forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Politički kompas i teoretske rasprave o politici
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 22

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/08/2022 : 11:27:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Meni je, ako sad lijepo pričamo, krkanski svijet zanimljiviji od nekrkanskog; ako pod krkanskim svijetom smatramo pasivne krajeve, pobjednike sinjske alke, general korade na outlaw pohodu, čavoglave itd., a pod nekrkanskim centre za mirovne studije, vajni civilni sektor, slušače vukozecovog kalibra, tontovo popovanje itd.

Izgleda mi, da gotovo samo u ovom krkanskom dolazi do izuzetnih pojava, velikih ljudi, jer u tom krkanskom su ekstremi veći, raspon je izrazit i otresito je postavljeno dobro-zlo. U nekrkanskom je više sivo, malo pokakano malo popišano, male pobjede i mali porazi aka svagdanji marco, prosječan ukus, prosječno sve, svi su manje-viši isto normalni ili si barem tako tepaju.

Tako ja to vidim, a beva se ne mora složiti i može zauvijek ostati u sivilu.
Go to Top of Page

ordell
Senior Member

Slovenia
1901 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 25/08/2022 : 11:31:39  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

quote:
Originally posted by ordell

quote:

Naravno, svijet je tehnokratski, ali...
Je li rješenje:

a) rušiti takav svijet
b) nastojati ga reformirati
c) snaći se za sebe i sebi osigurati spas, a ostale tko j***

Naivno je misliti da čovjek ima sudbinu svijeta u svojim rukama. A i b se ne isključuju. Ako vjerujemo Hegelu da je prepoznao negaciju kao glavnu dinamiku "razvoja" apsolutnog duha, onda se na ovaj ili onaj način svijet konstantno ruši i reformira. Samo što mi ne možemo pravilno sagledati stanje dok se jedan period odnosno civilizacija ne završi tj. dok ne pređe na viši nivo.

I prije Hegela se govorilo o ciklusima. Od zlatnog doba do mračnog doba. Samo što u poganstvu krug vječno ide, dok je u judeokršćanstvu preobrazba konačna. Isus se pojavio jednom u povijesti, kao što će biti i dolazak Kraljevstva.

Šta misliš - da li trojedini Bog, dialektički logos - kroz radikalnu negaciju (Bog postaje čovjek i umire na križu) dolazi do samog sebe? odnosno jel može Bog saznati nešto (novo) o sebi?
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3472 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 25/08/2022 : 11:42:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Naravno, svijet je tehnokratski, ali...
Je li rješenje:

a) rušiti takav svijet
b) nastojati ga reformirati
c) snaći se za sebe i sebi osigurati spas, a ostale tko j***

Naivno je misliti da čovjek ima sudbinu svijeta u svojim rukama. A i b se ne isključuju. Ako vjerujemo Hegelu da je prepoznao negaciju kao glavnu dinamiku "razvoja" apsolutnog duha, onda se na ovaj ili onaj način svijet konstantno ruši i reformira. Samo što mi ne možemo pravilno sagledati stanje dok se jedan period odnosno civilizacija ne završi tj. dok ne pređe na viši nivo.

I prije Hegela se govorilo o ciklusima. Od zlatnog doba do mračnog doba. Samo što u poganstvu krug vječno ide, dok je u judeokršćanstvu preobrazba konačna. Isus se pojavio jednom u povijesti, kao što će biti i dolazak Kraljevstva.

Šta misliš - da li trojedini Bog, dialektički logos - kroz radikalnu negaciju (Bog postaje čovjek i umire na križu) dolazi do samog sebe? odnosno jel može Bog saznati nešto (novo) o sebi?

Zanimljivo pitanje. Ne znam odgovor. Pitanje je misliš li da je Bog koji postaje čovjek i umire na križu samo Bog kao Sin, ili je to i Otac. Ta ideja (patripasijanizam) je inače odbačena kao hereza.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/08/2022 : 11:51:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Po definiciji ne, Bog zna sve, to je uopće postavka.
Inače, ovakve logičke smicalice nisu presudne i ne govore ništa ni o čemu, eventualno prazno oštroumlje (ali egzistencijalno irelevantno, kao što je matematika najtočnija ali životno najmanje relevantna, dok nemam pojma, odnos sa ženom je netočan haha, ali životno najrelevantniji, recimo).

Ordell, ovo je presudno pitanje, koje si čovjek treba odgovoriti, ako već hoće razmišljati o Trojstvu.
Je li Isus, u trenutku kad živi, Bog?

Iz brkanja ove stvari, proizlaze onda i druge.
Go to Top of Page

ordell
Senior Member

Slovenia
1901 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 25/08/2022 : 12:17:56  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

quote:

Po definiciji ne, Bog zna sve, to je uopće postavka.
Inače, ovakve logičke smicalice nisu presudne i ne govore ništa ni o čemu, eventualno prazno oštroumlje (ali egzistencijalno irelevantno, kao što je matematika najtočnija ali životno najmanje relevantna, dok nemam pojma, odnos sa ženom je netočan haha, ali životno najrelevantniji, recimo).

Ordell, ovo je presudno pitanje, koje si čovjek treba odgovoriti, ako već hoće razmišljati o Trojstvu.
Je li Isus, u trenutku kad živi, Bog?

Iz brkanja ove stvari, proizlaze onda i druge.

Ma pitanje je bilo čisto spekulativno i ne mislim da je životno relevantno još manje presudno za čovjeka:)
Isus je jedna osoba, hipostaza ali u dvjema naravama. Dakle, pravi Bog i pravi čovjek. Ili misliš na nešto drugo?
Nije bilo lako to prihvatiti, zato su se i razvile herezije kao monofizitizam i arijanizam. Dobro pa su Augustin i ostali pravovremeno postavili stvari na mjesto
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10375 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 25/08/2022 : 12:23:23  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:

Meni je, ako sad lijepo pričamo, krkanski svijet zanimljiviji od nekrkanskog; ako pod krkanskim svijetom smatramo pasivne krajeve, pobjednike sinjske alke, general korade na outlaw pohodu, čavoglave itd., a pod nekrkanskim centre za mirovne studije, vajni civilni sektor, slušače vukozecovog kalibra, tontovo popovanje itd.

Izgleda mi, da gotovo samo u ovom krkanskom dolazi do izuzetnih pojava, velikih ljudi, jer u tom krkanskom su ekstremi veći, raspon je izrazit i otresito je postavljeno dobro-zlo. U nekrkanskom je više sivo, malo pokakano malo popišano, male pobjede i mali porazi aka svagdanji marco, prosječan ukus, prosječno sve, svi su manje-viši isto normalni ili si barem tako tepaju.

Tako ja to vidim, a beva se ne mora složiti i može zauvijek ostati u sivilu.

Dobar je Marco, nemoj zajebavat. Bolji od Patricka u svakon slučaju.
Nego pita si prije par stranica o srići?
Šta je za tebe srića?

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3472 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 25/08/2022 : 12:23:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

Isus je jedna osoba, hipostaza ali u dvjema naravama. Dakle, pravi Bog i pravi čovjek.

Želiš reći, imao je i ljudsku i božansku prirodu?
Kad već postavljaš spekulativna pitanja, jedno zanimljivo je je li Isus kao čovjek, sve znao (kao što Otac - po definiciji - sve zna) ili je znao ono što bi znao čovjek njegovog vremena, plus što je imao neposredan dodir sa Ocem, pa je znao i provodio njegovu volju.
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8709 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 25/08/2022 : 12:23:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Stinky krivo postavljas krkanski svijet barem sto se moje perspektive tice. Krkan nije određen zemljopisno niti stupnjem obrazovanja. Krkana ima jednako u urbanim sredinama koliko i u ruralnim. Krkan mlati zenu kako bi je stavio na svoje mjesto, krkan busi gume autima sa srpskim tablicama, mladom krkanu je vid zabave izaci u kafic i pomlatit se, krkan je debil...

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3472 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 25/08/2022 : 12:26:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

Stinky krivo postavljas krkanski svijet barem sto se moje perspektive tice. Krkan nije određen zemljopisno niti stupnjem obrazovanja. Krkana ima jednako u urbanim sredinama koliko i u ruralnim. Krkan mlati zenu kako bi je stavio na svoje mjesto, krkan busi gume autima sa srpskim tablicama, mladom krkanu je vid zabave izaci u kafic i pomlatit se, krkan je debil...

Pa baš je "krkanski svijet" svijet sitneži, malih pakosti i najniže zlobe. Takav čovjek ni za "veliko zlo" nije sposoban, osim ako se okuraži u gomili.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/08/2022 : 12:49:11  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ma pitanje je bilo čisto spekulativno i ne mislim da je životno relevantno još manje presudno za čovjeka:)
Isus je jedna osoba, hipostaza ali u dvjema naravama. Dakle, pravi Bog i pravi čovjek. Ili misliš na nešto drugo?
Nije bilo lako to prihvatiti, zato su se i razvile herezije kao monofizitizam i arijanizam. Dobro pa su Augustin i ostali pravovremeno postavili stvari na mjesto

Ma samo kažem, ako čovjek hoće o tome razmišljati (podvlačim: hoće baš o tome, iako ne vidim zašto bi i čemu, ako je često stvar zapravo samo s figom u džepu, ne ulazi se u srce same stvari iz životnobitnih pobuda, nego ili iz dosade ili iz pravljenja važnim ili iz manijakalne želje za negiranjem itd. naravno, ne kažem da ti to radiš, pa znaš da mi se sviđaš;)),

Dakle, ako hoće sad životorelevantno o tome razmišljati, onda si mora posložiti takve elementarne stvari.
Ne može se zadovoljiti jednom formulom, ovakva stvar se ne može odgovoriti na brzaka i takorekuć, otresti s dnevnog reda.

Sad, tu ulaze dodatne poteškoće, jer ulazi čitava jedna povijest u to pitanje, ulazi formulirano znanje, ulazi dogma. Pa se čovjek i ne može s time ishrvati, jer tko je pojedinac da ruši dogmu??!!

S druge strane, ti si postavio to teško pitanje i ono se može odgovoriti na razne načine. Ja sam stavio samo jedan uopćeni, koji je polazište. To je formula, i ona zapravo ne ulazi u pitanje kako si ga ti postavio. U pitanje se ulazi spekulacijom. U spekulativnom idealizmu ima pokušaja odgovora. Ja sam čitao, i usuđujem se reći, razumio Hegelovo raspravljanje ovoga problema. Kao se na takvo pitanje odgovara na sto stranica, recimo, to ne dolazi u obzir da mi sad tu u laganoj konverzaciji to raspravimo. Samo spominjem da on stavlja tu jedan moment novuma, a to je konačnost. Ali to onda povlači i druge konzekvence, i onda treba vidjeti što on smatra kad kaže Bog.

Meni se čini da je presudnije, za pojedinca koji se živo zanima za takve stvari, posložiti baš ono što sam rekao: je li Isus, kada hoda u Palestini, kada živi na ovome svijetu, je li on tada Bog?

Ti kažeš ono što kažu, ali to opet ne znači puno ako razumiješ s koje pozicije ja hoću o tome govoriti. Jer to što kažeš se ne da misliti. Znači, ili možeš reći tako i tu je kraj... ili si pokušaš predočiti.

Što to znači biti istovremeno čovjek i Bog?
To se, za ljudsko znanje, a mi smo sada u tome, ne da misliti. Ja mogu reći: ja sam medvjed i čovjek, ali što to znači, to je druga stvar.

Da sad skratim, ja mislim da nije grijeh reći: kada Isus živi u Palestini, među učenicima, ljudima, on je čovjek. To se da misliti. I ne poriče se, odnosno, spojivo s time je da prihvaćaš da je Isus Bog. Ili još jasnije: prihvaćaš kršćanstvo, prihvaćaš vjeru. Isus je Bog, to je postavka koju kršćanin prihvaća, ali u trenutku kada živi on se može misliti jedino kao čovjek. U protivnom bi došlo dosta toga u pitanje, prvenstveno ono odlučujuće, patnja i sav taj strah i drhtanje, sve bi to onda bilo kao inscenirana igra, ako po definiciji, Bog ne može ne moći, odnosno obično rečeno, što je za Boga pribijanje na križ, kad je on od toga milijun puta jači. Evo, da sad ne idem dalje, to sam imao u vidu, u tom smjeru sam ti htio dati mig. Naravno, o ovome se može dalje pričati, ako se jednom vidimo:))

Izuzetan čovjek, ali čovjek - u tom trenutku. Prije i kasnije, to je opet druga spekulacija.
Go to Top of Page

ordell
Senior Member

Slovenia
1901 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 25/08/2022 : 12:49:30  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Isus je jedna osoba, hipostaza ali u dvjema naravama. Dakle, pravi Bog i pravi čovjek.

Želiš reći, imao je i ljudsku i božansku prirodu?
Kad već postavljaš spekulativna pitanja, jedno zanimljivo je je li Isus kao čovjek, sve znao (kao što Otac - po definiciji - sve zna) ili je znao ono što bi znao čovjek njegovog vremena, plus što je imao neposredan dodir sa Ocem, pa je znao i provodio njegovu volju.

Da, imao je i ljudsku i božansku prirodu. U pustinji je došla u iskušenje njegova ljudska priroda, božanska ne. Još jedna herezija - nestorijanizam.
Naravno da sve zna, jer je pravi Bog. Isus nije baš žudio da bude razapet ali je u jednom trenutku (Getsemani) prihvatio Očevu volju, odnosno u tom trenutku se oslobodio jer je napravio ono što je morao.
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19776 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 25/08/2022 : 12:51:39  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by NESVRSTANI

quote:

quote:

Nama je lik koji sa hvali da je 20 minuta čeka zeleno na semaforu u Americi jer nije skužija da triba pritinit botun neki ministar???

Tko je to?

Nebitno.
Ali taj je izjavljiva i da će napravit tvornicu za lijek protiv raka.

.
Cjepivo. Iako i dalje zvuči smiješno, ipak je velika razlika.
A baš je on primjer lika koji se može vratiti na fakultet i nastaviti karijeru tamo. To kako se ponaša na faksu je drugi par cipela.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/08/2022 : 13:00:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Šta je za tebe srića?

Pitaš me, a znaš da ti ja ne mogu odgovarati ko elvud ili zoroass: s vanlajnerima;))

Pogotovo ne ovakva pitanja, jer mi smo sad na području smisla života.

Znači, ili ćeš se morati pomiriti (ali i: ući u pričanje, i također ti meni pričati, jer tu mora doći do jednog procesa, mora se otvarati) s time da te ja davim nadugačko i naširoko ili ćemo preći na sljedeće pitanje;))

Jer, sreća veže slobodu veže blaženstvo veže odiseju duha odnosno ući u spoznaju i to ne vanlajnersku nego znanje spasa, a tu sve ima ohoho stvari za pričati. Zanimaju li tebe takve stvari?
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/08/2022 : 13:11:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Stinky krivo postavljas krkanski svijet barem sto se moje perspektive tice.

Pa baš ga postavljam na tvoju perspektivu, odnosno onako kako ti pišeš, izražavaš se, a izražavaš se u skladu s ustaljenim narativom o krkanizmu.
Razumiješ, ja čak namjerno pojačam taj tvoj krkanski svijet, da se dobije oštrija slika pa da i sam vidiš što ustvari govoriš.

A govoriš pogrešno. Možda i nisi takav, to jest, u nekim trenucima mi izgledaš da nisi takav. Slično ko i Beva.

Znači, ima tu distinkcije: vi i ne znato onako zapravo što ja o vama mislim (u smislu: nisam ja baš tako isključiv kakao vam izgledaju moji pojedini precijenjeni i prebrutalni rezovi skalpelom), nego vas više suočavam s jednom slikom koju dajete o sebi.
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8193 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 25/08/2022 : 13:40:18  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tinton

quote:

quote:

quote:

Nama je lik koji sa hvali da je 20 minuta čeka zeleno na semaforu u Americi jer nije skužija da triba pritinit botun neki ministar???

Tko je to?

Nebitno.
Ali taj je izjavljiva i da će napravit tvornicu za lijek protiv raka.

.
Cjepivo. Iako i dalje zvuči smiješno, ipak je velika razlika.
A baš je on primjer lika koji se može vratiti na fakultet i nastaviti karijeru tamo. To kako se ponaša na faksu je drugi par cipela.

daj koji detalj o njemu kao profesoru
meni se čini da je on svojevremeno preko veze ušao i u juniorsku košarkašku reprezentaciju

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10375 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 25/08/2022 : 13:44:06  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Šta je za tebe srića?

Pitaš me, a znaš da ti ja ne mogu odgovarati ko elvud ili zoroass: s vanlajnerima;))

Pogotovo ne ovakva pitanja, jer mi smo sad na području smisla života.

Znači, ili ćeš se morati pomiriti (ali i: ući u pričanje, i također ti meni pričati, jer tu mora doći do jednog procesa, mora se otvarati) s time da te ja davim nadugačko i naširoko ili ćemo preći na sljedeće pitanje;))

Jer, sreća veže slobodu veže blaženstvo veže odiseju duha odnosno ući u spoznaju i to ne vanlajnersku nego znanje spasa, a tu sve ima ohoho stvari za pričati. Zanimaju li tebe takve stvari?

Postavija si pitanje i pobiga bez da si da svoje mišljenje.
Zato san te pita jel misliš na nešto banalno(lovu), ili nešto bitno?
Ja mislin da znan šta je srića, al ja mogu samo konkretno. Volija bi Čut kako to izgleda razloženo.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/08/2022 : 13:53:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
A propos krkanskog svijeta...

Tonto, Beva, probajte se uključiti, prvenstveno vas dvojica nekrkana, a dobro bi bilo da i drugi kažu koju...

Ovo će biti po guštu nesvrstanog, jer taj izgara sa ovakvim pričama.
Dakle, priča iz stvarnog svijeta, po receptu vidio sam, dogodilo se...

Jednom davno, poznavao sam neke dečke. Ono, dečki iz kvarta, ekipica, obični ljudi (nitko od njih nije nikada vjerojatno ni čuo za Heideggera).
Poznavali smo se tako, jer smo se susretali u teretani gdje sam tada volio vježbati.
I tako smo se jednoga ljeta sreli na moru. Ti, neki koje sam poznavao i drugi koje nisam, njihova ekipa.
U to vrijeme bio sam lud za Bukowskim, i čitao sam Zabilješke starog pokvarenjaka na plaži. Ovi su ignorirali čitanje, nisu to doživljavali (usput, oni su me zvali - profa. pazite, profa, mene, krkana. već tu su postavili odlučnu crtu razdvajanja, premda, zbog ovog mog nesvakidašnjeg raspona, prihvaćali su me, barem u tom smislu da sam mogao, ako sam to htio, s njima).

Znači, ja sam čitao Bukowskog, oni su valjda pričali uobičajene lovačke priče. A onda me je jednom prilikom jedan pitao da mu posudim, da on to vidi. I tako je malo škicnuo, malo čitao i vidio sam da mu je bilo dobro. Jer Bukowski je smiješan, to se da čitati.
Ali dogodilo se to da je ovaj drugi rekao: daj, kaj buš sad čital knjige? Kao, koji ti je, ne budeš valjda čitao knjige. U tom prigovoru je bilo nešto između autentične začuđenosti da netko uopće može čitati knjige i izražavanja sramote da netko to čita. Ovaj je pak pokušao sramežljivo reći da je dobro, da je smiješno, da to nije tak neobično čitati. Ali se onaj drugi nije dao smesti i odrješito ga je otfakao i dao m udo znanja da s dobrim društvom nije spojivo čitanje knjiga.

Ti su dečki cugali, jednu noć su se potukli s lokalcima (što sam skužio iz njihove priče, jer i nisam izlazio s njima), ovaj je tog jednog lokalca pogodio ogromnim kamenom da je ovaj posrnuo, sjećam se te priče, kako je to prepričavao...

Ti su dečki bili nešto prirodno, nevino takorekuć, ono, dečki iz kvarta i tu nije bilo nikakvog pretvaranja, nikakvog jalovog moraliziranja.

Tonto, jesu li to krkani?
Evo, što mislite, jesu li to krkani?

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/08/2022 : 13:56:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Volija bi Čut kako to izgleda razloženo.

Budem ti odgovorio. Samo ne sad. Već sam dosta pisao trenutno, pa da malo predahnemo. O ovome budemo. Probat ću i jezgrovito, ako se da.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6176 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 25/08/2022 : 14:01:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ti su dečki bili nešto prirodno, nevino takorekuć, ono, dečki iz kvarta i tu nije bilo nikakvog pretvaranja, nikakvog jalovog moraliziranja.

Tonto, jesu li to krkani?
Evo, što mislite, jesu li to krkani?

Nisu nužno krkani (osim ovoga s gađanjem kamenjem), ali su čopor, nisu izgrađeni individualci. Pritisak društva je normalna pojava u formativnim godinama, tako da puno ovisi o tome jesu li tad bili tinejdžeri ili tridesetogodišnjaci.

Nitko se u zrelijim godinama ne bi trebao pravdati društvu. Oni po ovome napisanom jesu nevini i prirodni u smislu u kojem su i životinje nevine i prirodne, pitanje je trebaju li kao ljudi stremiti nečemu drukčijem?

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3472 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 25/08/2022 : 14:08:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beva

Nitko se u zrelijim godinama ne bi trebao pravdati društvu. Oni po ovome napisanom jesu nevini i prirodni u smislu u kojem su i životinje nevine i prirodne, pitanje je trebaju li kao ljudi stremiti nečemu drukčijem?

Pa baš to da su primitivci "nevini i prirodni" je, recimo, vrhunska zabluda. Recimo, primitivan čovjek je opsjednut time da impresionira druge, da ih oponaša, da se utopi u čopor. Dok recimo, zaista jednostavan čovjek (a to je zapravo izgrađen čovjek) nema nikakvu potrebu za time, ne okreće se za vanjskim mišljenjem.

Također, ako pogledaš kakvi ljudi su obično najpohlepniji, ili nezadovoljni sa onim što imaju i samo bi jošjošjoš, to su obično ljudi koji su i po karakteru primitivni (npr životna želja je kupiti mercedes). Dok ako uzmeš nekoga poput npr Ujevića ili Cesarića (znači, izgrađene ljude, da sad ne uzimam neke teške primjere iz religija) onda ne možeš vidjeti da su ovi težili da imaju mnogo, da su tražili slavu i priznanje itd.

Edited by - Zoroasterixx on 25/08/2022 14:10:57
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10375 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 25/08/2022 : 14:11:20  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Stinky krivo postavljas krkanski svijet barem sto se moje perspektive tice.

Pa baš ga postavljam na tvoju perspektivu, odnosno onako kako ti pišeš, izražavaš se, a izražavaš se u skladu s ustaljenim narativom o krkanizmu.
Razumiješ, ja čak namjerno pojačam taj tvoj krkanski svijet, da se dobije oštrija slika pa da i sam vidiš što ustvari govoriš.

Ono kad te ja zezan da oćeš bit ja je zato šta to nije zezanje nego je ozbiljno.

Koja je razlika ovoga šta ti pišeš u odnosu na ovo?

quote:

quote:
Originally posted by supermark

Jer su se ljudi navikli
Nesvrstanom je svaka komunikacija takva, seljačka, pa to više nitko ni ne doživljava

Nepogrešiv način detektiranja malograđana, gluperdi, i poluautističnih narcisa.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 25/08/2022 : 14:12:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
pitanje je trebaju li kao ljudi stremiti nečemu drukčijem?

Pa to ja tebe pitam.
Jer, nije red da sve ja objašnjavam haha. Dajte vi, lipi moji nekrkani. Dajte vi budite odvažni i postavljajte stvari.

Oni tad nisu bili tinejdžeri, nisu bili klinci. Bili su mladi, dečki u naponu snage, ne znam sad, tu oko 25 godina, recimo. Jel možeš ti sad rezolutno reći je li to krkanski svijet, ili kakav, jesu li to krkani (jer, rekao sam ti jasno: pogodio ga je kamenom)?
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6176 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 25/08/2022 : 14:15:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pa baš to da su primitivci "nevini i prirodni" je, recimo, vrhunska zabluda. Recimo, primitivan čovjek je opsjednut time da impresionira druge, da ih oponaša, da se utopi u čopor. Dok recimo, zaista jednostavan čovjek (a to je zapravo izgrađen čovjek) nema nikakvu potrebu za time, ne okreće se za vanjskim mišljenjem.

Pa zato i kažem da su prirodni kao životinje, žele se uklopiti u čopor i nepredvidljivi su. Nevini u smislu da ne rade stvari iz puke mržnje, više iz uzbuđenja i zabave. Naravno da nisu nevini u konkretnom slučaju ako nekom razbiju glavu, recimo.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3472 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 25/08/2022 : 14:19:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Pa zato i kažem da su prirodni kao životinje, žele se uklopiti u čopor i nepredvidljivi su. Nevini u smislu da ne rade stvari iz puke mržnje, više iz uzbuđenja i zabave. Naravno da nisu nevini u konkretnom slučaju ako nekom razbiju glavu, recimo.

Ma primitivci općenito su kakvi sam napisao. Ima ih i među nižim i višim klasama u velikom broju. A sad, nitko nije primitivac sto posto, svačija priča je drugačija.

A što ti kažeš, je li uklopiti se u "čopor" - dobra stvar?
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47364 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 25/08/2022 : 14:19:33  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Uostalom, moral se mijenja, prije tisuću godina mogao si čovjeku iščupati srce i biti cijenjen kao moralan čovjek unutar svoje zajednice.

Moral se ne mijenja. Vidi Kanta i kategorički imperativ.
Chesterton kaže da kanibali nisu vršili svoje rituale jer bi ih smatrali moralno ispravnim nego baš suprotno, jer su znali da je to pogrešno. Doslovno su htjeli okusiti zlo. Maori su još bili u toj praksi prije nekih 150 godina.

kakva gomila gluposti

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page
Page: of 22 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000