Author |
Topic |
Markos
Webmaster
Croatia
29370 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 19/03/2023 : 22:40:09
|
Antonio Soto de Torrado. Tvoj djed. Rođen je u Oliva de la Fronteri, na jugu Španjolske. Bio je frizer prije nego što se kao dobrovoljac pridružio konjaništvu republikanske vojske. Prešao je cijelu zemlju kako bi pobjegao u Francusku. Po dolasku u Francusku bit će interniran u logoru Argelès-sur-Mer, a potom priključen 15. odredu španjolskih radnika dobrovoljaca. Sudjelovat će u bitki za Francusku, a potom će biti zatočen u njemačkom utvrđenom logoru u Dunkerqueu. Do prosinca 1941. Zatočen u zarobljeničkom logoru 17 b. Potom deportiran u koncentracijski logor Mauthausen. Iz njega će izaći živ 7. svibnja 1945.
Zahvaljujući tebi, moja će priča preživjeti. Ne smiješ zaboraviti moju patnju. To će te osnažiti, unuče moj.
Kolorka 247 • Breme junaka • 184 stranica • Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij David Sala • Crtež David Sala • Prijevod Mirna Sindičić Sabljo • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 20.3.2023. • Cijena 27 Euro
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/kolorka-247-breme-junaka/858/
|
Trouble will find me |
|
kasper
Advanced Member
10879 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
Jazzbina1
Starting Member
39 Posts
Member since 19/12/2021 |
|
AleksandarN
Senior Member
Serbia
1942 Posts
Member since 24/10/2019 |
Posted - 20/03/2023 : 15:29:46
|
Crtez mi je toliko odbojan da ne mogu da opisem ali dacu mu sansu posto me tema zanima. |
"Whatever it is, I'm against it." Groucho Marx |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26822 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Zula
Senior Member
1037 Posts
Member since 07/10/2015 |
Posted - 06/04/2023 : 18:41:20
|
quote: Originally posted by jaki
bah...
Nepojmljivo rječit, jasan i zanimljiv u osvrtima na pročitano... Potpuno je jasno zašto gomile forumaša jednostavno ne mogu dočekati neku tvoju novu objavu, riječ ili mig samo. Taj osjećaj kad lagano podigneš ruku u zglobu, a gomile te slijede... Neprocjenjivo! 😜 |
|
|
AleksandarN
Senior Member
Serbia
1942 Posts
Member since 24/10/2019 |
Posted - 06/04/2023 : 19:04:05
|
quote: Originally posted by Zula
bah...
Nepojmljivo rječit, jasan i zanimljiv u osvrtima na pročitano... Potpuno je jasno zašto gomile forumaša jednostavno ne mogu dočekati neku tvoju novu objavu, riječ ili mig samo. Taj osjećaj kad lagano podigneš ruku u zglobu, a gomile te slijede... Neprocjenjivo! 😜
Predlazem da kace se njegove "recenzije" na sajt ili da ga izdavaci citiraju na poledjini izdanja. |
"Whatever it is, I'm against it." Groucho Marx |
|
|
petarStripovi10
Senior Member
Croatia
1160 Posts
Member since 03/12/2014 |
Posted - 06/04/2023 : 19:13:51
|
bah...
Nepojmljivo rječit, jasan i zanimljiv u osvrtima na pročitano... Potpuno je jasno zašto gomile forumaša jednostavno ne mogu dočekati neku tvoju novu objavu, riječ ili mig samo. Taj osjećaj kad lagano podigneš ruku u zglobu, a gomile te slijede... Neprocjenjivo! 😜
Podrška jakiju. Kratko i jebitačno u komentarima. Prvo gledam jakijev minimalistički komentar, a tek onda neke komentare u stilu rektalnog alpinizma. Kao nemojte zamjeriti da mi nije prijalo. Ovako ili ti se svidjelo na prvu ili preskačeš. |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26822 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Chui
Senior Member
1034 Posts
Member since 13/12/2020 |
Posted - 05/05/2023 : 08:44:33
|
Nakon šahista i s obzirom na najavu bremena junaka očekivao sam i radnju uzbudljivu barem na tragu šahista, međutim radi se "samo" o djetinjstvu i odrastanju autora i utjecaju djedova junaka na njegov život i njegovu misiju da prenosi njihove priče do novih generacija. S druge strane Sala vizualno je još jedan korak otišao dalje i strip je pravi užitak za oči. Te palete i teksture sedamdesetih su kao stvorene za Salu. Scena kad mali Sala ode na wc i u wcu ima cijelu knjižnicu na raspolaganju, nešto što danas baš ne možemo zamisliti. Dok mi je Šahist bio i ostao jedna od najboljih kolorki, Breme junaka mi je vrlo dobar, strip kojem se neću toliko vraćati zbog priče al zbog vizualnih čari ću sigurno redovito zaviriti. |
|
|
Macon
Senior Member
Slovenia
1403 Posts
Member since 18/03/2005 |
Posted - 13/05/2023 : 00:31:38
|
Ovo je fantastičan rad. Ima simbolizma i realizma, uspomjena i sadašnjosti, Baconu u figuri se pridružio Klimt u pozadini. Radnja je odlična, kolorit izniman, portreti i figure, montaža i sve potpuno. U tom stripu nema ni najmanje mane.
Sala može raditi bilo šta i sve će uraditi na najvišem mogučem nivoju.
Za mene je Breme junaka rad genija. Ne sječam se kada sam poslednji rad upotrebio ovu riječ za nekoga u stripu jer je u glavnom imam za glasbu, filmove i literaturu.
+10/10 |
www.maconcomics.com |
|
|
NESVRSTANI
Advanced Member
Croatia
10231 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 15/05/2023 : 04:48:01
|
quote: Originally posted by petarStripovi10
bah...
Podrška jakiju. Kratko i jebitačno u komentarima. Prvo gledam jakijev minimalistički komentar, a tek onda neke komentare u stilu rektalnog alpinizma. Kao nemojte zamjeriti da mi nije prijalo. Ovako ili ti se svidjelo na prvu ili preskačeš.
Meni više o stripu kaže jedan jakijev "bah" nego 100 čačanskih panegirika, i 200 slovenskih nadriumjetničkih osvrta. |
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
|
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4313 Posts
Member since 10/09/2011 |
Posted - 15/05/2023 : 11:27:04
|
Šahist mi se nije svidio a bome i od ovoga nisam očekivao puno, i to već nakon prve dvije stranice koje su mi zadale glavobolju. Perspektiva + okrugla soba u kvadratnoj kući - wtf, aj doviđorno. No kako sam okretao stranicu za stranicom tako mi je ovaj autistični likovni izričaj počeo sve više otkrivati svoje čari i nisam uopće skužio koliko sam brzo progutao ovaj album premda sam često zastajkivao na pojedinim kadrovima. Priča se bavi teškom tematikom ali je potpuno jasna i otvorena, nema tu nekih slojeva koje bi čitatelj mogao otkrivati postepeno ili na (legendarno) drugo čitanje te se praktički sve što treba reći o stripu nalazi u naslovu i stražnjoj korici. Vjerujem da će mnogima ovo već zbog same naslovnice biti daleko na listi prioriteta ali mene je baš jako jako pozitivno iznenadilo. 8,5/10 |
Bok, kako si.
|
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21097 Posts
Member since 29/06/2008 |
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10345 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
anto
Advanced Member
Serbia
21097 Posts
Member since 29/06/2008 |
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10345 Posts
|
Jozzinelli
Senior Member
1644 Posts
Member since 10/04/2011 |
Posted - 16/05/2023 : 05:48:12
|
quote: Originally posted by Cromwell
Vjerujem da će mnogima ovo već zbog same naslovnice biti daleko na listi prioriteta
Kako kome... Meni je ovaj strip jedini prioritet za kupovinu od ovogodišnjih Fibrinih naslova izbačenih do sada (računajući i ove objavljene i one što su najavljeni).
|
Mek Koj nema alternativu |
|
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4313 Posts
Member since 10/09/2011 |
Posted - 16/05/2023 : 11:09:58
|
Dobro budući da je tebi i naslovnica Dvorske lude super očito si dovoljno avangardan da ne možeš biti "mnogi" No u svakom slučaju ovo jest prilično specifičan strip ali ipak mislim da bi mu svi stripaši trebali pružiti šansu, nevezano naginjali oni umjetničkom ili komercijalnom izričaju. |
Bok, kako si.
|
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6642 Posts
Member since 25/05/2003 |
Posted - 18/05/2023 : 10:59:02
|
Breme junaka je jak autorski strip.
Dobio sam ga na poklon od Markosa. Gazda, hvala. U isto vrijeme sam pročitao i Helenin El Shatt. Stoga, mali osvrt na djedove nam naše.
Djedovi, ratovi i breme.
Eto, nedavno su bile partizanske, a uskoro će "ustaške" uspomene. I tako u krug.
Križni put kroz Ell Shatt ili kroz austrijske poljane, ili kroz logore u Dunkerqueu ili Mauthausenu ... u čemu je razlika? Odbrambeni ili napadački rat... U čemu je razlika?
Križni put za partizane ili za ustaše... U čemu je razlika?
Apsolutisti, anarhisti, konzervatisti, liberalisti, globalisti, komunisti, ateisti, klerikalisti, nacionalisti, nacisti, kapitalisti ... U čemu je razlika?
Teške uspomene, valjda postaju podnošljive, jedino kad ih opravdavamo kroz herojske naočale. Valja naglasit da se te herojske, agresorske ili žrtvene uloge, pogotovo u ratu, brzo mijenjaju.
Autor Bremena junaka, Sala, prirodan je slijed nakon svog djeda "junaka". On je unuk "umjetnik" u kojem se počinje očitavati breme prošlosti.
I sad. Da se razmemo. Ja sam uvjeren da su naši djedovi bili kompletne budale. Ali, baš ono, kompletne.
U njihovom životnom naponu, u njihovom očitovanju njihovih djedova, dobar dio njih je jedino znao uzeti puške u ruke nafilan glupostima tipa "moja zemlja, moja obitelj, moja sloboda".
"Pišući knjigu o užasima rata, užas ne razotkrivate, već ga se oslobađate."
Autor ovog stripa je u tome uspio. Nije uzeo pušku u ruke, već puno opasnije oružje. Vodu i kist.
Čestitam.
|
Edited by - frano on 18/05/2023 11:35:14 |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47148 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 18/05/2023 : 17:30:07
|
Sve je to dio civilizacijskog i ljudskog razvoja i potpuno normalno frano. |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6642 Posts
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47148 Posts
Posted - 19/05/2023 : 14:14:03
|
To tako ide,a ovi jos mladji su jos veci degenerici. Ne triba pravit drame zbog toga. |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
Edited by - lwood on 19/05/2023 14:14:44 |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6642 Posts
Posted - 19/05/2023 : 15:10:13
|
Ma ja to samo malo potenciram. No, ovakav razvoj događaja nije progres.
...
Odo sad čitat Svijet bez kraja. Već naslov je fulanac, ali, ajmo probat...
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47148 Posts
Posted - 19/05/2023 : 20:53:34
|
Uz ovakav razvoj dogadjaja za najdalje 50 godina ljudi nece postojat. Prijebali smo sami sebe. |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10345 Posts
Posted - 12/06/2023 : 22:35:51
|
Vrlo zanimljiv rad i grafički i zbog priče.
Grafički zbog Salinog baratanja raznim stilovima, a sadržajno s obzirom na zbroj svega od čega je priča sastavljena, od ukomponiranja različitih pogleda na svijet do sasvim običnih životnih, obiteljskih trenutaka.
A opet ne bih se čudio da je ovo mnogima dosadno.
|
|
|
Topic |
|