forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Coronavirus
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 256

Kruger
Advanced Member

Croatia
17240 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 06/01/2021 : 12:37:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
Gledam sinoć na STV-u Kalinića u emisiji od Dujmovića. Veli on javno u emisiji kako su mu Izraelci krajem 12 mjeseca 2019. rekli da uzme bolje maske jer će se ubrzo razgrabiti a nešto će se dogoditi ( kako smo vidjeli dogodila se korona ).
Biti će tih nesvjesnih ispada od pojedinaca.

Edited by - Kruger on 06/01/2021 12:38:26
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3889 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 06/01/2021 : 12:41:06  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message
quote:
Originally posted by Kruger

Za dosadu:

https://www.geopolitika.news/vijesti/u-norveskoj-dvije-osobe-umrle-nakon-primanja-pfizerovog-cjepiva/

... ne znam koliko je to točno ali zanimljivo kad neka starija osoba umre zbog nekih svojih zdravstveni problema plus korona onda je umrla od korone. A kad osoba primi cjepivo protiv korone a umre opet zbog narušenog zdravlja onda je od narušenog zdravlja a ne od korone. Ne kažem da to nije moguće ali moguće je i u obrnutom slučaju.

Obdukcija će utvrditi uzrok smrti i to je jedino relevantno.
Kruger zašto "umrla nakon" čitaš kao "umrle od"...čitaj što piše. To su te "sitnice" u čitanju koje vam stvaraju zbrku i pogubljenost u svemu ovome.

Kažite mi, jeste li se umorili
Jesu li vas prevarili
Je l'nas vrijeme pregazilo
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3889 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 06/01/2021 : 12:42:36  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message
quote:

Gledam sinoć na STV-u Kalinića u emisiji od Dujmovića. Veli on javno u emisiji kako su mu Izraelci krajem 12 mjeseca 2019. rekli da uzme bolje maske jer će se ubrzo razgrabiti a nešto će se dogoditi ( kako smo vidjeli dogodila se korona ).

I ti nakon što je čovjek toliko puta lagao njemu vjeruješ. OK, samo vjeruj...daj me podsjeti tko ga je nagovorio da kupi oklopnjak za borbu protiv terorizma

Jesu li vas prevarili
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 06/01/2021 : 12:50:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
quote:
Originally posted by GGG
Uf pazi, sad si na klimavom terenu, zašto bi se "ugodno i koristno" te ljepota i estetika, isključivali. I još više, po kojem pravilu su ljepota i estetika absolutne, i zašto bi baš ti, kao pojedinac, bio konačni i jedini arbitar te estetike i te ljepote, ako si več (sa svim poštovanjem) po defoltu ograničen svojim znanjem i perspektivom. Ili na kratko, ako ti ne vidiš ljepote, ne znači je nema.

Isto je sa tim tvojim razlazom između školovanja i izobrazbe na jednoj, te hrabrosti, ponosa, energije itd... na drugoj strani. Znači netko, ko ide popravljati struju po kuči, bez da bi išta znao o tome (i skinuo osigurače), po tvom bi trebao biti primjer hrabrosti?. Meni sve to izgleda kao definicija šlager pjevača - nema znanja ni talenta, ali ima energiju, hrabrost i ponos.

Uvjek kad se tako nekako zaletiš u te kompulzivne pokušaje nekakvog djeljenja, smještanja i umještanja, završiš kod tih ili-ili binarnosti. Šteta.

To bi ti bio nekakav odgovor kada bih ja napisao to što si ti učitao, odnosno, na kojoj razini si ti razumio ono.
U onom postu nigdje ne piše ništa da se "isključuju".
Također ne piše da postoji razlaz školovanja i energije, ponosa itd. tako kako si ti shvatio (odnosno, nisi shvatio).
Niti da je hrabar netko tko popravlja struju u fušu.

Vidi: "školovanjem se mogu eventualno, i to vrlo malo, proširiti neki vidici, steći određeni opseg trivijalnog znanja. međutim se ne može promijeniti ono odlučno i u životu bitnije: snaga volje, hrabrost, energija, ponos..."

Ti si ovo shvatio kao da onaj tko se školuje ne može biti i hrabar, ponosan itd. Drugim riječima, binarac si ti. A naglasak nije na toj binarnosti, nego da je u životu bitnije ovo drugo (energija, volja, ponos) nego školovanje. Dalje, nisi opet gledao dovoljno široko i povezao kontekst u kojemu je rečeno. A kontekst je floskula o znanstvenicima.
Poanta je zapravo da "školovati se" nije dovoljno; postati "znanstvenik" nije dovoljno. Dovoljno je za konformizam, ali ne i za ulogu vođe, proroka, čega već, a upravo ova misinterpretacija se događa kod određenog dijela ili bolje rečeno tipa ljudi.
KADA bi ti mogao tako (malo šire i dublje i povezanije sa svime o čemu se priča) shvaćati postove, ONDA ti ne bih ni morao u detalje objašnjavati i ne bi ni dolazilo do ovakvih nesporazuma, tj. tvojih binarnih ispada.

Evo nacrtano: školovanje ne stvara ljude karaktera, volje, energije... A baš takvi su mjerodavniji. Ne oni koji nešto specijalno znaju, nego oni koji povezuju više toga i najbitnije, imaju snage povući prave odluke u trenu. (ovo ne isključuje da mogu biti i školovani; iskustvo, a to je promišljeno znanje, pokazuje ipak da su to oni koji mogu založiti sve, podnijeti žrtvu, raskinuti sa konformizmom -> prvi kriterij elite je da duh pobjeđuje prirodu, znači u stanju je založiti sve, pa i život, odnosno, povezano je sa borbom - ne sa školovanjem)

Da si razumio ovo, onda bi ti bolje sjelo i: "jer ove vrijednosti korisnog su životno relativne, dok su ovi viši tipovi naprotiv - apsolutne vrijednosti za pojedinca".

Ako je provedena tipologija znanja, i znanje korisnog stavljeno na najnižu stepenicu, a znanje svetog na najvišu, onda onaj koji je usvojio tu strukturu razumije da je ta hijerarhija znanja dosljedno provedena kada se kaže da su vrijednosti korisnog relativne, a vrijednosti svetog, naprotiv, apsolutne za pojedinca. Onaj tko je samo stručan, taj poznaje vrijednosti korisnog - ali teško da je u stanju za njih založiti sve, staviti život na kocku. Odnosno, te su mu vrijednosti relativne. Vrijednosti korisnog poznaju svi, ergo - one su najniži tip znanja, lako dohvatljiv svima (ili većini) -> dovoljno se školovati. Do vrijednosti svetog se ne dižu svi, tu je već probranije društvo -> ne može se školovati običnim školama, fakultetima, doktoratima. Ne znam o čemu ovisi: karakter, situacije, posebna nadarenost, milost...
Znanje korisnog = filistri
Znanje svetog = tek tu se ostvaruje pravi čovjek (za filistre i obične ljude: čudaci, zastrašni, izabranici, prokletnici...)
Znanje korisnog: većina, prosječnost, i na vrhuncima (znanstvenici) niš posebno
Znanje svetog: apsolutnost, true believer, izuzetnost, odudaranje, pukovnik ili pokojnik
(i znanje korisnog i znanje svetog prati njihova dark side: poživinčenost gomile, neobaveznost, sitnolažljivost, niveliranje, naklapanje, dvosmislenost, znatiželja - a znanje svetog lažni proroci, plamen i razaranje u velikom stilu, demonsko izokretanje)

Kad sve ovo pogledaš, onda ti neće pasti na pamet stavljati takve gluposti da ja pričam da je čovjek koji popravlja struju hrabar. Niti da govorim da ide popravljati struju onaj koji ne zna ništa o tome. Pa to je sasvim jasno da niti je taj hrabar (to je znanje korisnog) niti da itko tko ne zna to raditi ide to raditi;) Ali -> to se lako može naučiti, dovoljno je pitati stručnjake. Stručnjak pomaže na toj razini, najnižoj.

Koronalogija je složenija stvar od mijenjanja žarulje, ali PRINCIP ti je isti: epidemiolog pomaže na najnižoj razini, recimo, može opisati kako virus djeluje, kako se zaštititi itd. NE MOŽE odgovoriti na bitnije pitanje: što ja trebam raditi.

ps - o tome da sam ja za sebe apsolutni arbitar ljepote, neću sada. to je zanimljiva tema koju možeš otvoriti, pa ćemo pričati. bilo bi zanimljivo vidjeti kako se snalaziš na tom terenu, budući da prihvaćaš da nisi stručan, a "stručnost" je faktor koji enormno precjenjuješ.
usput, tko je po tebi stručan pisati o ljepoti i estetici? umjetnik? filozof? ili imaš i tu kvantitativnu metodu? psihofizičar?

Edited by - stinky on 06/01/2021 12:59:49
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17240 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 06/01/2021 : 12:51:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
quote:
Originally posted by BeaGea

quote:

Za dosadu:

https://www.geopolitika.news/vijesti/u-norveskoj-dvije-osobe-umrle-nakon-primanja-pfizerovog-cjepiva/

... ne znam koliko je to točno ali zanimljivo kad neka starija osoba umre zbog nekih svojih zdravstveni problema plus korona onda je umrla od korone. A kad osoba primi cjepivo protiv korone a umre opet zbog narušenog zdravlja onda je od narušenog zdravlja a ne od korone. Ne kažem da to nije moguće ali moguće je i u obrnutom slučaju.

Obdukcija će utvrditi uzrok smrti i to je jedino relevantno.
Kruger zašto "umrla nakon" čitaš kao "umrle od"...čitaj što piše. To su te "sitnice" u čitanju koje vam stvaraju zbrku i pogubljenost u svemu ovome.

Moraš shvatiti poantu ja sam ovo stavio malo šire a ne konkretno samo uz tekst. A ti se baviš glupostima.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17240 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 06/01/2021 : 12:53:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
quote:

quote:

I ti nakon što je čovjek toliko puta lagao njemu vjeruješ. OK, samo vjeruj...daj me podsjeti tko ga je nagovorio da kupi oklopnjak za borbu protiv terorizma

Od kud ti znaš što ja vjerujem? Nije bitan on, on je to izjavio u samohvali, a nije jedini kojemu je takvo što izletjelo. Znalo se da će se nešto dogoditi, dal stvarna pandemija ili namještena, nebitno, dogodilo se, pojedinci su znali.
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3889 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 06/01/2021 : 13:02:10  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message
quote:

quote:

quote:

Od kud ti znaš što ja vjerujem? Nije bitan on, on je to izjavio u samohvali, a nije jedini kojemu je takvo što izletjelo. Znalo se da će se nešto dogoditi, dal stvarna pandemija ili namještena, nebitno, dogodilo se, pojedinci su znali.

E tako je, to je PKalinic. Opet dolaziš na moje, kako ti dobro razumiješ stvari samo si zloban tj. manipuliraš informacijama i čekaš da se ljudi ulove na tvoje smislene dezinformacije i muljažu.

Izletilo!? Nije mu ništa izletilo (kao što ni tebe ništa ovdje ne završi slučajno, svaki svoj upis dobro smišljaš kao ćeš i što napisati) to je svjesno ubačena bubica u uho onima koji su skloni teorija i hvatat će se za takve izjave. A još petaši na satu povijesti nauče kako usmena predaja nije relevantan povijesni izvor (mnogi bi i naš Domovinski rat učili na pričama vojnika, što je ogromna pogreška).
Pojedinci nisu znali, ti pojedinci stalno nešto prognoziraju, Prije 8 godina jedan od tih "pojedoinaca" je prodaval priču o tome kako se nece igrati više Superbowl zbog pandemije. Kak sam sit takvih prognoza ponudih mu okladu u vrijednosti 1000 eura (kad vec pricas gluposti neka i plati). Okladu sam dobio ali naravno lovu nisam vidio...eto, to su ti ti pojedinci kojima je nešto izletilo.

Jesu li vas prevarili

Edited by - BeaGea on 06/01/2021 13:04:10
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17240 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 06/01/2021 : 13:13:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
quote:

quote:

quote:

quote:

E tako je, to je PKalinic. Opet dolaziš na moje, kako ti dobro razumiješ stvari samo si zloban tj. manipuliraš informacijama i čekaš da se ljudi ulove na tvoje smislene dezinformacije i muljažu.

Izletilo!? Nije mu ništa izletilo (kao što ni tebe ništa ovdje ne završi slučajno, svaki svoj upis dobro smišljaš kao ćeš i što napisati) to je svjesno ubačena bubica u uho onima koji su skloni teorija i hvatat će se za takve izjave. A još petaši na satu povijesti nauče kako usmena predaja nije relevantan povijesni izvor (mnogi bi i naš Domovinski rat učili na pričama vojnika, što je ogromna pogreška).
Pojedinci nisu znali, ti pojedinci stalno nešto prognoziraju, Prije 8 godina jedan od tih "pojedoinaca" je prodaval priču o tome kako se nece igrati više Superbowl zbog pandemije. Kak sam sit takvih prognoza ponudih mu okladu u vrijednosti 1000 eura (kad vec pricas gluposti neka i plati). Okladu sam dobio ali naravno lovu nisam vidio...eto, to su ti ti pojedinci kojima je nešto izletilo.

Blagi Bože o čemu ti baljezgaš? Ajd pročitaj sve ponovo i probaj shvatiti poantu mojih upisa.
Ponovit ću: umrla osoba A ima zdravstvenih problema i koronu umrla je od korone, umrla osoba B ima zdravstveni problema i cijepila se protiv korone umrla je od zdravstvenih problema. Ajd uključi malo logičko razmišljanje.

Kalinić je spomenut vezano za histeriju korone koja pomalo splašnjava. A članak sam stavio radi tvog nekakvog pokušaja diskreditiranja kikiya.
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3889 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 06/01/2021 : 13:19:28  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message
Zaboravi da ću nasjesti na tvoje manipulacije. Nema u članku nikakvih osoba A ni osoba B, to su tvoje konstrukcije koje su u startu izmišljene.

Direktor Norveške agencije za lijekove Steiner Madsen izjavio je: “Moramo procijeniti je li cjepivo uzrok smrti ili je slučajnost da se to dogodilo ubrzo nakon cijepljenja.”
Znači pojavile se sumnja i sad će obdukcija otkriti o cemu je riječ. Kako i cijelo vrijeme govorim, obdukcije su jedino relevantne a pretpostavkama mjesta (a ni raspravama o njima) mjesta nema.
Uživaj!

Jesu li vas prevarili
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17240 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 06/01/2021 : 13:24:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
Dosada imaš problema sa logičkim razmišljanjem. Osoba A i osoba B nemaju veze sa člankom, čak me taj članak malo i pobija moguće da će cjepivo protiv korone uzrokovati smrt, o tome ćemo možda nešto uskoro saznati ili možda nećemo.
Mislim općenito na događanja u nedavnim dosadašnjim slučajevima.
Go to Top of Page

GGG
Senior Member

Slovenia
2557 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 06/01/2021 : 15:47:52  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message
@Stinky

Stinky, ako drugo ne, čovjek ti mora priznati bar agilnost i prompnost. Ovako u hodu okrenuti tu granicu između banalnog/koristnog te svetog iz vetikale u horizontalu, pa na brzinu ubaciti iskustvo i nadarenost, da se granica zabriše, to ne zna baš svako.

Razumijem ja jako dobro što hočeš reči i u biti se na nekom idealnom polju čak i slažem sa tobom. A nigdje ni ne tvrdim, da su izobrazba, znanost i bilo koji utilitarizam samu po sebi nekakva dodatn vrijednost ili preduvjet za sva ta "sveta stanja" koja nabrajaš. Po mom mišljenju je upoređivanje tih kategorija zapravo nemoguče, naročito tako preko palca i u četiri redka.

Mislim, da osnovna razlike između mene i tebe nije toliko u vrjednovanju i tipologiji, več više u perspektivi odnosno kriteriju. Ti na stvari gledaš "odozgo" zanima te samo tih 5, 1 ili 0,5% izvanrednih, odudarajučih, absolutnih, dok je sve ostalo "poživinčenost gomile, neobaveznost, sitnolažljivost, niveliranje, naklapanje". Mene sa druge strane ti proroci, demoni, giganti toga i onoga, te njihovi podvigi i djela uopče ne zanimaju. Rjetki su i kratko traju, imaju tu nekakvu privlačnost vrtloga u toku vode, i razumijem one koji su time fascinirani. Sa druge strane, moj pogled je sa "žabje" prspektive, kod koje pokušaš sastaviti što bolju sliku iz pojedinačnih djelova, njihovih interakcija i povezanosti. I još jednom, ako ti "iz visoka" ne vidiš ništa drugo osim koristnosti i prosječnosti, ne znači, da tu svetoga nema.

I kod korone, kao kod svega drugog, čekanje na svece, proroke, superjunake, prosvetljenja i absolutne istine, osim toga što otvara prostor raznim lažnim prorocima i muljatorima, u prvom redu je izgovor za ne napraviti ništa, odnosno ljenost. Za razliku od svega toga sjetog i absolutnog, koje dođe samo od sebe (ili od više sile), za sva ta niža, prosječna filistarska znanja, treba je mrdnuti guzicom i mozgom...

No, još dobro da imamo tu Tipologiju znanja i Strukturu, da se Vlasi ne dosjete...

Stara Huta za 36 minuta
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 06/01/2021 : 17:52:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
Čekaj, slažem se i ja s tobom donekle.
Ne slažem se tamo gdje pretjeruješ, tj. praviš izlete u nepoznato (da ne kažemo - sveto). Kongregacija za nauk koronalogije, i to je sad problem koji ti ne vidiš, je baš ovo što ti ne voliš, samo pervertirana verzija, jer se tu događa to da se filistri promoviraju u rang svetaca. To ne ide.
Ali fanatična vojska nižih filistara udara u fanfare i na sva zvona trubi da su viši filistri pronašli Rješenje. Ovo Rješenje tobože obuhvaća sve razine, od onih korisnih (koje su relativne) do apsolutnih (svetih) = morate raditi tako kako je naloženo i nemojte puno pametovati, niste stručni, odnosno sveti.

Ne znam da li ti ne primjećuješ ovo, ali TO je zapravo sukob, a ne toliko standardne devijacije, faktorske analize i statistička značajnost. Na rudimentarnom nivou jest sukob "ja to neću protiv društvo te zove", što je sve lako razumljivo; ali onda se od tog prirodnog sukoba koji čovjek ni ne može izbjeći stvari zapliću, jer se glavnina sukoba premješta na ovu drugu razinu, razinu nadgradnje gdje jedna grupa prisvaja svetačke prerogative i pokušava svoju svetost opravdati ili čak preliti (ali nasilno) na one druge, heretike (a ima i apostata).
U ovom sukobu, to je vrlo zanimljivo, ti si zauzeo poziciju patrističke teologije haha i jako te nerviraju šaputanja na rubovima: male sekte. Dok bi trebalo biti obrnuto, ili bar je tako kod mene: mene ne smetaju sektaši, nego pervertirani sveci i ortodoksna rulja. Ti si Sveti Toma, a ja Meister Eckhart.

ps - sad bez šaljivog tona, malo ti to čudnovato gledaš na "svece"; kako bi kratko trajali, ma kakvi! traju maltene u vječnost, imaju čak veću i horizontalnu dimenziju (državnik, umjetnik, filozof, te u užem smislu svetac privlači više ljudi od tehničara); vertikalna dimenzija da ne govorimo.

ps2 - u pravu si da se ne može u 4 retka. zato su to složeni koncepti, zahtijevaju -ne lijenost- nego izniman trud. ali sam taj čak nije ni dovoljan, potrebne su još posebne okolnosti, miljenik sudbine, na kraju krajeva - milost... zato kažem da ne znam o čemu ovisi. jedino je izvjesno da ne ovisi o lijenosti, to ti je malo pobjeglo.
Go to Top of Page

GGG
Senior Member

Slovenia
2557 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 06/01/2021 : 22:26:30  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message
Da ne jašemo topica previše, samo na kratko o ljenosti. To je mišljeno u smislu, da ta potreba i očekivanje nekakvog iskoraka, junaštva, izbavitalja... može nekoga pokrenuti i aktivirati, ali ih još hiljadu puta više pasivizira i posluži kao izgovor da se ne napravi ništa. I iz te strane nema puno razlike između "vjere" u utilitarno i praktično, "tu i sada" ili u neki spas sa viših razina

Stara Huta za 36 minuta
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12642 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 07/01/2021 : 00:33:59  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message
Despite No Lockdown/Mask-Mandate, Florida Has Same Hospitalization Rate As 2018 Flu Season:
https://www.zerohedge.com/political/despite-no-lockdownmask-mandate-florida-has-same-hospitalization-rate-2018-flu-season

Global data: COVID-19 recovery rate approaching 99.9%:
https://jordanschachtel.substack.com/p/global-data-covid-19-recovery-rate

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 07/01/2021 : 14:14:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
Nije ni ovo proširivanje teme naodmet, GGG, štoviše. Baš me potaklo da ponovo konzultiram Schelera i mogu ti reći da njegovo promišljanje dobro opisuje ovo što smo ovdje prolazili. Naša razilaženja, naša diskusija i naše sitne svađice nalaze svoje mjesto u njegovim analizama vrsta znanja i vrijednosnog poretka. Zapravo si i ti krenuo u tom smjeru, samo nisi toliko upoznat (ne baviš se, nemaš vremena za to, jer ipak neću reći "ne zanima te" kada već to što diskutiraš upućuje da te zanima; samo još nije prevagnuo impuls da kreneš onako pravo). Tako da te u neku ruku ove podjele znanja zateknu, iznenade uvjetno rečeno. Na prvu ti je bezveze, ali s odmakom i kad razmisliš, i sam vidiš da postoje, recimo sad obično - drugačiji ljudi i drugačije vrste znanja.

U pravu si da se ne može u 4 retka; pokušat ću staviti skicu kako je on to zamislio, jer nije suvišno znati i takve stvari.
Tri vrste znanja koje on opisuje su: znanje ovladavanja ili upravljanja - obrazovno znanje - znanje spasa.
O znanju uopće: izvorni motiv stjecanja znanja proizlazi, prema njemu, iz urođenog nagonskog impulsa... No, iz ovog nagonskog impulsa odvajaju se novi emocionalni faktori kretanja: želja za znanjem... Iz nje su se razvili, prvo, snažan poriv čitave grupe, odnosno pojedinačnih osoba da spase svoj bitak, te da stupe u veze znanja sa zbiljnošću koju drže nadmoćnom i svetom... Iz ovog poriva izvire svo religijsko traženje znanja.

Drugi pravac koji se razvija je intencionalni osjećaj čuđenja, koje može izazvati svaki predmet, pod pretpostavkom da je shvaćen kao reprezentant jednog idealnog tipa, jedne bitnosti. Ovaj akt čuđenja i osjećaji koji ga prate izvor su težnje za metafizičkim znanjem.

Treće, korijen jedne nove vrste žudnje za znanjem nastao je tijekom djelovanja i rada u svijetu. Težnja za moći i gospodstvom nad prirodnim tijekom, nad ljudima i društvenim zbivanjima, nad duševnim i organskim procesima, čak i u magijskim tehnikama, pokušaj su da se upravlja i prirodnim i natprirodnim silama, da se njima ovlada i da se predvide događanja. Motiv nastanka znanosti i bavljenja njome leži u nagnuću k vođenju i kontroliranju prirode i društva prema čovjekovim potrebama i nakanama.

Ali sad ima dalje. Osim ovih motiva, znanju mora pripadati vrijednost i konačni ontički smisao = cilj.
Postoje tri najviša cilja bivanja kojima znanje može i treba služiti: 1. nastajanju i punom razvitku osobe koje zna = obrazovno znanje 2. nastajanju svijeta i bezvremenom nastajanju/bivanju njegova najvišeg temelja = znanje spasa 3. praktičkom ovladavanju i preoblikovanju svijeta za ljudske ciljeve i svrhe = znanje ovladavanja i upravljanja.

Ni to nije sve, nego on vrši i rangovni poredak, pa kaže da poredak triju ciljeva nastajanja znanja odgovara objektivnom rangovnom poretku modaliteta vrijednosti, u kojemu je najviša vrijednsot svetog, ispred duhovnih pa vitalnih vrijednosti, te se uspinje od znanja ovladavanja kao najnižeg, preko obrazovnog znanja k znanju spasa.

Budući da je sve radno znanje okrenuto mogućim ciljevima čovjeka kao vitalnog bića, ono treba u krajnjoj liniji služiti obrazovnom znanju, a bivanje i preinačavanje prirode bivanju najdubljeg čovjekova središta - njegove osobe. No, čak i humanistička ideja obrazovanog bića mora se još podrediti ideji izbaviteljskog znanja i u zadnjoj intenciji njoj još služiti.

...........................................................

Eto, sad bar imaš skicu tog koncepta i možeš dati komentar. Kažem, već iz te grube skice je vidljivo zašto se mi prepiremo, ovo ono. Ujedno, u širem zahvatu ti odgovara na pitanja koja te muče/srde, jer ukazuje da tehnološki čovjek nije jedini tip (lako je to zaboraviti u žaru rasprave) i da postoje (objektivno, činjenično, mora se priznati, prihvatiti) smisleno uobličeni koncepti drugih tipova znanja (i religijsko i metafizičko) koji se ne mogu samo tako odbaciti kao ljudi-gušteri i slične floskule za dnevnu upotrebu.

Odgovor na koronu, kao bazični (i najniži) nivo mora biti znanje upravljanja ---- ali ovaj mora prihvatiti svoju ograničenu ulogu, ne može pojesti sve. Ti jesi neka vrsta hardkor tehničara, ali opet te ne vidim baš toliko ogrezlim da ne bi mogao sagledati i barem na rudimentarnoj razini prihvatiti postojanje drugih sfera stvarnosti. I sam si rekao da vidiš cirkus, a to je drugim riječima, vidiš prekoračenje znanja ovladavanja u nepripadne sfere, u znanje spasa, samo što si nisi to toliko jasno osvijestio.

Mislim, mogli bismo sad dalje pričati, vidjet ćemo, ima li volje, ima li zanimanja za takve priče, iznad dnevnopolitičkog i pejstanja linkova.
Go to Top of Page

GGG
Senior Member

Slovenia
2557 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 07/01/2021 : 22:36:10  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message
Zašto, da ne, čeka se bilanca za 2020 i famozni treči val. I nakon 3 sata slavenskih bogova, referata o Norveškoj, analize neliterarnog teksta i osamostaljenja Slovenije za 7. razred osnovne, čovjeku paše dupli Maker's Mark i još kakvu reči sa kolegom stinkyem.

Sa moje strane samo nekoliko primjedbi. Iz stajališta pojedinca postoje dva momenta - jedan je naravno kapacitet, sposobnost, dostizanja pojedinog cilja, a kao drugo spremnost i interes iči u određenom smjeru. I prilično je malo vjerojatno, da si pronošao svoj optimalni put. Možda to najjednostavnije rješavaju iterativnim pristupom pristaše reinkarnacije
A pošto svako nađe neki svoj put, dolazi do divergencija i kako čovjek i njegovi psihološki mehanizmi imaju tu potrebu za samopotvrđivanje (i samozadovoljstvo), što je najlakše napraviti kroz kroz nekakvo rangiranje i vrednovanje drugog i drugačijeg. ali čim ti to postane primarni interes, daleko si i od svetog i o ds pas. Kako kaže ona stara uzrečica - sveci su rjetko trgovci, a trgovci nikad sveci,

Stara Huta za 36 minuta
Go to Top of Page

GGG
Senior Member

Slovenia
2557 Posts

Member since 08/11/2003

Posted - 07/01/2021 : 22:41:59  Show Profile Show Extended Profile  Send GGG a Private Message
quote:
Originally posted by panzer

Ah matematika

https://www.worldometers.info/coronavirus/

1,9 od 88 je 2% (s time da su Ruski, Iranski, Brazilski, Sirijski, Egipatski...brojevi smrti poprilično sumljivi) + kako bi rekli u američkim reklamama, zabava počinje iznad 60

Stara Huta za 36 minuta
Go to Top of Page

corto33
Senior Member

Slovenia
2540 Posts

Member since 18/11/2003

Posted - 08/01/2021 : 08:56:46  Show Profile Show Extended Profile  Send corto33 a Private Message
quote:
Originally posted by GGG

quote:
Originally posted by panzer

Ah matematika

https://www.worldometers.info/coronavirus/

1,9 od 88 je 2% (s time da su Ruski, Iranski, Brazilski, Sirijski, Egipatski...brojevi smrti poprilično sumljivi) + kako bi rekli u američkim reklamama, zabava počinje iznad 60

Mješaš IFR i CFR. U članku ti piše, da je ocjena WHO, da je 20 puta više svijeta došlo u kontakt sa virusom nego što je uradna brojka, to je 1,6 milijarda. IFR bi bio po tome cca. 0,125 %.

Društvo ljubiteljev stripov Stripoholik

Edited by - corto33 on 08/01/2021 09:16:20
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 08/01/2021 : 10:12:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
quote:
Originally posted by GGG
I prilično je malo vjerojatno, da si pronošao svoj optimalni put.

Možda je to tako statistički, ali sa stajališta pojedinca to ne igra nikakvu ulogu. Ako ne možeš naći svoj put, ha, tko ti je kriv. Kriterij istine ti nije znanost, statistika itsl. već Evanđelje. Objavljeno i malenima, znači, nemaš nikakav izgovor, ja to ne razumijem, trebam se prvo školovati itd. Traži i naći ćeš, ostalo je izmotavanje.

quote:
dolazi do divergencija i kako čovjek i njegovi psihološki mehanizmi imaju tu potrebu za samopotvrđivanje (i samozadovoljstvo), što je najlakše napraviti kroz kroz nekakvo rangiranje i vrednovanje drugog i drugačijeg. ali čim ti to postane primarni interes, daleko si i od svetog

Ovo je točno, ali djelomično. Nisi napravio diferencijaciju mehanizama samopotvrđivanja. Obično rečeno, postoje plemeniti karakteri i postoje snobovi. Samo u ovom drugom slučaju, mehanizam samopotvrđivanja dolazi kroz štakorsko mjerenje drugih. Taj mehanizam kada je institucionaliziran ti se zove slobodna konkurencija na tržištu. Otuda ti može biti jasno zašto ti ne dolaziš do diferencijacije, jer prihvaćaš dominantni narativ (a premalo gledaš svece, svetačko i izbaviteljsko znanje) = ti nemaš korektiv, a ipak nešto gunđaš.

Opet smo došli do zanimljivih priča; ni te ne idu u 4 retka. A tu su i naši pristupi, tvoj odozdo (od snobova) i moj odozgo (od plemenštine). Ti se krećeš jedino u krizama i pitaš se otkud kriza, a izmiče ti baš to: da se krećeš u krizi i da ne možeš izvan tih okvira dok god se krećeš u tim granicama. Jer kriza upravo jest to što govoriš: napetost između pomišljenog ideala (norme) i stvarnosti (faktičkog stanja) = tvoje divergencije. Kriza se ne rješava tako da ćeš bezglavo siliti (prema idealu) već prihvaćanjem da si šuft i nula -> ali ne da bi tu ostao, nego da otpočneš kretanje prema -> Nebo je granica. Prividno je to isto, kretanje prema idealu, ali je razlika nezamisliva: u prvom slučaju, sadašnjem, kriznom, ti misliš da ti nešto pripada, da si bogomdan i ZATO imaš pravo na ideal; ako nije idealno stanje, onda si unezvjeren i živčan i dižeš galamu i svi su ti krivi, jer si ti poseban, onaj-koji-ima-pravo-na-idealno-stanje. Odnosno, ti si snob.
U drugom slučaju, polaziš od toga da si nula. A ipak živiš, tu si i imaš otvorene pravce kretanja. Sve nezasluženo, iz milosti. Tu si smireniji, a prvo pipaš oko sebe i pokušavaš shvatiti. Razlike vidiš, ali ne tako da bi bezglavo jurnuo zamijeniti mjesta sa onima koji ti se čine više, već pokušavaš sagledati u čemu se sastoji pravda. Možda to i ne možeš doseći; ali budući da prihvaćaš da ne trebaju baš tebi biti položeni računi, onda si zadovoljan već i time gdje jesi. Saznaješ svoje mjesto = potvrđuješ se bez štakorskog snobovskog premjeravanja. Nisu ti kriterij drugi, nego ti sam. To je plemenito.
Itd.
Go to Top of Page

corto33
Senior Member

Slovenia
2540 Posts

Member since 18/11/2003

Posted - 08/01/2021 : 11:16:38  Show Profile Show Extended Profile  Send corto33 a Private Message
quote:
Originally posted by corto33

quote:
Originally posted by stinky

corto, koje je godine umrlo najviše ljudi u Sloveniji i koji je to broj?
onda je lako usporediti ovu, 2020-tu, pa ćemo vidjeti koliki je postotak "viška".

1983. godine umrlo je 10,7 ljudi na 1000 stanovnika, prosječna starost umrlih 68,2 godina.

Za 2020 još nemamo finalne podatke, biće verovatno oko 10,5 na 1000, prosječna starost oko 78 godina.

https://i.ibb.co/HFZ29vj/Fullscreen-capture-01-01-2021-201638-bmp.jpg

Dobili smo podatke za novembar in preliminarne za decembar 2020.
Ipak sam dosta pogrešio u predvidanjima i brojke su puno više u zadnja dva mjeseca godine.

Za 2020 će izgleda smrtnost za Sloveniju biti oko 11,3 na 1000 populacije, znaći 14% viša nego u 2019 i oko 12% iznad trenda.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 08/01/2021 : 12:15:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
quote:
Za 2020 će izgleda smrtnost za Sloveniju biti oko 11,3 na 1000 populacije, znaći 14% viša nego u 2019 i oko 12% iznad trenda.

Onda ima GGG-vih 5% iznad najviše smrtnosti. Po njegovom kriteriju, statistički je značajno.
Ostaje nejasno, što sad. Evo, što ćeš ti učiniti ili promijeniti, corto? Jesi li promijenio mišljenje o mjerama, treba jače stiskati?
Go to Top of Page

corto33
Senior Member

Slovenia
2540 Posts

Member since 18/11/2003

Posted - 08/01/2021 : 13:21:01  Show Profile Show Extended Profile  Send corto33 a Private Message
quote:

quote:

Onda ima GGG-vih 5% iznad najviše smrtnosti. Po njegovom kriteriju, statistički je značajno.
Ostaje nejasno, što sad. Evo, što ćeš ti učiniti ili promijeniti, corto? Jesi li promijenio mišljenje o mjerama, treba jače stiskati?

O mjerama nisam, još uvijek sam mišljenja, da bi bilo bolje, da nismo uradili ništa u smisli 'zaustavljanja virusa'. Ali bi bilo dobro, da se istraži koliko moguće objektivno šta se dešavalo u zadnja 3 mjeseca 2020, da su odstupanja tako velika.

Apsolutno gledano smrtnost u Sloveniji je još uvijek mala u usporedbi sa Hrvatskom ili čak Latvijom, koja je rekorder u EU.

[url=https://ibb.co/5T9wzcP][/url]

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 08/01/2021 : 13:34:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
čekaj, sad mi nije jasno
pa tu stavljaš tablicu iz koje je vidljivo da nema nikakvog velikog odstupanja????

slovenija: 2018: 9,94 - 2019: 10,1 - 2020: 10,25

gdje si našao povećanje 14%?
osim ako to nisi mislio samo za zdanja dva mjeseca?
Go to Top of Page

corto33
Senior Member

Slovenia
2540 Posts

Member since 18/11/2003

Posted - 08/01/2021 : 14:00:39  Show Profile Show Extended Profile  Send corto33 a Private Message
quote:

čekaj, sad mi nije jasno
pa tu stavljaš tablicu iz koje je vidljivo da nema nikakvog velikog odstupanja????

slovenija: 2018: 9,94 - 2019: 10,1 - 2020: 10,25

gdje si našao povećanje 14%?
osim ako to nisi mislio samo za zdanja dva mjeseca?

Na ovoj tablici nisu još sabrani svi podatki iz 2020. Stavio sam radi usporedbe sa prijašnjim godinama i da se vidi razlika izmedju te tri države. U Sloveniji će sigurno smrtnost za 2020 biti iznad 11, kad se sve sabroji.

Edited by - corto33 on 08/01/2021 14:01:29
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 08/01/2021 : 14:26:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
okej
što se tiče mjera, pogledaj onda različite zemlje. evo, ako smatraš da je slovenija stroga, uzmi švedsku, ako su oni imali slabe mjere, recimo.
znači, ako slovenija ima odstupanje 14%, po tebi, pogledaj koliko ima švedska. to bi ti bio neki put: nađi zemlje koje su imale slabe mjere i usporedi sa ovima koje su imale stiskanje.

(ali sve mi se čini da ovi podaci govore prije u prilog da su mjere irelevantne)
Go to Top of Page
Page: of 256 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.67 seconds. Snitz Forums 2000