Author |
Topic  |
Peyo
Advanced Member

Croatia
10556 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2007 Posts
Member since 14/11/2001 |
Posted - 03/04/2025 : 10:31:06
|
quote: Originally posted by matori paraliticar
jel moguce da su hrvati vise disciplinovani od srba...
Hehe, stari provokatoru, neumoran si. :))
Odgovor mi se čini prost, Hrvati trenutno imaju bar dvostruko veći ekonomski standard od Srba, a cena knjige je ista u obe države (broj stanovnika je maltene irelevantan na niskim tiražima). Dakle, najverovatniji uzrok disproporcije je nepromišljena cenovna politika izdavača. |
Edited by - Dzimi Gitara on 03/04/2025 10:40:19 |
 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2007 Posts
Posted - 03/04/2025 : 11:20:19
|
Uz sav napor, nisam sposoban da dokučim Egmontove kalkulacije. Ne znam šta su očekivali. Na tiražu od od 1000 primeraka bilo je prostora da knjiga bude jeftinija (to je srpski tiraž, ne znam hrvatski). Takođe, u HR je i format veći (što načelno poskupljuje knjigu), što je prilično bizarno ako uzmemo u obzir da se i jedno i drugo izdanje štampaju u Rotografici (što bi zbog troškova carine i špedicije takođe trebalo da poskupi hrvatsko izdanje spram srpskog).
A onda još naletimo na ovo, na srpskom sajtu Patkograd za 1.490 din ili 12,5 EUR! :D https://demago.rs/product/patkograd-carl-barks-2/
|
 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2007 Posts
|
anto
Advanced Member

Serbia
21567 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 03/04/2025 : 12:56:16
|
quote: Originally posted by Dzimi Gitara
Uz sav napor, nisam sposoban da dokučim Egmontove kalkulacije. Ne znam šta su očekivali. Na tiražu od od 1000 primeraka bilo je prostora da knjiga bude jeftinija (to je srpski tiraž, ne znam hrvatski). Takođe, u HR je i format veći (što načelno poskupljuje knjigu), što je prilično bizarno ako uzmemo u obzir da se i jedno i drugo izdanje štampaju u Rotografici (što bi zbog troškova carine i špedicije takođe trebalo da poskupi hrvatsko izdanje spram srpskog).
A onda još naletimo na ovo, na srpskom sajtu Patkograd za 1.490 din ili 12,5 EUR! :D https://demago.rs/product/patkograd-carl-barks-2/
nudili su mi Patkograd za 10 jura,džaba dok je unutra Paško i slično. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
 |
|
Odoakar
Average Member

.jpg)
503 Posts
Member since 04/02/2017 |
|
DK24
Average Member

.jpg)
Croatia
634 Posts
Member since 24/04/2020 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2351 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 03/04/2025 : 13:43:50
|
quote: Originally posted by Dzimi Gitara
Totalno neiskustvo sa distribucijom. Dali su isključivo Deksiku da prodaje prvu knjigu Patkovgrada. A fora je što npr. u Čačak u Deksiko nikad nije stigao ni jedan primerak. I ko zna kako je po ostatku Srbije. Za sajam Deksiko čak nije ni imao štand, gde bi se to moglo kupiti. Plus su krenuli sa prvim brojem koji su zeznuli sa upisom. Odsustvo bilo kakve reklame, nemogućnost kupovine u unutrašnjosti i greške prilikom izrade napravili su katastrofalnu prodaju. Plus nemanje osećaja za trgovinu i rigidnost pune cene proizvoda bez stimulisanih popusta prvih godinu dana... Treba imati talenta pa ne uspeti prodati ovakvo izdanje. 
Kasnije su stali, razmislili, pa počeli da ispravljaju greške, ali su propustili početni hajp koji bi im dao vetar u leđa.
Inače, mislim da je cena izrade ista za oba formata, samo kod našeg ima više otpada prilikom sečenja.
Jel neko kontaktirao Egmont, ima li kakvih vesti oko nastavka našeg serijala?
|
Resistance is futile. |
Edited by - borg on 03/04/2025 13:47:47 |
 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2007 Posts
Posted - 03/04/2025 : 14:21:46
|
Istina, format 17x26 je skup jer ima puno ozpada, ali zašto onda i ovde nije veći format?
Za skoro sve si u pravu, i sve upućuje na to da oni prosto nemaju dovoljno znanja da bi ovo izveli kako treba.
Što se imena tiče, niko ne spori hrvatska imena, ali nama koji smo na ontološkoj osnovi usvojili Paju, Raju, Gaju i Vlaju, bilo kakvo odstupanje jeste dilbrejker. Kao što mi je npr. nezamislivo da čitam Alana Forda na ekavici. |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27318 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
verab
Advanced Member

Croatia
3076 Posts
Member since 22/01/2015 |
|
stripadzija
Average Member

Slovenia
513 Posts
Member since 03/03/2009 |
Posted - 03/04/2025 : 14:39:29
|
Već smo imali diskusiju na ovom topiku, pokušao sam da iskomuniciram ovo što je Džimi napisao i nije najbolje prošlo. Ma neka svako kupuje izdanja i čita sa imenima Diznijevih junaka koja mu odgovaraju. Najbolje da ostane na tome. |
Edited by - stripadzija on 03/04/2025 16:19:55 |
 |
|
Topic  |
|