Author |
Topic |
stripofil
Senior Member
Croatia
1687 Posts
Member since 15/10/2010 |
Posted - 01/12/2020 : 22:24:56
|
Ovo mi je sljedeće na listi za kupovinu, mada nisam siguran da će mi se svidjeti.
Tema mi savršeno odgovara, noir triler, super.
Na prvu mi se ne sviđa što je kolor, nekako noir uvijek vezujem uz c/b film, kao što je naslovnica. Kad smo kod naslovnice ne sviđa mi se što ima taj "beautify" efekt kao današnje selfie kamere. Djeluje plastično i umjetno, ja bi radije da je to onako starinski.
Kriminal sam počeo čitati jučer, na prvu mi je radnja ok, crtež mi se nije svidio previše. Ali vidim da je dosta hvaljen i volim taj žanr pa ću mu dati još koju priliku.
Drugo što mi se previše ne sviđa kod Zatamnjenja je 400 stranica i skoro 2kg težine. Kriminal mi je recimo odličan za čitanje po dimenzijama, čak i da je veći format nemam ništa protiv, ali da nema toliko stranica jer mi je to živa muka za čitanje.
Gledam sad preview, popis likova, ne kužim tu neujednačenost u crtežu, pola likova izgleda kao da je iz jednog stripa, pola iz drugog. U globalu svi izgledaju kao da su ispali iz video igrice. Recimo Maya Silver mi je užasno nacrtana, dok je Dottie totalno u Rip Kirby stilu, ovako na prvu najbolje stilski odgovaraju Earl i Stevie.
Završio preview, i nažalost crtež mi se nikako ne sviđa, jako je statičan i neujednačen, nadam se da će priča spasiti stvar.
Naravno, kupujem, što ću.
|
|
|
john connor
Senior Member
Serbia
2704 Posts
Member since 15/02/2011 |
Posted - 02/12/2020 : 11:17:39
|
Sjajan strip, u perfektnom izdanju, sve pohvale, ovo i Sin City ubija kako izgleda.
Da li ce i Sleeper ovako, jedino to ima smisla...
I da li ima sanse za Gotham Central i Incognito, da se makar nadamo...
Samo napred sa ovakvim izdanjima, i da se pokazu isplativa, da ih bude sto vise... |
|
|
koze123
Average Member
932 Posts
Member since 05/11/2018 |
|
john connor
Senior Member
Serbia
2704 Posts
Member since 15/02/2011 |
Posted - 02/12/2020 : 14:16:39
|
Bilo bi najbolje svjetsko izdanje, sto npr jeste Zatamnjenje, koliko znam, ili Sin City, Planetary takodje, nadmasuje originalni absolute edition... |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7532 Posts
Member since 26/12/2006 |
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
|
Ernie Pike
Senior Member
Croatia
2849 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 07/12/2020 : 16:49:13
|
Zatamnjenje je dobro napisan i dobro nacrtan strip. Tema je uvijek zanimljiva (sličnost s Ellroyevim LA kvartetom je vjerujem namjerna) i vrlo solidno razrađena. Solidno, a ne odlično jer postoje neki problemi i nedosljednosti i s krimi zapletom i s raspletom. Nije to tako strašno, ali kod mene stavlja strip ispod razine Kriminala.
Likovi su odlično razrađeni, a njihovi motivi i ponašanje uvijek smisleni. Nekoliko komentatora je već primijetilo kako je cijela atmosfera stripa izvrsno pogođena. To je uvijek Brubakerov jak adut.
Za crtež sam već rekao da je dobar, ali Phillips može i bolje.
Velika preporuka za strip. |
|
|
vukozec
Advanced Member
4968 Posts
Member since 17/08/2013 |
|
DzekDenijels
Senior Member
Serbia
2476 Posts
Member since 26/07/2009 |
Posted - 26/12/2020 : 01:13:28
|
Danas konačno nađoh vremena da krenem sa čitanjem. I šta da kažem, jednostavno nisam mogao da stanem dok ne pročitam do kraja. Ne znam šta bih dodao, a što već nije napisano. U 2 reči: Fenomenalan strip !!! Fibrino izdanje...
|
Carpe diem |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
|
DK24
Average Member
Croatia
622 Posts
Member since 24/04/2020 |
Posted - 15/01/2021 : 15:59:12
|
Danas dovršio sa čitanjem pa evo da i ja ostavim jedan komentarčić. Čitanje svakog stripa pokušavam odužiti na par dana jer volim onaj osjećaj kada mi se pojavi ogromna želja da nastavim jer me radnja totalno uvukla. Tako je i sa Zatamnjenjem koje mi je sjajno. Atmosfera Hollywooda tih godina je vrhunski dočarana, pred nas su stavljeni likovi koje se jednostavno ne može voljeti. Svaki je od njih gad svoje vrste i niti jedan zapravo nije onakav kakvim ih se pokušava prikazati u javnosti. Crtež i boja odlično idu jedni sa drugim, a i sa tematikom i vremenom u koji je radnja smještena. Nekima je kraj lošiji dio koliko vidim, ali meni je baš prikladan cijelom tom holivudskom svijetu. SPOILERI !
Da citiram Gila: "Inače, kad pišemo krimiće ti "možda" upućuju na rupu u radnji." Cijeli taj život je pun rupa pa tako i svaka priča nastala u njemu. Jel iko spreman uopće povjerovat u to nakon svega što smo ovdje pročitali. Inače Brodsky mi je sjajan lik, čak jedini kojeg bi okarakterizirao "pozitivnim" u cijeloj ovoj priči. Jedini kod kojeg nema glume, on je to što je. Prljavi čistač tuđih sranja.
U svakom slučaju, užitak je bio ovo čitati. Prezadovoljan sam i mislim da nisam pogriješio što sam kupio ovo sjajno izdanje. Sigurno ću mu se vratiti koji put. |
|
|
Chui
Senior Member
1044 Posts
Member since 13/12/2020 |
Posted - 16/01/2021 : 08:24:38
|
Odličan strip, slažem se sa uglavnom sa svima i sa recenzijom :) malo me kraj iznenadio, očekivao sam nešto zapetljaniji rasplet al nema veze. Odlična atmosfera i likovi, dobra priča, cijeli taj svijet hollywooda je prenesen odlično. Svidio mi se baš i onaj bonus dodatak o pravim glumcima. |
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 30/01/2021 : 09:19:13
|
brubeker i filips su tvorci dva meni ponajbolja serijala u svet u sfripa, kriminal i spavac. al kao i kod vecine autora, tu se radovi vezuju za njihovu ranu fazu. kasnije, jebem li ga sta bude, al kriminal 7 mi je sramota. zatamljenje je o dobu koje je zapravo koren i kriminala i spavaca, vidi se da su se autori bas posvetili tematici. sto se kaze posteno su ovo odradili, uzivao sam u stripu. nije mi dobar kao kriminal 5 i 6, al i ne mora da bude, jelte kad zbrojim pricu crtez i izdanje ovo mi je jedan od najzavodljivijih stripova do sada svima preporucujem spavaca koji ce valjda uskoro
|
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 07/02/2021 : 20:51:34
|
Čarli Periš,scenarista filmske kuće Victory Street Picturesa (najmanje od velikih u Holivudu),budi se u kadi jednog od studijskih bungalova mamuran i bez sećanja na prošlu noć (osim nekih fragmenata sa žurke na kojoj je bio prošle noći),i sa lešom u susednoj prostoriji - nepomičnim telom svoje prijateljice i glumice u usponu,Valerije Somers;zadavljene. Šokiran,uplašen u zbunjen, napušta poprište zločina kao da se ništa nije desilo,te ubrzo saznaje da je tragedija pripisana samoubistvu.Život ide dalje,ali u Čarlijevom životu,kao i onih pored njega, sudbine kreću u nepredviđenim, uglavnom tragičnim pravcima,kao posledica Valerijine smrti.
Zatamnjenje je 100-procentni noir,pa sa obzirom da je velikoj većini to jedan od omiljenih žanrova (ili podžanrova),a oba autora su odlično uradili svoj deo posla (uključujući i izdavača),ovaj strip će sigurno naći na sjajan prijem kod čitalaštva,i naći se u vrhu lista na najbolji strip godine.
Brubejker - sjajno je prikazao sjaj i bedu Holivuda,svo njegovo licemerje i dekadenciju,prožetu sa svojevrsnim lovom na veštice (one komunističke);svaki lik je lepo definisao i okarakterisao;dijalozi bez greške;priču vodi krajnje sigurno uz tipičan završetak za noir,pomalo otvoren i neočekivan. Filips - sa Betinim kolorom na velikom formatu deluje prelepo. Fibra - izdanje za čistu desetku;jedno od onih perfektnih.
5/5
*vidim da je većini (barem sam tako pročitao) Kriminal nešto bolji;meni je Zatamnjenje upečatljivije i kvalitetnije delo velikog dueta,Eda i Šona. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Posted - 07/02/2021 : 20:57:24
|
za one koji su pročitali strip:
*Tina pominje da su sa Erlove zabave zajedno pošli ona,Valerija,Čarli,jedan glumac (Tajler),jedan producent (Miler) i još jedan tip koga ona ne poznaje - taj nepoznati se više ne pominje,pa pretpostavljam da je i nebitan za ovu priču;a do pred kraj sam mislio da će baš on doneti neki preokret.
*ovo mi je nije najjasnije - nakon tuče u Formosi,Čarli razgovara sa Milerom,koji mu ubacuje vizitku u džep - pretpostavljam da je ovo bilo samo u Čarlijevoj glavi,a da do tog susreta nije ni došlo? |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Posted - 12/02/2021 : 18:51:34
|
**NAPOMENA/SAVET:pošto ima brdo likova,i treba to sve popamtiti,držite barem prvih stotinak stranica,dok ih sve dobro ne upoznate,"odškrinutu" stranicu s' početka knjige sa opisom svih glavnih protagonista. |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Posted - 12/02/2021 : 19:39:26
|
quote: Originally posted by anto
**NAPOMENA/SAVET:pošto ima brdo likova,i treba to sve popamtiti,držite barem prvih stotinak stranica,dok ih sve dobro ne upoznate,"odškrinutu" stranicu s' početka knjige sa opisom svih glavnih protagonista.
Da, tako sam i ja radio. |
|
|
VALTER
Advanced Member
Croatia
6408 Posts
Member since 21/07/2002 |
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Posted - 12/02/2021 : 21:58:45
|
quote: Originally posted by VALTER
I tko je na kraju ubio Valeriju Sommers? Neimenovani i nepoznati FBI-ovac?
Sad ne mogu tacno da se setim jer sam citao strip u oktobru prosle godine ali, SPOJLERI! da, mislim da jeste upravo taj FBIovac koji se lazno predstavljao kao producent, a i Brodsky sef obezbedjenja studia je bio umesan u to. |
|
|
Zula
Senior Member
1045 Posts
Member since 07/10/2015 |
Posted - 12/02/2021 : 22:11:08
|
I tko je na kraju ubio Valeriju Sommers? Neimenovani i nepoznati FBI-ovac?
Ajde Valter, idi... brani Sarajevo! |
|
|
VALTER
Advanced Member
Croatia
6408 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 12/02/2021 : 22:24:26
|
Ma nije to ni bitno. Najveća vrijednost ovog stripa je u atmosferi, u tutnjavi japanskih bombardera nad L.A.-om decembra 1941., koju nisu mogli čuti samo oni koji su previše nevinim očima promatrali svijet i Hollywood. |
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Posted - 12/02/2021 : 22:51:38
|
quote: Originally posted by VALTER koju nisu mogli čuti samo oni koji su previše nevinim očima promatrali svijet i Hollywood.
a? |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Posted - 13/02/2021 : 14:24:37
|
Ma nije to ni bitno. Najveća vrijednost ovog stripa je u atmosferi, u tutnjavi japanskih bombardera nad L.A.-om decembra 1941., koju nisu mogli čuti samo oni koji su previše nevinim očima promatrali svijet i Hollywood.
u centar mete!! (i valter nešto pametno da napiše) |
|
|
Topic |
|