Author |
Topic |
|
Markos
Webmaster
Croatia
29440 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 09/03/2022 : 08:33:34
|
U Alžiru se pojavio zagonetni objekt UMO koji stvara orijaške oluje i „označava“ neku djecu. A mafijaša Ismaëla Tayeba proganja gotovo mistična intuicija: da svijet može spasiti samo posljednji robot iz serije Atlasa koji su nekoć bili krik francuske građevinske tehnologije. Iako sukob s UMO-m završava u korist Atlasa, pobjeda je nekako prelaka… A dok Ismaëlov šef, zloglasni „Bog Otac“, koristi svjetsku pomutnju izazvanu nezemaljskom pojavom kako bi stekao što veću moć, odgovor na pitanje što je UMO možda leži u Adélie, „označenoj“ kćeri novinarke Françoise Halfort za kojom traga cijela francuska policija.
Kolorka 203 • Posljednji Atlas: knjiga treća • 256 stranica • Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Fabien Vehlmann • Gwen De Bonneval • Crtež Herve Tanquerelle • Prijevod Petra Matić • Lektura i redaktura Tomislav Jurić • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 9.3.2022. • Cijena 200 Kn
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/kolorka-203-posljednji-atlas-knjiga-treca/757/
|
Trouble will find me |
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15796 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10411 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15796 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 09/03/2022 : 17:07:20
|
quote: Originally posted by Peyo
Tko čeka, Fibru dočeka.
Super da je i trica stigla.
Samo nju i cekah cijeli zivot. Al' tu je vec 15 godina. Fala in! |
Los cukar na fritulama! |
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7377 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 19/03/2022 : 15:41:48
|
Posljednji dio na zadovoljavajućoj razini. Objašnjenje UMO-a i cijela ta mističnost oko njega nisu bogznakako zanimljivi, ali srećom naglasak je zapravo na likovima i odnosima. Crtež i kolor kao i do sada, samo što su se oči već navikle pa više ne ostavljaju poseban dojam.
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6315 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 20/03/2022 : 09:01:10
|
Ja čekam popuste da uzmem između ostalog i ovo...nema ENG skenova pa moram biti strpljiv.... :( |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
|
|
Chui
Senior Member
1150 Posts
Member since 13/12/2020 |
Posted - 27/03/2022 : 17:40:59
|
Dosta se to zakomplicira u trećem dijelu, toliko da malo i udavi, ali odlična završnica stavi stvari na pravo mjesto. Odličan serijal, vrlo slojevit, naoko zabavni SF blockbuster, zapravo punokrvni triler sa odličnim i dobro razrađenim likovima uz politiku ekologiju sociologiju a tu je i uvertira u ono što se danas dešava u svijetu. I odlična jako brza režija koja nije tako česta u stripu više je filmski za današnje komercijalne standarde gdje sve mora biti brzo i stalno nabrijano. Preporuka svakako čitati u nizu sva tri komada. |
|
|
don_draper
Advanced Member
4433 Posts
Member since 08/06/2018 |
Posted - 02/05/2022 : 15:51:08
|
Bez obzira što sam u ogromnom zaostatku s čitanjem naslova iz 2021., moralo se napraviti mjesta za dovršetak ovog serijala koji spada u 2022. Uz mali vremenski odmak, radnja i likovi nakon turbulentnih događaja su sada na životnim raskrižjima i mnogi pokušavaju profitirati iz okolnosti, a neki samo povući se i preživljavati anonimno. UMO nije više glavna prijetnja, već su pojedinci s groznim namjerama ti koji mogu najviše naštetiti ovdje. Posljednji dio Posljednjeg atlasa ne razočarava. Iako, ima ponekih dosadnih dijelova i katkad nepotrebno duboko i široko ide u neke dijelove radnje i odnose, ipak blockbusterski kraj i cijela ta ideja iza toga su vrijedne čekanja, pa čak i sekiranja. Istina je da se čini da je scenarij narastao tako kompleksan, razgranat i postavljen na više frontova i da je u nekim trenucima to opstuiralo neki čitljiviji tijek radnje. Možda zbog toga bih proglasio ovaj dio najslabiji u komparaciji s prethodna dva. No, ovaj serijal nije nešto što dotiče neke vrhunce stvaralaštva, ali sasvim fino i uvjerljivo nosi svoje ideje, katkad uz malo hollywoodske patetike, ali zbog svega što krajnji ishod donosi i zbog tih veličanstvenih prizora s atlasima ipak je uspješan. Nekonvencionalni, nostalgični, gotovo pa retro SF u kojem ima politike, kriminala, romantike i akcije. U ove tri knjige svatko si može naći neki gušt. 4/5 |
I sell the fact that I can't be bought |
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6315 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 04/05/2022 : 14:16:37
|
Složio bih se sa donom, i meni je ovaj treći nastavak najslabiji ali ima zadovljavajući kraj. Malo je to sve usporilo u trećoj knjizi, prve dvije su bile super napete. Brza radnja na više frontova, hrpa događaja, meni zanimljivi crtež, napeta priča i ideja. Pa ta shema sa konstantnim cliffhangerima i mini epizodama, kao neka akcijska serija, odlično! Sve u svemu nije me razočarao kraj iako sam bio zapravo uvjeren da nakon onakvog spektakularnog prvog i drugog dijela nekako mora biti loš kraj...na kraju je kraj dobar kraj. :D Jedan odličan napet serijal koji bi preporučio svima. Probajte, sumnjam da će nekome ovo biti baš skroz nezanimljivo. |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
Edited by - DiSkAcH on 04/05/2022 14:17:44 |
|
|
Kerempir
Senior Member
1608 Posts
Member since 09/10/2018 |
Posted - 10/05/2022 : 10:13:27
|
Neko vrijeme nisam ostavljao svoje osvrte iako sam ovaj strip uzeo skoro pa čim je izašao.
Sve u svemu, cijeli serijal me vrlo ugodno iznenadio - alternativna prošlost/sadašnjost, gomila živopisnih likova, sam antijunak, mafija, misterij nepoznatog objekta, geopolitičke intrige, sve to vrlo lijepo upakirano u ovu seriju koja je dušu dala za prenošenje na tv format.
Zadovoljan sam raspletom, kao i razrješenjem samog misterija, tako da osobno ne osjećam povremene slabosti koje primjećuju drugi forumasi.
Crtež je solidan, ne više od toga, što bi se reklo u funkciji priče, ali ne mogu se ne oteti dojmu da se netko drugi primio crteža, ovaj strip bi bio bestseller.
Svakako ću se vraćati stripu. |
Edited by - Kerempir on 10/05/2022 10:14:24 |
|
|
Unngenant
Junior Member
Serbia
399 Posts
Member since 28/02/2012 |
Posted - 10/05/2022 : 12:35:19
|
Čekao sam 3-ku kako bi u roku od recimo dve nedelje pročitao sve albume...Veoma drži pažnju svi akteri su zanimljivi za čitanje...čak i glavni "zlikovac" baš ono mene je nervirao opasno, valjda što tako i jeste (barem kod nas), pa mi njegov kraj baš i nije zadovoljavajuć :)...
Nije ovo sada neko delo gde će biti u top bilo čega ali sama priča "vuče" kako treba...
4/5 ne samo za ovaj album već i ceo serijal. |
|
|
Kerempir
Senior Member
1608 Posts
Member since 09/10/2018 |
|
Zagor-te-nay
Senior Member
Croatia
2456 Posts
Member since 03/05/2006 |
Posted - 03/08/2024 : 22:54:53
|
Ocijenit ću cili serijal s 6 od 10. Zapravo je ništa posebno, čak kako ide radnja je zapravo sve gore, karakterizacija likova je ono...baš loša. Al ovi strip je po nečemu drugom zanimljiv. Migranti u Francuskoj nisu uobičajeno prikazani. To je nešto novo u (aktualnom) francuskom stripu (ili fibrinom, a da nije autobiografski AB). S obzirom na to da ih pojedine europske struje dehumaniziraju, migranti su posljednjih godina u stripu (ograničit ću se na taj medij) prikazani kao heroji/žrtve/ovce. U "Posljednjem Atlasu" dobili su ljudsko lice. Ima ih dobrih i loših. Jednostavno su...ljudi. I to je novina. Al zapravo me čudi me kako je to prošlo...onda sam shvatio da lipo već u prvom dijelu piše da je to alternativna povijest, pa eto oni mogu biti i kriminalci, ubojice na ulicama Francuske, čak i pripadnika LGBT manjine...Sve je moguće u alternativnoj povijesti. Sve je dopušteno nacrtati i napisati pa tako da je Marseille i pojedini FRA gradovi nisu baš sigurni. Posljednji Atlas 1,2,3 ljudi. Zanimljivo iskustvo.
|
Majka Bonelli je pocetak...i kraj.
|
Edited by - Zagor-te-nay on 03/08/2024 22:55:31 |
|
|
Aco
stripovi.com suradnik
Slovenia
6235 Posts
Member since 29/11/2001 |
Posted - 12/01/2025 : 11:43:09
|
Mozda je trebalo sve zavrsit sa 2.knjigom, ali i ovako nije loše. Jest da je malo sporije sve skupa, da nema nekih obrata i šokantnih scena, da ima (pre)naglih skokova u radnji, ali kraj je ajmo reći dobro odrađen pa ova trilogija svakako ostavlja dobar dojam.
Ugodno iznenađen Posljednjim Atlasom. |
Bond.James Bond. |
|
|
|
Topic |
|