forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Fumeti! — Balkanski festival italijanskog stripa
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Chief Warhead
Average Member797 Posts

Member since 28/08/2011

Posted - 23/06/2022 :  17:51:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Chief Warhead a Private Message  Reply with Quote
Udruženje građana „Obnovljena zajednica“ iz Novog Sada
sa partnerima i pokroviteljima
poziva Vas u petak, 24. juna 2021. u 19 časova,
na svečano otvaranje manifestacije

Fumeti! — Balkanski festival italijanskog stripa /
Fumetti! — Festival balcanico del fumetto italiano

Mesto održavanja:

Arhiv Vojvodine, Žarka Vasiljevića 2a, Novi Sad

Otvara

Gospodin Roberto Činkoti (Roberto Cincotti),
direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu
(Istituto Italiano di Cultura, Belgrado)

Pokrovitelji

Grad Novi Sad i Italijanski institut za kulturu u Beogradu

PROGRAM
Fumeti! — Balkanski festival italijanskog stripa / Fumetti! — Festival balcanico del fumetto italiano.
Organizator

Udruženje građana „Obnovljena zajednica“ iz Novog Sada

Pokrovitelji

Grad Novi Sad i Italijanski institut za kulturu u Beogradu

Redakcija

Nenad Savin, Selena Danilović, Đula Šanta sa saradnicima

Savet

Zoran Tucić, Vladimir Topolovački, Zoran Stefanović i Kristijan Relić

Partneri

Udruženje stripskih umetnika Srbije / Centar za umetnost stripa;
Projekat Rastko — Italija; Izdavačka kuća Veseli četvrtak; Niški kulturni centar; Udruženje „Branko Plavšić“; IK Komiko; IK Forma B; IK System Comics; IK Golconda; IK Makondo...Petak, 24. jun 2022.
17:00 Pozdravna reč „Italijanski strip i njegova važnost za Balkan“ — direktor festivala Nenad Savin i član saveta festivala Zoran Stefanović.
17:30 Predavanje „Pesme istarskog i ligurskog vetra: Sergej Solovjev među Italijanima 1941–1975.“ — Zoran Stefanović, upravnik Centra za umetnost stripa Udruženja stripskih umetnika Srbije.
18:00 Promocije integrala „Veliki Blek“ 1 i 2 Branka Plavšića, Marinka Lebovića, Svetozara Obradovića i Petra Aladžića. — učestvuju izdavači i urednici Zoran Nikolić, predsednik Udruženja „Branko Plavšić“, Niš, i Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra.
19:00 Svečano otvaranje festivala – otvara gospodin Roberto Činkoti (Roberto Cincotti), direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu (Istituto Italiano di Cultura, Belgrado). Otvaranje međunarodne grupne izložbe na kojoj učestvuju Paskvale del Vekjo (Pasquale del Vecchio), Ana Lacarini (Anna Lazzarini) i Đampjero Kazertano (Giampiero Casertano) iz Italije; Branislav Kerac, Darko Perović i Stevan Subić iz Srbije.
Subota, 25. jun 2022.
10:00–22:00 Međunarodna grupna izložba u dvorištu Arhiva Vojvodine: Paskvale del Vekjo, Ana Lacarini i Đampjero Kazertano iz Italije; Branislav Kerac, Darko Perović i Stevan Subić iz Srbije
12:00–20:00 Digitalna izložba „Moses — Un Altro Giorno in Paradiso“ („Mojsije — dan u Raju“) u holu Arhiva Vojvodine, autora Zorana Jovičića.
12:00–20:00 Tržnica stripa: izdavači Komiko, Forma B, System comics, Golconda...
14:00 Predavanje „Italijanski strip u srpskoj i jugoslovenskoj kulturi: Albumi“ — Vladimir Topolovački, autor edicije „Beskonačni itinerer kroz svet strip albuma“.
15:00 Promocija izdanja Lunov Magnus strip br. 999, „Veliki Blek: Kavez“, crtača Marinka Lebovića i scenariste Svetozara Obradovića, IK Golkonda, moderator Aleksandar Đukanović
16:00 Promocija izdanja „Jedna priča: Treći dan“ crtača Stevana Subića i scenarista Marka Nučija i Isaka Fridla (Stevan Subić, Marco Nucci, Isaak Friedl: Le Storie 65 — Il terzo giorno, Sergio Bonelli Editore), izdavač srpske verzije Veseli četvrtak
17:00 Predstavljanje autora Zorana Jovičića i italijanskog izdanja „Mojsije — dan u Raju“ po scenariju Maura Kanavezea (Mauro Canavese, „Moses — Un Altro Giorno in Paradiso“, Ferrogallico)
18:00 Zajednička tribina „Pogled autora na strip umetnost“, učestvuju Paskvale del Vekjo, Ana Lacarini, Đampjero Kazertano, Branislav Kerac, Darko Perović i Stevan Subić.
Nedelja, 26. jun 2022.
11:00–14:00 Italijanski autori crtaju za posetioce festivala
14:00–16:00 Pregled izdavačke produkcije albuma italijanskih autora na srpskom: Dina Batalje „Priče tajanstva i mašte“; Huga Prata „Korto Malteze“, „Pustinjske škorpije“, „Viling“, „Koinski priča“; Manare „Gaučo“, Tanina Liberatorea „Rankseroks“ i „Lusi“, Serđa Topija „Priče iz velikog rata“ i drugih.
17:00–18:00 Predstavljanje izložbe Gradimira Smuđe i promocija novog izdanja autora „Vinsent i Van Gog; Tri lune“, Lokomotiva, 2022.
Prateći program festivala :
Projekcije ekranizovanih stripova Vidžej Vaske
Muzički program Didžej Strit vajz


Fumeti! — Balkanski festival italijanskog stripa

Fumetti! — Festival balcanico del fumetto italiano

Moderna italijanska škola stripa je prisutna u kontinuitetu skoro šest decenija na prostorima Srbije i cele nekadašnje Jugoslavije.

Srpsko izdavaštvo se gradilo i razvijalo prateći najpopularnije italijanske stripske junake. Zahvaljujući tome generacije su odrastale uz pustolovine fiktivnih a opet tako stvarnih likova. U čemu je njihov značaj?

Imajući u vidu da se taj pretežno avanturistički i vestern žanr konzumira u pubertetskom i adolescentskom dobu bitan je zbog izrazito naglašene pedagoške crte.

Proživljavajući pustolovine svojih omiljenih junaka učili smo i upijali primere prijateljstva, odanosti, požrtvovanosti, hrabrosti i skromnosti. Upravo neke od osobina koje nam danas toliko nedostaju.

Naravno, u međuvremenu smo odrasli, stekli životna iskustva, otkrili i druga remek–dela devete umetnosti koja su nam pokazala i onu drugu realističniju, antiherojsku stvarnost.

Junaci na kojima smo odrastali se danas crtaju u Novom Sadu, a u Beogradu i Zrenjaninu se crtaju neki zreliji junaci sa jasnom revizionističkom slikom istorije kolonijalizma Amerike i Afrike.

Da li su se vratili kući? Ili su nas samo opomenuli da ne zaboravimo odakle dolaze i da nijedan zlikovac nije siguran dok su oni tu?

Pored snažne moralne pa i pedagoške crte koju italijanska škola stripa, osobito Bonelijeva neguje, ona je omogućila i direktnu saradnju srpskih crtača različitih generacija i italijanskih scenarista. Smatramo da tako plodnu i uspešnu saradnju, kao i sam fenomen popularnosti italijanske škole stripa u Srbiji treba predstaviti i pojasniti na odgovarajući način.

Predstavljanje kulturoloških uzajamnih uticaja dve škole stripa, italijanske i srpske, kroz prikaz saradnje domaćih autora sa italijanskim izdavačkim kućama više nije slučajnost. Kontinuitet i kvalitet su prisutni danas više nego ikad.

Nadamo se da će ovaj izuzetno pozitivan kulturni fenomen biti podrška i motiv mladim autorima da poučeni primerom svojih starijih kolega predstave svoj rad, nastave saradnju i daju svoj doprinos. •

Nenad Savin

osnivač UG „Obnovljena zajednica“, Novi SadU slavu italijanskog stripa

(proširena verzija teksta iz kataloga)

U Srbiji i zemljama nekadašnje Jugoslavije dobro su poznate, poštovane i voljene glavne svetske škole stripa, a posebno američka, francusko–belgijska, španska i japanska. Ali postoji nacionalna škola koja za nas nosi notu veličanstvenosti — smešu estetskog, duhovnog i ljudskog u savršenoj ravnoteži. Italijanski strip i italijanska osećajnost u stripu za Balkance nemaju premca.

Više je razloga za ovo. Postoji srodnost i afinitet romanskog i slovenskog elementa, a naročito latinskog i srpskog, još od praistorije i protoindoevropske kolevke. Čitaocima preporučujemo jednu od najvažnijih knjiga evropske kulture Nastanak evropskih jezika 1–2 koju je napisao prof. Mario Alinei, urednik Uneskovog Lingvističkog atlasa Evrope. Pomenimo i najviše mesto vizuelnog pripovedanja Italije od samih početaka evropske kulture i umetnosti.

Ali strip je nešto posebno. Italijanski uticaj na Jugoslaviju postoji od 1930–ih, prvo preko izdavačkih formula, a od 1960–ih je činjenica najšire popularne kulture, kao nijedna druga. Priče sa Divljeg Zapada su nas učile da razmišljamo istorijski i nadgeneracijski. Teks nas je učio junaštvu, a Ken Parker čovečnosti. Marksističku filozofiju i političku ekonomiju smo u srednjim školama Jugoslavije učili teorijski, ali nas je Alan Ford učio primenjeno i zato nikad nismo bili impresionirani divljim kapitalizmom. Marti Misterija je ukazivao da kritički priđemo svemu što nam se poturalo kroz sistem kao istorijski i arheološki narativ. Veliki umetnici kao Dino Batalja, Serđo Topi, Atilijo Mikeluci i Vitorio Đardino pokazivali su nam da stil, a samim tim i identitet, ne mora biti jedan manir, već da svaki pojedinac mora biti svoj. Znali smo i da Milo Manara nije samo pesnik Erosa, već čovek koji je dao i mnoge stranice najčistije filozofije, osoba sa moralnim integritetom i borac za socijalnu pravdu. Kada je došao tren da ocenimo društvenu i ideološku stvarnost Jugoslavije krajem 1980–ih uradili smo to u pozorištu, ali kroz usta Korta Maltezea, junaka Hugo Prata, koji je učio ljude da sanjaju o slobodi, kao što je to srpski novinar Dušan Miklja zabeležio sa revolucionarima-robijašima u Angoli 1980–ih.

Samo je u Italiji velikan evropskog stripa Sergej Solovjev, beogradski Beli Rus, mogao da nastavi svoju blistavu karijeru i posle II svetskog rata, kao jedini takav od velikana iz Zlatnog doba predratnog beogradskog stripa. Verovatno je samo u Srbiji mogla nastati Zagorijana, enciklopedija od hiljadu strana, posvećena jednom jedinom liku koji je milionima dece „davao prve lekcije o čovečnosti, hrabrosti, slobodi, moralu, uvek sa velikom dozom humora, neizvesnosti i fantastike.“

Udruženje stripskih umetnika Srbije su osnivali i obnavljali poznavaoci i ljubitelji italijanskog stripa i od početka je taj fenomen imao posebno poštovanje, što se vidi, recimo, po opusu dugogodišnjeg predsednika udruženja Zorana Tucića, koji nije samo italijanski autor i član saveta našeg festivala, već i arhitekta zadužen za italijanska vojna groblja i druge spomenike u Beogradu. Osim što su intelektualci i naučnici, neki od srpskih izdavača stripa su i eksperti–italijanisti, kao što je to Kristijan Relić, urednik IK Makondo.

Festival Fumeti – Balkanski festival italijanskog stripa dolazi nam u pravom trenutku da spoji sve te razdvojene deliće i da pokaže srce prave Italije u srpskoj i balkanskoj kulturi. Da nas podseti da je italijanski strip postigao svaku ravnotežu, opisujući svemir kroz slike koje pripovedaju. Italijanska kultura može biti ponosna na fenomen svog stripa i može mu se duhovno obratiti u vremenima svake krize, pa i globalne. •

Zoran Stefanović

Al raduje me jedna istina, iz kp doma vraticu se ja!

Deers
Advanced MemberCroatia
8109 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 23/06/2022 :  19:16:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Lijepo! Puno sreće!quote:
17:30 Predavanje „Pesme istarskog i ligurskog vetra: Sergej Solovjev među Italijanima 1941–1975.“ — Zoran Stefanović, upravnik Centra za umetnost stripa Udruženja stripskih umetnika Srbije.


Ovo mi posebno zvuči zanimljivo.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.06 seconds. Snitz Forums 2000