Author |
Topic |
Markos
Webmaster
Croatia
29456 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 19/07/2022 : 11:22:24
|
"Takedin vizualni stil podsjeća na realistične, žestoke mange poput Lone Wolf and Cub, s magijom i čudovištima koji se itekako mogu mjeriti s onima iz filmova Hayaa Miyazakija." - PUBLISHERS WEEKLY
"Fantastično: krasno ispričana priča o magiji i strahu, neljudskosti i iskorištavanju, o smislu ljudskosti i nemanima koje svi nosimo u sebi. Užitak." - NEIL GAIMAN
"Živopisan, dinamičan svijet. Nikad nisam vidio ništa nalik na NEMAN." - THE NEW YORK TIMES
Maika Poluvuk živi u svijetu koji je zahvatio vihor rata – u alternativnoj, matrijarhalnoj Aziji 20. stoljeća prepunoj mističnih opasnosti. Dok se ona s mukom trudi nadvladati traumu nasilja i upoznati svoju prošlost, sve je čvršća njezina veza s nadnaravnom nemani goleme moći. Ta povezanost oboje će ih preobraziti i pretvoriti u metu ubojitih sila, kako ljudskih, tako i nezemaljskih.
Ovo impresivno izdanje objedinjuje prvih 18 svezaka omiljene i višestruko nagrađivane serije Marjorie Liu i Sane Takede, kao i dodatke koji uključuju dosad neviđene skice.
Neman 1 • Neman: knjiga prva • 528 stranica • Kolor • 190 x 285 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Marojorie Liu • Crtež Sana Takeda • Prijevod Ivan Zorić • Lektura i redaktura Josip Sršen • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 19.7.2022. • Cijena 300 Kn
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/neman-1-neman-knjiga-prva/803/
|
Trouble will find me |
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11449 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 19/07/2022 : 11:44:32
|
Odličan strip za svakoga tko voli fantasy. Malo drugačiji štimung nego u klasičnim fantasy serijalima je pravo osvježenje, likovi su zanimljivi i kvalitetno se razvijaju, dok je worldbuilding detaljan i nevjerojatno zanimljiv. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6357 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 19/07/2022 : 11:47:58
|
Ja sam probao privju i moram priznat da mi nikako nije sjeo. Puno više mi se svidio Nešto nam ubija djecu npr. |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11449 Posts
Posted - 19/07/2022 : 11:53:10
|
Nemani treba neko vrijeme da se zahukta kako treba. Prvih nekoliko brojeva je takoreći postavljanje pozornice. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7409 Posts
Member since 24/09/2012 |
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40537 Posts
Member since 17/11/2007 |
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6357 Posts
Posted - 19/07/2022 : 13:47:17
|
quote: Originally posted by sawitch
Je l' se ovo cita u rikverc?
Ne, nije ovo manga, ovo je iz US of A. |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 19/07/2022 : 13:47:31
|
Ostavljam za jesen i IL, ali kod mene fantasy bas i nema bodova, no preview me nekako kupio. Nadam se da i dalje dobro grebe i da se ne "zahebem."
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17169 Posts
Member since 01/03/2004 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11449 Posts
|
john connor
Senior Member
Serbia
2754 Posts
Member since 15/02/2011 |
Posted - 19/07/2022 : 16:06:36
|
Procitao sam prva tri trejda u Monstrumesinom izdanju, sve je to lepo uradjeno, vuce te da vidis sta dalje. Meni zanr, tematika ne odgovara... |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12761 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3323 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 19/07/2022 : 16:42:42
|
Previše magije za moj ukus, nije epska fantastika kakvu ja volim. A crtež mi ne leži nikako. Dva puta sam probao Monstress, ali ne ide pa ne ide. |
|
|
naker
Advanced Member
4892 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 19/07/2022 : 18:04:58
|
Monstress nije epic fantasy već fuzija dark fantasy-a i steampunk-a, gde je Marjorie sjajno prikazala tu igru prestolu klasnih razlika između različitih kasta dok traje njihov večiti sukob oko borbe za prevlast i moć, kao i nemani koji čuče u nama samima. Crtež je glavni atribut ovog stripa i Takeda je potpuno zasluženo pobrala sve nagrade koje je dobila ili za koje je bila nominovana. Ovo je ujedno u neku ruku i mana ovog stripa jer crtač strašno sporo crta i ovaj strip izlazi presporo, a dešavalo se i da crtež u pojedinim brojevima nije na nivou na koji nas je navikao na početku serijala.
E sad, strip je daleko od savršenog nažalost. Monstress je ruku delo dve žene i produkt je vremena u kome živimo jer teži da bude moderan, pa su većina likova u stripu ženskog roda, dok su retki muškarci koji se pojave po pravilu zli ili kriju nešto maliciozno u sebi (bukvalno u celom stripu postoji samo jedan pozitivan muški lik, a cenim da je samo pitanje vremena pre nego što se otkrije da je i on zao ). Ali najveća mana je što se radnja nažalost odvija previše sporo i strip je de facto predugačak (izbrojte samo koliko vremena je Maiki potrebno da sakupi sve deliće maske? wtf). Kada Marjorie ponestane ideja onda obično ubaci yo soy tu madre momente što su jeftini scenaristički trikovi da se strip veštački produži. Kada je počeo da izlazi mislio sam da će ovo biti nešto ponajbolje od fantasy-a, ali sam se u međuvremenu oladio od stripa i iskreno sumnjam da će autorke znati ovo umešno privesti kraju. Opet ta čuvena ahilova peta Image-a da im stripovi počnu sjajno, ali što duže traju postaju nezanimljiviji i lošije napisani. Ali u pitanju je tekući serijal pa nadam se da će me razuveriti.
Ova prva Fibrina knjiga sakuplja najkvalitetniji deo serijala i mislim da vredi čitanja, a pogotovo gledanja, a svako za sebe nek proceni kako će Monstress rangirati u odnosu na neke druge radove iz fantasy žanra |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11449 Posts
Posted - 19/07/2022 : 18:37:37
|
quote: Originally posted by naker
Monstress je ruku delo dve žene i produkt je vremena u kome živimo jer teži da bude moderan, pa su većina likova u stripu ženskog roda, dok su retki muškarci koji se pojave po pravilu zli ili kriju nešto maliciozno u sebi (bukvalno u celom stripu postoji samo jedan pozitivan muški lik, a cenim da je samo pitanje vremena pre nego što se otkrije da je i on zao ).
Za razliku od mnogih stripova koji prisilno guraju stvari o kojima pišeš, po mom mišljenju Monstress ne igra na tu kartu. Da, većina likova su žene, no niti u jednom trenutku mi to nije djelovalo isforsirano ili nametnuto samo kako bi se pokazalo da su i žene jake kao muškarci (ili jače). Ne, Monstress po meni sasvim kvalitetno karakterizira svoje likove bez da pritom drži ikakve propovijedi ili šalje agresivne poruke. Točno tako i treba pisati ženske likove.
quote: Originally posted by naker
Ali najveća mana je što se radnja nažalost odvija previše sporo i strip je de facto predugačak
S ovim se slažem.
|
Edited by - Paka01 on 19/07/2022 18:37:52 |
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7409 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 19/07/2022 : 22:55:12
|
I meni se čini da su ga malo previše rastegle. Zato sam i stao s čitanjem negdje oko četvrtog trejda i nadam se skorom kraju. Mislim da će biti bolji doživljaj pročitati ga cijelog bez predugačkih pauza.
Što se ženskih likova i poruka tiče, slažem se s Pakom. Za razliku od mnogih djela danas, ovaj strip prikazuje likove i svijet u kojem se nalaze bez da išta gura čitateljima niz grlo.
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40537 Posts
|
john connor
Senior Member
Serbia
2754 Posts
Member since 15/02/2011 |
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40537 Posts
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11102 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 25/07/2022 : 01:05:31
|
Odlično... zasad. Lipo plovi i priča i crtež. Preporuka. Ovaj detalj sa manjkom muških likova nisan ni primjetija... i neka. ;-) |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 25/07/2022 : 08:58:42
|
Odličan prevod naslova. |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40537 Posts
|
Jocko
stripovi.com suradnik
Serbia
1138 Posts
Member since 22/11/2016 |
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40537 Posts
Posted - 26/07/2022 : 21:22:57
|
quote: Originally posted by john connor
Nece.
Definitivno si bio u pravu. Odustao. Grozno!!!!! Previse za moje granice ukusa.. |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
naker
Advanced Member
4892 Posts
Member since 05/06/2020 |
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6357 Posts
Posted - 27/07/2022 : 05:57:03
|
quote: Originally posted by sawitch
quote: Originally posted by john connor
Nece.
Definitivno si bio u pravu. Odustao. Grozno!!!!! Previse za moje granice ukusa..
Pa što ne čitaš privjue? OK, priznajem da su mene i privjui par puta zeznuli, neki put su oni loši, a cijeli strip super i obrnuto. Ali generalno su OK za procjenu. |
|
|
Topic |
|