Author |
Topic  |
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12965 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 01/09/2023 : 16:02:00
|
Inspiriran temama koje vode Paka i naker odlučio sam pokrenuti svoju, u kojoj bih objavljivao recenzije pročitanih stripova. Potreba za ovime nastala je zbog kojekakvih razloga, ali prije svega radi vježbe u kreativnom pisanju.
Da ne duljimo, prva recenzija je...
The Kong Crew
Prva knjiga (epizode 1-3)
Scenarij i crtež: Éric Hérenguel
Izdavač: Oz Comics

Godine 1933. filmski duo Merian C. Cooper i Ernest B. Schoedsack podario je svijetu „osmo svjetsko čudo“, film o divovskoj gorili – King Kongu. Ovaj spektakl svojom kombinacijom žanrova, napetom radnjom i inovativnim stop-motion efektima bez problema raspiruje maštu publike sve do današnjih dana. Film završava (SPOILER!) napetom borbom između Konga i avionske eskadrile na vrhu Empire State Buildinga – pri čemu naslovni lik pada u svoju smrt.
Međutim, francuski stripaš Éric Hérenguel zapitao se – što bi bilo da je Kong pobijedio? To je premisa koja pokreće radnju stripa The Kong Crew. U Hérenguelovoj verziji Kong je pobijedio borbene avione i krenuo je u osvajanje New Yorka. Američke vlasti naredile su evakuaciju poluotoka Manhattan i zatvorile sve prilaze, čime je postao Kongova betonsko-metalna džungla i njegovo novo kraljevstvo. Naslovna Kong Crew je vojna avionska eskadrila koja ima jedan zadatak – nitko ne smije ući, niti izaći s Manhattana. Kong nije jedini živi stvor u manhattanskoj džungli. A postoje i oni koji imaju potrebu ući u njegovo kraljevstvo.
Prije svega, The Kong Crew je strašno zabavan strip. Kao i u originalnom filmu, radi se o kombinaciji nekoliko žanrova, što Hérenguel vješto balansira. Na primjer, dijelovi radnje koji su smješteni na Manhattan asociraju na ono najbolje od post-apokaliptičnog žanra. Strip je dinamičan, duhovit i crtački razigran. Priča je toliko pitka i samo vas tjera da okrećete stranice. Worldbuilding je savršen, a opet neopterećen vlastitom mitologijom. Iako bi bilo dobro da ste pogledali originalni film (jer se ipak radi o remek-djelu), za uživanje u ovom stripu nije potrebno nikakvo posebno predznanje.
U ove prve tri epizode upoznajemo nemali broj likova, ali nas Hérenguel vještom kombinacijom riječi i crteža natjera da nam bude stalo do svakog. Izrazi lica i govori tijela jednostavno su prekrasno ilustrirani.
Kad smo kod crteža, dragi čitatelji, siguran sam da je The Kong Crew jedan od najljepših stripova koje ćete pročitati ove godine. Hérenguelov stil je jedna fina kombinacija klasičnog i modernog. Alex Raymond, Dave Stevens, Alex Toth, Mark Schultz… u Hérenguelovom rukopisu naći ćete asocijacije na ova imena, kao i njihove stripove, poput Xenozoic Tales i The Rocketeer. Pri čemu Hérenguelov crtež sadrži idealan balans realističnog i karikaturalnog. Također, vidljiva je autorova velika ljubav prema 1930-im i 1940-im godinama. Ne morate biti poznavatelj dotičnog razdoblja kako biste shvatili koliko je pažnje posvećeno odjeći, vozilima, arhitekturi, te povijesnim i pop-kulturnim referencama – a o film(ofilm)skom aspektu stripa da ne govorimo. Doslovce se možete izgubiti u količini detalja koje Hérenguel ubacuje u svoje kadrove. Na primjer, ima jedan prekrasan kadar u kojem mi, kao publika, tijekom noći s vrha zgrade unutar Manhattana promatramo zemljište koje se nalazi onkraj rijeke Hudson – i na njemu skupine svjetala iz zgrada koje se nalaze unutar vojnih baza. Tako jednostavan kadar, ali nam otkriva strahovite razmjere transformacije kroz koju je prošao New York, nakon što je „Veliku jabuku“ zagrizao veliki majmun.
Hérenguel majstorski kadrira i gradi napetost. Jednostavno, prekrasno „režira“ svoj strip. To je posebno vidljivo na primjeru samog Konga, koji veći dio stripa figurira kao nevidljiva opasnost – kao u najboljem horror-trileru – da bi se pojavio onda kada ga najmanje očekujete.
Kao što je već rečeno, ovaj integral sadrži prve tri epizode. Izdanje je otisnula tiskara Denona, tako da je ovo prvoklasna knjiga. Čak i natpisi na uvezu imaju simpatičan vizualni efekt. Na kraju knjige nalazi se prilično bogata galerija s naslovnicama i skicama.
Prva knjiga serijala The Kong Crew bila je odlična, ali uvjeren sam da najbolje tek slijedi.
|
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11450 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 01/09/2023 : 16:06:44
|
Napokon!! 
quote: Originally posted by Mr. Bushido
Meni se već mjesecima mota po glavi slična ideja za osvrte, ali nikako da se natjeram i napišem nešto.
U svakom slučaju, drago mi je da si pokrenuo ovu temu. Veselim se tvojim osvrtima. 
Ovo si napisao na mojoj temi prije malo više od 3 godine  Drago mi je da si se odlučio na otvaranje topica, čitat će se s guštom! |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
 |
|
ŠAŠ
Average Member

666 Posts
Member since 13/10/2013 |
Posted - 01/09/2023 : 16:18:45
|
čemu još jedan vlastiti topic o recenziji stripova?kao da već nema dovoljno topica na tu foru.postoje zajedničke teme gdje svi pišu... |
 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11450 Posts
Posted - 01/09/2023 : 16:24:02
|
U moru topica koji se sastoje mahom od komentara tipa: - odličan! - +1 - kakav je papir? - kad će za Srbiju?
...i sličnih, meni je gušt pratiti neke osobe koje zapravo konkretno pišu o onome šta su pročitali. Sve je lijepo na jednom mjestu. Plus kad tražim inspiraciju šta pročitati ne trebam kopati kroz gomilu raznoraznih topica, ovako mi se više sviđa. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
 |
|
jagodanbg
Senior Member

2960 Posts
Member since 17/07/2019 |
Posted - 01/09/2023 : 16:32:41
|
quote: Originally posted by Paka01
U moru topica koji se sastoje mahom od komentara tipa: - odličan! - +1 - kakav je papir? - kad će za Srbiju?
...i sličnih, meni je gušt pratiti neke osobe koje zapravo konkretno pišu o onome šta su pročitali. Sve je lijepo na jednom mjestu. Plus kad tražim inspiraciju šta pročitati ne trebam kopati kroz gomilu raznoraznih topica, ovako mi se više sviđa.
+1  |
Pumpaj |
 |
|
DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6386 Posts
Member since 05/12/2016 |
|
Deers
Advanced Member

Croatia
9519 Posts
Member since 29/03/2004 |
|
OZ Comics
New Member

116 Posts
Member since 26/05/2023 |
Posted - 01/09/2023 : 17:22:35
|
Do sada je izašlo 5 epizoda. na 6.-toj završavaju kolor, a 7.mu (ujedno i zadnju) Herenguel dovršava.
Originalno je strip crno-bijeli.
Ovo s linka su ajmo reći dva integrala s po dvije epizode u boji. Pretpostavljam da će treći integral u Francuskoj sadržavati preostale 3 epizode. |
 |
|
DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6386 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 01/09/2023 : 17:32:58
|
quote: Originally posted by OZ Comics
Do sada je izašlo 5 epizoda. na 6.-toj završavaju kolor, a 7.mu (ujedno i zadnju) Herenguel dovršava.
Originalno je strip crno-bijeli.
Ovo s linka su ajmo reći dva integrala s po dvije epizode u boji. Pretpostavljam da će treći integral u Francuskoj sadržavati preostale 3 epizode.
Evo našao, to je onda po francuzima US verzija:
https://www.bedetheque.com/serie-59717-BD-Kong-Crew-fascicules.html |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
 |
|
OZ Comics
New Member

116 Posts
Member since 26/05/2023 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 01/09/2023 : 18:33:49
|
Meni se već mjesecima mota po glavi slična ideja za osvrte, ali nikako da se natjeram i napišem nešto.
U svakom slučaju, drago mi je da si pokrenuo ovu temu. Veselim se tvojim osvrtima. 
Ovo si napisao na mojoj temi prije malo više od 3 godine 
Najgori su ti što obećavaju pa odugovlače u nedogled xDDD
Elem, zanimljivo je videti ovaj phase transition kod Bushida:) Nadam se da će biti volje i za diskusijom nakon napisanih osvrta xD \m/ |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10576 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
naker
Advanced Member

5226 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 01/09/2023 : 21:33:15
|
Uvek tuga kada se na strip forumu piše o svemu, a najmanje o samim stripovima. Treba forumu više ovakvih stvari. Ova tema dođe kao duhovni naslednik Pulsa čitatelja, ali u izmenjenom, novom ruhu. Pratiće se 
Jedino mislim da kada izdavač izda neki strip i kada postoji tema u izdavačkom izlogu da treba kopirati tekst i tamo, ili bar linkovati. Preglednije je na jednom mestu imati sve osvrte o jednom naslovu. |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9209 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 01/09/2023 : 21:41:20
|
Ja nešto baš i nemam želju da pišem recenzije, baš zbog toga što kad je okačiš i na par topika, u moru ostalih kratkih postova, obično prođe nezapaženo.
"Lični" topik za recenzije obično moderatori ne dočekuju poželjno, jer kao kad bi to svako radio pravi gužvu.(A vidimo i ne samo moderatori)
Ali, kad se razmisli, to i nije tako, nema tu gužve. Topik je na prvoj strani, dok ima svežu recenziju. Kad nema, brzo tone i nestaje sa prve strane. Skoro niko danas nema vremena da svaki dan piše recenzije, tako da u tim pauzama topici ne bi smetali, jer bi ih menjali aktivni. A i ukupno gledano, nema premnogo ljudi koji pišu recenzije.
A oni koji ne vole da čitaju nečije prikaze, ne bi te teme ni otvarali.
Tako zaključujem da je to generalno dobra ideja. |
 |
|
drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4790 Posts
Member since 27/12/2009 |
|
Edi B
Average Member

.jpg)
Croatia
808 Posts
Member since 21/05/2020 |
Posted - 01/09/2023 : 23:55:19
|
Podrška za topic, tko ne voli neka ga ne otvara, a nama ostalima uvijek dobro dođe baciti pogled što članovi pišu o pročitanim stripovima, jer gle čuda, forum je o stripovima. |
Edited by - Edi B on 01/09/2023 23:55:51 |
 |
|
ivanl
Advanced Member

Croatia
15823 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 02/09/2023 : 02:36:02
|
quote: Originally posted by Edi B
Podrška za topic, tko ne voli neka ga ne otvara, a nama ostalima uvijek dobro dođe baciti pogled što članovi pišu o pročitanim stripovima, jer gle čuda, forum je o stripovima.
Istina ziva! Ali ko ce to sve recenzirati, popiskarati...nema se vremena. Bolje procitati 5 stripova ili sta ja znam 2 albuma, nego 'izgubiti' vrijeme na recenziju jednog. Tu i tamo 'opalim' svoje videnje stripa, ali draze mi je vrijeme 'potrositi' na citanje, i citanje i citanje i citanje i citanje... Ali da se odmah razumijemo, podrzavam pisanje recenzija, narocito clanova koji poznaju materiju kao sto je tvorac ovog topica. I to se cita sa zanimanjem. Onda usporedim to s recenzijom u mojoj glavi, ali za koju ne da nemam volje pisati, vec nemam vremena. Vrijeme je jednostavno za 'gutanje' i ponavljanje, sad vec beskonacnog strip gradiva. |
Los cukar na fritulama! |
 |
|
DK24
Average Member

.jpg)
Croatia
634 Posts
Member since 24/04/2020 |
Posted - 02/09/2023 : 09:39:04
|
Meni su recenzije najbolji dio foruma. Draže su mi ovakve nego one baš na stranici. Zato podržavam šta više ovakvih tema. A moderatorima bi savjetova da razmisle o banu svakom članu koji ostavi komentar +1. Od mora glupih stvari na svitu to bi stavia blizu samom vrhu 😄 |
 |
|
Cromwell
Advanced Member

Croatia
4512 Posts
Member since 10/09/2011 |
Posted - 02/09/2023 : 10:27:12
|
Nije pitanje da li su ovakve recenzijice potrebne (apsolutno jesu) nego da li svaki član treba imati svoj topic. Ali ako Bushido planira biti aktivan onda ne vidim nikakav problem. U svakom slučaju mi je draže čitati ovo nego "Dnevnik čitanja" ili "Strip izazov" na koje kliknem po inerciji i onda shvatim da nema šanse da idem kopat gdje si je netko editao post. Spam prepisivače da ne spominjem... :D |
Bok, kako si.
|
 |
|
Tonto
Advanced Member

8954 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 02/09/2023 : 11:08:48
|
quote: Originally posted by Cromwell
Nije pitanje da li su ovakve recenzijice potrebne (apsolutno jesu) nego da li svaki član treba imati svoj topic. Ali ako Bushido planira biti aktivan onda ne vidim nikakav problem. U svakom slučaju mi je draže čitati ovo nego "Dnevnik čitanja" ili "Strip izazov" na koje kliknem po inerciji i onda shvatim da nema šanse da idem kopat gdje si je netko editao post. Spam prepisivače da ne spominjem... :D
Evo da ne napišem +1, napisat ću: Slažem se. |
The less I have the more I am a happy man |
 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10576 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12965 Posts
Posted - 03/09/2023 : 03:07:55
|
Napokon!! 
Ovo si napisao na mojoj temi prije malo više od 3 godine  Drago mi je da si se odlučio na otvaranje topica, čitat će se s guštom!

Drago mi je vidjeti da je reakcija na temu (uglavnom) pozitivna.
Sve ovisi o ostalim životnim obavezama, ali želja mi je da ne budu prevelike rupe između recenzija. |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27360 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7285 Posts
Member since 25/05/2003 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12965 Posts
Posted - 31/10/2023 : 16:14:58
|
American Barbarian
Kompletan serijal
Scenarij i crtež: Tom Scioli
Izdavač: IDW

Ako govorimo o Internetu, vjerujem da će svatko od nas moći nabrojati mnoge prednosti i nedostatke. U svakom slučaju radi se o izumu koji je duboko utjecao na mnoge aspekte naše svakodnevnice. Između ostalog, izmijenio se način na koji stvaramo, distribuiramo i vrednujemo umjetnička djela. Internet je zapravo platforma koja je umjetnicima/stvarateljima omogućila da svoja djela na neposredan način podijele s milijunima ljudi. Konkretno, kada govorimo o stripovima, zahvaljujući Internetu autori praktički više ne moraju prolaziti kroz nizove agenata, urednika i izdavača kako bi objavili svoje stripove. U jednu ruku to može imati negativne posljedice, jer pojedinci koji se profesionalno bave stripovima mogu usmjeravati autora, što njegovim stripovima može dati važnu kvalitativnu dimenziju. Međutim, pozitivne posljedice su to što Internet autorima daje mogućnost da budu nesputani, te izbace nebrušene dragulje koji konvencionalnim izdavačkim putevima nikada ne bi ugledali svjetlo dana.
Ovdje u priču ulazi Tom Scioli i njegov strip American Barbarian.
Ukratko rečeno, ovo je savršen primjer larpurlartizma - umjetnosti radi umjetnosti. Apsolutno svaki aspekt ovog stripa je pretjeran - bilo da se radi o dizajnu, boji, naraciji, kadriranju, dijalozima, karakterizaciji, itd.
Priča je pretjerana na najbolji mogući način. U postapokaliptičnom svijetu došlo je do fuzije znanosti i magije, a nepreglednim prostranstvima vladaju kraljevi, vojskovođe i neobična bića. Za sigurnost jednog takvog kraljevstva brine se najameričkija od svih obitelji - Yoosamon. Ova obitelj je toliko američka da svi članovi imaju vrlo američka imena, a dlake na tijelu rastu im u bojama američke zastave. Najjači među njima je naslovni Meric (kao aMERICan), koji je predodređen za velika postignuća. Međutim, sve se promijeni kada na scenu stupi besmrtni negativac - Two-Tank Omen!!! Two-Tank Omen je sotonski faraon koji umjesto stopala ima - kao što mu i samo ime kaže - dva tenka. Ako vas je ovo natjeralo da podignete obrvu, vjerujte mi, do kraja stripa doživjet ćete pregršt takvih trenutaka.
Merica i Two-Tank Omena najbolje je opisati kao križance Conana i He-Mana, odnosno Thulse Dooma i Skeletora. Estetski izgledaju kao da su iskočili iz vaše omiljene crtane serije iz djetinjstva, ali s količinom nasilja i teatralnosti koja odgovara filmovima i stripovima o Conanu. Strip ni u jednom trenutku nije dosadan. Jednostavno imate potrebu okretati stranice kako biste vidjeli koliko je sposoban nadmašiti samog sebe. Narativ je furiozan, u pravom smislu riječi.
Jedan od razloga zašto ovaj strip tako dobro funkcionira jest taj što je Tom Scioli izrazom i duhom nasljednik velikog Jacka Kirbyja. Čitajući Sciolijeve stripove lako biste mogli pomisliti da je "Kralj" Kirby uskrsnuo. Kao i kod Kirbyja imate dojam da će likovi svakog trena iskočiti iz papira i lupiti vas šakom u lice. Međutim, čak i uz ovako jak Kirbyjev utjecaj i dalje isijava Sciolijev pečat, jer se vidi što mu je obilježilo godine djetinjstva i sazrijevanja. Kirby je svojedobno radio na animiranoj seriji Thundarr the Barbarian, a American Barbarian se može čitati kao njegova reinterpretacija.
Ukratko, American Barbarian je LSD-jevska poslastica za one koji stripove i djela koje konzumiraju ne doživljavaju isključivo pravocrtno i konvencionalno.
Da se malo vratimo na onu priču o Internetu s početka osvrta. Scioli je strip originalno serijalizirao u obliku web-stripa na svojem portalu. Urednicima u izdavačkoj kući IDW strip se svidio, te su ga objavili u papirnatom obliku. Do danas je doživio nekoliko izdanja. Da nema Interneta, ovakav strip vjerojatno ne bismo mogli pročitati u ikakvom obliku. |
 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11450 Posts
Posted - 31/10/2023 : 16:27:07
|
Probao sam prije 5-6 mjeseci, al nije išlo... Nekako mi je sve to skupa bilo previše.. Ne znam šta previše, al previše. Nisam se puno baš susretao sa Sciolijem, no istovremeno mi je i privlačan i odbojan. Godland mi je bio jako zabavan i nemam pojma zašto ga nisam pročitao do kraja (morati ću kad tad). |
 |
|
Topic  |
|