forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Domaci strip
 MARUŠIĆ I PLISKOVAC NAGRAĐENI "MAUROVIĆEM"
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

herlock sholmes
New Member

215 Posts

Member since 17/04/2010

Posted - 20/12/2021 :  03:28:35  Show Profile Show Extended Profile  Send herlock sholmes a Private Message  Reply with Quote
Ovogodišnji laureat nagrade „Andrija Maurović“ za životno djelo na području hrvatskog stripa je Joško Marušić, a specijalno priznanje ide u ruke Zvonimiru Pliskovcu.

Oboje umjetnika rođeni su 1952. godine, Marušić u Splitu, Pliskovac u Rijeci.

U obrazloženju odluke žiri, u sastavu Nedeljko Dragić, Raul Švarc, Veljko Krulčić, David Ivić i Tihomir Mraovića, stoji:

Iako se ime Joška Marušića u pravilu vezuje za rad na animiranom filmu, karikaturi, televiziji (urednik i voditelj), te kao sveučilišnog profesora animacije, nedvojben je njegov doprinos ovdašnjoj kulturi i umjetnosti kao vrhunskog strip-autora, koji se devetom umjetnošću bavi skoro punih pola stoljeća.

Štoviše, početak Marušićeve karijere podjednako pripada karikaturi i stripu (na stranicama omladinske štampe u prvoj polovici 70-ih godina prošlog stoljeća), s napomenom da je popriličan broj njegovih ostvarenja na granici između tih dviju umjetnosti, pa najmanje što se za njih može kazati da je riječ o „strip-karikaturama“.

Tako je zapravo ostalo do danas, po čemu je Joško Marušić jedinstven autor. Osim po formi, prepoznatljiv je po svom jedinstvenom crtačkom izričaju, te što se u svojim stripovima uglavnom bavi aktualnim društvenim, političkim i inim većim ili manjim temama koje su zaokupljale našu javnost i ljude. Kao i u svojim karikaturama, tako i u stripovima Marušić je britak, angažiran, originalan...

Najkraće, Marušićevi stripovi (objavljivani su u najrazličitijim listovima i revijama: „Studentskom listu“, „Kerempuhu“, „Poletu“, „Vjesniku“, „Slobodnoj Dalmaciji“, „Danasu“, „Bebama“, itd, itd.) predstavljaju i - dokument društva i vremena u kojem su nastali.

Godine 2002. objavio je monumentalno strip-izdanje u boji, u „svojevrsnoj“ formi grafičke novele, „Istinita priča o Hrvatima“.

Zvonimiru Pliskovcu se, pak, posebno priznanje „Andrija Maurović“ dodijeljuje iz razloga što se radi o autoru koji je od sredine 70-ih pa u narednom desetljeću svojim avangardnim, intelektualističkim i angažiranim stripovima (među kojima se izdvajaju „Bubica“ i „Kockica“), u kojima je istraživao i mogućnosti samog medija, bitno proširio „granice“ tadašnje strip-produkcije.

Zanimljivo je spomenuti kako su Pliskovčevi stripovi „rođeni“ na stranicama omladinskog lista „Val“, ali da su vrlo brzo nastavili svoj život i u zagrebačkom tisku („Vjesnik“, „Oko“), ljubljanskom („Mladina“) i beogradskom („Ježu“).

Isto tako, Pliskovac je jedan od prvih autora koji je samostalno izlagao svoje stripove u galerijskom prostoru („Nova“, Zagreb, rujan-listopad 1977).

Podsjetimo se: nagrada „Andrija Maurović“ se kontinuirano dodjeljuje u godišnjem ritmu od 2009.

Dosadašnji laureati su bili Mladen Bjažić, Julio Radilović, Borivoj Dovniković, Žarko Beker, Nedeljko Dragić, Oto Reisinger, Rudi Aljinović, Željko Lordanić, Ninoslav Kunc, Vjekoslav Đaniš, Krešimir Zimonić i Mirko Ilić.

Prethodni dobitnici posebnog priznanja su bili: Fadil Hadžić, Ivica Bednjanec (posmrtno) i Vladimir Pavlinić.

Edited by - herlock sholmes on 20/12/2021 03:38:36
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.05 seconds. Snitz Forums 2000