Author |
Topic |
Peyo
Advanced Member
Croatia
10357 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 30/12/2019 : 21:21:26
|
quote: Originally posted by Dwayne_Looney
"Maggy Garrisson" je najbolje Fibrino izdanje koje sam dosad pročitao.
velkam tu d trondhajm fan klab!! a fora je što je Megi jedna od slabijih fibrinih trondija (barem meni) šta ćeš tek da kažeš za Zekane?? Za početak,recimo.
quote: Originally posted by Dwayne_Looney
Dok sam na Googleu tražio ovu temu vidim da je izašao i 4. album (možda i 5. već, nisam "kopao") ali i ova 3 se, kako kaže anto, mogu promatrati kao cjelina.
izvini,u kojoj to paralelnoj dimenziji je to izašao 4.album Gerison Megi??
quote: Originally posted by Ernie Pike
Maggy je 18-ti Trondheimov strip kojeg je Fibra objavila i svih 18 su između jako dobrih i odličnih. Maggy spada u odlične.
Misliš,između odličnih i genijalnih?? (10 genijalnih i 8 odličnih) S' tim što se slažem da Megi spada u odlične. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 30/12/2019 21:24:46 |
|
|
Dwayne_Looney
Advanced Member
6888 Posts
Member since 15/10/2014 |
Posted - 30/12/2019 : 22:34:14
|
Za 4. album moja greška , negdje sam uhvatio 4, možda intervju, vijest, nemam pojma, evo sad izravno tražeći nema ništa. Je li najavljeno inače?
Što se tiče ostalih Trondheimovih djela, gledao sam to prije par dana kad sam ovo pročitao, mislim da još Texas Cowboys mogu i najvjerojatnije će dobiti šansu, ovo ostalo me nije nešto privuklo, tako da... |
loading...
|
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2283 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 20/01/2020 : 12:26:20
|
Jedan dobar socijalni krimi s elementima Sherlocka Holmesa. Umjesto dobrostojećeg visokog, mršavog aristokrate glavni lik je debela, niska i nezaposlena djevojka/žena koja ima čuku sličnu kao Holms samo je ne koristi za rješavanje egzotičnih ultrazamršenih slučajeva nego rješava nekakve prizemne probleme koje muče londonski srednji i niži sloj. Maggy je simpatična i fora je pratiti kako se hrabro bori sa kriminalom i oskudicom. Meni se najviše svidio neglamurozan prikaz kriminala. Krimosi su većinom glupi bijednici ili samo bijednici, šef im je ljigav, a njihovi zločini ne donose milijune kao u holivudskim filmovima već pokoju tisućicu. Svejedno su opasni i zajebavanje s njima donosi posljedice čak i kad se čini da je sve gotovo. Kad se Maggy jednom uvuče u taj svijet shvaća da je teško izaći iz njega.. to mi je lijepo i poučno. Čitanje ovog stripa bi moglo odvratiti mlade od kriminala u koji ih uvlači pretjerano gledanje akcijskih filmova i slušanje Kreše Bengalke, kiše metaka i srpskih gangsta repere. Crtež je dobar, sa detaljnim okolinama i odlično dočarava duh siromašnijih Londonskih četvrti. Zadnji album mi je nešto slabije nacrtan, kao da je u njemu crtež nešto digitalniji. Također, u tom zadnjem albumu ima i malo više navučenih, pretjeranih rješenja (u odnosu na prva dva albuma koja su vrlo prizemljena). Ipak, nije to ništa drastično, i taj treći album je vrlo dobar i lijepo zaključuje ovaj dio priče. Strip je dosta gust, na 45 strana albuma se dosta toga desi i ima materijala za čitanje. Na kraju, ovo mi se ne čini kao tipični Trondheim. Ok, ima tu junakinju kojoj je glavna osobina inteligencija, ironija i snalažljivost što je često u njegovim stripovima ali obično mi kod njegovih žanrovskih stipova ostaje dojam lakoće - kao, sve se može desiti, ništa ne može previše začuditi i što god da se desi nije previše važno. Ovdje je to mao drugačije, ozbiljnije što mi je fora. Lijepo je ponekad osvježiti formulu, ma koliko inače dobro funkcionirala. |
|
|
SenG
Junior Member
Canada
383 Posts
Member since 23/04/2006 |
Posted - 23/01/2020 : 06:30:53
|
Trondheim ne more da omane! Sjajno kao i sve ostalo od njega.
Nego, nitko nije decidirano ustvrdio hoće li biti Maggy još? |
Ich bin nur ein Schauspieler |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12530 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 23/01/2020 : 08:07:34
|
S brojem 3 završio je prvi ciklus. Trondheim je najavio i br. 4 ali još nije u izradi. Oiry je uzeo odmor. Toliko se može pročitati na njem. forumu. |
Have mercy |
|
|
Dr. Zistis
Advanced Member
5435 Posts
Member since 06/10/2011 |
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 23/01/2020 : 18:20:45
|
i sa moje strane sve pohvale. odlican strip. nije pretenziozan, taman fin, umeren kriminal sa dosta zanimljivim zivotnim detaljima koje citanje cine jako ugodnim. nema potrebe za nastavkom, to je to |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38104 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 18/02/2020 : 21:07:41
|
Aaaah, ovo je bila bas bas SVIJEZA poslastica. Yummy, tata bi jos!
Vec odavno nisam dobio slican strip u ruke, uff uff, mocna ova medicina bi rekla crvena braca. Scenarij pogotovo, ali ni crtez ne zaostaje puno. Ima puno detalja i sve je na svome mjestu. Bas sam uzivao u ovom stripu. Trondheim je jak!
A sad... Gledam Fibrin katalog i Trondheima tamo i vidim, da mi je ovo prvi njegov strip (valjda Anto ne cita ovo!), mada imam Astronaute, ok i Cowboyje ali ti jos nisu dosli na red, plus onaj Otok Bourbon 1730 isto. O Zekanu i Tvrđama bolje da ne pricam, par puta sam pokusao na aukcijama jer ne znam sta ocekivati, ali sada ih je vec nesto rasprodatih... uf, bit cu premlacen) |
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
risbozg
Advanced Member
Croatia
15666 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 01/03/2020 : 12:40:33
|
Zatvorio korice..izvrstan strip 10+ Jal Maggy ima nastavak ili je to kraj..bilo bi šteta da je ovo drugo |
10.08.2003..''Kada nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost.". AJMOOOOOOOO " CREME DE LA CREME HRVATSKE LIGE " DINAMOOOOOOOOOOOOOO |
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6265 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 02/03/2020 : 12:00:55
|
quote: Originally posted by risbozg
Zatvorio korice..izvrstan strip 10+ Jal Maggy ima nastavak ili je to kraj..bilo bi šteta da je ovo drugo
Napisao je gore Izivko da ide novi ciklus, ali kad se autori odmore. BTW, ja ga ganjam već neko vrijeme u knjižnici, ali još nisam naletio. |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
|
|
vukozec
Advanced Member
4968 Posts
Member since 17/08/2013 |
|
AleksandarN
Senior Member
Serbia
1953 Posts
Member since 24/10/2019 |
Posted - 14/07/2020 : 20:54:20
|
Dosla je i Maggy na red. Tako sam slatko gustirao ovaj odlican strip, lagano i polako citajuci i uzivajuci u svakoj stranici. Odmah sam znao da je nesto dobro ali sam cekao trenutak da ga procitam sa uzitkom. Fenomenalna prica, prelep crtez koji odlicno ide uz pricu i prelepe boje. Ni jedan lik mi nije prirastao srcu jer svaki lik ima svoje mane koje jednostavno dolaze do izrazaja. To mi se mnogo dopalo i ovom delu daje neki poseban uzitak. Podsetilo me je na engleske krimi filmove. Detektivski slajs of lajf kao sto rece Anto. Nadam se da cemo docekati novi ciklus ove proklete decenije. Sve u svemu 10/10, bez zamerke!
p.s.i da, ovo je moglo ici u mnogo veci format ali se ne zalim. |
"Whatever it is, I'm against it." Groucho Marx |
|
|
zare80
Average Member
Serbia
586 Posts
Member since 22/09/2008 |
|
Zula
Senior Member
1045 Posts
Member since 07/10/2015 |
|
vukozec
Advanced Member
4968 Posts
Posted - 22/07/2020 : 17:32:02
|
quote: Originally posted by Ernie Pike
Ne znam da li mi je ovo najbolji Trondheimov strip, ali znam da Trondheima sad više cijenim. Moraš biti majstor za stvoriti Maggy.
Zasad samo +1 na ovo, a uskoro opširnije... |
|
|
hrvoje23
Senior Member
Croatia
2172 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 23/07/2020 : 08:38:00
|
quote: Originally posted by zare80
Megi je zakon, nisam siguran da li mi je za 10, ali da cu je citati jos koji put, to sigurno
+1 Isto i kod mene. Još kad znaš da će nešto biti dobro, a onda bude odlično! |
|
|
vukozec
Advanced Member
4968 Posts
Posted - 23/07/2020 : 11:18:49
|
Slice of life krimić, odličan tagline (bravo Shaner).
Prije par godina sam kao sample Trondheima uzeo Astronaute iz budućnosti, to mi je bilo meh, pa su i Zekani i Tvrđe stavljeni na listu čekanja do daljnjeg. Nedavno sam pročitao Texas Cowboys. Stil pripovjedanja i postmoderni smartass dijalozi mi nisu baš legli sa vestern žanrom. Dobio sam dojam da Trondheim nije unutra u vesternu, već da mu je žanr došao samo kao izlika za stilsku vježbu, koja mi je na kraju bila zgodna ali zaboravljiva.
U Maggy se vidi sličan stil pripovjedanja i dijaloga, međutim ovdje mi to savršeno paše. Ironični, cinični antijunaci su standardna karakteristika noir krimića, a trik da se klasični noir elementi (pljačke, nasilje, ubojstva, privatni detektivi, reket, korupcija) prikažu u okviru prizemnih, svakodnevnih situacija je ovaj put vrlo uspio. Opet je donekle riječ o postmodernoj stilskoj vježbi, no ovaj put su protagonisti puno životniji, Maggy je od krvi i mesa i uvlači nam se pod kožu. Za Trondheimov stil mi puno bolje paše noir umjesto vesterna i suvremeno mjesto radnje.
Puno je tu detalja koji dobro funkcioniraju: sitne istrage i dosjetljivost s pomoću koje ih Maggy rješava, pa onda način na koji se naočigled nevažni sporedni detalji kasnije uklope u širu sliku; karakterizacija likova koji cijelo vrijeme plešu u sivoj zoni i suspense koji nam predstavlja iščekivanje kamo će otići razvoj njihovih međusobnih odnosa; grafička struktura stripa u 3x4 kvadratića po tabli koja diktira ritam i atmosferu i opet nekako simulira naraciju klasičnih noir priča; šutljivi kadrovi koji govore više od onih rječitih; elementi radnje koji nam se namjerno ne prikažu; sitni detalji na sličicama koji izazivaju detektiva u čitatelju itd.
Čista petica. |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 31/12/2020 : 05:59:05
|
Potpisujem ono što su mnogi pre mene rekli. Slice of life krimić. Kao najveću vrlinu ovog stripa istakao bih, kao sto je i vukozec primetio, kadrove bez dijaloga i naracije koji govore mnogo više od reči. Jako dobra atmosfera i ono što mi se jako sviđa ima dosta scena u kojima samo pratimo sta se desava u zivotu junakinji a što nije direktno povezano s raspletom radnje. Najupečatljiviji mi je segment u supermarketu kad Megi primeti čoveka koji krade jeftini ne tako kvalitetni keks, ona ga posle sretne ispred i pita ga zasto ne ukrade kvalitetniji, ukusniji koji je i sluplji a on joj odgovori jer su kamere uperene u njih. Podjednako je upečatljiva i scena kad Megi ispred supermarketa primeti pandura kako juri tipa i Megina opaska na to. Supermarket i pab su dva najbitnija mesta u ovom stripu. I odličan mi je način kako se Megi obračunala sa glavnom negativkom ovog stripa. Radujem se i nadam nastavku. Kraj s fotoalbumom je jako lep. Da ne kazem poetičan. Ne znam da li ste primetili tu na poslednjoj stranici drugi red, treći kvadratić kao da onaj crnac s kapuljačom koji radi za onog krimosa za kog radi i Alex, stoji tu i mozda prati Megi? U svakom slucaju prica nije gotova i voleo bih da vidim još Megi. Nije me raspametila i oduvala, ali mi je jako prijala.
8,5/10
P.S. Inače i meni je ovo prvi susret s Trondhajmom, ja mislim, ako Darkvud nije objavio ništa njegovo, onda mi je ovo prvo sigurni Trondijev strip. Anto, nemoj da me se odrekneš u novinama, molim te. |
Edited by - going going on 31/12/2020 06:00:15 |
|
|
zare80
Average Member
Serbia
586 Posts
Member since 22/09/2008 |
Posted - 31/12/2020 : 06:23:57
|
quote: Originally posted by going going
P.S. Inače i meni je ovo prvi susret s Trondhajmom, ja mislim, ako Darkvud nije objavio ništa njegovo, onda mi je ovo prvo sigurni Trondijev strip. Anto, nemoj da me se odrekneš u novinama, molim te.
Imas kosmonaute, koji meni licno nisu seli kao Megi |
|
|
KuntaKinte
Senior Member
Serbia
1696 Posts
Member since 25/09/2007 |
|
nonchalant
New Member
171 Posts
Member since 12/11/2020 |
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7277 Posts
Member since 24/09/2012 |
|
KuntaKinte
Senior Member
Serbia
1696 Posts
Member since 25/09/2007 |
Posted - 31/12/2020 : 19:36:41
|
quote: Originally posted by nonchalant
vredi li uzimati Veneciju?
Vredi više zbog crteža nego zbog priče. Laka zabava, može da se pročita. |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10357 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 31/12/2020 : 19:37:41
|
quote: Originally posted by nonchalant
vredi li uzimati Veneciju?
Shaner ti je odgovorio najtočnije: Ovisi koga pitaš.
Vjerojatno je možeš nabaviti po povoljnoj cijeni tako da nećeš biti na nekoj šteti ako ti se ne svidi.
To je lagano zabavno all ages štivo (možda ipak više za mlađariju) ali pametno i zabavno pisano.
Od tog dvojca mi je bolji Tiny Tirant kojeg bih ti preporučio.
Ovdje imaš mali zavir, a opet dosta dobar za dojam: https://www.amazon.co.uk/Venezia-Trondheim-ebook/dp/B07ZHJXH41/
Ja sam ju nabavio i zadovoljan sam zbog toga.
|
|
|
Topic |
|