi cool da su podrzali izdavanje Atara.
Ovom prilikom 1 bi zahvalio onima koji su mi nabavili ovaj strip na vreme pre rasprodaje :)
Ovom prilikom 2 mozda cu zvuciti malo “woke” ali manite se zvanja Afrike “crna afrika, crni kontinent i slicno, poprilicno je bezveze iako tradicionalno :)
Inace ima iritantnih likova u prici a Atar je bas jedan od njih, nisam to bas ocekivao, toliko glupave i nelogicne poteze da ce da uradi, jedino pametno sto je uradio je kad zamahao sekirom i … :)
quote: Originally posted by Humbert Coe U Sudbini uzornog roba nema uzornih likova.
Sta fali onaj zeni/devojci koja je ostala bez ruke? Jeste da nije imala neku ogromnu ulogu u stripu ali ipak…
Nažalost, još jedan upis neprijateljske ekipe s američkog podforuma kojoj je cilj omalovažiti stripove s "francuskog" foruma tj. izdavačkog izloga.
Au znaci i ovde ste imali/imate ovakve podele :)
|
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
Edited by - matori paraliticar on 14/08/2024 14:14:17 |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12924 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 14/08/2024 : 14:52:29
|
quote: Originally posted by matori paraliticar
Au znaci i ovde ste imali/imate ovakve podele :)
Nismo/nemamo.
pcoro ne zna kontrolirati svoju maštu kada krene raspravljati o stripovima. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
Topic |
|
|
|