forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 STALKER: Osmi putnik, grafički roman
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 12/08/2021 : 19:13:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dzimi Gitara

Ono što smatram lepom praksom je da na zadnjoj korici stoji pasus ili dva koji čitaoca upoznaje sa sadržinom knjige.

Ovo i tisuću puta ovo! Dobar dio Darkwoodovih izdanja mi izgleda poprilično krnje zbog prazne stražnje korice. Nedovršeno, tako nekako.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

AleksandarN
Senior Member

Serbia
2067 Posts

Member since 24/10/2019

Posted - 12/08/2021 : 21:11:33  Show Profile Show Extended Profile  Send AleksandarN a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

quote:

Ono što smatram lepom praksom je da na zadnjoj korici stoji pasus ili dva koji čitaoca upoznaje sa sadržinom knjige.

Ovo i tisuću puta ovo! Dobar dio Darkwoodovih izdanja mi izgleda poprilično krnje zbog prazne stražnje korice. Nedovršeno, tako nekako.

Sve 5!
Ako moram da biram izmedju predgovora ili sinopsisa na zadnjoj korici, biram sinopsis iako volim propratne tekstove ali nekada me mrzi da ih citam.

"Whatever it is, I'm against it."
Groucho Marx
Go to Top of Page

Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2023 Posts

Member since 14/11/2001

Posted - 12/08/2021 : 22:00:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dzimi Gitara's Homepage  Send Dzimi Gitara a Private Message  Reply with Quote
To je stvar afiniteta. U Darkwoodu se tako radio da se ne bi narušila ilustracija na zadnjoj korici i to drži vodu itekako. Međutim, s obzirom da tih ilustracija nema uvek, ja sam radije za mali tekst.

S druge strane, ja najčešće neću stavljati logotip na naslovnicu, upravo iz istog razloga, nek ilustracija bude cela. Kapiram da je to praksa, ali malo mi vuče na egotrip kad je logotip na naslovnoj,na rikni, na zadnjoj korici na predlistu, u impresumu... I bez logotipa na naslovnoj strani brend može biti prepoznatljiv.
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
12124 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 17/08/2021 : 00:21:40  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by going going
Zato imam dva pitanja:
1.) Zasto u Stalkerovim izdanjima nema nekih prigodnih tekstualnih dodataka, barem jedan dvostranicni predgovor ili ono sto je bilo napisano kao najava na FBu da je objavljeno unutar korica stripa? verujem da bi to obradovalo sve prave ljubitelje devete umetnosti
2.) Da li postoje vec napisani i pripremljeni tekstovi za naredne nerealizovane knjige Moebisuove biblioteke u izdanju Carobne sume? Ako postoje da li mogu negde da se procitaju?

Mozda bi ovaj post bilo bolje da sam napisao u zvanicnoj temi Stalker izdavastva.
U svakom slucaju velika podrska za Stalkera i jedva cekam sledeca izdanja! I mala zamerka, mozda bi mogao promotivni period da bude malo duzi od 20ak dana, bilo bi lepse da se mozda zaokruzi na okruglih mesec dana!

Hvala na lepim rečima.
Trudićemo se da kod trajanja promo perioda nađemo balans. Da ne bude prekratak za čitaoce, niti predugačak za izdavača. Do mesec dana je realno, nekad kraće, u zavisnosti od okolnosti.

Što se pitanja tiče, u vezi predgovora, nekad će ih biti, nekad ne. U ovom konkretnom slučaju, kod oba albuma, izbora i nije bilo. Oba ugovora insistiraju da se ne dodaju dodatni materijali. U Drijeovom slučaju ne bi bilo nikakve šanse da se išta doda, on lično insistira i kontroliše posebno ovo izdanje, do kog mu je i dan danas izuzetno stalo. U slučaju Osmog putnika bi se možda nešto moglo uraditi "na gurku", moguće je da bi ipak prihvatili par strana teksta. Međutim, prava smo kupili od engleskog Titana, koji zastupa američki 20 Senčeri Foks koji je pak podružnica Diznija. I svi oni u nizu moraju da daju odobrenje.

Inače je proces dodavanja materijala je relativno komplikovan. Ne znam koliko se o tome zna, ali svaki predgovor mora da se prevede i pošalje na odobrenje, makar smo mi u Darkwoodu tako radili, nisam siguran da svi poštuju tu obavezu. Dakle, ti predgovori koje sam pisao za Mebijuse, najpre su se prevodili na francuski, pa slali na odobrenje. To nekada ume da potraje, posebno ako je vlasnik licence cepidlaka (čitaj DC) ili ako ima neuke a arogantne agente (čitaj DC). Naravno, mi u Darkwoodu smo bili uigrani i sve smo to radili blagovremeno, te izdanja nisu kasnila zbog toga, ali odnosilo je dosta energije. Samo pisanje je odnosilo energiju. Ja sam jako puno vremena uložio u te predgovore i pogovore. A feedback je bio gotovo ravan nuli. Pa evo, i ti ih otkrivaš tek nakon sedam godina. To naravno nije važno, tekstovi ne zastarevaju, važno je da si ih otkrio. Verujem da će ti dodaci vremenom biti revalorizovani, ali onome koji ulaže trud potreban je brži fidbek kako bi održao elan. Napisao sam desetine i desetine eseja, kako u formi predgovora za DW izdanja, tako i za periodiku, za Stripoteku... Neki su bili osrednji, kada je, kao u Perlama i Karuselima (recimo jedan Mardi Gra, jedna Tugovanka...), pisanje bilo obaveza uslovljena rokovima, a naslovi ponekad neinspirativni. A nekada su bili plod višemesečnog istraživanja, kao kod Mebijusa. Jedini predgovori za koje sam dobijao blagovremen fidbek od čitalaštva bili su oni za Kena Parkera.
U principu, to nije razlog da ja odustanem od svojih zamisli i vizija, ali ako će to uticati na cenu ili osetno kasniji izlazak knjige, onda neću prezati da objavljujem bez dodatnih tekstova. Nekada izdanja imaju originalan predgovor. A nekada, kao u slučaju Drijea, svaka vrsta racionalizacije i objašnjavanja čitaocu, pa čak i konteksta, može samo da šteti. Sam Drije je napisao šta je imao.

Ono što smatram lepom praksom je da na zadnjoj korici stoji pasus ili dva koji čitaoca upoznaje sa sadržinom knjige. Lepo je kad neko u knjižari nabasa na knjigu koja mu privuče pažnju, pa okrene poleđinu da vidi o čemu se to radi. To golicanje mašte je dragocenost iz nekih prošlih vremena. Za sve ostalo tu je internet, već sad imamo nekoliko dobrih prikaza i Noći (evo Dragomirovićevog u današnjem Vremenu) i Osmog putnika.

Što se tiče tekstova za neobjavljene Mebijuse, oni postoje u fragmentima, recimo za još 3-4 knjige. Ali nisu do kraja uobličeni, pa ih neću objavljivati.
Jedno vreme sam se nosio mišlju da sve to na gomili sredim i objavim knjigu o Mebijuisu, ali sam odustao.

Iako sam odgovor procitao odmah tek sad stigoh da ja sednem i napisem odgovor na odgovor, bilo je mnogo rodjendana, momackih veceri i ostalih ludila u ovom avgustu!

Hvala na iscrpnom odgovoru, nisam imao pojma da je tako komplikovana procedura za samo par stranica izdavacevog predgovora ili pogovora. Sto se tice mog kasnog otkrivanja teksta to je bilo nenamerno, stoje Moebijusi a i mnoga druga izdanja na polici godinama neprocitani jer sad vlada ova nenormalna hiperprodukcija izdanja. Ali ja uvek volim da procitam predgovor i pogovor ljudi s nasih prostora na tudje stripove, posebno sam uzivao naprimer u Djoletovim tekstovima za Stvorenje iz mocvare i Miriklmena, kao sto uzivam i u analizama Dilanovih epizoda u VCovim kolekcionarskim knjigama, radili su to u pocetku i sa Zagorom nesto sitno, steta sto nisu nastavili. Obozavam i dodatke na kraju Mister NO knjiga jer me Juzna amerika izuzetno interesuje i voleo bih da je posetim jednog dana. Takodje su mi sjajni predgovori u Torgalima, Darkvudovim Betmenima i Supermenima, svi tekstualni dodaci u Stripotekama od kad je Stripoteku preuzeo DW, svi dodaci u Modesti Blejz i naprimer jako me je nerviralo sto u HC Perlama nije bilo tekstualnih dodataka vec samo u SC, a ja sam bas kupovao HC.
Vidi se za sve te dodatke da se radilo s ogromnom ljubavlju i paznjom, kao i za celokupno izdanje i onda mi dodje jos zalije sto je Darkvud zapao u probleme pre par godina, ali dobro je, drze se izlaze Kalvin i Hobs, Modesti, Paniser, Hladan kao led, mange, izlazice i druge stvari, tu je sad Stalker, tu je Najkula, dve izdavacke kuce koje na neki nacin nastavljaju DW kontinuitet gde se vidi da se radi s istom ljubavlju s kojom se radilo i radi i u Darkvudu.

Ako se ikada predomislis i desi se ta knjiga o Mebijusu, ja sam zagarantovani kupac. A do tad cu pronaci broj casopisa Gradac odakle si se referisao. Imam izdanje Gradca o Dzimu Morisonu i to mi je mozda najdraza knjiga/casopis koji posedujem.

U svakom slucaju, srecan nastavak izdavastva, jedva cekam da vidim koji su sledeci naslovi u pripremi i nadam se da ce u njima biti predgovora/pogovora! I da ce promo cena biti duza!

A uskoro pisem detaljniji osvrt za Osmog putnika, ako me bude pukla inspiracija kao za Okrug eseks danas.
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1778 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 20/08/2021 : 19:41:10  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Do you read many North American or European comics?

I don't really read a whole lot of Western comics, nor Japanese comics. However, when the movie Alien came out, it was turned into a comic [by cartoonist Walt Simonson], so I do have that, but overall I don't read Western comics.

Kada bih otvorio takmičenje u pogađanju čije su ovo gore reči, male su šanse da bi iko na forumu pogodio, osim ako već nije naleteo na izvor.

Pre nakoliko dana, GQ je objavio intervju sa Junji-jem Itom, povodom njegovog novog stripa, Sensor. Da, Junji Ito.

Thought's the slave of life, and life Time's fool.
Go to Top of Page

Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2023 Posts

Member since 14/11/2001

Posted - 05/09/2021 : 21:06:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dzimi Gitara's Homepage  Send Dzimi Gitara a Private Message  Reply with Quote
Go to Top of Page

Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2023 Posts

Member since 14/11/2001

Posted - 03/11/2021 : 18:10:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dzimi Gitara's Homepage  Send Dzimi Gitara a Private Message  Reply with Quote
Puno čitalaca iz Hrvatske interesovalo se kako može doći do naših izdanja. Drago nam je da vas obavestimo da smo sada prisutni i u vašim striparnicama!

- Stripovi na kvadrat, Zagreb
- Stripovi Columbo, Split
- Strip knjižara Babilon, Đakovo
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 03/11/2021 : 18:25:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Vrhunski!

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2410 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 03/11/2021 : 21:27:37  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Vidim da se komentarisalo podebljavanje fonta. Ali postepeno nestajanje fonta, vrh!
Ne znam da li je i u originalu tako, ali sjajna fora svakako!

Crtež fenomenalan. Priča je poznata. Zamerka samo što je kratka.
Dizajn i izrada... Pa recimo da bih voleo da čujem komšije kada stignu izdanja kod njih, da uporede sa Fibrom.

Resistance is futile.
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1778 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 03/11/2021 : 23:22:00  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
Ima jedna mala greška. Nije do prevoda ili ovog izdanja, pošto je i u originalu tako. Strana 9, kadar na dnu, kaže se:

quote:
Evo. Planetoid. Prečnika 1200 metara.

Nemoguće da je prečnik toliko mali jer ne bi mogli da se spuste pa još da pešače do tuđinskog broda toliko dugo. Možda 12 000 metara? Ne znam da li se Goodwinu omaklo ili je Workman pogrešno upisao, ali tako stoji u novom, Titanovom izdanju. Ne znam za prvobitni Heavy Metal, a nisam imao prilike ni da proverim u izdanju skeniranom sa originalnih tabli.

Inače, jako dobro izdanje, ovo naše.

Go to Top of Page

Manny
Average Member

572 Posts

Member since 21/08/2011

Posted - 14/11/2021 : 15:38:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Manny a Private Message  Reply with Quote
Ne umem se oteti utisku koliko bi Osmi putnik bio dobar strip da ne postoji film. Ovako za sve nas kojima je taj film takav klasik i u kome su mnoge scene zauvek obeležile film, grafička novela na istu temu je hod po utabanom i poznatom putu, nema iznenađenja, tu smo da se divimo crtežu Voltera Sajmonsona i da uživamo u priči, i sve je super, ali kad neko pomene Osmog putnika, meni će opet prvo biti na umu film, i tu je ta kvaka 22, previše je jak original da bi odličan strip, kakav ovo jeste, izašao iz senke originala i ostavio bitan utisak. Za preporuku svima koji nisu gledali Osmog putnika više od 40 puta. Razumete?
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9242 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 13/05/2022 : 19:38:08  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Osmi putnik, grafički roman

Arči Gudvin i Volter Sajmonson

"Istorijski značaj" ove adaptacije filma u strip nije, u krajnjoj liniji, toliko bitan. Pretpostavljam da je važila za školski primer uspešnog "prevođenja" filmskog na stripovski jezik. U međuvremenu, od trenutka nastanka (1979.), svašta se izdešavalo u razvoju medija stripa, pa i to da je danas, u najvećem delu, savremeni američki strip doslovno preuzeo jezik filma. A kako smo i ranije imali jako dobre adaptacije, koje su (previše?) verno sledile izvornike (sve stripovane verzije filmova koje je crtao Al Williamson npr.), kao i neuspele pokušaje prilagođavanja stripu (Terminator 2, Hook...), na kraju se sve svodi na talenat, trud i umeće autora.

A Walt Simonson je, svakako, jedan od najboljih među američkim striparima i to od samih početaka karijere (Star Slammers, Manhunter) kroz brojne naslove na kojima je radio. I mada, prevođenjem sadržaja remek-dela iz jednog u drugi medij, teško da možemo očekivati zadržavanje istog nivoa kvaliteta, jedina bitna zamerka adaptaciji Alien: The Illustrated Story je što nije bilo više stranica (od 64) na raspolaganju, da se SF priča više razmahne, ali tako se radilo nekad.

Od gore pomenutog istorijskog značaja, trebalo bi istaći da je ovaj strip, u formi grafičkog romana, bio knjižarski best-seller. A standardno kvalitetnom crtežu Simonsona i inovativnoj naraciji i kompoziciji tabli, doprineo je precizan script Archie Goodwin-a, kao i angažman Louise Simonson (i dr.) na upečatljivom kolorisanju.

Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1778 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 14/05/2022 : 17:23:13  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

A kako smo i ranije imali jako dobre adaptacije, koje su (previše?) verno sledile izvornike (sve stripovane verzije filmova koje je crtao Al Williamson npr.), kao i neuspele pokušaje prilagođavanja stripu (Terminator 2, Hook...), na kraju se sve svodi na talenat, trud i umeće autora.

Svojevremeno sam pisao tekst o ovom stripu (Osmi putnik), koji nikad nisam završio, ali sam za njega istražio istoriju stripskih adaptacija filmova.

Eksplozija interesovanja je nastala posle uspeha Star Wars, ne samo filma, već i stripa, koji je, kažu neki, spasao Marvel od bankrota. Ali i pre tog projekta smo imali nekoliko čuvenih stripova: Kirbijevu 2001, Odiseju u svemiru; Marvelovu adaptaciju MGM-ovog Čarobnjaka iz Oza; Planetu majmuna. Ovu drugu sa spiska je crtao John Buscema; objavljena je i kod nas. Prve dve su imale oko 70 strana na raspolaganju, a sve tri su imale veći format od standardnog.

Ali bilo je i starijih sličnih poduhvata. Pogotovo je druga polovina 50-ih bila puna adaptacija Diznijevih filmova i drugih "blokbastera" (iako taj termin tada nije postojao). Toth je nacrtao Darby O'Gill and the Little People; Frank Thorne Moby Dicka i 20000 Leagues under the Sea; isti John Buscema Helen of Troy... Ovo poslednje treba videti zbog Busceminog stila tada, koji je bio veoma drugačiji - takođe lep, sa odličnim osećajem za lepotu ljudske figure, ali mnogo više statičan. Sve je to uglavnom izlazilo u seriji Four Color, i broj strana je bio nešto malo veći od 30.

Osmi putnik je otprilike izašao uporedo sa filmom, tako da ne prati najpreciznije verziju koja se pojavila u bioskopu, i po tome nije standardna adaptacija kao što su ih radili kasnije.

Edited by - ridiculus on 14/05/2022 17:23:33
Go to Top of Page

www2
Senior Member

Croatia
1062 Posts

Member since 11/02/2009

Posted - 16/05/2022 : 08:35:07  Show Profile Show Extended Profile  Send www2 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by www2

da li je ovo najava i ostalih Aliena (i možda predatora)??

Fire and stone
Rogue
Labyrinth
Outbreak
Newts tale

.... i ostalo

ima li pomaka u vidu ovoga gore

:)

The sea was angry that day, my friends - like an old man trying to send back soup in a deli.
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7555 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 29/08/2022 : 13:28:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Napokon stigao i do mene i mogu reći da je ispunio sva očekivanja. Sažeto, ali nimalo zbrzano pripovijedanje, genijalan crtež i upečatljiv kolor stavljaju ga uz bok filmskom predlošku. Samo izdanje je izvrsno odrađeno i velika pohvala Stalkeru za to, kao i za odluku da uopće objave ovaj strip. Inače, sudeći po dosadašnjem odabiru naslova (u kojem nema slabe točke), Biblioteka Zona je na dobrom putu da postane jedna od najvažnijih stripovskih edicija na ovim prostorima. Samo tako naprijed!

http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 29/08/2022 : 14:45:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Fire and stone
Rogue
Labyrinth
Outbreak
Newts tale

.... i ostalo

da li zezas da zaista zamisljas da Stalker objavi ova konfekcijska sranja? xD

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

www2
Senior Member

Croatia
1062 Posts

Member since 11/02/2009

Posted - 30/08/2022 : 09:06:07  Show Profile Show Extended Profile  Send www2 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

quote:

quote:

Fire and stone
Rogue
Labyrinth
Outbreak
Newts tale

.... i ostalo

da li zezas da zaista zamisljas da Stalker objavi ova konfekcijska sranja? xD

hmmmmm....nisam možda objektivan jer čitav život gutam apsolutno sve šta ima veze sa Alien-ima, ali ovih par stripova koje sam nabrojao nisu niti malo konfekcijski ili trash.

Daleko od toga da Alien franšiza nema trash stripova, ali baš ovih par što sam nabrojao su zaista jako dobri stripovi. Naravno da ne treba očekivati Sandman dubinu stripa ali za ono šta predstavljaju su zaista OK stripovi.

The sea was angry that day, my friends - like an old man trying to send back soup in a deli.
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

5351 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 19/02/2023 : 21:52:57  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Sa zakašnjenjem sam nabavio svoj primerak, ali nikada nije kasno uraditi pravu stvar zar ne.

Alien Ridleya Scotta mi je nešto najbolje što postoji u žanru SF/horora, i imam nekoliko zamerki na scenario jer mislim da je šezdesetak stranica premalo da se u potpunosti obuhvati film pedigrea Aliena. U filmu je na odličan način prikazan strah od svemira, strah od vanzemaljskog entiteta, strah od AI-a, u suštini strah od nepoznatog; dok je u strip verziji sve svedeno samo na slasher varijantu straha od osmog putnika. Goodwin lepo prepričava radnju filma, ali fale sve one sitnice koje život znače i zbog kojih je Alien među najzagriženijim fanovima stekao reputaciju koju ima. Fali scena kada posada komentariše rupu u telu Engineera, rupa koja još u ranoj fazi filma daje nagoveštaj kako se "rađa" Alien (a i sama rana u telu Engineera se u stripu jedva i vidi); u filmu nikada nije prikazano kako je Alien ubio Lambert već samo imamo uvrnutu scenu gde Alien neprijatno dugo zuri u nju i repom joj se prikrada tako što mu se rep diže i diže, što nagoveštava da Aliena Lambert fizički privlači i da je muškog roda (u stripu je slična scena iskorišćena za ubistvo Brett-a, što je poprilično čudna odluka scenariste); fali scena kada Ash "zagreva mišiće" što je bio bitan mig na to da nije sve u redu sa ovim likom. Ovo je verovatno i najveća zamerka stripa, jer je radnja u potpunosti fokusirana na Aliena, dok je priča oko Asha sklonjena u stranu. Ovo je stvarno šteta jer mnogi cene da je šok otkrovenja da je Ash android diskutabilno i veći šok za publiku od čuvene scene "rođenja" Aliena. U celom stripu se bukvalno na samo jednom jedinom kadru može prepoznati pokušaj scenariste da nasluti da je Ash android, a ako je neko tokom prvog čitanja uspeo ovo da skonta ovu kriptičnu naznaku, samokazniću se hronološkim čitanjem Batmana od prvog broja

Strip verzija Aliena je izašla tokom '79, u vreme kada se strip kao medij nije visoko cenio od strane nestripovske publike, sve će se to promeniti tokom '80tih naravno, ali ostaje taj jedan kuriozitet i zanimljiv presedan da je ovaj Alien bio prvi strip koji se našao na bestseler listi New York Timesa. Ne treba prenebregnuti istorijski značaj koji ovaj strip nosi sa sobom, jer je uticao na to da se stigma prema stripu promeni. Čisto sumnjam da se Alien našao na bestseler listi NY Timesa isključivo zbog Goodwinovog scenarija, i deluje da je Simonsonov grafički prikaz Aliena najzaslužniji za tako nešto - i po crtežu i po koloru grafički moćno delo koje se mora poštovati (posebna napomena i pohvala za originalnu naslovnicu koja je išla uz prvo izdanje ovog stripa). Ljubitelji kvalitetnog crteža stvarno ne bi trebali sebi dozvoliti da nemaju ovaj biser u svojoj kolekciji. A znate šta je najgore od toga što je strip verzija dobila samo šezdesetak stranica? To što smo dobili samo šezdesetak stranica Simonsonovog crteža, a ovaj crtež je zaslužio bar upola više Ako mi dozvolite izneću samo jednu stvar koja mi kod crteža upada u oči - Simonsonov Alien je prevelik! Alien i treba da bude prikazan kao fizički nadmoćnije biće od čoveka, ali on je u filmu prikazan kao ultimativni lovac, koji uči, i koji lukavošću svoj plen ubija na više različitih načina, a Simonson je Aliena verovatno zbog teatralnog i horor efekta prikazao kao diva, koji se bukvalno nadnosi nad svojom žrtvom.

Archie je uradio sve što je bilo u njegovoj moći, ali mislim da je za scenaristički adekvatnu adaptaciju Aliena bilo potrebno duplo više stranica negoli što mu je dodeljeno (desetak godina kasnije Thomas & Mignola će dobiti otprilike toliko za strip verziju Dracule); ali istorijski značaj, sjajan Simonsonov crtež, kao i odlična Stalkerova ambalaža ovog izdanja, sasvim dovoljni razlozi da se da preporuka za ovaj strip
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Snitz Forums 2000