forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 MAKONDO predstavlja: CISKO KID 1951-1952
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

Dwayne_Looney
Advanced Member5889 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 08/02/2022 : 15:55:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
Pročitao integral u ova dva dana, tri priče na dan, i zadovoljan sam pročitanim. Naravno, u startu sam smanjio očekivanja, ali, svejedno, mislim da su ove Ciskove epizode, prosječno gledano, bolje od brojnih Texovih početnih, pa vjerojatno i nekih Zagorovih. Mana je svakako forma u kojoj je strip izlazio pa je uglavnom jasna podjela na dobrice i zloće i sužen je manevarski prostor autoru da scenarij učini kompleksnijim. Nije nužno loše, ali moglo je bolje da se nekim epizodama dodalo 20-ak stranica. No, hajde, bolje nego kod Texa koji u početku ima neke preduge epizode koje je stvarno naporno čitati.
Crtež, kako ste svi rekli, odličan (Chico iz prve epizode je pokušaj kopije Panča), a sviđa mi se što postoji i kontinuitet. To me malo podsjetilo na one prve brojeve Malog rendžera gdje se također išlo iz avanture u avanturu, ali bez onog jasnog "kraj epizode".
Neki minusi bi bili zanemarivanje označavanja mjesta radnje, izostanak upoznavanja s "korijenima" Ciskove slave i poznanstva s Pančom, pa neka scenaristička rješenja koja baš i nemaju logike. Ali, dobro...

Makondo je odradio sjajno izdanje, sve pohvale.


P.S. Za osobnu upotrebu pišem nazive i tematiku pročitanih epizoda jer mi pamćenje brzo isparava.

1) Sudija Huk - Ciskovo jurišanje u nove avanture zaustavlja pogled na zlatokosu Lusi Bejker koja je krenula u Red Rock Town, gradić u kojem se, pod vodstvom sudije Huka, planira gradnja brane na mjesnoj rijeci. Lusi će morati dati smisleno obrazloženje Cisku zašto to smatra lošim po stanovnike.
2) Princeza Crveni Cvet - Crveni Cvet, kćer poglavice obližnjeg plemena, moli Ciska da uloži napore da spriječi rat između lokalnih stanovnika i njenog plemena koji je na pomolu jer u obje skupine ima onih čiji je interes ratovati. Bijelci navodno prodaju oružje Indijancima, dok među Indijancima postoji skupina odmetnika koji smatraju hreškom pristanak poglavice da Cisku dadne ulogu posrednika u pregovorima.
3) Dobar provod - Cisko i Pančo dolaze u gradić neobična imena: Dobar provod. Željni odmora, ne tražeći nevolje, u lokalnom salonu nevolja pronalazi njih. Lokalni moćnik "Jednooki" je bijesan jer ga Cisko otkriva da vara na kartama, a posebno jer mu se čini da se dopao salonskoj pjevačici Silver Bel. Slijede brojne peripetije, sumnje u iskrenost, neizvjesnost... Najbolja epizoda integrala.
4) Smrtonosna linija - Cisko i Pančo trebaju malo novčića i ne smeta im prihvatiti da budu kočijaši na liniji Skvovil-Činungo, iako je posljednjih pet koji su prihvatili taj posao poginulo zbog napada bande zagonetnog gospodina nadimka Nazubljeni bodež, čiji je cilj postati vlasnik linije jer je Činungo mjesto s perspektivom.
5) Potraga za Dijablom - Kada na rodeu u Crvenom kanjonu ostvari pobjede u svim kategorijama, Cisko Kid i njegov konj Dijablo postaju mete dva razbojnika. Nakon nekoliko trikova razbojnici otimaju i Dijabla i Pančova Loka te izazovu bijes naših junaka koji su ih spremni dlijediti "do kraja svijeta".
6) Ciskova teška rana - Cisko u lokalnom hotelu uživa u oporavku nakon pretrpljene rane u rame, a u posjetu mu dolaze sve žene s kojima je imao doticaj u prethodnim epizodama. Međutim, kako se glas o njegovoj ozljedi proširio, priliku za osvetu zbog ranijih problema koje mu je nanio vidi i jedan razbojnik, okružen bandom.

Susreti bliske vrste:
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=37611&whichpage=1156

Edited by - Dwayne_Looney on 08/02/2022 15:58:01
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000