Author |
Topic |
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3472 Posts
Member since 17/02/2014 |
Posted - 12/09/2023 : 21:12:56
|
quote: Originally posted by Macbeth
quote: Originally posted by frano
Hamlet, sam se još trebaš izjasniti u čemu se ne slažeš.
Sa svim ovim vašim trećerazrednim filozofiranjima. Ovako mi zvuče neki kolege s fakulteta koji misle da sve kuže, al nije to baš tako. Opet kažem - pregazilo vas vrijeme (neke). Misliš da si u toku, ali nisi. I to je ok. Kakve gluposti oko ekologije, mobitela, trans djece... šta je to? Kakve to veze ima sa stripovima? To ti je samo dokaz da upravo previše visiš na toj istoj tehnologiji o kojoj kmekećeš. Možda si nasjeo na senzacionalističke naslove i kojekakve diverzantske članke koji te uvjeravaju da su zli pederi i eko-aktivisti iza slijedećeg ugla i vrebaju ti djecu...? Jbte, kako se meni to ne događa, sjedim, čitam strip i guštam? Imam dojam kao da ta vaša "stara garda" samo sjedne ujutro, prolista novine i samo odabire nasumice o čemu će taj dan paničariti Ako mi strip nije kvalitetan, ja ga jednostavno ostavim i ne čitam više takve stripove, nisu mi krivi ni Greta, ni djeca iz 3. B, ni tehnokracija, ni mobiteli. Ovo je samo tema za jadikovke vješto prikrivena u strip-ruho, sve mi se čini
No dobro, da ne bi pomislili da je ovo zlonamjeran upis - nije, samo eto i druga perspektiva. Moj zadnji upis na ovu temu, guštajte
Bravo, Macbeth Ne pada mi na pamet inače ovdje pisati, ali bio si odličan i svaka čast, još da znaš s kim imaš posla znao bi da si debelo preblag i predobar. I to je to - over and out... |
Edited by - Zoroasterixx on 12/09/2023 21:19:44 |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6977 Posts
Member since 25/05/2003 |
|
frano
Advanced Member
Croatia
6977 Posts
Posted - 12/09/2023 : 22:51:17
|
Mac. Daj probaj bar jednu poantu izvuć iz trećerazrednog filozofiranja pa onda pričamo dalje.
Ako nećeš, ili ak više nećeš sudjelovati, drž se onda toga. Ugledaj se na Zoroasterixxa koji će vjerujem držati do svoje riječi.
Srdačan pozdrav.
|
Edited by - frano on 13/09/2023 07:54:08 |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6977 Posts
Posted - 12/09/2023 : 23:06:47
|
Tko je ono još bio veliki frajer, Iwood... Stari, ako ćeš još pisati, samo daj. Ali, pliz, bez psovki.
Batali ove jadikovke ak ti nisu po volji.
Ajd.
|
Edited by - frano on 12/09/2023 23:08:01 |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47364 Posts
Member since 09/12/2005 |
|
frano
Advanced Member
Croatia
6977 Posts
|
Tonto
Advanced Member
8700 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 13/09/2023 : 06:15:31
|
Nije svako zlo za zlo u vremenogazenju. Eno policija nedavno upala u hotel u spanjolskoj zbog ekskurzije iz hrvatske... profesori mrtvi pijani i polugoli, djeca mirna i u krevetima pola ih spava u 10 ipo navecer. |
The less I have the more I am a happy man |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6977 Posts
Posted - 13/09/2023 : 06:19:19
|
Kratko predstavljanje.
Ja jesam Frano Petruša. Ne Lasić, Arapović ili kolega Strukan :) Živim od crtanja ilustracija, stripova i animacija.
Poznat sam po trećerazrednom filozofiranju te po maratonskom pisanju po scomu. Ova dva tjedna nisu još niti zagrijavanje.
Istaknuti uspjesi
Dva dana zatvora i 6 mj. uvjetne zbog zastrašivanja strip kritičara Vladojle Šagadina ovdje na scomu. Neovlašteno bojanje table Igora Kordeja i Andrije Maurovića. Od stripova ističem uradak "Njoj se mili u svili".
Volim pisane debate iz nekoliko razloga. Sudionici imaju vremena promisliti. Razgovor se ne pretvara u utrku u brzom govorenju te prisiljava sudionika da se drži svojih izjava a ne klimatskih promjena. I naravno, iza takvih razmjena ostaje pisani trag.
Ne odlaze riječi u vjetar.
Veliki sam fan Zlatka Milenkovića i Marka Dješke.
Eto, toliko.
|
Edited by - frano on 13/09/2023 06:38:45 |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6977 Posts
Posted - 13/09/2023 : 06:31:20
|
Izbivao sam iz stripa neko vrijeme radeći na animaciji što mi je izgleda nativna rezolucija. Hvatanje pokreta, jel. Života.
Ipak, u međuvremenu sam crtao i autorski serijal "Goni to smeće" koji možete pronaći po zg striparnicama. Stripovi su to "iz ruke" koje sam radio samo da ostanem u kakvom, takvom ritmu crtanja "pričica u par sličica".
Začudo, takav pristup stripu, publika je prepoznala i prihvatila. |
Edited by - frano on 13/09/2023 06:39:59 |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6977 Posts
Posted - 13/09/2023 : 06:37:30
|
Kako izgleda moj radni dan. Ustanem u 5. Debatiram oko 7, 8 sati i onda crtam 37 minuta.
Divan omjer. |
Edited by - frano on 13/09/2023 14:26:06 |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6977 Posts
|
frano
Advanced Member
Croatia
6977 Posts
Posted - 13/09/2023 : 07:08:04
|
quote: Originally posted by Macbeth
quote: Originally posted by frano
Hamlet, sam se još trebaš izjasniti u čemu se ne slažeš.
Sa svim ovim vašim trećerazrednim filozofiranjima. Ovako mi zvuče neki kolege s fakulteta koji misle da sve kuže, al nije to baš tako. Opet kažem - pregazilo vas vrijeme (neke). Misliš da si u toku, ali nisi. I to je ok. Kakve gluposti oko ekologije, mobitela, trans djece... šta je to? Kakve to veze ima sa stripovima? To ti je samo dokaz da upravo previše visiš na toj istoj tehnologiji o kojoj kmekećeš. Možda si nasjeo na senzacionalističke naslove i kojekakve diverzantske članke koji te uvjeravaju da su zli pederi i eko-aktivisti iza slijedećeg ugla i vrebaju ti djecu...? Jbte, kako se meni to ne događa, sjedim, čitam strip i guštam? Imam dojam kao da ta vaša "stara garda" samo sjedne ujutro, prolista novine i samo odabire nasumice o čemu će taj dan paničariti Ako mi strip nije kvalitetan, ja ga jednostavno ostavim i ne čitam više takve stripove, nisu mi krivi ni Greta, ni djeca iz 3. B, ni tehnokracija, ni mobiteli. Ovo je samo tema za jadikovke vješto prikrivena u strip-ruho, sve mi se čini
No dobro, da ne bi pomislili da je ovo zlonamjeran upis - nije, samo eto i druga perspektiva. Moj zadnji upis na ovu temu, guštajte
Hamlet, bravo. Pitanje je pravo.
Kakve veze imaju trans djeca sa stripovima? |
Edited by - frano on 13/09/2023 09:43:57 |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6977 Posts
Posted - 13/09/2023 : 07:20:15
|
Još pojavom Supermana i ostalih super junaka djeci je spržen mozak.
Biti nešto što nisi može biti zabavna mašta. Zamaskirani heroj noću - bogataš danju. No, lijepi su to i preduvjeti za realnu bipolarnost.
Takva podjela je u osobi itekako prirodna, "kanonski" prisutna, u smislu klaćenja između dobra i zla.
Superherojski kanon je ipak malo drugačiji. Oni se "klate" samo između "super sam" i "turbo sam".
Njihovo "pravedno" superherojsko djelovanje uglavnom se klati između "razbio sam" i "ubio sam".
Spojimo li takav superherojski odgoj sa prirodnim "klaćenjima" između požude i ljubavi, nije ni čudo da dobijamo X manove. Trans klince.
|
Edited by - frano on 13/09/2023 16:32:03 |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6977 Posts
Posted - 13/09/2023 : 07:28:38
|
Ha, kaj veliš, Šekspir, jel odgovor ok za treću ligu?
Tak to nekak ispadne kad te dotakne Jules u djetinjstvu. I ostali titani.
|
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6977 Posts
Posted - 13/09/2023 : 08:11:50
|
I kuiš, Hamlet. Ovo je kak velish, treća liga, ali i ti si tu. I nisi se baš nekaj isprsil. Neka finta bar... Predlažem. Idi u četvrtu ligu, zagrij se pa se vrati. Sve je to za ljude.
Ili haklaj i dalje kak znaš.
|
Edited by - frano on 13/09/2023 08:16:04 |
|
|
tkosta74
Average Member
675 Posts
Member since 15/03/2014 |
Posted - 13/09/2023 : 08:16:17
|
Neovisno o "biti ili ne biti na livadi", uvik je dobro kad se talasa, rekli bi komšije.Kroz kontre čovik nauči svašta. Iskustvo. Ja ovako nepotkovan u filozofiji i povijesti stripa, ositin se pomalo priglup, ali ono što dopire do mozga... Nije treća liga... Možda četvrta😁, ako je peta zakon.
O superherojima podilim neke misli pregažene vremenom, čim uvatim vremena.
|
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6977 Posts
|
frano
Advanced Member
Croatia
6977 Posts
Posted - 13/09/2023 : 08:26:14
|
Dok čekamo Šekspira.
Da ne ostane sve na pukom filozofiranju. Eksperiment.
Dokazali smo da Stinkyjevi klinci nemaju problema u razaznavanju likovne kvalitete između Julesa i Kordeja.
Između jasnog i mutnog.
Između dobra i zla.
Prvenstveno zato jer im je oboje ponuđeno. I moraju mislit sami.
Trans klincima je to uskraćeno. Oni biraju samo između "najbolji sam" i "turbo sam". Poseban sam.
Ne daju im mjesta za klimatske promjene.
|
Edited by - frano on 13/09/2023 08:32:46 |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6977 Posts
Posted - 13/09/2023 : 08:41:53
|
Hamlet. Moj studij istočne misli traje više od 20. g. Radio sam i kao profa likovnog na prestižnom indijskom učilištu Bon maharaj za klince nižih dobnih skupina.
Bilo bi mi zadovoljstvo razgovarati sa šekspirijancima.
Nema nekih pravila doli držati se teme.
Pitanje si postavio.
Kakve veze imaju trans klinci sa stripovima?
Debata je otvorena za svakog. Nema psovanja.
|
Edited by - frano on 13/09/2023 08:42:58 |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6977 Posts
Posted - 13/09/2023 : 08:53:27
|
Trans klinci
Oni, kao i svi mi uostalom, imaju određenu dozu požude u sebi. Ali, ne u istoj mjeri. Nekima je više izraženija, nekima manje.
Moglo bi se reći da im kanon požude nije uspostavljen pravilno.
I ne pada im na pamet s time se uhvatit u kostac. Nikome to nije lako. I štaš sad...
Požuda je zauzela strateška mjesta u osjetilima, umu i inteligenciji.
Sjetimo se samo Andrije kako joj je lamatao oko glave na onim slikama.
Trans klinci ne poznaju granice. To je ta "komunjarska" linija. Ne poznaju granice bez obzira što su uvjetovani sa svih strana.
Nitko ih nije naučio. Nitko im nije tutnuo da biraju između Julesa i Kordeja. Jednostavnije. Nitko ih nije volio.
Samo su im tepali.
Naravno da ne znaju kojeg su spola kad su odmah u startu bili najbolji.
Hamlet.
Ti se brineš za klince. Vidiš ih kao anđele. To je dobro.
To je prva liga. Sam im nemoj preveč tepat.
I doooobro se pripremi, jer s malcima nema labavo.
|
Edited by - frano on 13/09/2023 09:45:37 |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6977 Posts
|
frano
Advanced Member
Croatia
6977 Posts
|
frano
Advanced Member
Croatia
6977 Posts
Posted - 13/09/2023 : 09:53:08
|
PS kom trebaju književne reference, nek se javi. Ne izmišljavam niš od sebe. To su sve stari profači još odavne skužili.
Trans spiku superherojsku. I mobilnu. |
Edited by - frano on 13/09/2023 14:31:38 |
|
|
www2
Senior Member
Croatia
1058 Posts
Member since 11/02/2009 |
Posted - 13/09/2023 : 10:00:08
|
dakle mojih 5 centi (napokon možemo i mi koristiti ovu frazu):
pre, pre ,pre, previše je tu filozofiranja samo poradi filozofiranja. Puno ste rekli a u biti ništa....kao štoo ću uglavnom i ja.
Moje (dakle moje) shvaćanje stvari je da je apsolutno NEPOŠTENO izjavljivati/zaključivati da je netko loš a netko dobar (replika na franu, macana, maurovića i ostale....) u tome što radi i tvrditi to izričito. Dakle mišljenje je jedna stvar (a znamo šta su mišljenja), ali govoriti to kao da su to činjenice je jedna sasvim druga. Mislim da i najviše životnih sukoba proizlazi iz toga. Meni isto Macanovi stripovi nisu proširili horizonte ili imalo utjecali na mene, ali tvrditi da je to sve "smeće" je notorna glupost, isto kao i tvrditi da Ronaldo prevara jer više voliš Mesija.....treba shvatiti da je Macan (ili Ronaldo) nekome sigurno oblježio djetinjstvo isto kao meni Zagor, He-man ili Goonies-i. To je neupitno......i tko sam onda ja da toj osobi tvrdim da je to "smeće". Možemo raspravljati, i trebamo da bi se gradili, i to je jedini ispravni način.
Glede kanona.....nema tu rušenja, samo pomicanja u stranu ....i tamo stoje i čekaju da se opet vrate, jer vratit će se sigurno. Vrijednosti su se promijenile za 180, i tu treba gledati problem. Dekadencija, ne društva, jer to je izjava svih filozofa i pametnjakovića, nego dekadencija samog sebe, ukoliko je neprimjećena tek je onda problem. Ja sam potpuno svjestan svoje......vrijednosti su mi ostale iste (barem si tako govorim), ali snaga volje i želja da ih se držim je pala na all time low.
1. Znam da ne bi trebao blejati u taj mobitel dok kenjam, pa strip je pored mene, "jebem mu kolač", al eto ne uspijem se othrvati svaki put....odnosno sve rijeđe uspijevam
2. Sve češće čitam stripove onako ovlaš, samo da ih pročitam i stavim na policu.....table ne proučavam više onako detaljno, tražeći razlog za pohvalu ili kritiku
3. Davno sam se kunuo da neću nikada kredit dizati, pa makar na cesti spavao....gle me sad (nisam na cesti :) )
4. Nemam volje sada postati screeshot kalendara (u mobitelu naravno)....pa pola tjedna provedem vodeći klince po aktivnostima, misleći da ih tako gradim (uvjeren sam da i je tako), idem 100 na sat cijeli tjedan, a govorio sam si da moja djeca neće tako, nema šanse, bit će samo na cesti kao i ja šta sam bio
.....ima toga još, al da ne nabrajam. Uvijek se tješim onom od Ćire "Jebeš čovjeka koji ne mijenja mišljenje"
Novi mladi ili stari koji će nas zamijeniti prepoznat će kanone i vratiti ih.....nikada u takvom sastavu ili količni (kao uostalom kako nismo ni mi kanone naših rodtielja) ali vratit će ih.....naravno neće to biti Zagor nego Zagorela kojoj će kita lelujati među nogama dok se njiše po Blackwoodu i to je u redu, ne sviđa mi se, preciznije gadi mi se to sve danas, ali je u redu. Normalni slijed događaja svega ovoga što smo MI nametnuli novim generacijama. Ionako je svejedno, nemaju oni vremena za stripove. Presporo se to čita.......čita ha ha ha.....da ima dva oblačića po stranici previše im je.....naučeni su da im se priča, diktira.......jebeni mobiteli......svijet je otišao u kurac onog trena kad su izmišljeni smartići (al jebiga i to je u redu) i uvjeren sam da kad dođemo do nekog "kraja" ljudskosti da će jedini spas i izlaz biti zabraniti mobitele i vratiti fixne linije i to ne na gumbe nego na rotaciju.
Al vidiš, svaki put kad odem u Liku na vikendicu gdje gotovo i nema signala, život se vrati u neku ne mogu reći normalu, da nekoga ne uvrijedim, ali TV se gleda samo prije spavanja, mobiteli niti ne znamo gdje su nam, klinci se vraćaju u kuću samo krvavih koljena da se isplaču da ih prijatelji vani ne vide. I stripovi se čitaju, i ja i klinci....nema čak ni ograničenja....kćer od 10 godina čita Tomie od Ito-a....ne smeta mi.
Sviđa joj se ta odvratnost....izgleda da to još nije vidjela na internetu (barem se nadam), možda je zabrinjavajuće ali ne smeta mi.
E da, i palimo vatru svaku noć i roštiljamo ako nemamo ništa onda samo kukuruz. Igraju se sa vatrom i sjetim se sebe i opsjednutosti sa istom. Sjetim se i dana kad sam ravno iz karnistera u tatinom magazinu pokušao doliti benzin na vartu. Sam Bog me spasio da se ne zapalim. Ima nešto iskonski smirujuće dok gledaš u vatru i more....postoji sigurno neka studija ili Freud-ovsko objašnjenje zašto je to tako.
Izgubio sam većinu mislim na koje sam se želio osvrnuti dok sam ovo pisao....ali OK, sjetit ću se. |
The sea was angry that day, my friends - like an old man trying to send back soup in a deli. |
Edited by - www2 on 13/09/2023 10:01:52 |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47364 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 13/09/2023 : 10:15:53
|
Haha,da vatra. Mi ka dica smo stalno nesto spaljivali,stare kazete,plastiku ,drace,travu... bilo je i vatrogasnih intervencija zbog nasih pizdarija. Al to je valjda normalni dio djetinjstva. |
narocito na one koji su uspješni.
|
|
|
Topic |
|