Ima li u knjižnicama dostupnih stripova o irskim temama?
Perfektan strip: Koncert u O molu za harfu i nitroglicerin. Ima onaj Toppijev u Solitudinis morbus, ne znam sad kako se zove. Zagorove irske priče Krik vile smrti i Vatreni idol. Dylan Dog: Dok vas smrt ne rastavi.
kaže "Radnja SUROVOG GRADA smještena je u irski grad Limerick krajem devedesetih godina prošlog stoljeća, a inspirirana je stvarnim događajima iz kriminalnog podzemlja tog nekoć ribarskog gradića itd."
e da, zaboravio sam Cockneya:)) pa onako, sasvim solidan strip. da markos ima ukusa za stripove (kao što nema) izbacio bi Cockneya, Buddyja Longwaya, McCoya... barem to, za početak.
ak' gledaš filmove, polgedaj Hennessy, 1975. za ostale irske filmove, nazovite me na ***** i uplatite $$$$, jer, gle, znanje je roba i ne može se to davati pro bono. ipak je to mene koštalo. ima ona stvar od Zadruge: koštala si pune, kaj ti ne znaš da to su penezi.
da. u neku ruku, sve epizode s Kandraxom mogu upasti u irski temat, preko druida i Kelta. čak i ona priča (tvog genijalnog Bosellija) sa Škotima ide u okolnoirske teme.
Ima odlična epizoda Princa Valianta, negde na polovini Fosterovog autorskog rada (kod MP i ZN je to 8. tom, kod ČK mislim 9.).
Val sreće čoveka koji će postati Sveti Patrick, ima sjajan duel sa irskim kraljem i tu negde Merlin nestaje iz stripa (osim kroz kasnija camea)... Među poslednjim Fosterovim vrhunskim pričama.
Ima odlična epizoda Princa Valianta, negde na polovini Fosterovog autorskog rada (kod MP i ZN je to 8. tom, kod ČK mislim 9.).
Val sreće čoveka koji će postati Sveti Patrick, ima sjajan duel sa irskim kraljem i tu negde Merlin nestaje iz stripa (osim kroz kasnija camea)... Među poslednjim Fosterovim vrhunskim pričama.
Bas sam htio napisati Slaine. Sad prosli tjedan na Comic-Conu, čovjek iz 2000AD donio je Rubiniju primjerak Slain: Dragontamer kojeg je crtao Leonardo Manco i ostao sam paf kad sam vidio crtez. Crtez je nevjerovatan, a kolorista je sve perfektno obojao. No mislim da to još nije objavio neki od domaćih izdavača.
Zaintrigirao me taj Princ Valiant broj 8. Galad i ja inace nemamo slican ukus ali Valiant je to, on je univerzalno prihvaćen. Čitao sam bio prvih 5, 6 tomova ali kad se ozenio i kad su dosla djeca postao je nekako dosadniji, falilo je prave, cvrste muske price. Mozda je ta irska priča baš prava stvar. Pročitat ću je kad se vratim s godišnjeg.
Od Irskih priča preporučam Hellboyev Leš, on je u drugoj knjizi, ima tek 10tak stranica, a lijepa je priča iz irske mitologije.
Haha, pati, pcoro... Princ Valiant broj 8 se već nalazi kod mene doma. Dakle, potvrđujem, Valiant knjiga 8 je strip o Irskoj, a Galadovo izvješće, premda hvalevrijedna informacija, šturo je i pomalo nejasno. Naime, čitav taj album je o Irskoj, barem ovako na prvu, kad samo zaviriš u strip. Galad to nije odlučno naglasio, već nešto okoliša o polovini Fosterovog rada itd.
Ostanite pripravni, moje izvješće nakon čitanja slijedi (pcoro, očekujem da baciš osvrt na irskog Valianta), a sad počujte prvu rečenicu čim otvorite knjigu:
Odmah iskače naslov Irska. Pa kaže: "U ovom svesku princ Valiant putuje u Irsku, gdje susreće legendarne irske kraljeve i plemenske vladare itd..." Izdanje Zagrebačke naklade, str. 5.
Rekoh i da je jedna od poslednjih baš vrhunskih priča (zato spomenuh polovinu opusa), Foster se posle mnogo ponavljao, izgubio niti po pitanju hronologije i sl., što je veoma bitno za ovaj strip. Valiant ostaje odlično ostvarenje, ali nije bez mana.
Naravno, može se ovaj album čitati zasebno. Posle Irske ide jedna hodočasnička priča i, nakon epizoda iz 6. i 7. toma, u pravu je @pcoro vezano za porodicu i usporavanje, ovo je još jednom - i poslednji put - onaj pravi Fosterov Val.
Gerry Hunt has been called “Ireland’s biggest selling graphic novelist,”¹ with works geared to a growing adult audience for comics.² Hunt is an advocate of Irish-created comics being Irish in content³ and has written, among other things, four historical graphic novels with O’Brien Press about periods of rebellion in Ireland:Blood upon the Rose: Easter 1916; The Rebellion That Set Ireland Free(2010) on the Easter Rising of 1916;At War with the Empire: Ireland’s Fight for Independence(2012) about the Irish War of Independence;1913: Larkin’s Labour War(2013) about the 1913 Dublin Lockout; and Bobby Sands: Freedom Fighter...