Author |
Topic |
Peyo
Advanced Member
Croatia
10363 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3281 Posts
Member since 06/11/2017 |
|
Tonto
Advanced Member
8319 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 07/05/2021 : 18:43:47
|
quote: Originally posted by Red Marquis
Iznenađen sam, ja sam mislio da Diskach nema više od 8 godina otkad je napisao da mu je Komanča bolji od Bluberija
To samo pokazuje da ima vise ukusa od vecine na forumu. |
The less I have the more I am a happy man |
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3281 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 07/05/2021 : 18:58:12
|
quote: Originally posted by Tonto
Iznenađen sam, ja sam mislio da Diskach nema više od 8 godina otkad je napisao da mu je Komanča bolji od Bluberija
To samo pokazuje da ima vise ukusa od vecine na forumu.
Koliko vas dece ima na ovom forumu? |
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6280 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 11/05/2021 : 08:09:32
|
quote: Originally posted by Tonto
To samo pokazuje da ima vise ukusa od vecine na forumu.
Koliko vas dece ima na ovom forumu?
Svi smo mi djeca!...barem ako je suditi po ekipi kada spomenem da skupljam i čitam stripove i igram video igre...doduše to mi i paše jer ionako osjećam ko dječarac sa svojih uskoro 40. ;)
|
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
|
|
Živs
Starting Member
73 Posts
Member since 20/01/2021 |
Posted - 12/07/2021 : 14:15:51
|
Izvanredan strip. Genijalno uokvirivanje priče korištenjem Velasqueza – baš nadahnuta ideja oživljavanja slike – poigravanje na najvišoj razini. Veoma tečno pripovijedanje; da parafraziram Kunderu – Ayrolesu je svojstvena nepodnošljiva lakoća pripovijedanja; sve ima svoje mjesto, sav taj živopisni kolorit – sredina, likovi, doživljaji (anti)junaka – oslikan je savršeno, da čini ovaj mikrokozmos nadasve osebujnim. Prvi dio priče, onaj „obični“ dio priče, dobiva na važnosti tek nakon obrata jer nas autor uljuljka u neki „očekivani“ slijed događaja i onda naglo obrne svijet naglavce. Kad obrat nastupi, baš udari.
Velika vještina Ayrolesova leži u tom da te u jednom momentu nasmije, e da bi se odmah potom zgražao nad činom gnusnim koji počini to biće koje čovjekom zovemo; da Pablosa u jednom trenutku prikaže ko nevoljnika koji zaslužuje našu sućut, a ubrzo je takvo đubre da bi ga istrgnio sa stranice i dušu mu na nos istjerao. Za takve su domete sposobni samo najveći pripovjedači.
A šta da kažem o radu meštra Guarnida? U koji red spada on ako ne u red posvećenih? S kojom pomnjom pristupa proučavanju interijera i eksterijera! Kako se ne diviti ljepoti odjeće, odore, oklopa, nabora ovratnika u plemića ili haljina plemkinja... A boje – divota! Ima jedan kadar u kojem kaštelan, u pratnji svoje garde, izjuruje iz dvorca – konj mu u galopu. To je upravo najživlja slika koju sam vidio u stripu (možda pretjerujem, al neka). I tako...
Jeste primijetili citiranje Taksista? Onu scenu u kojoj Pablos uperi mač u ljamu koja bezbrižno zvače hranu, a on će njoj: „meni se obraćaš?!“. Ludnica.
Djelo ovako visokog dometa ne piše se dvaput. Doduše, to sam mislio i za Plašt i očnjake, pa Erol (hvala Goingu na opasci o spelovanju – inače, sad me Erol podsjeti na filmove Erola Flynna – s razlogom!) dvaput napiše djelo kakvo se piše samo jednom. Oduševljen sam.
P.S. I onda se putem nađe fantazista kojem zasmeta „krčag“ u prijevodu. Asti brale!
P.P.S. Nakon čitanja pade mi na pamet slobodna asocijacija na ovo: https://www.youtube.com/watch?v=O27p73Hss20&ab_channel=Mina4everbest
|
Edited by - Živs on 12/07/2021 14:21:42 |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29385 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
vetropiroman
Junior Member