forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Od Mikija Mausa do Mausa, Novi Sad, 8. 12. u 18č
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

KOMIKO
Senior MemberSerbia
1637 Posts

Member since 05/02/2012

Posted - 04/12/2019 :  11:54:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit KOMIKO's Homepage  Send KOMIKO a Private Message  Reply with Quote


MESTO: Bulevar Books, knjižara koja svira
Bulevar Mihajla Pupina 6, Novi Sad

VREME: 8. 12. 2019. od 18 do 20 satiOd Mikija Mausa do Mausa: Strip o holokaustu kao ohrabrenje?!

U okviru projekta Komikologija, koji sprovode Spomen zbirka Rajka Mamuzića i BulevarBooks, a pod pokroviteljstvom Fondacije 2021, održaće se predstavljanje dva nova strip izdanja na ovim prostorima.

U pitanju su „Maus“, Arta Špigelmana, u produkciji novosadske izdavačke kuće Komiko, i „Ohrabrenja“, autora Aleksandra Zografa u izdanju Devete dimenzije iz Banjaluke.

Tema holokausta centralna je priča Mausa, ali se isti i slični fragmenti provlače i kroz stranice Ohrabrenja. Naravno, dosta je naslova koji su obrađivali ovu i sličnu temu, a kroz stranice Mausa i Ohrabrenja možemo osetiti efektnu rekonstrukciju i refleksiju jednog masovnog stradanja u novijoj istoriji čovečanstva koja je prenesena u strip formu.

Na promociji učestvuju:

Vuk Marković – glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće Komiko
Aleksandar Zograf (Saša Rakezić) – strip crtač iz Pančeva
Dušan Majkić - moderator

Predstavlajne stripova će se pdržati u knjižari Buleva Books, 8. decembra, u 18h.

Ukratko o izdanjima:

Maus je priča o Vladeku Špigelmanu - poljskom Jevrejinu, jednom od malobrojnih koji su preživeli Holokaust. Istvoremeno, Maus je priča i njegovom sinu, američkom strip-crtaču Arturu koji, beležeći očevu dramatičnu istoriju, raspliće klupko dugogodišnjih sukoba s ocem i protivrečnih emocija koje ga za njega vežu.

Priča o Vladeku Špigelmanu i stradanju njegove porodice u holokaustu konačno je dostupna ovdašnjim čitaocima i na srpskom jeziku. Novosadski strip izdavač Komiko pobinuo se da na jednom mestu i u vrhunskoj opremi doćivite jedan od najsznačajnijih naslova devete umetnosti, delo koje je stvarano od 1980 do 1991. Ovaj biografski strip/roman smatra se temeljem čitavog medija i delo je nagrađeno najprestižnijim priznanjima, uključujući i Pulicerovu nagradu, što je presedan koji nikada nije ponovljen. Maus je strip preveden na gotovo sve evropske jezike.

Aleksandar Zograf se na ovakav način obraća čitaocima „Ohrabrenja“:

„Razmišljao sam i o potrebi da na svojim kruženjima naiđemo na ohrabrenja – štaviše, umislio sam i da bi ova knjiga upravo mogla da predstavlja ohrabrenje za nekoga. Ohrabrenje je u viđenju sveta kao uzbudljive, izvanredne pozornice, čak i u bespućima najdublje periferije. Mislim da o tome govore stripovi u ovoj kolekciji koji su izvorno bili objavljeni u listu Vreme. U tim sam stripovima pokušavao da shvatim mesta gde sam putovao, pronalazio zanimljive materijale na buvljim pijacama, čak i ilustrovao pisam Hilde Dajč, koja je ona krišom slala iz logora na starom Sajmištu. Saradnjom Izraeleske ambasade u Beogradu i Srpskog ministarstva prosvete, godine 2018. strip o Hildi Dajč je objavljen u vidu knjižice i besplatno distribuiran po srednjim školama u Srbiji, postavši prvi strip u nas koji je štampan u edukativne svrhe. Ako nama, nejakim gradskim razmažencima, to može da ulije nešto snage, svakako zaslužuje da bude prozvano ohrabrenjem.

www.komiko.rs
www.zlatnodoba.com
info@komiko.rs

Edited by - KOMIKO on 05/12/2019 08:12:24

Manny
Junior Member383 Posts

Member since 21/08/2011

Posted - 04/12/2019 :  23:55:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Manny a Private Message  Reply with Quote
U naslovu piše 18.12. a u tekstu piše i 18.12. i 8. decembar. Pretpostavljam da je 8. decembar?

Edited by - Manny on 04/12/2019 23:55:54
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.05 seconds. Snitz Forums 2000