forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 James Tynion IV
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

KuntaKinte
Senior MemberSerbia
1383 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 30/11/2021 :  13:27:44  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
Na James Tynion IV sam naleteo sasvim slučajno, tj. na njegov Eugenic. Onda kasnije bacio pogled na dobitnike Eisnera za ovu godinu i krenuo redom da ga čitam. Nije JT4 do sad napravio nijedno remek-delo, ali svaki strip koji sam pročitao je više nego dobar, uglavnom su svi ultra zanimljivi i navlakački, a svi, ali svi su izvandredno ispripovedani. Dodatak njegovom pisanju je što su SVI crtači sa kojima je do sad radio od odličnih do neverovatnih, pa su vizuelno svi stripovi izvanredni.
U svakom slučaju, meni je ovo autor na koga bacam oko i počinjem da pratim šta god da napiše.
Evo i utisaka, onako redom kako sam i čitao.

Lažnu trilogije koju je radio sa Eryk Donovanom, čine Eugenic, Cognetic i Memetic.
Eugenic je nastao pre par godina, a zaplet je poluvizionarski u dva nivoa: prvi je predviđanje pandemije, a drugi se odnosi na neki način na stvarnost gde je ono što je do juče bilo nenormalno postaje ta neka nova realnost. Preporučujem, ništa spektakularno, ali vrlo zanimljivo.

Something is Killing the Children je verovatno najpoznatiji, Marko ga je već najavio u izdanju Fibre, pa ne bih da previše spojlujem, ali meni je veoma zanimljiv, hororčić, nije toliko skeri, ali je odlično vođena priča. Serijal je relativno nov, ongoing, trenutno završena 4 trejda. Dobra zabava. Crtež odlični Werther Dell'Edera.

The Department of Truth (13 sveski za sada) je crtao neverovatni Martin Simmonds i to je praktično i glavni adut ovog stripa. Ovo jednostavno izgleda neverovatno. Zaborative sve one slikare, poput Dave mcKeana, Simmonds rules! Priča je neki uvrnuti mindfucking Dosije X, priča o teorijama zavera, gde one nisu baš samo teorije. Ne znam, ovo mi je ipak najslabiji JT4, jer kao da još uvek ne zna da li baš da se sprda sa teoretičarima zavera ili da ovo bude priča o dubokoj državi. Svakako pogledajte šta se sve može sa četkicama, bojama, kompjuterom (meni je ovo nešto najsličnije onome što radi Mitch Gerads).

Wynd crta opet odlični Michael Dialynas, ovo je mač i magija i Bone i svašta još nešto fentazi, ali opet fenomenalno vođena priča, brzog ritma, koja se brzo i čita i osim malog usporavanja i gnjavaže tu negde oko 8. sveske, tera vas da je ne isputšte iz ruke. Ongoing, trenutno 2 trejda, tj 10 sveščica.

The Backstagers, tri trejda, crtao Rian Sygh, ima zaista zanimljivu premisu: priča je o pozorištu u srednjoj školi za dečake, ali ne o glumcima, reziserima, onim "bitnim", već o onim nesrećnicima na koje niko nikad obratio pažnju, onim iza scene, rekviziterima, tehničarima zvuka i ostalima. Deluje da je ovo neki shonen, ali veoma simpatično i blesavo i povremano baš duhovito.

Ostalo mi je da pročitam Woods (9 trejdova) i one-shotove Cognetic i Memetic. Javljam dojmove i o njima. Betmana ću da za sada preskočim, nešto mi govori da treba tako.

Za kraj jedna napomena. Ne znam seksualno opredeljenje JT4, ali često su mu glavni (ili neki od glavnih likova) gej, pa čisto da znate,. I u DoT, i u Wind, naročito u Backstagers, dok u SiKtC (još uvek) ne znamo seksualno opredeljenje glavne junakinje Erice.

Svih mi helanki Fredija Merkjurija!

Mr. Bushido
stripovi.com suradnikCroatia
12336 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 30/11/2021 :  14:35:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by KuntaKinte

Za kraj jedna napomena. Ne znam seksualno opredeljenje JT4, ali često su mu glavni (ili neki od glavnih likova) gej, pa čisto da znate,. I u DoT, i u Wind, naročito u Backstagers, dok u SiKtC (još uvek) ne znamo seksualno opredeljenje glavne junakinje Erice.


Tynion se javno deklarirao kao biseksualan.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
10772 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 30/11/2021 :  18:22:16  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by KuntaKinteSomething is Killing the Children je verovatno najpoznatiji, Marko ga je već najavio u izdanju Fibre, pa ne bih da previše spojlujem, ali meni je veoma zanimljiv, hororčić, nije toliko skeri, ali je odlično vođena priča. Serijal je relativno nov, ongoing, trenutno završena 4 trejda. Dobra zabava. Crtež odlični Werther Dell'Edera.
Najavili su taj strip i Darkvudovci. Werther Dell'Edera je odlican crtac, vidjao sam ga u Dilan Dogu a i Veseli cetvrtak je pre nekog vremena izbacio graficku novelu koju su zajedno uradili Sclavi i Dell'Edera Glasovi vode https://alanford.co.rs/stripovi/veseli-cetvrtak/medjuvreme/medjuvreme-1-glasovi-vode/
Go to Top of Page

naker
Senior Member

1301 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 30/11/2021 :  18:53:45  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Kada vidim ovo prezime uvek pomislim da se radi o Tyrionu iz GoT

Nisam se do sada susretao sa ovim autorom ali Something is Killing the Children i Woods mi deluju interesantno tako da ide na listu
Go to Top of Page

mpavin
Advanced MemberNiue
7334 Posts

Member since 02/09/2005

Posted - 08/12/2021 :  20:12:28  Show Profile Show Extended Profile  Send mpavin a Private Message  Reply with Quote
Naletio sam danas na IGN-u listu najboljih stripova u 2021.
Ovaj mi je upao u oko, djeluje skroz zanimljivo.

https://assets-prd.ignimgs.com/2021/12/02/img-4377-1638477701193.JPG
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.08 seconds. Snitz Forums 2000