forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Domaci strip
 Toscana nave putana, Surla & Comicart i GUW
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Deers
Advanced MemberCroatia
7781 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 19/03/2021 :  21:02:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with QuoteToscana nave putana (Toscana, kurvinski brode)
98. ploča Gori Ussi Winnetou

Autor pjesama: Branko Lucić tkz. Luce Kobra Brajdenica
Glazba: Franci Blašković
Stripove po pjesmama radili: Petra Gardijan, Iva Gašparić, Iva Horvat, Petra Pletikos, Denis Serdoz, Ivana Vojnić Vratarić i Marko Vojnić


Strip na poluotoku je začuđujuće rijetka i sporadična pojava. Zašto je to tako, ne znam, ali je toliko rijetka i sporadična da ju se najlakše previdi. Zato ovaj rad zahtjeva posebnu pozornost.

Ovaj je strip u osnovi najavljen kao kao grafička strip novela, zapravo grafički prilog, koji su strip autori radili u sklopu 98. ploče Gori Usi Winnetou. Gori Ussi Winnetou je pulski bend koji djeluje u najrazličitijim sastavima još od kraja ’80. godina i čiji je glavni i nepromjenjivi član Franci Blašković. Ova, 98. ploča, se tematski bavi sudbinama nesretnih pojedinaca sa područja poluotoka od 1918. do sredine 1950ih; pojedincima i događajima, žrtvama sredine, povijesnih događaja ali i vlastitih uvjerenja i stavova.
Autor tekstova pjesama je Branko Lucić, jedan od uobičajenih suradnika GUW-a. U pjesmama pokušava biti kroničar događaja bez nužnog ideološkog uzdizanja ili osuđivanja van djelovanja pojedinaca koji nadilaze okvire sebe. Same pjesme odlikuje stil posljednjih Francijevih ploča gdje uz pozadinsku muziku veći dio tekstova recitira uz pokoji pjevani refren. Sam tekst je pisan na razgovornom jeziku djela stanovništva te je mješavina standardnog, dijalekta i talijanskog jezika.

Što se tiče uradaka, Petra Pletikos se bavi naslovnom pjesmom. Iako bi brodovi trebali biti simboli povezivanja i odlazaka u bolju budućnost Toscana je u svakoj svojoj namjeni uvijek nosila negativni kontekst i prevozila ljude kamo nisu htjeli ići i otkud nisu htjeli otići. Bili to vojnici za Afriku ili imigranti u Italiju, Talijani za Autraliju, itd.
Iva Gašparić je ilustrirala pjesmu o Francescu Giunti, fašistu koji je zapalio narodni dom u Trstu i Puli (o onom u Trstu su strip napravili slovenski autori Smiljanići).
Iva Horvat crta pjesmu o Istrijanima u talijanskoj vojsci koji po kapitulaciji Italije bježe natrag u Istru, a Petra Gardijan o antifašistkinji koji je skončala u logoru.
Petra Pletikos po pjesmi Slavi kao i Ivana Vojnić Vratarić u 1947. Pola citta moribonda bavi se stanovništvom obalnih gradova, talijanske nacionalnosti koji po pripojenju Istre Jugoslaviji, a sve u strahu od odmazde, izdaje kao i propagande o barbarskim Slavenima, dvoje da li ostati ili pobjeći, proklinjući i jedno i drugo.
Iva Horvat ilustrira i priču o Mariji Pasquinelli, učiteljici, fašistkinji koja je na pulskoj rivi upucala brigadnog generala savezničkih snaga koji je za nju bio simbol izdaje zbog pripojenja Istre Titovoj Jugoslaviji. Tom ličnošću se bavio Franci na 3. ploči Mens sana in malvasia istriana u pjesmi Ćeš me za brata Maria Pasquinelli? Po tekstu Milana Rakovca.
Denis Serdoz ilustrira pjesmu o Geppinu Michelettiju kome su u eksploziji bombe na rivi stradali oba sina, brat i njegova supruga pa je ipak ostao cijeli dan operirati ranjenike.
Za kraj se Ivana Vojnić Vratarić bavi prognanim pjesnikom i kantautorom Sergom Endrigom, a Marko Vojnić piscem Fulviom Tomizzom slične sudbine.
Što se tiče autora, radi se većinom o mladim umjetnicama i umjetnicima koji se ne bave klasičnim stripom, pa tako niti jedan rad nije takav, te su likovno bliži alternativnom stripu Komikaza. Većinom se čak samo rubno može nazvati stripom jer se radi gotovo o ilustraciji ili kolažu. Mada, svi radovi na ovaj ili onaj način imaju naraciju. Većina ih je na tek stranici ili dvije ali dobro ilustriraju, odnosno pričaju priču.

Dobar prikaz kako ovaj album izgleda može se vidjeti OVDJE. Na ovom linku se nalazi i velika većina stranica iz samog izdanja.
To je druga suradnja (ili kako piše na omotu Sinergija) Surla, Comicarta i Gori ussi Winettoua nakon 87. ploče Made in England.

Na kraju, možda nije nešto što će oduševiti ni fanove Gori Ussi Winnetoua kao ni fanove klasičnog stripa i najlakše ga je karakterizirati kao multimedijalnu umjetničku instalaciju. Da li bi strip bez glazbe funkcionirao? Bi, ali ne mogu reći da je ni crtež glazbi suvišan kao što ni glazba nije stripu. Zajedno izgledaju ozbiljnije. Što za Francija možda i nije pohvala.

Strip (sa CDom) je izdao Savez udruga Rojc u sklopu projekta Gradimo Rojc te ga se može dobiti na poklon u Rojcu.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."

delboj
stripovi.com suradnikBosnia and Herzegovina
13830 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 19/03/2021 :  22:00:48  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message  Reply with Quote
Da li ovo treba dodavati na sajt?
Go to Top of Page

Deers
Advanced MemberCroatia
7781 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 19/03/2021 :  22:28:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Ne, mislim da ne treba.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member12216 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 22/03/2021 :  04:23:22  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Samo o Franciju bi se mogle ispisati stranice i stranice, pa se ni necu lacati takvog neceg...
Dosle su mu i godine pa ne svira vise, a i ovo nesritne bolescine je sve svirke izbrisalo.
Drago mi je sto sam imao tu cast gledati ga par puta i cakulati s njim, (moj kum mu je organizirao koncerte), posebice onaj u Gradskom kazalistu lutaka, s Jim Carl Blackom i Eugenom Chadbourneom, koji se poslje pretvorio u ludu noc u Luxora...eh, koja su to vremena bila...
Sto se 'stripovskog' dijela tice, na omotu ovog albuma, nalazim zaista dvije krasne ilustracije, mada ovdje o stripu ne mozemo govoriti, u pravom smislu rijeci.
Franciju zdravlja i srice, i nek dobaci do 'stoje' kako zivotne, tako i produkcijske, mada ima vec dosta vremena, kvantiteta mu preuzima primat nad kvalitetom.
Go to Top of Page

Deers
Advanced MemberCroatia
7781 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 23/03/2021 :  21:00:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Ehem, Franci je prešao 100. ploču, samo ih više tako ne broji da ne bi ispalo da je nešto dovršio. Zadnja ploča (za sada) mu je 99. ploča, 5. put što bi bila 103. ploča

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member12216 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 23/03/2021 :  22:02:20  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Ma ne zna ni on sam sto radi, i koliko toga ima...a kako cu ja.
Bio je vec jedan takav nesto ranije, prije, s jednog drugog kontinenta, preko oceana, ali ipak masu kvalitetniji. Ostavio je stotine traka, snimaka, materijala za jos ohoho albuma i to sve nazvao Trezor. Sad mu pomalo djeca vade svasta-nesto iz te glazbeno nepresusne pecine.
Francija pratim oduvjek, ali ima vec neko vrijeme sve mi je manje i manje glazbeno artikuliran, samim tim i manje glazbeno zanimljiv, ali legenda jest...
Go to Top of Page

Bokoja
Starting Member98 Posts

Member since 26/11/2020

Posted - 29/03/2021 :  11:52:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Bokoja a Private Message  Reply with Quote
+1
Franci legenda
Frank legenda
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.08 seconds. Snitz Forums 2000