Author |
Topic  |
frano
Advanced Member

Croatia
7075 Posts
Member since 25/05/2003 |
Posted - 19/05/2024 : 15:33:26
|
quote: Originally posted by Kruger
quote: Originally posted by frano
Viši moral kod amera?
Živimo na ovoj planeti te ne možemo zbrisati u neki mirni kutak naše planete gdje gospodari neće imati svoj utjecaj. Imaš izbor diktatura, demokracija, kaos i siromaštvo. Ti se zalažeš za ruski sustav, ne vjerujem da bi ti se svidjelo živjeti tamo. Zamisli da moraš crtati što ti se naredi i još k tome putleru nacrtaš nos iskrivljeno, ne gine ti gulag. Nema tamo milosti. U ovom našem sustavu te koliko toliko nitko en dira, crtaš što želiš.
Živio sam u ukrajini par mjeseci. Dnepropetrovsk. Ja sam mislio da sam u rusiji :) Bar su svi pričali na ruskom.
Al, to je bilo prije 20 g. Očigledno se od tad puno toga promijenilo.
Valja spomenut i kako sam jedan od rijetkih strip crtača koji je zbog stripa bio u zatvoru. Nema čeg nema u demokraciji :)
Šagadin (naš cijenjeni strip izdavač, kritičar, dizajner, ilustrator, novinar i enigmat) u meni je prepoznao prijetnju i fiju, odma u ćuzu.
:)
Sad zamisli zemlju koja je u zadnjem svjetskom izgubila 30 miliona ljudi. Njoj više nije do smijeha.
A, tek likovi koji bacaju atomske naokolo. Ta njima je nakon toga sve prijetnja. I oko njih su sve bad boysi.
Teško breme.
|
Edited by - frano on 19/05/2024 15:35:06 |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17264 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 19/05/2024 : 15:53:50
|
Viši moral kod amera?
Živimo na ovoj planeti te ne možemo zbrisati u neki mirni kutak naše planete gdje gospodari neće imati svoj utjecaj. Imaš izbor diktatura, demokracija, kaos i siromaštvo. Ti se zalažeš za ruski sustav, ne vjerujem da bi ti se svidjelo živjeti tamo. Zamisli da moraš crtati što ti se naredi i još k tome putleru nacrtaš nos iskrivljeno, ne gine ti gulag. Nema tamo milosti. U ovom našem sustavu te koliko toliko nitko en dira, crtaš što želiš.
Živio sam u ukrajini par mjeseci. Dnepropetrovsk. Ja sam mislio da sam u rusiji :) Bar su svi pričali na ruskom.
Al, to je bilo prije 20 g. Očigledno se od tad puno toga promijenilo.
Valja spomenut i kako sam jedan od rijetkih strip crtača koji je zbog stripa bio u zatvoru. Nema čeg nema u demokraciji :)
Šagadin (naš cijenjeni strip izdavač, kritičar, dizajner, ilustrator, novinar i enigmat) u meni je prepoznao prijetnju i fiju, odma u ćuzu.
:)
Sad zamisli zemlju koja je u zadnjem svjetskom izgubila 30 miliona ljudi. Njoj više nije do smijeha.
A, tek likovi koji bacaju atomske naokolo. Ta njima je nakon toga sve prijetnja. I oko njih su sve bad boysi.
Teško breme.
Sad se zove Dnipro ( izbacili su onaj ruski nametnuti naziv petrov ) . To je istok Ukrajine i tamo se govorio i još uvijek govori ruski. Zbog ovog rata će ga pomalo izbacivati, kako je nasilno došao nenasilno će otići.
Nije naša demokracija super ali sigurno je bolja od onog što ima u Rusiji.Mnogo Rusa žudi za zapadom, barem ovi što znaju kako izgleda wc školjka.
Rusi su izazivači, vole osvajati tuđe, to im je taj tatarski gen. Pogledaj putlera, ima plavu kosu i plave oči ali oči su mu malo kose, tatarske. Ahetov vrlo bogati ukrajinski tajkun je ukrajinski Tatar, također plav kao putler. Zanimljivo bio je blizak sa ruskim kapitalom i podguznim putlerovim pudlicama što se tiče politike jer kapital ne zna što je to nacija. Kad je na istoku došlo do talambasa bježi u Kijev, nije se htio pridružiti proruskim razbojnicima. Vjerojatno je imao neke određene informacije kako i što treba učiniti, informacije koje ja i ti nećemo imati, to jest mi obični smrtnici. |
 |
|
kimba
Average Member

662 Posts
Member since 04/02/2023 |
Posted - 19/05/2024 : 16:03:16
|
Ako se ne varam dvaput si me prozvao a po nekoliko puta vrištao mani me se. Koliko vidim sličnu taktiku vršiš prema još jednoj osobi.
evo primjera:
Posted - 19/05/2024 : 11:47:39 Show Profile Show Extended Profile Send kimba a Private Message Reply with Quote Originally posted by GGG
Originally posted by kimba
Jbt GGG,meni prigovaraš kako se ja nabacujem tuđim “govnima”. A ti sve prepisuje ovdje, tako kažeš, ja mislio da je to tvoje znanje. A i prepisivanje ti loše ide.
36 minuta do Stare Hute...
Sta 36 minuta do Stare Hute. Kognitivne sposobnosti ti nisu bas najbolje. A i za tebe kao i za Krugera, mani me se. Nemam ja vremena za takve.
No comment. |
Zaostao na LMS I ZS i nepoznavanje osnovnih elemena zivota - citat odredenih |
 |
|
kimba
Average Member

662 Posts
Posted - 19/05/2024 : 16:06:33
|
quote: Originally posted by kimba
quote: Originally posted by GGG
Jbt GGG,meni prigovaraš kako se ja nabacujem tuđim “govnima”. A ti sve prepisuje ovdje, tako kažeš, ja mislio da je to tvoje znanje. A i prepisivanje ti loše ide.
36 minuta do Stare Hute...
Sta 36 minuta do Stare Hute. Kognitivne sposobnosti ti nisu bas najbolje. A i za tebe kao i za Krugera, mani me se. Nemam ja vremena za takve.

Čudna opsesija.
Nakon tog svog arlaukanja mani me se ti i dalje napadaš čovjeka.
No comment. |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17264 Posts
|
kimba
Average Member

662 Posts
Posted - 19/05/2024 : 16:15:01
|
No comment.
Naravno kako nemaš komentara an svoje nebuloze.
No comment. |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17264 Posts
|
kimba
Average Member

662 Posts
Posted - 19/05/2024 : 16:28:48
|
Komaraca odzuji dalje.
No comment. |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17264 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
7075 Posts
Posted - 31/05/2024 : 17:20:58
|
He, he ... evo nas, evo nas. Nisam mogel postati neko kraće vrijeme. Mala kaznica nam je valjda određena jerbo smo se raskokodakali od trećem svjetskom.
Mir s vama, ostavimo sadašnjost za neke buduće ratne strip priče.
Ja sam u međuvremenu pročitao Tezukinog Adolfa i oduševljen sam.
|
Edited by - frano on 01/06/2024 14:36:49 |
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7075 Posts
Posted - 01/06/2024 : 14:33:05
|
Čak i kad gledamo samo njegov crtež. Onakav kakav stripaši najviše vole. Linijski, uredan, čitog i urednog grafizma.
Tezuka je baš bazuka!
Ne mrem se nagledat. Ni načitat.
Iza tih tabli ipak stoji suradnja i jasna hijerarhija. Gomile ljudi koji poštuju i znaju tko je gazda. Iz toga je onda proizašla i brutalna produktivnost.
Osobno nisam nikad svjedočio ili bio dio takve klime u domaćem stripu.
|
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7075 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
7075 Posts
Posted - 06/06/2024 : 22:21:26
|
Nema vikend izložbice na livadi. Ali, ima je ispred ŠPUDa u Zagrebu. Tomislav Tomić - Blokići
I nije izložbica. Bome, izložba i po 'rvatskog Durera!
:) |
 |
|
Ultras
Advanced Member

.jpg)
Serbia
10048 Posts
Member since 17/10/2008 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7075 Posts
|
Ultras
Advanced Member

.jpg)
Serbia
10048 Posts
|
Ultras
Advanced Member

.jpg)
Serbia
10048 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
7075 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
7075 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
7075 Posts
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 10/06/2024 : 18:54:59
|
Osim političara, izgleda kako dobijamo i klimu kakvu zaslužujemo :)
Sredit ce se klima za cas!

|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
7075 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
7075 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13242 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 12/07/2024 : 14:11:59
|
Tri stripa o kralju Tomislavu.
Na žalost, ne znam gdje bih pročitao Maurovićevog Tomislava u kompletu. NSK ima pet tabli i to sam pogledao.
Daklem, imamo Maurovićevog Tomislava iz 1944., kojega su autori Maurović-Žrnovački-Kinert. Devlićev Tomislav iz 1970., a sabran u albumu Rani radovi, 2009. Te Macan-Sudžukin Tomislav iz 2007. u ediciji Hrvatski velikani.
Ako je frano voljan vratiti se stripovima i pustiti košarkaške brige, možemo otvoriti akademsku raspravu o Tomislavima.
Za početak, idemo uvid u crtež. Frano nek da stručnu ekspertizu. Moja laička je je da mi je za sada (dok još nisam vidio kompletnog starog Maurovićevog - i Kinertovog - Tomislava) Devlić ohoho iznad ove dvojice. Sudžukin je pak najslabiji, eto, meni se ne sviđa.
Devlićev genijalni Tomislav:

I Devlićeve trejsane starohrvatske crkvice:

Maurovićev podmukli Bizantinac:

Ovo je dobro - Maurovićev tvrdi Sokol-grad u krajoliku Fordovog zaštitnog vestern-pejzaža:

Sudžukini biskupi i mrki Grgur:

Sudžukin kralj Tomislav:

|
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13242 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 12/07/2024 : 20:48:31
|
Veli Frano, ovaj treći crtež (Sudžukin) je prilagođen za klince. Pa da, i Macanova, ovoga puta sabranija priča, je nišanila dječicu.
Devlićev Tomislav je meni najbolji. Nije za klince, ali je pun mladenačkih nepreciznosti u vođenju priče. Ali je i dosta uvjerljiv, tak' se za mene pišu stripovi: ispripovijedaš sve, s greškama i bez, proguraš priču a da se ne brineš oko dotjerivanja. Samo deri ono glavno. To je to.
Macanov je fini slatkasti klinački Tomislav, i kao da mu je i ovdje Devlić bio uzor. Naime, oba su stripa slično strukturirana: o veličini kralja Tomislava nam priča svjedok. U Macanovom slučaju s oca na sina, kod Devlića Bizantinac poklisar. U oba stripa Tomislav umire, kod Macana na početku, kod Devlića na kraju.
Macanov postupak je dosta dobro uspio, jer time što kralj umire, a paralelno otac uvađa sina u epiku, Tomislav je već podignut na razinu legende. Devlićev je pak pristup real-politike, ide se na umijeće vladanja, a to je opet usklađeno, jer Devlić i uvodi diplomatsku dimenziju (Bizantinca).
Na žalost, Maurovićevog Tomislava nisam ni vidio, samo ove neke sporedne likove. Ipak se čini da će se i tu radnja odvijati po tim sporednim likovima, jer se kuju spletke u kojima ovi likovi imaju glavnu ulogu. Maurovićeva verzija je, čini se, najstripskija, odnosno, tu se gradi ona prava stripovska shema sa spletkama, ženama, vjerojatno otkrivanjem urote i obratom. To su pravi stripski klišeji, i zapravo: to se i traži!
Ljudi, gdje bih mogao čitati Maurovićeva Tomislava?? Što čeka Strip revija, pod hitno reprizirati.
|
 |
|
Topic  |
|