forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 Produkcija HAS: Cvijeće na šanku
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

andjusticeforall
Senior MemberCroatia
2820 Posts

Member since 09/12/2009

Posted - 23/09/2020 :  20:10:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit andjusticeforall's Homepage  Send andjusticeforall a Private Message  Reply with Quote


Strip-album Cvijeće na šanku je prvi strip-album Tihomira Matijevića, a svoje stripove opisuje ovako:

"Autobiografski elementi mi služe kao baza, svoju malu povijest ubacujem u velike povijesne događaje, povećavajući tako i svoj značaj. Autobiografski elementi su samo baza koju nadograđujem u svim vremenskim i prostornim horizontalama i vertikalama krećući se iz sadašnjosti u prošlost i budućnost. Istovremeno, nije mi bitno da je faktički precizno, bez problema skrećem u neistinu ili laž odnosno maštu ukoliko se pojave dramaturške potrebe."

Radnja je smještena na dva mjesta; Pelješac na koje ljetujem i naravno, Osijek u kojem živim. U stripu pokušavam, poput srednjovjekovnih ljetopisaca portretirati suvremenike, kako prijatelje, tako i osobe iz javnog života.

Ovaj strip je prvenstveno zamišljen da budu na Facebooku, gdje sam osjetio potrebu za društvenim komentarom, jer sam do tada samo bio pasivno-voajerski prisutan. Forma od jedne strip table je idealna za taj brzi medij - za skrolanje.


Rođen 1975. godine u Našicama. Godine 2000. diplomirao na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Stanka Jančića. 1998. godine boravi na Indiana University of Pennsylvania u klasi prof. Jima Nestora (projekt razmjene studenata ALU i IUP). 2013. godine doktorirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom prof. Stjepana Gračana i prof. Leonide Kovač. Izlaže od 1998. godine na skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Do sada je objavio jednu knjigu Torta i bronca / traktat o ulozi skulpture u javnom prostoru, u izdanju MLU Osijek, 2013. Dobitnik je nagrade Ex aequo na 22. slavonskom biennalu, jedne od tri jednakovrijedne nagrade na XI. trijenalu hrvatskog kiparstva i posebnog priznanja AICA-e (Međunarodno društvo likovnih kritičara). Zaposlen kao izv. prof. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku (Kolegij kiparstvo) od 2005. godine. Član je HDLU-a Osijek od 2000. godine. Živi i radi u Osijeku.

Meki uvez - 82 stranice - 75,00 kn


https://hrvatskiautorskistrip.blogspot.com/

Edited by - andjusticeforall on 24/09/2020 00:31:21

Deers
Advanced MemberCroatia
8044 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 23/09/2020 :  21:56:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Guzva u 16-tercu

Gdje ce se moci nabaviti?

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

andjusticeforall
Senior MemberCroatia
2820 Posts

Member since 09/12/2009

Posted - 23/09/2020 :  22:08:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit andjusticeforall's Homepage  Send andjusticeforall a Private Message  Reply with Quote
Promocija na CRŠ-u, u subotu, 26. rujna, u 14 sati.

https://hrvatskiautorskistrip.blogspot.com/
Go to Top of Page

Manny
Average Member540 Posts

Member since 21/08/2011

Posted - 08/11/2020 :  17:15:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Manny a Private Message  Reply with Quote
"Cvijeće na šanku" prvi je strip osječkog kipra i univerzitetskog profesora Tihomira Matijevića, i unosi dodatnu svežinu u već vrlo živu regionalnu strip scenu. Možda najviše uporediv sa "K. O. u Tel Avivu" izrealskog autora Asafa Hanuke, strip album kolekcija je kratkih vinjeta od po najčešće jednu ili dve strane, gde svaka ima svoj naslov i funkcioniše kao mala celina, kao istrgnuti trenutak iz Tihomirovog stvarnog ili imaginarnog sveta (neretko i jednog i drugog). Dijaloga u stripu gotovo da nema, priču pratimo kroz autorov unutrašnji glas, i na trenutke se doima da čitamo isečke iz njegovog ličnog dnevnika. Tihomir ide i korak dalje, i tekst i crtež znaju biti vrlo poetični, nadam se da neću nikog odvratiti od čitanja ako kažem da se sam strip može čitati (i) kao zbirka pesama, ali jeste - tako je, uzmite to kao kompliment. Strip obiluje brojnim referencama na modernu pop kulturu (od stripa - u jednoj epizodi su glavni likovi Čiko i Zagor, do muzike - tu su The Cramps, New Bomb Turks, Sonic Youth ...), te nas autor usput upoznaje i sa kulturnim miljeom u kojem se kreće u Osijeku.
Glede tema koje se obrađuju, one se kreću od opštih socioloških (istorija, domovinski rat, ...) do ličnih (porodica, rođenje dece), no utiska sam da je Tihomir u svakoj od njih mogao i trebao grebati i zagrebati dublje. Možda će neko polemisati da se ovim konceptom, formom kratkog daha, ne može zaroniti dovoljno duboko, ponestaće kisika, ali to bi na koncu ipak bio tek izgovor koji ovom talentovanom autoru nikako ne treba. Ono što nam pak treba, jeste autor u potpunosti oslobođen pritiska kako će biti viđen, bilo svojim ili čitaočevim očima.
Svakako preporuka za čitanje.

Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
18541 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 08/11/2020 :  20:49:14  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
sviđa mi se ovo

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Manabo
New Member257 Posts

Member since 28/08/2013

Posted - 09/11/2020 :  18:15:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Manabo a Private Message  Reply with Quote
Pročitao prije par dana i mogu reći da me ugodno iznanadilo.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.08 seconds. Snitz Forums 2000