Author |
Topic |
vukozec
Advanced Member
4966 Posts
Member since 17/08/2013 |
Posted - 20/12/2020 : 18:44:57
|
Evo jedan topic za jedan od meni omiljenih žanrova stripova: krimiće. Još preciznije, za krimiće međusobno srodnih stilova hard-boiled i noir fikcije.
Mislim da je upravo hard-boiled/noir jedan od žanrova koji najbolje leži mediju stripa. Žanr ima tradiciju u pulp literaturi, a strip može odlično naglasiti tu pulp stranu. Također strip vizualno može izvrsno dočarati noir atmosferu igrama svjetla i scene, kadriranjem itd. Žanr je idealan za c/b ili oskudnu paletu boja.
Recimo za početak da analitičari/kritičari/povjesničari umjetnosti prave razliku između ta 2 žanra. Ovo bi bile definicije ukratko: - hard-boiled: Protagonisti (najčešće policajci ili privatni detektivi) su cinični, tvrdoglavi i nesentimentalni tough-guys, no postupaju po nekom moralnom kodu i nedegradiraju se. - noir: Naglasak je veći na psihološku stranu priče, na pojedinca. Također, degradacija je ovdje sveprisutna, kako društva, tako i (anti)junaka. Noir antijunaci su autodestruktivni, tvrdokuhani nisu (bar ne toliko).
Evo još malo sa wikipedije: "Hardboiled is distinct from noir, though they’re often used interchangeably. The common argument is that hardboiled novels are an extension of the wild west and pioneer narratives of the 19th century. The wilderness becomes the city, and the hero is usually a somewhat fallen character, a detective or a cop. At the end, everything is a mess, people have died, but the hero has done the right thing or close to it, and order has, to a certain extent, been restored. Noir is different. In noir, everyone is fallen, and right and wrong are not clearly defined and maybe not even attainable. Major thematic commonalities of noir fiction are the corrosive effects of money, the meaninglessness and absurdity of existence, anxieties about masculinity and the bureaucratization of public life, a fascination with the grotesque and a flirtation with, and rejection of, Freudian psychoanalysis. In noir, the primary focus is interior: psychic imbalance leading to self-hatred, aggression, sociopathy, or a compulsion to control those with whom one shares experiences. By contrast, hard boiled paints a backdrop of institutionalized social corruption. "
Ja bih još dodao da hardboiled protagonisti ne moraju nužno biti detektivi, mogu biti i sa druge strane zakona.
Evo po meni primjera u stripu koji odgovaraju ovim gore definicijama: - hardboiled: Parker, Tyler Cross, - noir: Mali blues za Zapadne obale, Zatamnjenje.
Toliko za uvod, uskoro o konkretnim stripovima, a u međuvremenu topic je otvoren.
|
Edited by - vukozec on 21/12/2020 11:15:16
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47166 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 20/12/2020 : 19:20:59
|
Više žanr za film nego strip,baren meni. |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Jocko
stripovi.com suradnik
Serbia
1138 Posts
Member since 22/11/2016 |
Posted - 21/12/2020 : 06:09:52
|
Ubojita uspavanka (Fibra) - trodelni noir smesten u Nju Jork. Taksista, njegova zena i trece lice - bio bi spojler otkriti njegov identitet.
Jasonovi stripovi - uglavnom nisu objavljivani kod nas (osim Komiko). Cesto su glavni i sporedni likovi detektivi, placene ubice, ucveljene a opet dinamicne zene... cesto mesa noir sa sf i nadrealnim elementima (Lost cat)
Blacksad - antropomorfni noir odlicnog akvarel crteza.
Krv nitkova (le sang de voyous) - noir u pravom smislu reci, a moguce i hardboiled.
Leo Pulp - trodelni serijal, mesavina noira i (crnog) humora, smestena u zlatno doba Holivuda.
Manuel Montano - atipican noir.
Medvjedja koza - ima noir momente u vidu zajebanih momaka, pucnjave, brutalnosti...
Jedno doba jedna prica - Poslednja cigareta i Sudbina je strpljiva. Noir krimici.
Samedi repit / Sabato tregua - kratak arty stripic koji sam za dobrobit strip covecanstva lose preveo sa fra na eng. U sustini drama, krimic sa primesom nadrealnog, ali crtacki vuce na noir.
Zezeljevi stripovi - cesto imaju nadrealnu crtu ali su. vizuelno a bome nekad i pricom (Rex) cist opaki hardboiled. Sofija je nadrealna prica o panduru u gradu greha, a slican setting je i u Sun City.
|
|
Edited by - Jocko on 21/12/2020 17:35:20 |
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7270 Posts
Member since 24/09/2012 |
|
njofra32
Average Member
768 Posts
Member since 28/02/2017 |
|
vukozec
Advanced Member
4966 Posts
Posted - 21/12/2020 : 11:07:01
|
Od pročitanog Fibrinog kataloga, ove bih ubrojio u hardboiled/noir: Sin City Skalpirani Tyler Cross Maggy Garrison Odjel za poroke Zatamnjenje Kriminal Torpedo Alack Sinner Mali blues sa Zapadne obale Spaghetti Brothers Glista u bijegu Evropa Medvjeđa koža Neznanac Ubojica (nisu rangirani, nisam sve ni pročitao kompletno)
Ovi su crossover sa elementima hardboiled noira: 100 metaka Punisher Batman Transmetropolitan 5 je savršen broj
Rib Kirby ima elemente, ali je više oldschool detektiv čistunac u stilu Agathinih.
Nisam čitao spomenute Gramercy Park, Ubojita upavanka i Detektiv Marvin. Upada li Juan Solo?
Od ostalih domaćih izdavača tu su fummeti neri Diabolik, Satanik i Kriminal - pravi eksploatacijski giallo noir (žutocrni pulp), prošlo je preko 10 godina otkako sam ih zadnji put čitao, mogao bi ih opet malo izvaditi.
Nedavno sam ponovio spomenuti Blacksad, čisti omaž klasičnim hardboiled detektivima. Praški puč je noir strip o jednom o najpoznatijih noir filmova, Treći čovjek. Nestor Burma mi je na vrhu liste prioriteta. Kakav je Soda? Lažna lica također vjerojatno upadaju, ni njih još nisam ovjerio.
Volio sam Nicka Raidera kao klinac, čak mi je neko vrijeme bio omiljeni Bonelli, i njega planiram ponoviti.
Grandville je crossover sa hardboiled detektivom u naslovnoj ulozi. Cassadyja nisam čitao.
I za kraj, Parker. Upravo sam pročitao treći broj (Pljačka). Sjajan strip, odličan primjer adaptacije knjiškog predloška u strip. |
|
|
vukozec
Advanced Member
4966 Posts
Posted - 21/12/2020 : 11:13:57
|
Treba spomenuti i Nathana Nevera kojem je glavna inspiracija Blade Runner, glavni primjer futurističkog SF noira (aka tech-noir). |
|
|
NESVRSTANI
Advanced Member
Croatia
10232 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 21/12/2020 : 11:20:27
|
quote: Originally posted by vukozec
Od pročitanog Fibrinog kataloga, ove bih ubrojio u hardboiled/noir: Sin City Skalpirani Tyler Cross Maggy Garrison Odjel za poroke Zatamnjenje Kriminal Torpedo Alack Sinner Mali blues sa Zapadne obale Spaghetti Brothers Glista u bijegu Evropa Medvjeđa koža Neznanac Ubojica (nisu rangirani, nisam sve ni pročitao kompletno)
Ovi su crossover sa elementima hardboiled noira: 100 metaka Punisher Batman Transmetropolitan 5 je savršen broj
Rib Kirby ima elemente, ali je više oldschool detektiv čistunac u stilu Agathinih.
Nisam čitao spomenute Gramercy Park, Ubojita upavanka i Detektiv Marvin. Upada li Juan Solo?
Od ostalih domaćih izdavača tu su fummeti neri Diabolik, Satanik i Kriminal - pravi eksploatacijski giallo noir (žutocrni pulp), prošlo je preko 10 godina otkako sam ih zadnji put čitao, mogao bi ih opet malo izvaditi.
Nedavno sam ponovio spomenuti Blacksad, čisti omaž klasičnim hardboiled detektivima. Praški puč je noir strip o jednom o najpoznatijih noir filmova, Treći čovjek. Nestor Burma mi je na vrhu liste prioriteta. Kakav je Soda? Lažna lica također vjerojatno upadaju, ni njih još nisam ovjerio.
Volio sam Nicka Raidera kao klinac, čak mi je neko vrijeme bio omiljeni Bonelli, i njega planiram ponoviti.
Grandville je crossover sa hardboiled detektivom u naslovnoj ulozi. Cassadyja nisam čitao.
I za kraj, Parker. Upravo sam pročitao treći broj (Pljačka). Sjajan strip, odličan primjer adaptacije knjiškog predloška u strip.
Fali ti Giardinov Sam Pezzo. |
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
Edited by - NESVRSTANI on 21/12/2020 11:22:45 |
|
|
vukozec
Advanced Member
4966 Posts
|
Tonto
Advanced Member
8301 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 21/12/2020 : 11:26:24
|
Soda mi je bio zbunjujuć zbog čudnog pristupa karikaturalnog crteža i ozbiljnog scenarija. Nije loš, ali meni nije legao. Juan Solo mi teško upada ovdje, ali mi jedan od dražih Jodorowskyih. |
The less I have the more I am a happy man |
|
|
NESVRSTANI
Advanced Member
Croatia
10232 Posts
Posted - 21/12/2020 : 11:27:41
|
Ni njega nisam čitao.
Dobar je Sam Pezzo. Ako ništa, ima najbolji auto od svih strip junaka. |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6034 Posts
Member since 04/06/2007 |
Posted - 21/12/2020 : 11:30:15
|
Inače nisam baš ljubitelj žanra i većina ovih naslova me ne zanima previše, ali Skalpirani su mi vrh. Takva sinteza priče i crteža, među boljim mi američkim serijalima. Aaron je to super ispričao, Gera još bolje nacrtao, a meni su čak i gostujući crtači dobri. Pa eto, ako ima netko poput mene da baš i ne voli žanr, makar i samo zbog crteža se isplati pročitati. |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
|
|
Tonto
Advanced Member
8301 Posts
Posted - 21/12/2020 : 11:33:20
|
Skalpirani su jako dobar strip, ali imaju isti problem kao i većina tih amera (Trans, Y, 100 metaka...) - prerazvučeni su, bar su knjigu ipo predugi. |
|
|
vukozec
Advanced Member
4966 Posts
Posted - 21/12/2020 : 11:49:20
|
quote: Originally posted by Beva
Inače nisam baš ljubitelj žanra i većina ovih naslova me ne zanima previše, ali Skalpirani su mi vrh. Takva sinteza priče i crteža, među boljim mi američkim serijalima. Aaron je to super ispričao, Gera još bolje nacrtao, a meni su čak i gostujući crtači dobri. Pa eto, ako ima netko poput mene da baš i ne voli žanr, makar i samo zbog crteža se isplati pročitati.
Za 100 metaka se slažem sa Tontom, za Skalpirani ne. Metci se razvlače na sve strane i pojedini likovi se gube iz fokusa pa nas i nije nešto briga za njih. Najbolje mi funkcioniraju kao izdvojene zasebne epizode. Skalpirani sa druge strane čvrsto drže uzde (epske) fabule.
Skalpirani su miks sa jedne strane neo hardboiled/vestern priče o usamljenom tvrdom antijunaku koji uvodi pravdu u modernu divljinu, a sa druge noira sa jako dobrom psihološkom karakterizacijom likova, te sa snažnom sociološkom podlogom suvremenog života u indijanskim rezervatima (dijelom inspirirano istinitim događajima).
Čitao sam i Southern Bastards od Aarona. Također jako dobro, malo više pulp, malo manje real-life socijalne drame od Skalpiranih.
Beva, jesi čitao Brubakera? To bi vjerojatno bilo najsličnije Skalpiranim od dosad spomenutog. |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6034 Posts
Member since 04/06/2007 |
|
Tonto
Advanced Member
8301 Posts
Posted - 21/12/2020 : 12:04:34
|
>Za 100 metaka se slažem sa Tontom, za Skalpirani ne.
...a možda ja samo imam granicu nakon koje se umorim. :)
Beva, Kriminal je odličan, nećeš promašiti ako ga uzmeš. Meni to dođe kao neka Bonelli verzija Sin Citya... i iako je izvrsno obojan još je jedan od stripova koje bi volio vidjeti crno bijele. |
|
|
NESVRSTANI
Advanced Member
Croatia
10232 Posts
Posted - 21/12/2020 : 12:06:35
|
quote: Originally posted by Beva
Beva, jesi čitao Brubakera? To bi vjerojatno bilo najsličnije Skalpiranim od dosad spomenutog.
Mjerkao sam komplet Kriminala, ali još nisam uzeo. Ni Zatamnjenje nisam, baš me žanr ne vuče. A probat ću, vjerojatno.
Sve drugo je opcionalno, ali Kriminal obavezno pročitaj. |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 21/12/2020 : 16:26:43
|
Preporuka od mene za Granvila (steampunk sa hard boiledom) a i za Leo Pulpa. Leo Pulp ce se sigurno svideti svima koji vole noir i filmove Zlatnog doba Holivuda i Los Andjeles tog vremena. Odlicna zezancija i odlican strip. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8014 Posts
Member since 25/09/2005 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Member since 14/02/2009 |
|
vukozec
Advanced Member
4966 Posts
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 21/12/2020 : 18:01:54
|
Slabi su ti stari Golden Age Batmani. Ono, previše je to naivno, teško i zamorno čitati u većim količinama. Meni Batman postaje zabavan tek negdje u Silver Ageu, kad već dolazi svo ono psihodelično ludilo i totalno sumanuti zapleti priča Al opet, ako te baš zanima, DC izbacuje Golden Age Batman omnibuse, pa možeš baciti oko na to. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
|
|
ninel
Senior Member
Serbia
1583 Posts
Member since 16/11/2004 |
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6258 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 22/12/2020 : 09:02:05
|
Da ne quotam sad svih... Kriminal je OBAVEZAN kako kaže NESVRSTANI. ;) Ja još ne vjerujem da taj strip ima slabu prođu, mislim da još nisam naletio na loš komentar od nekoga tko ga je čitao. O prerazvučenosti; 100 Metaka imaju po meni min 2 knjige viška (krenulo je predobro, a do kraja se dosta razvodnilo, sve u svemu jako dobar strip, ali debelo prerazvučen), ali Skalpirani nemaju 1 stranicu dosade ili nekih fillera. Vrhunska, bruatlna Tarantinovska akcija. Vidim Nesvrstani je spomenuo i Sam Pezzo-a, da, baš simpatičan oldskul strip, drago mi je i da je c/b. Preporuka i od mene za Pezzo-a. A i za mog ljubimca, Nathan Nevera. |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
Edited by - DiSkAcH on 22/12/2020 09:02:45 |
|
|
NESVRSTANI
Advanced Member
Croatia
10232 Posts
Posted - 22/12/2020 : 10:39:36
|
quote: Originally posted by DiSkAcH
Da ne quotam sad svih... Kriminal je OBAVEZAN kako kaže NESVRSTANI. ;) Ja još ne vjerujem da taj strip ima slabu prođu, mislim da još nisam naletio na loš komentar od nekoga tko ga je čitao. O prerazvučenosti; 100 Metaka imaju po meni min 2 knjige viška (krenulo je predobro, a do kraja se dosta razvodnilo, sve u svemu jako dobar strip, ali debelo prerazvučen), ali Skalpirani nemaju 1 stranicu dosade ili nekih fillera. Vrhunska, bruatlna Tarantinovska akcija. Vidim Nesvrstani je spomenuo i Sam Pezzo-a, da, baš simpatičan oldskul strip, drago mi je i da je c/b. Preporuka i od mene za Pezzo-a. A i za mog ljubimca, Nathan Nevera.
Meni je Giardino drag tako da je Pezzo bija popriličan zicer. Neznan kako bi to objasnija ali svi njegovi stripovi mi imaju neku sličnu notu koja mi paše. Nikad to nije za past na dupe, ali je uvik dobro. Cosey mi je isto takav. I da, i od mene plus šta je c/b. |
Edited by - NESVRSTANI on 22/12/2020 10:41:31 |
|
|
Topic |
|