Author |
Topic  |
ivanl
Advanced Member

Croatia
15851 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 25/01/2021 : 14:28:51
|
Heh, zna se kad bi Bregovica vidjeli sa naramkom LP-ja u rukama, po Sarajevu, da ide u studio snimati, (citaj; krasti!), svoj novi album. Sta se taj nakrao tude glazbe to je nesto. No ipak mu priznajem Uspavanku za Radmilu M. Odlican album. Njihov najbolji i nema nesto vele krade. Slusam ga dan danas.
|
Los cukar na fritulama! |
 |
|
Tonto
Advanced Member

8954 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 25/01/2021 : 14:49:10
|
quote: Originally posted by ivanl
Heh, zna se kad bi Bregovica vidjeli sa naramkom LP-ja u rukama, po Sarajevu, da ide u studio snimati, (citaj; krasti!), svoj novi album. Sta se taj nakrao tude glazbe to je nesto. No ipak mu priznajem Uspavanku za Radmilu M. Odlican album. Njihov najbolji i nema nesto vele krade. Slusam ga dan danas.
Ajde ne citiraj sad Johnnya, nije ni njegova svaka zlatna. Ima i on putra na glavi. Što se tiče dugmeta, prva dva albuma pa uspavanka. Ovo između je slabije. Dugme bez Bebeka me ne zanima. |
The less I have the more I am a happy man |
 |
|
vukozec
Advanced Member

5077 Posts
Member since 17/08/2013 |
Posted - 25/01/2021 : 14:57:54
|
quote: Originally posted by Tonto
Sa wikipedije:
Led Zeppelin has been successfully and unsuccessfully accused of music plagiarism several times.
On Led Zeppelin's album Led Zeppelin II (1969), parts of the song "Bring It On Home" were copied from Sonny Boy Williamson's 1963 recording of "Bring It On Home," written by Willie Dixon. On the same album, "The Lemon Song" included an adaptation of Howlin' Wolf's "Killing Floor." In 1972, Arc Music, the publishing arm of Chess Records, brought a lawsuit against Led Zeppelin for copyright infringement over "Bring It On Home" and "The Lemon Song"; the case was settled out of court for an undisclosed sum. Earlier UK pressings of the album listed the song as "Killing Floor" and part credited it to Burnett, Howling Wolf's real name. Led Zeppelin's song "Whole Lotta Love" contained lyrics that were derivative of Willie Dixon's 1962 song "You Need Love." In 1985, Dixon filed a copyright infringement suit, resulting in an out-of-court settlement. Later pressings of Led Zeppelin II credit Dixon as co-writer.[16] Led Zeppelin also paid a settlement to the publisher of Ritchie Valens' song "Ooh! My Head" over "Boogie with Stu" (from their album Physical Graffiti) which borrowed from Valens' song, although they had already listed Mrs Valens in the credits.[17] Led Zeppelin's song "Dazed and Confused" was derived from a 1967 Jake Holmes song of the same name, which had been performed by Jimmy Page when he was with The Yardbirds.[18][19] In June 2010, Holmes filed a lawsuit against the guitarist for copyright infringement in a United States District Court, claiming Page knowingly copied his work.[20] The case was dismissed with prejudice in January 2012 following a stipulation filed by both parties.[21] The 2012 Led Zeppelin release Celebration Day credits the song to "Jimmy Page, inspired by Jake Holmes". The Led Zeppelin song "Black Mountain Side" sounds similar to Bert Jansch's version of the traditional folk song "Down by Blackwaterside". No legal action was ever taken against Led Zeppelin, because it could not be proved that the recording in itself constituted Jansch's own copyright, as the basic melody is traditional.[22] A number of people have put forth the opinion that the introduction, and opening guitar arpeggios, of Led Zeppelin's "Stairway to Heaven" bears a close resemblance to the 1968 instrumental "Taurus" by the group Spirit.[23] In May 2014 an attorney hired by Randy California's heirs announced plans to file a copyright infringement suit that will seek a co-writing credit for California on "Stairway to Heaven."[24][25] A Los Angeles jury ruled in favor of Led Zeppelin in June 2016.[26] On October 5, 2020, the US Supreme Court again ruled in favor of Led Zeppelin.[27] Reviews of the song "Since I've Been Loving You" by Led Zeppelin (from their Led Zeppelin III album) have noted its similarity to the Moby Grape song "Never".[28][29] No legal action is known to have been taken.
Svi ti stari blueseri su skroz dobro prošli. Zeppelini su radili istu stvar koju su oni radili, no njih nitko nije tužio jer u njihove vrijeme nitko nije razmišljao o autorskim pravima, tantijemima, tužbama, a oni su se lijepo naplatili od najpopularnijeg benda na svijetu.
U većini tih slučajeva ne bi se ni moglo doći do "izvornog" izvora, jer su izvorni autori nepoznati. Ovaj slučaj to baš dobro opisuje: "The Led Zeppelin song "Black Mountain Side" sounds similar to Bert Jansch's version of the traditional folk song "Down by Blackwaterside". No legal action was ever taken against Led Zeppelin, because it could not be proved that the recording in itself constituted Jansch's own copyright, as the basic melody is traditional."
Tantijemi su moderna izmišljotina koja je upala u priču kad se biznis strana glazbe povampirila i koja u mnogočemu sputava način na koji je glazba kroz povijest nastajala. Stvarno, pročitaje strip koji sam vam linkao.
Još par mojih bulleta: - Zeppeline nitko ne bi tužio da nisu postali popularni toliko koliko su postali popularni, kao što nitko nije tužio Gibonnija i Dvornika za Zašto praviš slona od mene, ni Dorian Gray za Sjaj u tami. - Jake Holmes i Randy California nikad ne bi postali toliko poznata imena da nije bilo Zeppelina. - Zeppelini jesu u svim navedenim primjerima napravili nove, potpuno drugačije pjesme. Hendrix nije napravio drugu pjesmu od All Along the Watchtower, zadržao je sve originalne stihove i iste akorde. |
 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 25/01/2021 : 15:06:55
|
Krađa je krađa, koliko god daleko sezala u prošlost. Originalne izvore se mora poštovati di se može. Di ne može, jebiga. To šta nitko nije tužio Gibonnija, Dvornika, Divlje Jagode, Thompsona i još gomilu domaćih je nešto šta bi se itekako trebalo ispraviti. Ako je nešto tvoje, tvoje je i zašto bi to netko koristio bez tvog dopuštenja? |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
 |
|
Tonto
Advanced Member

8954 Posts
Posted - 25/01/2021 : 15:14:40
|
quote: Originally posted by vukozec
Svi ti stari blueseri su skroz dobro prošli. Zeppelini su radili istu stvar koju su oni radili, no njih nitko nije tužio jer u njihove vrijeme nitko nije razmišljao o autorskim pravima, tantijemima, tužbama, a oni su se lijepo naplatili od najpopularnijeg benda na svijetu.
U većini tih slučajeva ne bi se ni moglo doći do "izvornog" izvora, jer su izvorni autori nepoznati. Ovaj slučaj to baš dobro opisuje: "The Led Zeppelin song "Black Mountain Side" sounds similar to Bert Jansch's version of the traditional folk song "Down by Blackwaterside". No legal action was ever taken against Led Zeppelin, because it could not be proved that the recording in itself constituted Jansch's own copyright, as the basic melody is traditional."
Tantijemi su moderna izmišljotina koja je upala u priču kad se biznis strana glazbe povampirila i koja u mnogočemu sputava način na koji je glazba kroz povijest nastajala. Stvarno, pročitaje strip koji sam vam linkao.
Još par mojih bulleta: - Zeppeline nitko ne bi tužio da nisu postali popularni toliko koliko su postali popularni, kao što nitko nije tužio Gibonnija i Dvornika za Zašto praviš slona od mene, ni Dorian Gray za Sjaj u tami. - Jake Holmes i Randy California nikad ne bi postali toliko poznata imena da nije bilo Zeppelina. - Zeppelini jesu u svim navedenim primjerima napravili nove, potpuno drugačije pjesme. Hendrix nije napravio drugu pjesmu od All Along the Watchtower, zadržao je sve originalne stihove i iste akorde.
Što se mene tiče i pošteno je da su se naplatili. Ne u svim slučajevima, ali u slučaju dazed and confused da... i u redu je što je sud presudio u korist cepelina u slučaju taurus- stairway, to mi je već malo previše, to je što bi ti rekao samo citat. Dvornik i Masimo su plagijati. Trebali su ih potpisati. Kako je to Vitasović odnosno Morosin lijepo odradio.
|
 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts
Posted - 25/01/2021 : 15:33:30
|
Nego, baš sam išao sad provjeriti na last.fm kojih 10 Led Zeppelin pjesama sam najviše slušao i ovo je lista:
1. Stairway to Heaven 2. Gallows Pole 3. Rock & Roll 4. Kashmir 5. The Song Remains the Same 6. When the Levee Breaks 7. Immigrant Song 8. What Is and What Should Never Be 9. All My Love 10. Going to California |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
 |
|
ivanl
Advanced Member

Croatia
15851 Posts
Posted - 25/01/2021 : 15:35:18
|
Ajde ne citiraj sad Johnnya, nije ni njegova svaka zlatna. Ima i on putra na glavi. Što se tiče dugmeta, prva dva albuma pa uspavanka. Ovo između je slabije. Dugme bez Bebeka me ne zanima.
A ne. Nije on to ovako kazao kao ja, vec punooo punooo poetskije, dublje, u prozi. Ova 'baza' se jos onda prepricavala, 'a di ima dima ima i vatre'. Ustvari dima je kod njega bilo ohoho, (Brege jel te...) Kod Stulica je sve potpisano imenom i prezimenom ako nesto nije bilo njegovo. Bilo da se radi o Otisu Reddingu, Philu Lynottu ili Mili Rupcicu, primjerice. Sve cisto, transparentno, 1/1. Odavanje pocasti nekim njemu dragim pjesmama. A nije zgoreg kazati da svake koje se prihvatio ispala bi bolja nego u originalu, bilo da se radi o Cohenu, ZZ-ju, Stonesima pa cak i placljivom Bobu... Dugme ima fantasticnu pjesmu s Tifom i Borom Dordevicem, Pediculis pubis. Te sa Islamovicem, Sta ima novo i Ako ima boga. Drugo sve ostalo se slazem, da nema bog zna sto zanimljivo... |
 |
|
ivanl
Advanced Member

Croatia
15851 Posts
|
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts
Posted - 25/01/2021 : 15:43:35
|
Jel tko bio na koncertu Planta 2007-e na splitskim Prokurativama? Cak nije ni bilo lose...
Ja Prvi koncert nekog stranog izvođača na kojem sam bio, bilo mi je prva liga. Par mjeseci kasnije sam išao na Deep Purple na Gripama. Ta dva događaja su mi pobudila ljubav prema koncertima, nakon toga više nije bilo povratka. |
 |
|
Tonto
Advanced Member

8954 Posts
Posted - 25/01/2021 : 15:47:20
|
Potpisao je Stranglerse na užas je moja furka?
Plant je kad je došao u hrvatsku tražio da posluša neke naše bendove pa kad je čuo bijelo dugme je rekao da ne razumije zašto zovu njih kad imaju ovo. ... da nikad nismo znali dovoljno cijenit svoje je istina. |
 |
|
vukozec
Advanced Member

5077 Posts
|
ivanl
Advanced Member

Croatia
15851 Posts
Posted - 25/01/2021 : 16:18:56
|
quote: Originally posted by Paka01
Jel tko bio na koncertu Planta 2007-e na splitskim Prokurativama? Cak nije ni bilo lose...
Ja Prvi koncert nekog stranog izvođača na kojem sam bio, bilo mi je prva liga. Par mjeseci kasnije sam išao na Deep Purple na Gripama. Ta dva događaja su mi pobudila ljubav prema koncertima, nakon toga više nije bilo povratka.
E da. To je tako. Nikad vise povratka... Ja sam ka dite tako otisa sa masu starijima 1986-e u Beograd na Maidene, vlakom ka da idemo na gostovanje, na Somwhere in time turneju i zarazija se kompletno koncertima. (Tu plocu mi je stara kupila) Mora san starome lagat da idemo sa skolom u kucu cvijeca.    Sicas li se kako su Purple na Gripama odsvirali Falile se Kastelanke? |
 |
|
ivanl
Advanced Member

Croatia
15851 Posts
Posted - 25/01/2021 : 16:20:02
|
Potpisao je Stranglerse na užas je moja furka?
Plant je kad je došao u hrvatsku tražio da posluša neke naše bendove pa kad je čuo bijelo dugme je rekao da ne razumije zašto zovu njih kad imaju ovo. ... da nikad nismo znali dovoljno cijenit svoje je istina.
Veze to sa Stranglersima nema... veze. 'U nista' ti je to. A vec si spominja... |
 |
|
Tonto
Advanced Member

8954 Posts
|
ivanl
Advanced Member

Croatia
15851 Posts
Posted - 25/01/2021 : 16:24:22
|
Bio sam u Puli prije koju godinu. Meni je baš prijao, bolje od Gilmoura npr.
I meni je dobar Plant bio. Ono u Splitu 2007. Bas prijatan kako kazes. Gilmoura nisam nikad gledao solo pa ne mogu reci, ali jesam ga dva puta u Floydima, orididi slusao/vidio u Becu i Pragu 1994. To je nesto bilo. (Ali ipak mi je koncert Watersa drazi) |
 |
|
Tonto
Advanced Member

8954 Posts
Posted - 25/01/2021 : 16:29:01
|
Još se sićam kad su mi frendovi na probi krenuli svirat hangin around, a pivač počeja pivat furku... koji je to smih bija. |
 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts
Posted - 25/01/2021 : 16:31:48
|
Sicas li se kako su Purple na Gripama odsvirali Falile se Kastelanke?
Uf, vidiš, to mi je isparilo iz sjećanja, al si me podsjetio da su u Zadru 2014. godine zato odsvirali Tri Sulara Su  |
 |
|
Tonto
Advanced Member

8954 Posts
|
ivanl
Advanced Member

Croatia
15851 Posts
Posted - 25/01/2021 : 16:49:41
|
quote: Originally posted by Paka01
Sicas li se kako su Purple na Gripama odsvirali Falile se Kastelanke?
Uf, vidiš, to mi je isparilo iz sjećanja, al si me podsjetio da su u Zadru 2014. godine zato odsvirali Tri Sulara Su 
Je. Trazili su nesto izvorno, lokalno pa im se to ucinilo zgodno i ubacili su u svirku... I ono iza Jazina je bija presedan da posli Purple-a dode pivat Gibonni. Koje ludilo pobogu... odma san isa ca. Mislim da kad je onaj poceja pivat, da san ja vec vozija za doma... |
Edited by - ivanl on 25/01/2021 16:53:54 |
 |
|
vukozec
Advanced Member

5077 Posts
Posted - 25/01/2021 : 17:32:02
|
Top 10 solo Plant (prve 3 su top 3, ostalo random): - Poor Howard - House of Love - I believe - Angel dance - Come into my life - Rainbow - Turn it up - Falling in love again - Hey Joe - Too Loud
Uvjerljivo najbolji album Lullaby and the Ceaseless Roar.
Onaj drugi nije toliko zanimljiv solo, uglavnom se bavio remiksiranjem Zeppelina. |
 |
|
Tonto
Advanced Member

8954 Posts
|
Tonto
Advanced Member

8954 Posts
Posted - 25/01/2021 : 19:55:02
|
Onaj drugi nije toliko zanimljiv solo, uglavnom se bavio remiksiranjem Zeppelina.
To pretpostavljam da misliš na Pagea, vidim sad da i John Paul Jones ima dva solo albuma. Nisam to slušao, baš ću bacit uho. |
 |
|
vukozec
Advanced Member

5077 Posts
Posted - 25/01/2021 : 20:16:35
|
Jones je imao raznoliku solo karijeru nakon LZ, svačim se bavio. Npr. aranžiranjem orkestracije na jednom od najboljih albuma svih vremena, Automatic for the People. |
 |
|
Tonto
Advanced Member

8954 Posts
Posted - 25/01/2021 : 20:21:38
|
Jones je imao raznoliku solo karijeru nakon LZ, svačim se bavio. Npr. aranžiranjem orkestracije na jednom od najboljih albuma svih vremena, Automatic for the People.
Znam da je svirao u Them crooked vultures i sa Seasick Steveom... a automatic je stvarno albumcina. |
 |
|
Tonto
Advanced Member

8954 Posts
|
Topic  |
|