Author |
Topic |
|
Jusuf
Starting Member
Croatia
68 Posts
Member since 22/02/2008 |
Posted - 10/11/2022 : 07:16:14
|
Prije nego što je postao zvijezda , Goran Duplančić bio je revan sudionik 24-satnog crtanja stripa koje se od 2010. između ostalog održavalo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dupli je istu stvar ponovio još četiri puta i napravio pet raznolikih, vrlo zabavnih stripova. Sve smo ih stavili na jedno mjesto i nazvali Besanice.
Dimenzije: 165 × 235 mm Stranica: 136 Tisak: crno-bijelo Cijena: 120,00 kn / 15,93 €
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6258 Posts
Member since 05/12/2016 |
|
Jusuf
Starting Member
Croatia
68 Posts
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7268 Posts
Member since 24/09/2012 |
|
Caldera
New Member
Croatia
251 Posts
Member since 12/09/2007 |
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38053 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
STRIPOVI COLUMBO
New Member
167 Posts
Member since 28/10/2017 |
|
zmcomics
Average Member
727 Posts
Member since 24/08/2002 |
|
STRIPOVI COLUMBO
New Member
167 Posts
Member since 28/10/2017 |
|
zmcomics
Average Member
727 Posts
Member since 24/08/2002 |
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9399 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 08/02/2023 : 20:57:49
|
Besanice Goran Duplančić
Ova zbirka jasno prikazuje o kakvom se strip autoru radi i prava je šteta što se, barem povremeno, i dalje ne bavi stripom. Zbirka koja sakuplja autorovih pet sudjelovanje na 24-satnom crtanju stripa pokazuje da, bez obzira na uvjete rada, rok ili nepripremljenost, Dupli može isporučiti validan strip. Dapače, često i više od toga. Crtež, bez obzira na skicioznost i dalje sadrži sve elemente ozbiljnog crteža, čak mu taj kroki stil daje na dinamici, ali uz to imamo i jasno razdvojene planove, nedvosmisleno pripovijedanje i chiaro scuro. Priča, s druge strane sadrži dobar ritam, i, osim klasičnih elementa zapleta, vrhunca i raspleta, najčešće sadrži i obrat u radnji.
Najdraže priče u zbirci su mi Prva ljubav i western, koji je strip u obliku kolaža western klišeja međusobno povezanih (i zaokruženih) narativnom niti. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
Jusuf
Starting Member
Croatia
68 Posts
Posted - 16/02/2023 : 20:07:42
|
quote: Originally posted by Deers
Besanice Goran Duplančić
Ova zbirka jasno prikazuje o kakvom se strip autoru radi i prava je šteta što se, barem povremeno, i dalje ne bavi stripom. Zbirka koja sakuplja autorovih pet sudjelovanje na 24-satnom crtanju stripa pokazuje da, bez obzira na uvjete rada, rok ili nepripremljenost, Dupli može isporučiti validan strip. Dapače, često i više od toga. Crtež, bez obzira na skicioznost i dalje sadrži sve elemente ozbiljnog crteža, čak mu taj kroki stil daje na dinamici, ali uz to imamo i jasno razdvojene planove, nedvosmisleno pripovijedanje i chiaro scuro. Priča, s druge strane sadrži dobar ritam, i, osim klasičnih elementa zapleta, vrhunca i raspleta, najčešće sadrži i obrat u radnji.
Najdraže priče u zbirci su mi Prva ljubav i western, koji je strip u obliku kolaža western klišeja međusobno povezanih (i zaokruženih) narativnom niti.
Bavi se stripom, ali jako povremeno. U Novom Stropu je jedan njegov kratki strip. https://tinyurl.com/22zdr98m Ali mislim da ima planove i za nešto duže.
|
|
|
vice
stripovi.com suradnik
7310 Posts
Member since 29/06/2005 |
Posted - 16/02/2023 : 22:31:57
|
Ona priča u kojoj jadan Norman Bates-like karakter najebe od sekretarice je brutalan, mada nisan fan tih coda fadeout šema s obećanjem izrazitog fizičkog mučenja i patnje koja slijedi van redova i stranica. |
And like that... he's gone. |
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7268 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 25/02/2023 : 23:09:10
|
Napokon i ja kupio i pročitao. Odlične priče koje dodatno dobivaju na vrijednosti kad si čitatelj osvjesti da su nastale u 24 sata. Dupli je majstor. Idem odmah vidjeti što nam je priredio u novom Stropu, a posebno me veseli vijest da radi na novom stripu (sa slovenske promocije Vojne).
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
|
|
vukozec
Advanced Member
4966 Posts
Member since 17/08/2013 |
Posted - 29/11/2023 : 16:41:04
|
Pročitao sam ovaj omnibus kratkih priča nastalih na 24-satnim maratonima crtanja stripa.
Igrom slučaja, paralelno sam čitao 24 satne priče, ekvilentnu zbirku sa tih 24-satnih maratona od Dješke (http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=53351#2617077).
Obojica autora te maratone su vidjeli kao priliku za poigravanje sa formom. Pritom se Dupli uglavnom poigravao sa žanrovima, dok se Dješka poigravao sa crtačkim stilovima. Zanimljivo je vidjeti koliko različitih stilova ima u sebi, između ostalog tu je i vrlo uspjeli tribute animiranim filmovima (i to točno određenim kojima se sad ne mogu sjetiti imena) - kinetika animiranog filma je odlično oživljena na papiru. Žanrovski se Dješka zadržao uglavnom u domeni satire. Ponekad je to u ruhu horora, SF-a ili autobiografskog slice of lifea, ali u podlozi je uvijek satira. Najjači audut je na samom kraju zbirke, priča na zadanu temu (sve priče su uvijek na zadanu temu na tim 24 satnim crtanjima) "Mjere" - razorna kritika opasnosti neodgovorne manipulacije ranjivim pojedincima kroz suvremene medijske alate, društvene mreže, chat grupe itd. Tim razornija jer se u njoj jasno zrcale stvarni događaji, primarno jedan domaći koji se dogodio koji tjedan prije nastanka stripa, i jedan američki kojeg je Dješkin strip na neki način predvidio par mjeseci prije nego se dogodio.
Temu "Basna" je i Dupli iskoristio za satiru, dok se u drugim igrao sa coming of age ljubićem, vesternom, hororom, SF-om... Kako favorita ističem vestern, mini omnibus stereotipskih vestern motiva na tragu stripova Go West, young man i Texas Cowboys. Pritom mi je među ta 3 stripa onaj najbolji upravo ovaj od Duplog, cajtnotu sa formatom i sa vremenom unatoč. Naravno, u odnosu na ulickani crtež tih stripova, crtež Duplog je fanzinski, ali čak mi je i to funkcioniralo šarmantnije i dinamičnije (no to je već možda osobna preferenca).
Sve u svemu, ocjena veća od očekivane za obje zbirke. Vrlo zanimljiv uvid koliko kreativni strip autori mogu biti u kratkom vremenu, ali čak ako i zanemarimo uvjete nastanka, riječ je reprezentativnim autorskim zbirkama. Velika preporuka od mene.
|
Edited by - vukozec on 29/11/2023 16:42:40 |
|
|
|
Topic |
|