forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Franina livada
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 197

Tonto
Advanced Member

8269 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 02/02/2024 : 23:23:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
...ah, peyo to ti je prokletstvo autorstva. Kad prestanes uzivati i pocnes kritizirati. Nemoj sad nama koji svakodnevno umiremo za crtacim stolom da krades zabavu.

...i cisto da se zna, za razliku od mnogih, ja hermannu necu nikad nista prigovorit.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10296 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 02/02/2024 : 23:39:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

...ah, peyo to ti je prokletstvo autorstva. Kad prestanes uzivati i pocnes kritizirati. Nemoj sad nama koji svakodnevno umiremo za crtacim stolom da krades zabavu.

Ma sve OK .

Nadam se da nisam nikog uvrijedio, a ponajmanje tebe. Već sam pisao da je većina tvojih postova kao da sam ih sam pisao.

Sviđaju mi se ovi tvoji crteži koje stavljaš, rekao bih da je uočljiv napredak, samo se bojim za tvoje oči.

quote:
Originally posted by Tonto
...i cisto da se zna, za razliku od mnogih, ja hermannu necu nikad nista prigovorit.

Ma Hermann je i moja slabost, imam i neke njegove starije kod nas neobjavljene radove plus sve objavljeno kod nas. Čak i Yvesove promašaje.

Sad kad sam spomenuo Hermanna, na temelju nekih intervjua i onog što su drugi o njemu rekli rekao bih da njega prije svega zanima novac koji može dobiti za svoj rad, dakle imam utisak da sebe vidi prije svega kao zanatliju.

Edited by - Peyo on 02/02/2024 23:44:21
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6612 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 03/02/2024 : 00:00:00  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Ispravno zboriš Peyo.
Strip kao zabava i zadovoljstvo. Ili,
Strip kao muka i nezadovoljstvo.
Strip kao posao.

Kako god bilo, medij je to za pričanje priča.
I eto, pratimo ga kako sazrijeva.

A da nije puberteta vidio...

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6612 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 03/02/2024 : 06:41:50  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Hermann

Ja duugo nisam znao kako je on crtač Bernard Princea. Taj strip je meni u djetinjstvu bio baš poseban. Spada u onih 15 na polici.
Lica junaka su mi imala osobnost, a o ostalim detaljima ne treba ni pričati.

Kaubojce mu nisam čitao :)

Jeremiah, jesam. Tamo prevladavaju vizualna remek djela. Scenarij je isto zanimljiv. Kurdy je baš budalaš i ona kobila Štulić. Nitko ne kadrira ko g. Hermann.

Tornjevi nastavljaju vizualnu raskoš. Ne i scenarističku...

I sad Peyo objasni kako je kod g. Hermanna utrka za parama ipak pobijedila.

Kad je gostovao u Makarskoj trabunjao je o metafizici. On i Moebius - doktori metafizike. Dupli bi rikavao od smijeha.

I dalje crta kako većina od nas može samo sanjati.

Ružna lica i ružne priče.

Ali, izgleda da provodi vrijeme sa sinom.
Sretno, g. Huppen.

Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8269 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 03/02/2024 : 08:14:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:

Sad kad sam spomenuo Hermanna, na temelju nekih intervjua i onog što su drugi o njemu rekli rekao bih da njega prije svega zanima novac koji može dobiti za svoj rad, dakle imam utisak da sebe vidi prije svega kao zanatliju

Ne vidim zasto bi to bilo cudno, Marlon Brando niti je volio film niti je volio glumu i to je za njega bio samo posao, a jedan je od najboljih.

Hermanna sam inace upoznao i zavolio kroz njegove epizode na vrhuncu crtacke karijere, tamo negdje par godina prije prelaska na rapidograf i par godina nakon. Danas su mi najdraze njegove epizode s početka karijere dok je jos crtao samo kistom. One epizode bernard princea s uraganom i u dzungli - genijalno.

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6612 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 03/02/2024 : 08:28:13  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Ima nešto u tome.
Niti Mauroviću, niti Jordanu, niti Jokiću nije bilo primarno ono u čemu su bili najbolji.

Maurović je patio za slikanjem, Jordan za baseballom, a Jokić za konjima.

Nisi bili vezani za ono u čemu su briljirali.

Go to Top of Page

dupli
Senior Member

Croatia
1020 Posts

Member since 26/11/2009

Posted - 03/02/2024 : 09:06:42  Show Profile Show Extended Profile  Send dupli a Private Message  Reply with Quote
I onda su težili tome da imaju minimalni trud za maksimalni efekt.
Ali mi to već znamo, je li tako frano ?
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6612 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 03/02/2024 : 09:31:44  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Trud, rad i napor jest bio tu, ali, da, svakakve kratice su izmišljali.

Nisu upali u zamku anatomije :)

Andrija je slikao flekama, sa tu i tamo naznakom detalja.

Jordan je imao lopatu od šake i nije htio ić u teretanu, jerbo ih je prirodno ko gazela sve preskakako. Jokić igra u nekom sporom, ali svom ritmu. Crmci lude kad ih ovaj počne šetat.

Ja sam već pomalo siguran da je caka samo u tome jer je to sfera djelovanja u koju su ovak ili onak zalutali.

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6612 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 03/02/2024 : 09:36:51  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Prava predanost je bila vidljiva kod Biukovića. Unio je u stripove sve kaj je imao i kaj je znao.

Kod zanatlija isto postoji izražena predanost, ali druge kategorije. Neumorno štancaju svoje.

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6612 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 03/02/2024 : 09:50:47  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
I kak veli Dupli, majstori zanata su težili ka maksimalnoj učinkovitosti s minimalno truda.

To bi trebala biti odlika svake civilizacije.
Jednostavan život.

Danas, kad Jokić igra jednostavnu i jasnu košarku, igrači moraju studirati taj stil.

Slično ko i mi Maurovića :)
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15780 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 03/02/2024 : 10:05:38  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by frano

Hermann

Ja duugo nisam znao kako je on crtač Bernard Princea. Taj strip je meni u djetinjstvu bio baš poseban. Spada u onih 15 na polici.
Lica junaka su mi imala osobnost, a o ostalim detaljima ne treba ni pričati.

Kaubojce mu nisam čitao :)

Jeremiah, jesam. Tamo prevladavaju vizualna remek djela. Scenarij je isto zanimljiv. Kurdy je baš budalaš i ona kobila Štulić. Nitko ne kadrira ko g. Hermann.

Tornjevi nastavljaju vizualnu raskoš. Ne i scenarističku...

I sad Peyo objasni kako je kod g. Hermanna utrka za parama ipak pobijedila.

Kad je gostovao u Makarskoj trabunjao je o metafizici. On i Moebius - doktori metafizike. Dupli bi rikavao od smijeha.

I dalje crta kako većina od nas može samo sanjati.

Ružna lica i ružne priče.

Ali, izgleda da provodi vrijeme sa sinom.
Sretno, g. Huppen.

Kobila Štulić (nije kobila, magarica je), ali ipak

Utrka za parama koja je odnjela pobjedu je apsolutno legitimna. Svaka mu cast na spajanju zadovoljstva i 'zadovoljstva'. Rijetki su to uspjeli. To je kums!

Bernard Prince je svima nama posebnost iz djetinjstva. Svi smo mi Bernard Prince!

Metafizika, da apsolutno! Uz malo pecene teletine i par butelja vina. Zasto da ne?

Ruzna lica i ruzne price... da, ali i velike glave, conkulaste, neproporcijalne...

Ali neka ga. I dalje mi je jedan od najvecih. Svetac i vrag Hermann. Fala mu sto mi je nacrtao Babet u Tornjeve. Iznenadio se sasvim sto sam mu nju pitao, a ne Kurdya ili Jera ili vec nesto sto svi pitaju.

Zivio nam on, conkulastim glavama unatoc!

A je, jebiga, jebe ga malo sin. Sta ce...pa sin mu je. A mozda je Ywes dobar covik...

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6612 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 03/02/2024 : 10:16:41  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
E, Ivane, ponovil bum tog Štulića, casna pionirska. Super si ga opisao, lice s ikona.
Nije ga lako potrefit.

A Vojna od Duplog je točno ovo kaj ističe.
Max. učinkovitist s min. truda.

Nema detalja, a oku je sve jasno.
To je to.

Ovi detaljni dečki su sami sebe u okove bacili...
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15780 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 03/02/2024 : 10:21:47  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:

E, Ivane, ponovil bum tog Štulića, casna pionirska. Super si ga opisao, lice s ikona.
Nije ga lako potrefit.

Nije. Nije lako uopce.
Ne daj se smest...
Cujemo se mi!
A za upad na 'ledinu' sam morao, jednostavno je bilo jace od mene. A sad begam, bik se otkacio s lanca, trci za mnom preko cijele 'ledine', valjda stignem do ograde za preskok...
Gustaj stari ovdje. Pazi na 'ledinu' i kosi prema programu i vremenu..

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6612 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 03/02/2024 : 10:46:14  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Ej!
Pa da, evo crtackog zadatka.
Nacrtaj Džonija Štulića!
Uhvati Džonija (na papir) i postaj.

Ajmo crtači :)

Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8269 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 03/02/2024 : 13:32:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Evo uvatija sam dvi minute između kuvanja kavi na poslu.:)

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6612 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 03/02/2024 : 13:39:28  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Ivan je zadužen za prosudbu!
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15780 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 03/02/2024 : 13:47:28  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Markov je, jebiga faliven.

Bucko.

Nije ovakav ni danas, 35 godina od ove slike sa Zadovoljstine. Mrsav je jos uvijek sa jbg. manje kose.

Ali svida mi se Zagora Promet. ;)

Los cukar na fritulama!

Edited by - ivanl on 03/02/2024 13:55:32
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8269 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 03/02/2024 : 14:10:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
je, doda sam mu malo kila.

Go to Top of Page

xilrion
Advanced Member

Croatia
3012 Posts

Member since 16/12/2010

Posted - 03/02/2024 : 14:12:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit xilrion's Homepage  Send xilrion a Private Message  Reply with Quote

https://xilrion.deviantart.com/
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15780 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 03/02/2024 : 14:40:02  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Ovaj gore, uopce nije los. Ima nesto njegovo, velikim usima usprkos cak i za karikaturni izricaj. I nije on 'strolocav'.

Odakle je ovo xilrion ?

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

xilrion
Advanced Member

Croatia
3012 Posts

Member since 16/12/2010

Posted - 03/02/2024 : 14:45:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit xilrion's Homepage  Send xilrion a Private Message  Reply with Quote
od nikuda. iz glave. moje, blesave.

https://xilrion.deviantart.com/
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15780 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 03/02/2024 : 14:47:43  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by xilrion

od nikuda. iz glave. moje, blesave.

Palac gore! 👍

Svida mi se i krajolik Nizozemske kao simbol. Najs mi je.

Los cukar na fritulama!

Edited by - ivanl on 03/02/2024 14:51:00
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
5987 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 03/02/2024 : 15:28:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Stavljajte primjere.

Primjer vrhunskog sjenčenja prekaljenih veterana M&G. Vidiš Tonto kako rutineri odmah znaju da je čelo kod ovakvog svjetla cijelo u sjeni, a nos baca sjenu kao da je u pitanju Pinokio, a ne Dylan. A ne kao ti s tim tvojim gradijentalnim prijelazima iz bijelog u sjenu (vidi kako majstori to riješe s par crtica na spoju bijele i crne) :D Odakle dolazi svjetlo na uho boga pitaj. Desna obrva koja ulazi u oko je dodir genija, što bi rekli crtački rukopis. Također, usne su ravne i kad je izvor svjetla takav da se nos jedva vidi, ne bacaju nikakvu sjenu. Uči!

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7843 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 03/02/2024 : 15:34:15  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Nema tu razmišljanja, odakle dolazi svetlo, to su gluposti.

U stripu, važno je da senka deluje prirodno. to se radi na osećaj, ili ga imaš ili ne.

Kod M&G je neprirodno, zato nisu bili veliki crtački duet (između ostalog).
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
5987 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 03/02/2024 : 15:48:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Nema tu razmišljanja, odakle dolazi svetlo, to su gluposti.

Nisu to gluposti, to su osnove. Nekad ćeš namjerno slagati sjenu radi efekta, ali kad znaš što radiš. Oni to nikad nisu savladali.

quote:

U stripu, važno je da senka deluje prirodno. to se radi na osećaj, ili ga imaš ili ne.

Ili se nauči, čuo sam od Sudžuke osobno da je on u početku ofrlje sjenčio napamet dok nije malo proučio logiku, izvor i smjer svjetla i slično.

quote:

Kod M&G je neprirodno, zato nisu bili veliki crtački duet (između ostalog).

Tu se slažem 100 %.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page
Page: of 197 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.48 seconds. Snitz Forums 2000