forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 ČK PREDSTAVLJA - Harlin
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Melusine
New Member205 Posts

Member since 17/05/2017

Posted - 22/12/2020 :  10:30:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Melusine a Private Message  Reply with Quote
DRUGI TALAS NOVOGODIŠNJE STRIPOMANIJE 23–27. 12. 2020!

„HARLIN“ na LETEĆEM STARTU po ceni od 1.340 dinara od 24.12.2020.Format 18,8 x 24 cm
Povez Tvrd
Broj strana 208
Štampa Kolor
Serijal DC GOLD HOT!

PRELISTAJTE OVO IZDANJE:
https://carobnaknjiga.rs/chest/odlomak/_Harlin.pdf

Fascinantna priča o poreklu jedne od najintrigantnijih heroina DC univerzuma!

IZA NAŠMINKANOG OSMEHA

Mlada doktorka psihijatar koja je otkrila potencijalni lek za ludilo što pohodi Gotam, dr Harlin Kvinzel, mora da dokaže svoju revolucionarnu teoriju sumnjičavim vlastima tako što će zaći duboko u poremećene umove najsmrtonosnijih zatvorenika ludnice „Arkam“. Ali što više vremena provodi sa ispitanicima svoje studije, neuračunljivim kriminalcima, to je više privlači jedan određeni pacijent – i to se više udaljava od stvarnosti...

Ova prelepa priča o opsesiji i ljubavi, iz pera sjajnog stripskog pripovedača Stjepana Šejića, govori o rođenju legendarne antiheroine Harli Kvin i šokantnom početku njene izopačene romanse sa Džokerom.

„Harlin“ je na Letećem startu u okviru NOVOGODIŠNJE STRIPOMANIJE u striparnici „Čarobna knjiga“ u Dečanskoj 5 u Beogradu, striparnici „Alan Ford“ na Novom Beogradu, u Klubu čitalaca Čarobne knjige „Bulevar Books“ u Novom Sadu (radnim danima do 20 časova) i na našem sajtu po ceni od 1.340 dinara, od četvrtka, 24. decembra, do nedelje, 27. decembra. Posle Letećeg starta, cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 1.500 dinara, a u ostalim knjižarama 1.999 dinara.

Edited by - Melusine on 22/12/2020 15:46:16

going going
Advanced MemberSerbia
9029 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 30/12/2020 :  17:58:39  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Evo za one koje interesuju utisci o ovom stripu a koji ne zalaze previse u americki podforum, kolege Koze i Paka su napisali svoje osvrte i obojica su pozitivno reagovali na Sejicevu Harlin:

quote:
Originally posted by koze123

HarlinScenario: Stjepan Šejić
Crtež: Stjepan Šejić

Ocena: 9/10

Harleen je jedan od naslova koje se dugo razmišljam da naručim sa BD-a, no nikako zbog čitave situacije sa koronom (i iščekivanjem eventualnog domaćeg izdanja) da to učinim. Mislim da sam učinio pravu stvar čekajući izdanje ČK-a, koje je stvarno odlično urađeno (sa izuzetkom formata koji je stvarno mogao biti originalan, ali to je što je, klasika).

No, da se vratimo na sam strip - Harlin je treći u nizu originalnih stripova rađenih za DC Black Label u ovom prilagođenom formatu (pored Batman: Damned i Superman:Y1) i ubedljivo i najbolji. To samo po sebi ne bi moglo da se posmatra kao kompliment s obzirom koliko je Supermen nečitljiv, a Betmen pretenciozan i preteran, ali Šejić je ovde pokazao da je pravi umetnik, koji može da stoji rame uz rame sa najboljim scenaristima koji trenutno rade naslove o Betmenu (i najboljim crtačima koji su se oprobali na Gotamu).

Priča prati doktorku Harlin Kvinzel, koja pokušava da dokaže svoju teoriju o širenju kriminala i ludila Gotamom, te se priprema da intervjuiše razne policajce i kriminalce ovog grada. Ideja je da u osnovi ludila i umobolnosti stoji nedostatak empatije, recimo kao rezervoar koji se praznio ne bi li dotakao dno i pretvorio obične ljude u beskrupulozne kriminalce. Istovremeno vidimo kako to istraživanje gura doktorku sve više u Džokerovo naručje, koji traži nove načine kako bi je izmanipulisao za svoje potrebe. I ceo strip je uglavnom fokusiran na naraciju Harlin, kao neka vrsta dnevnika u kome se polako vidi poniranje i silazak niz spiralu ludila, lomljenje nečije psihe na delove i onda korišćenje tih delova kako bi se sklopila jedna sasvim pogrešna vizura. Dakle, u samom centru je vođenje glavne junakinje do tačke pucanja, do trenutka kada prestaje da bude to što jeste i postaje jedna iščašena i poremećena osoba, duboko zadrigla u svoje deluzije. Slične tematike smo dosta puta viđali, tako da mi je i drago što se Šejić nije zaustavio samo na tome, već nam je uveo i razne druge likove iz Betmenovog univerzuma, i ostavio svoj pečat na svima njima.

Tako imamo prilike da vidimo sjajno dizajnirane i osmišljene likove poput Dvoličnog, Ubice Kroka, Šaljivdžije, Huga Strejndža, Otrovne Ajvi, i naravno Džokera i Harli Kvin. Jer ovo je primarno priča o tome kako Harlin postaje Harli, napisano jako ozbiljno, ali istovremeno zavodljivo, na momente i erotski, što je u skladu i sa nekim ranijim radovima ovog autora. Video sam da se nekima na forumu ne sviđa Šejićev crtež, no meni je jako lep i čist, posebno kolor doprinosi veoma dobroj atmosferi i veoma dobro nacrtanim i osmišljenim likovima. Glavna mana po meni je prikaz Džokera koji nije "dovoljno lud", tj. deluje mi previše prizemno i nedovoljno u skladu sa onim kakvim ga do sada znamo. Shvatam šta je autor želeo da postigne: sam lik Džokera kroz strip nije konzistentan, te na taj način zapravo vidimo lika koji se prilagođava različitim okolnostima, a njegovo pravo lice iz tog razloga i ostaje misterija. Dobro je sve t oosmišljeno, ali sam očekivao malo "luđeg" Džokera, koji je mogao biti više teatralan i manijakalan.
Posebna pohvala ide za treću epizodu koja je po mom mišljenju i najbolja: izuzetan je način na koji Šejić menja ton čitave priče, koja tu počinje da ide u "pozitivnom smeru", kako bi se odjednom srozala i dovela do kobnog obračuna i tačke pucanja za glavnu junakinju. Humanizovanje Harli Kvin je jedan od novijih poduhvata koji mnogi autori rade, no mislim da je Šejić najviše u tome i uspeo, svakako najozbiljnije.

Od mene ide ozbiljna preporuka za ovaj naslov koji više predstavlja jednu svedenu i instrospektivnu priču o psihičkom poniranju jedne osobe nego blokbaster i akciju. Naracija ponekad ume i biti preterana, ali uvek u skladu sa glavnim likom, koja je od početka imala predispozicije za ovako nešto. Siguran sam da bih još mogao da pišem o samom stripu, no zasad je i ovo dosta: preporuka za sve!quote:
Originally posted by Paka01

HARLEENScenarij: Stjepan Šejić - 7,5
Crtež: Stjepan Šejić - 7
Ocjena: 72,5%
Izdavač: DC Comics (Black Label)
Žanr: psihološka drama / superherojski


Dvije sam predrasude imao prije čitanja ovog stripa:
1) Za uspjeh i popularnost ovog stripa je zaslužno isključivo to što ima Harley Quinn u glavnoj ulozi
2) Crtež Stjepana Šejića je dosadan i monoton

Nakon što sam završio čitanje, moram priznati da sam u potpunosti promijenio mišljenje što se tiče prve stavke, dok se druga manje-više pokazala istinitom. No, krenimo redom... Harleen je već tko zna koji primjer na kojemu se pokazuje istinita ona izjava "ne postoje loši likovi, već samo loše priče". Iako dio uspjeha zasigurno duguje glavnoj junakinji, Harleen je jedno sasvim solidno napisano djelo koje me iznenadilo ugodnije nego što sam mislio da hoće. Sa Šejićem sam se do sada susretao isključivo kroz njegove crtačke angažmane i bio sam skeptičan kako će odraditi scenaristički dio. Čitajući prvu trećinu priče pomislio sam da bi mi bojazni mogle biti opravdane; količina teksta, bilo u vidu dijaloga ili monologa, je enormna i često bih stekao dojam da guši protok radnje. Likovi jednostavno nikako da zašute, skoro pa svaka stranica je krcata tekstom i mišljenja sam da bi efekt bio puno bolji ukoliko bi se srezalo nekih 20-25% nepotrebnog dijaloga koji ne pridonosi radnji. Međutim, kako je radnja odmicala dalje, Šejićev scenarij je malo po malo postajao tečniji, pitkiji i lakše mi se bilo koncentrirati. Na kraju prvog dijela sam shvatio da sam se navukao i da me stvarno zanima gdje će odvesti priču.

Harleen služi kao svojevrsni Elseworlds origin Harley Quinn, no to što ne upada u mainstream DC kontinuitet stvarno nije bitno. Teško da se o ovom stripu može govoriti kao o superherojskom i radije bi ga opisao kao psihološku dramu temeljenu na dijalozima između psihologinje i njenog pacijenta te utjecaju njihovih razgovora na njen život. Ovakav me razvoj događaja nemali broj puta podsjetio na odnos Jodie Foster i Anthonyja Hopkinsa u filmu Kad Jaganjci Utihnu, što svakako uzimam kao plus. Akcije je svedena na minimum sve do samog kraja stripa i izvedena je više nego zadovoljavajuće. Ne zauzima mjesta više nego što bi trebala i služi svojoj svrsi. Kao najveći plus bi izdvojio način na koji je Šejić izveo Harleyin prelazak na stranu negativaca. Njena promjena karaktera ni u jednom trenutku nije ubrzana, teče odmjerenim tempom i obrađena je do sitnih detalja. Završivši čitanje shvatio sam da sam ugodno iznenađen Šejićevim scenarističkim umijećem, iako idalje smatram da bi mi doživljaj bio puno bolji da je postignut bolji balans s količinom dijaloga.

Što se crteža tiče, tu sam naišao na problem. Moram biti iskren i priznati da nikad nisam bio ljubitelj Šejićevog vizualnog izražaja, čak ni u danima angažmana na Witchbladeu. Tada mi je bio prekičast i poprilično inertan, usprkos velikoj količini detalja koje je ubacivao. Harleen međutim ima drugačiji pristup i taj kičasti stil je zamijenjen prizemnijim i jednostavnijim crtežom. Negdje sam pročitao da je razlog Šejićeve promjene stila ozljeda ruke, no nisam istraživao u detalje. Osobno nemam problema s digitalnim crtežom i smatram da također može biti odlično odrađen (na primjer, strašno mi se sviđa ono što Frano Petruša radi jedan podforum poviše), no ne mogu se oteti dojmu da Harleen jednostavno djelue plastično. Jasno, nisam nikakav stručnjak ni za crtež ni za anatomiju već govorim čisto iz svog osobnog dojma, no smatram da su scene često statične i nedovoljno vizualno privlačne. S obzirom da se radnja u dobrom dijelu stripa odvija u zatvorenim prostorima i temelji se na dijalogu, kadrovi i paleta boja su mi nakon nekog vremena postali donekle monotoni i zamorni oku. Da se razumijemo, ima tu i stvarno lijepo nacrtanih stranica i za neke od njih smatram da su među boljim stvarima što je Šejić nacrtao, no volio bi da mi je cijeli strip ostavio takav dojam. No i usprkos svemu napisanome smatram da je Harleen crtački gledano izvedena puno zanimljivije nego Witchblade sa svim svojim hiperrealističnim i zagušujućim detaljima.

Ipak, sve u svemu sam zadovoljan i rado bih ovo vidio u domaćem izdanju. Prije čitanja nisam mislio tako, no kasnije mi se stav promijenio i volio bi Harleen imati na polici.

Eto, sasvim neplanirano ste opet dobili ponešto duži tekst. Mislim da ću ga prenamijeniti u pravu recenziju za portal čim uhvatim vremena napisati malo širu razradu

Go to Top of Page

nebezial
Starting Member

51 Posts

Member since 17/11/2006

Posted - 08/01/2021 :  15:53:34  Show Profile Show Extended Profile  Send nebezial a Private Message  Reply with Quote
lijepo vidjeti prevedeno :) jadan prevoditelj kad je morao moju igru riječi prevesti da i dalje ima smisla XD
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
9029 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 08/01/2021 :  22:42:39  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by nebezial

lijepo vidjeti prevedeno :) jadan prevoditelj kad je morao moju igru riječi prevesti da i dalje ima smisla XDNisam znao da je autor stripa prisutan na forumu!
Drago mi je da to vidim!
Ostavljam uskoro i ja komentar o stripu kad procitam.
Go to Top of Page

jagodanbg
Average Member675 Posts

Member since 17/07/2019

Posted - 08/01/2021 :  23:46:45  Show Profile Show Extended Profile  Send jagodanbg a Private Message  Reply with Quote
Danas zavrsio sa citanjem, meni top strip. Ako sam dobro skapirao bice i nastavaka?!

Edited by - jagodanbg on 09/01/2021 00:50:34
Go to Top of Page

koze123
Average Member583 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 09/01/2021 :  00:15:49  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
Draško se izuzetno dobro snašao sa prevodom, baš sam pozitivno iznenađen. Ako se ne varam zasad neće biti nastavka, ali to može i autor lično da potvrdi/opovrgne. Zaista strip za pohvalu.
Go to Top of Page

jagodanbg
Average Member675 Posts

Member since 17/07/2019

Posted - 10/01/2021 :  21:02:12  Show Profile Show Extended Profile  Send jagodanbg a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by nebezial

lijepo vidjeti prevedeno :) jadan prevoditelj kad je morao moju igru riječi prevesti da i dalje ima smisla XD


Postovani autore, da li znate jel mozemo ocekivati jos nesto od vasih stripova na srpskom ili hrvatskom?
Go to Top of Page

dilan kucko
Average MemberMontenegro
827 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 04/02/2021 :  11:10:08  Show Profile Show Extended Profile  Send dilan kucko a Private Message  Reply with Quote
zasto je Harlin u drugacijem formatu od ostalih DC GOLD HOT izdanja?
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
7258 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 04/02/2021 :  11:13:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dilan kucko

zasto je Harlin u drugacijem formatu od ostalih DC GOLD HOT izdanja?Jer spada pod DC-ev Black Label imprint. Neki od naslova iz tog imprinta i originalno imaju ovaj drugačiji, širi format (Wonder Woman: Dead Earth ili The Question: Deaths of Vic Sage npr.).

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

dilan kucko
Average MemberMontenegro
827 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 05/02/2021 :  14:43:59  Show Profile Show Extended Profile  Send dilan kucko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

quote:
Originally posted by dilan kucko

zasto je Harlin u drugacijem formatu od ostalih DC GOLD HOT izdanja?Jer spada pod DC-ev Black Label imprint. Neki od naslova iz tog imprinta i originalno imaju ovaj drugačiji, širi format (Wonder Woman: Dead Earth ili The Question: Deaths of Vic Sage npr.).

pretpostavio sam da je u originalu tako ali to ce sad na polici da izgleda uzasno... :/
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

9264 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 05/02/2021 :  14:56:31  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
ma to ck odvikava ljude od toga da slazu po kolekcijama. data je jaca doza, al samo tako moze
Go to Top of Page

Red Marquis
Senior MemberSerbia
1325 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 05/02/2021 :  15:28:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dilan kucko

quote:
Originally posted by Paka01

quote:
Originally posted by dilan kucko

zasto je Harlin u drugacijem formatu od ostalih DC GOLD HOT izdanja?Jer spada pod DC-ev Black Label imprint. Neki od naslova iz tog imprinta i originalno imaju ovaj drugačiji, širi format (Wonder Woman: Dead Earth ili The Question: Deaths of Vic Sage npr.).

pretpostavio sam da je u originalu tako ali to ce sad na polici da izgleda uzasno... :/


Slaži stripove na polici po veličini, a ne ediciji ko normalan svet . Imaćeš još ovakvih u budućnosti od ČK sigurno, pa neće štrčati posle.
Go to Top of Page

dilan kucko
Average MemberMontenegro
827 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 07/02/2021 :  16:35:36  Show Profile Show Extended Profile  Send dilan kucko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Red Marquis

quote:
Originally posted by dilan kucko

quote:
Originally posted by Paka01

quote:
Originally posted by dilan kucko

zasto je Harlin u drugacijem formatu od ostalih DC GOLD HOT izdanja?Jer spada pod DC-ev Black Label imprint. Neki od naslova iz tog imprinta i originalno imaju ovaj drugačiji, širi format (Wonder Woman: Dead Earth ili The Question: Deaths of Vic Sage npr.).

pretpostavio sam da je u originalu tako ali to ce sad na polici da izgleda uzasno... :/


Slaži stripove na polici po veličini, a ne ediciji ko normalan svet . Imaćeš još ovakvih u budućnosti od ČK sigurno, pa neće štrčati posle.

Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnikCroatia
7783 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 14/02/2021 :  20:25:16  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Evo i najnovije recenzije stripa Harleen u produkciji Pake!

quote:
Originally posted by Paka01

Moji dojmovi o "Harleen" Stjepana Šejića:
https://www.stripovi.com/recenzije/harley-quinn-harl-dcgh-7-harleen/2579/
"everybody's got a plan until they get hit"
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000