Author |
Topic |
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 07/11/2022 : 20:12:17
|
Ova monumentalna biografija u stripu priča je o Osamuu Tezuki, jednome od velikih kreativnih umjetnika 20. stoljeća. Tezuka je bio genij čiji legendarni, neumorni entuzijazam za crtanjem i pričanjem priča i dalje oblikuje vizualnu kulturu diljem svijeta. Priča o Osamuu Tezuki je i anegdotalni prikaz rane japanske industrije mange i animea te njezinih junaka, na koje su sve utjecali Tezukini umjetnički i komercijalni proboji u poratnim godinama. Ova povijest popularne kulture prvi je put dostupna na hrvatskome. Nastala kao posveta nakon Tezukine smrti 1989., ispunjena je zapanjujućim vizualnim detaljima, pojavama slavnih ličnosti i biografskim skicama koje će svakako fascinirati i oduševiti ljubitelje i svakoga zainteresiranog za mangu, anime i potencijal medija vizualne priče.
“Iscrpna priča o jednom od najomiljenijih i najprodavanijih japanskih autora koja oduzima dah… varljivo jednostavan, ali iznenađujuće dubok, savršen uvod u ‘boga mange’.” – Jonathan Clements, autor knjige Anime: Povijest
“Briljantan brzi tečaj o Japanu, mangi i Tezuki, koji su nerazmrsivo isprepleteni. Ovo je za svaku policu s knjigama.” – Zack Davisson, prevoditelj knjige Showa: Povijest Japana.
Priča o Osamuu Tezuki 1 • Priča o Osamuu Tezuki: prvi dio • 464 stranica • C/B • 170 x 240 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Toshio Ban • Crtež Toshio Ban • Prijevod Nikola Pezić • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 8.11.2022. • Cijena 180 Kn
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/prica-o-osamuu-tezuki-1-prica-o-osamuu-tezuki-prvi-dio/838/ https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/prica-o-osamuu-tezuki-2-prica-o-osamuu-tezuki-drugi-dio/839/
|
Trouble will find me |
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7276 Posts
Member since 24/09/2012 |
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7276 Posts
Member since 24/09/2012 |
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
|
nonchalant
New Member
171 Posts
Member since 12/11/2020 |
Posted - 07/11/2022 : 22:52:16
|
Marko, je l' možeš da ubaciš preview za ovaj naslov? Takođe fali i preview za Apolonovu pesmu...ujedno i pitanje - ako ide, kad ovo ide u AF? |
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3281 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 08/11/2022 : 00:20:42
|
quote: Originally posted by nonchalant
Marko, je l' možeš da ubaciš preview za ovaj naslov? Takođe fali i preview za Apolonovu pesmu...
Ajde za Apolona, to je kao Tezuka pa svi znaju, ali za ovo bi i meni pomogao preview (znam da je IL frka i to sve...) |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
|
izivko
Advanced Member
Germany
12523 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 08/11/2022 : 09:25:42
|
Kada Japanci pogledaju Fibrin katalog objavljenih japanskih stripova, ima da kažu DA i dopuste objavljivanje Lone Wolf & Cub. |
Have mercy |
|
|
don_draper
Advanced Member
4366 Posts
Member since 08/06/2018 |
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38097 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
bisley
Senior Member
Croatia
1192 Posts
Member since 08/06/2005 |
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9403 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 29/12/2022 : 20:18:59
|
Priča o Osamuu Tezuki 1
Nevjerojatno opširno i detaljno opisuje ova manga život Osamua Tezuke. Možda čak i previše detaljno. Kao da se boji da ni jedan dio slagalice ne bude izgubljen. Nakon pročitane prve knjige jasno mi je zašto je Tezuka Bog mange. Van mitologije strip ima stvarno hrpu podataka i ne čita se brzo. Čak mislim da bi sam Tezuka izbacio neke djelove gdje, koliko god bili bitni u tom trenutku, malo su narativno repetitivni. Ali, takav je život. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2283 Posts
Member since 17/01/2006 |
|
naker
Advanced Member
4577 Posts
Member since 05/06/2020 |
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9403 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 02/01/2023 : 12:05:14
|
quote: Originally posted by pcoro
Ako je jedan uvijek pozitivni Deers ovako suzdržan, strah me je kakav mora biti strip
Ja uvijek pozitivan? Si čitao moje komentare na Zagora ili Dylana?
Elem, imam dva problema s ovim stripom i oba nisu objektivna. Prvi je crtež a drugi priča Crtež je jako dobar, čist, jasan, s dobrim propovijedanjem i usprkos hrpi teksta i podataka uspijeva se probiti i istaknuti. Problem nastaje kad se, kao reference, naiđe na Tezukine radove. Tada se vidi koliko je ovaj crtež inferiorniji i ukočeniji od njega. Ili kad imitira neke Tezukine štoseve oko trčanja, to baš strši.
A priča nije priča nego biografija. Strip je zanimljiv zato jer je Tezuka zanimljiv, i njegov život, a ne zato jer je priča dobra sama po sebi.
quote: Originally posted by naker
Pusti ti Deersa njemu je i Gyo dobar
Pa kad je taman dovoljno bizaran a da ne bude poptuni treš. Uz to, bilo je vrijeme da ludi znanstvenici budu više ludi a manje znanstveni
|
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
bisley
Senior Member
Croatia
1192 Posts
Member since 08/06/2005 |
Posted - 02/01/2023 : 16:57:46
|
Baš me zanima kakav dojam će ostaviti druga knjiga koja u jednom dijelu ima direktne veze sa Zagrebom. Nakon ove dvije knjige ponovo sam pročitao sve od Tezuke u izdanju Fibre i probao sam čitati dnevno onoliko stranica koliko je on crtao. Tezuka je faca na kvadrat. quote: Originally posted by Deers
Priča o Osamuu Tezuki 1
Nevjerojatno opširno i detaljno opisuje ova manga život Osamua Tezuke. Možda čak i previše detaljno. Kao da se boji da ni jedan dio slagalice ne bude izgubljen. Nakon pročitane prve knjige jasno mi je zašto je Tezuka Bog mange. Van mitologije strip ima stvarno hrpu podataka i ne čita se brzo. Čak mislim da bi sam Tezuka izbacio neke djelove gdje, koliko god bili bitni u tom trenutku, malo su narativno repetitivni. Ali, takav je život.
|
|
|
oko
New Member
Croatia
201 Posts
Member since 19/04/2004 |
Posted - 03/01/2023 : 15:43:49
|
Kod prve knjige dojmovi su mi slični kao i kod Deersa, ali daleko od toga da ne vrijedi čitanja. Čitao sam 50tak stranica dnevno i trebalo mi je više od tjedan dana da pročitam cijelu knjigu. Drugu knjigu sam riješio u dva dana. I dalje je tu jako puno detalja, ali su mi dijelovi gdje se opisuje stvaranje animiranih filmova bili zanimljiviji i teško mi je bilo prekinuti s čitanjem. I ja sam nakon ove biografije nastavio s čitanjem Tezukinih stripova, a i po ne znam koji put, ponovo pogledao njegove filmove koji su se 80ih godina mogli vidjeti na velikom platnu dvorane Vatroslav Lisinski. Jumping je na Svjetskom festivalu animiranih filmova u Zagrebu 1984. osvojio Grand Prix, Broken Down Film je 1986. prikazan izvan konkurencije jer je Tezuka bio u žiriju festivala, a Legend of the Forest je 1988. dobio nagradu kao najbolji film za mlade. https://archive.org/details/jumping-1984 https://vimeo.com/154598333 https://archive.org/details/legend-of-the-forest-part-1
|
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26835 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 28/01/2023 : 16:32:30
|
Ja sam obe pročitao na poslu(u dvije noći) i trebalo mi je oko 7 sati. Prva polovica prve knjige (o djetinjstvu)mi je bila manje zanimljiva od ostatka kad počne pravi šou. Znao sam da je Tezuka bija radoholičar ali ovoliko... u stvari cijela ta industrija mangi i animea je fascinantna i bilo mi je zanimljivo pročitati.Doduše nisam zapamtija ništa konkretno osim da tamo svi strahovito rade i svoj posao shvaćaju preozbiljno
|
Ja sam fetišist papira! |
|
|
Jerry Krause
stripovi.com suradnik
Western Samoa
7270 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 28/01/2023 : 23:45:26
|
quote: Originally posted by jaki
Ja sam obe pročitao na poslu(u dvije noći) i trebalo mi je oko 7 sati. Prva polovica prve knjige (o djetinjstvu)mi je bila manje zanimljiva od ostatka kad počne pravi šou. Znao sam da je Tezuka bija radoholičar ali ovoliko... u stvari cijela ta industrija mangi i animea je fascinantna i bilo mi je zanimljivo pročitati.Doduše nisam zapamtija ništa konkretno osim da tamo svi strahovito rade i svoj posao shvaćaju preozbiljno
Ja bih još dodao da je Tezuka bio briljantni luđak. Osim što ih je radio on je praktički mange i anime i jeo i udisao. Vjerujem da je ovo vjerodostojna njegova biografija i ne mogu vjerovati da je gotovo cijeli svoj radni vijek danonoćno pravio svoja djela ne stižući ni spavati ni jesti. Čudo kako je uopće doživio toliku dob.
Na stranu i radoholičarstvo, ali kakva je djela ostavio iza sebe uz toliku hiperprodukciju to je nevjerojatno. Meni je, recimo, Buddha sigurno u top 3 iz cijelog Fibrinog opusa kojeg sam pročitao, a to sad već nije mali broj. Tek sad u ovoj biografiji mogu vidjeti koja je on legenda bio. |
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6265 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 29/01/2023 : 08:47:59
|
Poznato je i da industrija mange i animea vrlo vrlo izrabljivačka i iscrpljujuća za radnike. Koliko sam skužio, rade ko konji za neku crkavicu po njihovim standardima. Ugl. izgle da i nije neka sreća. |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12523 Posts
Posted - 30/01/2023 : 19:36:18
|
Ako sam dobro preveo uz google:
Onaj tko naruči Tezukina sabrna djela, dobit će ovu paletu s ukupno 400 svezaka. Cijena 110.000 yena ili 800 €
|
Have mercy |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26835 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
alaniusfordius
Senior Member
1022 Posts
Member since 10/04/2017 |
|
izivko
Advanced Member
Germany
12523 Posts
Posted - 30/01/2023 : 19:59:54
|
Ako se dobro sjećam, za vrijeme svog boravka u Japanu koje je opisao u svojim Izvještajima iz Japana (Berichte aus Japan), Igort navodi da je bio podvrgnut nekoj vrsti prijemnog ispita koji se sastojao od toga da moraš biti u stanju crtati 3 dana i noći bez da spavaš, jedeš i piješ.
To dovoljno govori kakvi su Japanci. |
Have mercy |
|
|
matori paraliticar
Senior Member
2180 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 30/01/2023 : 21:37:32
|
Muke mangaka su pregolome.. Taniguci je pisao o tome u "Zooloski vrt zimi" :).
|
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
Edited by - matori paraliticar on 30/01/2023 21:38:55 |
|
|
Topic |
|