forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Domaci strip
 Strip grupa 'Novi kvadrat'
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Shuckey
Average MemberCroatia
530 Posts

Member since 18/12/2008

Posted - 29/11/2020 :  22:20:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Shuckey a Private Message  Reply with Quote
Izašla je knjiga o strip grupaciji 'Novi kvadrat'.O knjizi Macan kaže:

Kuncova knjiga o NK nije ni zbirka stripova ni povijesna knjiga, već kolaž kadrova, tekstova i sjećanja koji na 224 stranice za 250 kn tvore vrlo osobnu raspru o 4 godine postojanja i 40 godina nepostojanja čuvene grupe. Svaki od deset autora zastupljen je kako onovremenim tako i radovima nastalim po dokidanju grupe, e da ne bi bilo da se ljenčarilo.
Knjiga je nadvelikog formata, kao i tri prethodna Kuncova autokolažomemoara, a tiskana je u nezamjetnih 300 primjeraka od kojih će u slobodnoj prodaji, nakon što se opskrbe knjižnice, autori i nasljednici, opstati njih 50ak. Kolekcionarima i ljubiteljima taj je Božićni poklon najbolje osigurati izravno kod autora na nkunc@vip.hr.


Knjigu sam nabavio, ali mi još nije došla u ruke. Ima i recenzija na Netu, no nisam ni to pročitao jer si ne želim spojlati. Knjiga je, navodno, trebala imati više od sedamsto stranica ali je zbog nedostatka sredstava srezana na dvjesto dvadeset i četiri. Šteta silnog Kuncovog truda, višegodišnjeg skupljanja materijala izvan očiju javnosti. Možda doživimo i ultimativno izdanje sa petstotinjak izbačenih stranica.

'Novi kvadrat' je puno značio i odjekuje do danas. Bio je stari topic, ali nije se baš proslavio. Nekakav je kanon da je grupacija imala deset članova:

Ninoslav Kunc

Nevjerojatno svestran, bar dva stila crtanja, duhovit...
Igor Kordej

The Mašina. Subjektivan odabir Kordejevih osobnijih albuma.
Krešimir Zimonić

Strip, animacija. Urednik 'Patka'. Osnivač 'Vinkovačkog salona stripa'. Svaka čast.


Radovan Devlić

Preminuo, jako mi je drag. Odabir nekoliko albuma.
Mirko Ilić

Inovativan i kratak. Danas pretežno u angažiranoj ilustraciji i dizajnu, mada je nedavno nacrtao par stripova.
Ivica Marušić

Nakon 'Novog kvadrata' otišao u animatore. Moj prvi dodir s njim je bio kroz te nekakve domoljubne crtiće. Mnogo kasnije je izbacio pravi pravcati cjelovečernji strip album. Bez velike pompe i najave, ako se dobro sjećam natuknice iz desetog broja časopisa 'Q'. Album nisam čitao.
Emir Mešić

Preminuo u ranoj mladosti. Monografija postoji kao što piše u ovoj recenziji Vladimira Šagadina.


Krešimir Skozret

Možda bješe neki stripić u klupskoj (debeloj) Strip reviji br. 3. Strip 'Uličari' se nalazi u antologiji 'Domovinski rat u srripu'. Sve sam to pročitao i zaboravio, avaj. Možda je nešto objavljeno i u desetom broju časopisa 'Pitanja'. Pomozite, kakav je Skozret?


Ivan Puljak

Pojma nemam o ovom čovjeku. Opet, možda nešto ima u 'Pitanjima', ako i ima zaboravio sam.


Nikola Kostadinović

Ista priča kao sa Skozretom. Jedino što imam pri ruci je intervju sa Bojanom M. Đukićem koji je, prema vlastitim riječima, vlastoručno osnovao Beogradski krug 2 nakon što mu je Kostadinović objavio prvi strip. Ispada da je Kostadinović pljesnuo po guzi već rođenu ideju. Nakon toga Zagrepčani daju ime 'Novi kvadrat' svojoj grupaciji jer nisu željeli reciklirati riječ krug. Naposlijetku Kostadinović postaje članom 'Novog kvadrata'. Ne mogu vam riječima opisati koliko uživam u ovakvim tričarijama!


Filmić o 'Novom kvadratu'.Naslovnica navedenih 'Pitanja'. Ovo sam uspio nabaviti, jako dobro. Pamtim uvodnik, da su Kvadratovci hodočastili Mauroviću sa svojim tablama, a ovaj bi im table uredno drapao na parčiće. :-)Naslovnica drugog broja časopisa 'Vidici'.Cilj topica je obavijestiti forumaše o Kuncovoj knjizi jer je rijetka roba. Očigledno fali materijala o grupi dok materijala o pojedinim autorima ima nesrazmjerno mnogo. Više bih volio znati o Skozretu, Mešiću, Puljku i Kostadinoviću. Nabacite štogod i o ostalim autorima. Naposlijetku, volio bih nekakav analitički uvid. Jasno mi me, naime, da je 'Novi kvadrat' reakcija ali ne znam baš kako je izgledao povod, kakav je bio strip u to doba.

Unaprijed hvala na doprinosu temi.

Hrvoje Bratanic AKA Shuckey AKA Crtowat AKA No-Fun

Edited by - Shuckey on 29/11/2020 22:32:02

ivanl
Advanced Member10821 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 30/11/2020 :  09:59:33  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Ali, ako je izbaceno 500-tinjak stranica to je prava katastrofa. Novi kvadrat itekako ima sto za ponuditi i dan danas, desetljecima poslije. Mogu samo sa zaljenjem zamisljati sto je u izbacenom materijalu. No nabavit cu ovo izdanje, svejedno.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000