Author |
Topic |
BeaGea
Advanced Member
3634 Posts
Member since 29/04/2020 |
Posted - 28/12/2020 : 12:12:15
|
Ako ikad pocens citati AF čeka te bezbroj snježnih epizoda, od legendarnih scena grudanja Boba Rocka s klincima iz susjedstva do lopatanja. Jedna od najboljih epizoda serijala je upravo "Zimska idila", a ne zaostaje ni "Traži se Alex Barry" i još neke epizode! |
Kažite mi, jeste li se umorili Jesu li vas prevarili Je l'nas vrijeme pregazilo |
|
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7560 Posts
Member since 26/12/2006 |
Posted - 28/12/2020 : 12:14:05
|
quote: Originally posted by ReemCP u 2.post će ići sve priče koje imaju snijeg, a u 3.postu ćemo staviti one naj snježne priče, a možda i one koje količinski kroz strip ga imaju ponajviše.
Onda tamo treba ići cijeli serijal Traper Kerry, kao i dosta Kenovih epizoda. |
Kamo god da kreneš, uvijek si tu. |
|
|
emirem
Advanced Member
10816 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 28/12/2020 : 12:22:07
|
quote: Originally posted by VALTER
A od nebonelijevaca 'Daltoni u Kanadi' i 'The Life and Times of Scrooge McDuck' (poglavlja na Yukonu).
Bas si me podsjetio na Luckya Lukea, ima epizoda "Klondike" ,kako je to prica o Aljasci i Kanadi moguce da i tamo ima ove bijele tematike. Ne mogu provjeriti strip,u podrumu su mi negdje. |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
|
|
VALTER
Advanced Member
Croatia
6408 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 28/12/2020 : 12:29:55
|
Da, ali to je dosta loše, postgošinijevska era. Inače, prvi Lucky Luke kojeg je Bookglobe objavio tamo u ljeto 2003. (uz 'Most na Mississippiju' koji je izašao istodobno). |
|
|
Jocko
stripovi.com suradnik
Serbia
1138 Posts
Member since 22/11/2016 |
Posted - 28/12/2020 : 13:56:08
|
quote: Originally posted by BeaGea
Ako ikad pocens citati AF čeka te bezbroj snježnih epizoda, od legendarnih scena grudanja Boba Rocka s klincima iz susjedstva do lopatanja. Jedna od najboljih epizoda serijala je upravo "Zimska idila", a ne zaostaje ni "Traži se Alex Barry" i još neke epizode!
Tako je. I "Bradati pljackasi". |
|
|
|
ReemCP
stripovi.com suradnik
Croatia
13106 Posts
Member since 03/01/2018 |
Posted - 28/12/2020 : 21:07:56
|
quote: Originally posted by stinky
trebao bi napraviti diferencijaciju: 1. snježne priče 2. priče u kojima ima snijega
u snježne priče staviti samo one gdje je snijeg a) bitan b) dominira
Dobro zboriš Stinky :) U 2.postu neka bude ovako kako je, znači sve priče u kojima ima snijega, neznatno, medium ili toliko da ga ni 20 ralica ne bi moglo očistiti :) Sve priče znači koje imaju snijeg.
3.post neka zasad ostane prazan, možda sam krivo napisao da bi u njega trebalo ići "best off" priče, jer te stvari kad se rade nekakve liste naj nečega, uvijek bude 100 ljudi, 100 ćudi i rijetko kad to ispadne dobro. Bolje je takve priče rangirati po tim parametrima, koliko je snijeg bitan za te priče i u kolikoj mjeri on dominira i utječe na priču. Eto, nadam se da sam dobro skužio i da će to tako biti bolje :)
Npr. ja bih u 3. post sve dosadašnje 3 priče od Mister Noa koje smo naveli stavio u tu kategoriju, snijeg je bitan i dominira u tim pričama:
Mister No 072.-074. Krv na snijegu 092.-094. Ledeni pakao 210.-211. Ledena tamnica
Jest da se "Krv na snijegu" ispočetka događa u Manausu pa kad krene prisjećanje, potom i u New Yorku bez bilo kakvog utjecaja zime, ali ona bitna okosnica priče je ipak u Aspenu. Ovo sve prije je bila priprema terena za onaj main event priče.
quote: Originally posted by VALTER
.. ali sasvim sigurno nema snježne atmosfere, na način kako ju mogu dočarati stripovi čija je radnja smještena u prošlost, u divlje šume, zaleđene rijeke i kolibe prekrivene snijegom.
Prošlost, šuma, koliba i kamin, to je snježna priča. Dakle, Ken Parker, Zagor, Tex.
Slažem se Valtere, bolje nisi mogao to opisati. Divljina je ono nešto što i mene vuče kod ovakvih snježnih priča, i dobro si ovo naglasio što je bitno, radnja smještena u prošlosti, kad i nije bilo toliko možda čovjekovog utjecaja na prirodu kao što je danas. U takvim snježnim pričama, naši junaci se nekada bore za goli život, moraju se prilagoditi zakonima prirode i naučiti živjeti sa prirodom ako misle opstati u takvim surovim uvjetima, a još pored svega toga, uvijek se tu nađe neki razbojnik, ubojica, kradljivac - zlikovci koji dodatno kompliciraju živote našim junacima.
Mnogo puta sam bio u šumi (kad imam tu privilegiju da mi je blizu) u snježnim uvjetima i zaista je osjećaj poseban. Istovremeno je i zastrašujući. Nakon nekog vremena, poželiš ići kući u toplo, poželiš naći tu zaštitu i sigurnost koji ti pruža tvoj dom. Kao i naši junaci kad se nekada nađu u takvom snježnom okruženju, u mećavi, pa moraju potražiti nekavu spilju da se sakriju ili napuštenu lovačku brvnaru gdje će moći zapaliti vatru i ugrijati se.
Ima jedna tabla kod Bleka, to je iz iste priče čiju je recenziju radio Kila Banana, tabla prije one gdje Blek skija (koju sam stavio na prvu stranicu). Zanemarimo sad činjenicu da je kao strip naivan i to. Meni je ova tabla ispod super, jedino da su autori još bolje obukli Bleka, ima scena kad mu ogrnu nekakav kaput od krzna i slično, pa to čitatelju izgleda više onda prilagođenim za takve uvjete. Sam, bespomoćan, uhvatila ga mećava i krajičkom oka je spazio jednu lovačku brvnaru u kojoj je mogao potražiti utočište. Mi kad čitamo takve priče, nekao se svjesno (ili nesvjesno) poistovjetimo sa junakom i bude nam drago kad je našao takvo mjesto gdje će moći predahnuti i uostalom ono najvažnije, preživjeti.
|
Strike first. Strike hard. No mercy.
|
|
|
emirem
Advanced Member
10816 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 28/12/2020 : 21:21:44
|
Provjeri "Patagoniju" od Mister Noa,mislim da je u brdima bilo snijega. |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
|
|
ReemCP
stripovi.com suradnik
Croatia
13106 Posts
Posted - 28/12/2020 : 21:21:55
|
quote: Originally posted by BeaGea
Ako ikad pocens citati AF čeka te bezbroj snježnih epizoda, od legendarnih scena grudanja Boba Rocka s klincima iz susjedstva do lopatanja. Jedna od najboljih epizoda serijala je upravo "Zimska idila", a ne zaostaje ni "Traži se Alex Barry" i još neke epizode!
Slobodno možeš staviti i AF prijedoge takvih priča, to je onaj 1% tolerancije koji toleriramo u temi gdje je glavni naglasak na Bonelli, pa zašto ne :) Meni je Jaki pomogao pa našao 3 AF-a (slika ispod), možeš prokomentirati ako si čitao ove brojeve, kako ti se čine. Vidim da je Jocko spomenuo ovu "Bradati pljackaši" koja je na slici.
Usput, vidim da je i Solar objavio friško jednu recenziju na sajtu, možda bi i ta priča ušla ovdje na popis: https://www.stripovi.com/recenzije/alan-ford-af-mavsp-3-trullall-224-l-224-yeh/2546/
quote: Originally posted by Spock
Onda tamo treba ići cijeli serijal Traper Kerry, kao i dosta Kenovih epizoda.
Nećemo Kerrya zaboraviti, tamo zaista ima prekrasnih tabli :) A i rekao bih spoj horor + snježno okruženje, koktel kakav još najviše obožavam :) |
|
Edited by - ReemCP on 28/12/2020 21:25:06 |
|
|
ReemCP
stripovi.com suradnik
Croatia
13106 Posts
Posted - 28/12/2020 : 21:23:18
|
quote: Originally posted by emirem
Provjeri "Patagoniju" od Mister Noa,mislim da je u brdima bilo snijega.
Provjerit ću, tnx :) |
|
Edited by - ReemCP on 28/12/2020 21:24:04 |
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
Posted - 28/12/2020 : 21:45:13
|
@Reem
Evo ideje - napravi članak za Magazin naziva "Snježne Bonelli priče" i iskoristi u njima podatke/table iz ovog topica, ovdje materijala definitivno ne fali. Kad završiš ja to kačim na sajt! |
Edited by - solar on 28/12/2020 21:46:09 |
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
|
ReemCP
stripovi.com suradnik
Croatia
13106 Posts
Posted - 28/12/2020 : 23:30:15
|
quote: Originally posted by solar
@Reem
Evo ideje - napravi članak za Magazin naziva "Snježne Bonelli priče" i iskoristi u njima podatke/table iz ovog topica, ovdje materijala definitivno ne fali. Kad završiš ja to kačim na sajt!
Uh, ne znam jesam li dorastao tome, ali neću odbiti, probat ću vidjeti je li mogu nešto uraditi, ništa me ne košta da probam :) Mogao bih možda iskoristiti i dio topica od Hamzika, onaj Zagor nije ljubitelj jakne na naslovnicama gdje ne bi bilo loše spomenuti tu triviju o Zagoru i korištenje jakne, barem u par rečenica.
Usput, ova vinjeta što si stavio, je li to ona iz "Čovjeka s puškom", na prvoj stranici si spominjao stabla i Ferrija, ovo baš prekrasno izgleda! Osjeća se neki spokoj, mir u vedroj noći kojeg vjerojatno narušavaju samo zvukovi pucketanja vatre. |
|
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2295 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 28/12/2020 : 23:44:28
|
Vkrkova tabla je zakon! Ok, Blek skoro gol ide po mećavi i gazde nema doma, a vani mećava, ali atmosfera je vrh!
I Markova slika na prvoj stranici. Tajna jednorukog je jedna od boljih epizoda inače, a posebno dobro je pogođen ugođaj. |
|
|
ReemCP
stripovi.com suradnik
Croatia
13106 Posts
Posted - 28/12/2020 : 23:58:45
|
quote: Originally posted by pcoro
Tajna jednorukog je jedna od boljih epizoda inače, a posebno dobro je pogođen ugođaj.
I ono što mi je zanimljivo, to je dvodijelna Markova priča, a znamo da su takve rijetke u serijalu. Pa dodatno veseli da su autori iskoristili jednu takvu dužu Markovu priču sa snijegom :) Priča odgovara ludensovom broju 43, tako da za nekih 10-15kn koga zanima, može si nabaviti tu cijelu priču :)
Kad već pričamo o Marku, Zlatko je na prvoj stranici dao isto dobar spisak, naveo je i naslov "Put osvete" onako usput, a nisam odmah skužio da je i to jedna od snježnih Markovih priča.
ZS 153: Put osvete ili prva priča u ludensovom trobroju 24 sa istim tim naslovom, "Put osvete". Dodat ćemo i nju na popis na prvu stranicu.
|
|
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Posted - 29/12/2020 : 09:07:19
|
quote: Usput, ova vinjeta što si stavio, je li to ona iz "Čovjeka s puškom", na prvoj stranici si spominjao stabla i Ferrija, ovo baš prekrasno izgleda!
Da, tako je. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13166 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 29/12/2020 : 09:29:22
|
quote: Originally posted by ReemCP
Jest da se "Krv na snijegu" ispočetka događa u Manausu pa kad krene prisjećanje, potom i u New Yorku bez bilo kakvog utjecaja zime, ali ona bitna okosnica priče je ipak u Aspenu. Ovo sve prije je bila priprema terena za onaj main event priče.
Da, Krv na snijegu je definitivno snježna priča. MNo kao učitelj skijanja, Aspen, snježni turistički raj i snježni park prirode.
Uglavnom, da, napravi tako kako si rekao: ne best of, nego snježne priče, jer zapravo to ti i jest cilj - naći snježne priče u Bonelliju. Glavna odrednica je tu snijeg i snježno, a ne "najbolje". Najbolje je sporedno, mogli bismo reći.
A za odrednicu "snježna priča" se lakše možeš opredijeliti, kriterij je tu da snijeg dominira na neki način. Ne može se to uraditi apsolutno, ali nije ni bitno. Ni Krv na snijegu nije apsolutna snježna priča, ali je svakako snježna priča. Tamo gdje se stavlja snijeg u prvi plan, bilo kao ugođaj (simbolika Božića i lijepih stvari) bilo kao oštrina i preživljavanje, neukrotivost prirode, tu imaš snježne priče. |
|
|
igor 12
stripovi.com suradnik
4602 Posts
Member since 24/01/2013 |
Posted - 29/12/2020 : 10:02:44
|
nisam pratio od početka, pa ne znam jel netko već spomenuo:
zagor-došljaci s aljaske, sijera blanka, glasnik manitua, grenland, golgota, crveni snijeg,kameni div,planine strave, antarktika, smrtonosna utrka.
tex-legenda o gundarima
alan ford-vrijeme darivanja,vampiri u new yorku, veliki zadatak, hladni pol, banda propalica
judas-takav je bio alan skot
mister no-ardeni 1945
ken ima hrpu snježnih već od prve priče, pa preko ratnik mandan, milady, staza divova, vitezovi sjevera, melez... |
Vamos a la playa tralalalala |
Edited by - igor 12 on 29/12/2020 11:15:39 |
|
|
ReemCP
stripovi.com suradnik
Croatia
13106 Posts
Posted - 29/12/2020 : 14:27:13
|
@Stinky - hvala ti puno na komentaru, što si mi otvorio oči i ukazao na stvari gdje bi zapravo trebao biti onaj glavni fokus kad pričamo o ovim stvarima :)
@Igor - glede Zagora, većinu njegovog popisa smo dobrano iscijedili, barem što se tiče regularne serije, ali vidim da su nam promakle dvije priče, ova "Planine strave" i "Antarktika"
Svaka čast i za ovo ostalo, naročito za Mister Noa i njegov almanah kojeg si se sjetio, za tu priču sam znao, ali posve zaboravio.
Ova Zagorova priča što si naveo, "Planine strave", to je zapravo u Ludensu naslov "Brda strave". Možda bi trebao javiti Solaru da u toj recenziji fali naslovnica od Veselog, ta "Planine strave": https://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-lu-225-226-pokopani-uzas/1828/
Ovo ispod je isto jedna od boljih naslovnica, podsjeća me pomalo na atmosferu u prvom filmu "30 dana noći", kad su oni žitelji mjestašca Barrowa na Aljasci ostali odsječeni od svijeta, sami na milost i nemilost onih nekakvih vampira.
|
|
|
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
14016 Posts
Member since 28/11/2017 |
|
ReemCP
stripovi.com suradnik
Croatia
13106 Posts
Posted - 29/12/2020 : 14:49:03
|
Naravno, njega ćemo voditi pod Zagora
Kad si spomenuo Chico specijal ediciju, sjetio sam da sam nedavno čitao "Chico traper". Imam verziju tog stripa u koloru, pa sam se sjetio da u tom stripu je Čiko isto bio u jednom trenutku u takvom snježnom okruženju, ona komedija sa lavinom i dvojicom trapera, čak ima nekih 7-8 stranica takvog zimskog ugođaja.
|
|
|
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
14016 Posts
Posted - 29/12/2020 : 14:52:56
|
Tako je. U međuvremenu sam išao provjeriti "Indijanac zvani Chico", ali tu nema snijega. Samo onaj led na koji Chico skače, nakn što je obavio obred pročišćenja. |
|
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
14016 Posts
|
igor 12
stripovi.com suradnik
4602 Posts
Member since 24/01/2013 |
Posted - 29/12/2020 : 15:39:09
|
imaš u magičnom vjetru, priča bijela zastava. sigurno ima još poneka, al dosta toga nisam pročitao.
kapetan miki, kad nosi trapersku kapu od dabrova krzna, mislim da je tavegino srce naslov priče |
Vamos a la playa tralalalala |
Edited by - igor 12 on 29/12/2020 15:52:37 |
|
|
BeaGea
Advanced Member
3634 Posts
Member since 29/04/2020 |
|
ReemCP
stripovi.com suradnik
Croatia
13106 Posts
Posted - 29/12/2020 : 16:10:53
|
quote: Originally posted by Hercule Poirot
Nick Raider: "Paukova mreža"
Dojmljiva prva vinjeta. New York okovan snijegom.
Super da si naveo i jednog Nicka Raidera, nismo ga imali dosad u temi
Sjećam se dobro te epizode, nisam se sjetio spomenuti je. Bio sam nešto komentirao u vezi te epizode:
quote: U New Yorku je kraj siječnja i radnjom smo na klizalištu. Prilikom pada jednog klizača, slučajno u ledu ugleda ženu! U isto vrijeme pratimo jednu djevojku u Stapletonu (Nebraska) kako se sprema na put autobusom za New York, i to zbog ljubavnog oglasa u kom je pronašla možda budućeg muža. Ali, da li je stvarno budući muž u pitanju..
Nažalost nemam sken, pa sam sad uslikao preko moba, ne vidi se baš najbolje, ali bar nešto. Caramuta je radio crtež. Ovo klizalište je jedno od dvaju klizališta koje se nalaze u Central Parku, mogli smo takve scene dosta puta vidjeti u filmovima.
quote: Originally posted by igor 12
imaš u magičnom vjetru, priča bijela zastava. sigurno ima još poneka, al dosta toga nisam pročitao.
kapetan miki, kad nosi trapersku kapu od dabrova krzna, mislim da je tavegino srce naslov priče
Je, to je ta priča od Mikija, vidim da je Zlatko naveo nekoliko epizoda na prvoj stranici za Mikija, tu je i ta priča
quote: Originally posted by zlatko900
A nekako najdojmljiviji stripovi sa snježnim motivima su mi ostali u sjećanju od kapetana Mikija,dok je boravio u par epizoda u Kanadi: ZS-488-zlatni tomahavk ZS-496-mikijev dvojnik ZS-497-kandža crnog sokola ZS-503-tavegino srce ZS-504-kraljica snegova
|
|
|
|
Topic |
|
|
|