forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bande dessinée
 Pinap (Pin-Up)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

going going
Advanced MemberSerbia
11273 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 25/10/2023 : 04:55:42  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Posto sam primetio da ovaj strip nema svoju temu i vrlo je retko spominjan na forumu, rekoh ajde da otvorim, sto da ne.Pin-Up je BD serijal koju su kreirali scenarista Jan Le Pentije (Yann Le Pennetier) i crtac Filip Berte (Philippe Berthet). Serijal ima 4 ciklusa i cini mi se da cetvrti nije zavrsen. Smešten u kontekst prvo Drugog svetskog rata, zatim Hladnog rata i rata u Vijetnamu, meša stvarnost (istorijske okolnosti i licnosti (u kasnijim ciklusima se pojavljuju gangster Bagzi Sigel, osnivac casopisa Plejboj Hju Hefner, reditelj Alfred Hickok), pin-up modele, rat, itd.) i fikciju, uz mnoge citate i namigivanja istoriji filma i stripa.Pinap pripoveda o haotičnim avanturama Doroti Partington, zvane Doti, u početku strašno naivne mlade devojke spremne na sve za svog „dragog Džoa“. Ali tokom avantura, njen karakter će ojačati i otkriti snažnu i veoma simpatičnu ličnost. (Tako barem kaze sajt Bedetheque...)

Lep tekst o stripu sa portala stripblog bacigte pogled: https://stripblog.in.rs/2020/12/04/pinap/

Ciklusi:

I ciklus : Rat na Pacifiku
1 Remember Pearl Harbor1, Dargaud, Bruxelles, septembre 1994
Scénario : Yann - Dessin : Philippe Berthet - Couleurs : Topaze
2 Poison Ivy2, Dargaud, Bruxelles, janvier 1995
Scénario : Yann - Dessin : Philippe Berthet - Couleurs : Topaze
3 Flying Dottie3, Dargaud, Bruxelles, décembre 1995
Scénario : Yann - Dessin : Philippe Berthet - Couleurs : Topaze

II ciklus: Hladni rat
4 Blackbird4, Dargaud, Bruxelles, février 1998
Scénario : Yann - Dessin : Philippe Berthet - Couleurs : Topaze
5 Colonel Abel5, Dargaud, Bruxelles, février 1999
Scénario : Yann - Dessin : Philippe Berthet - Couleurs : Topaze
6 Gladys6, Dargaud, Bruxelles, juin 2000
Scénario : Yann - Dessin : Philippe Berthet - Couleurs : Topaze

III ciklus: Las Vegas
7 Las Vegas, Dargaud, Bruxelles, août 2001
Scénario : Yann - Dessin : Philippe Berthet - Couleurs : Bertrand Denoulet7
8 Big Bunny, Dargaud, Bruxelles, août 2002
Scénario : Yann - Dessin : Philippe Berthet - Couleurs : Bertrand Denoulet
9 Venin, Dargaud, Bruxelles, novembre 2005
Scénario : Yann - Dessin : Philippe Berthet - Couleurs : David D.

IV ciklus: Hollywood
10 Le dossier Alfred H., Dargaud, Bruxelles, septembre 2011
Scénario : Yann - Dessin : Philippe Berthet - Couleurs : David D.

Autori:

Jan Le Pentije smatra se jednim od najplodnijih strip scenarista koji je radio za Spiru magazin, radio je na pričama iz različitih žanrova istorijskih priča, humorističkih ili naučno-fantastičnih priča. Sa Didijerom Konradom, zamenikom Alberta Uderza na Asteriksu, radio je stripove poput “Boba Marona”, “Neimenljive” i “Bele tigrice”, a kasnije je sa Izlerom radio na stripu “Sambrove”. Važno je naglasiti da je pisao scenaria za “Spiru i Fantazija”, “Marsurpilamija”, “Taličnog Toma”, “Torgala” i drugih važnih serijala.


Filip Berte, crtac rođen 1956. godine u Torinjiju, u Marni, u Francuskoj. Radio na stripovima: "Couleur Cafe" , „Le Marchand d'Idees, 1981/82“ , „Vinter 51 and Summer 60“, kratke priče koje su sada objavljene kao album pod naslovom „Mortes Saisons“ , sa Hose-Luizom Bokeom crtao je “Holivudske detektive”.Domace izdanje:
Beogradski Darkvud je u saradnji sa novosadskim Marketprintom objavio prvi ciklus i u mekokoricenom i u tvrdokoricenom izdanju u ediciji Perle 2013.godine i 2014.godine.
Moja ocena:

Prvi album nas upoznaje sa glavnim likovima i postavkom prvog ciklusa, deluje to zanimljivo i obecava da ce prica narpedovati i postajati sve bolja. Drugi album je katastrofalan, iritantan, naporan i jedva sam ga procitao. Skoro da sam digao ruke, ali rekoh ajde da procitam i treci album da ne ostavim nedovrsenu celinu - Pinap se u trecem broju iznenadjujuce popravlja, preplice sve dosadasnje naizgled besciljne i nebitne narativne linije i likove i zavrsava cak napetom paralelnom montazom dogadjaja u kom su zivoti glavnih junaka na kocki ili da se okoncaju ili da se kompromituju i postanu negativci i uspeva da to sve zaokruzi u jedan zadovoljavajuci epilog.

Jako dobar crtez, pomalo dobrog humora, pomalo golotinje, ismevanje americke ratne propagande, i zene i muskarci u stripu su antipaticni i odbojni (uprkos simpaticnom ala Darvin Kuk polukarikaturalnom crtezu) i autodestruktivni toliko da postanu naporni medjutim na kraju to donekle ima smisla sve.
Tri albuma koja imamo u domacem izdanju su fino zaokruzena celina i strip koji moze da se procita kao razbibriga, uz potencijal da ce mozda u sledecim brojevima ovo postati nesto ozbiljno kvalitetno. Oseca se taj potencijal.

Kakvi su vasi utisci? Da li biste voleli da vidite i ostale cikluse?

Edited by - going going on 25/10/2023 04:56:40
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.1 seconds. Snitz Forums 2000