forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 STRIPOVI.COM OSKAR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 151

sawitch
Advanced Member

Serbia
40274 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 26/02/2024 : 18:47:19  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

quote:
Originally posted by manhunter

Sa crtaćima je drugačije. Ukoliko ostavimo animirane filmove za odrasle po strani, valjda su baš te ocene iz detinjstva jedino merodavne, pošto smo kada smo ih gledali bili ciljna publika i naše ocene od tada treba da vrede.

Apsolutno ne! Znam dosta ljudi, koji stvari koje su voleli u detinjstvu više nikada ni ne pominju od sramote (Muzika Lepe Brene, Bananaman, Kung-fu filmove sa lažnim Brus Lijem itd.).

To je pogrešno, stideti se sebe, koliko i sasvim druga krajnost, za koju se zalažeš - "ocene iz detinjstva jedino merodavne". Čak i za crtane filmove, koji nisu bezveze pravilno kategorisani "all ages" i "family".

Potpis. Ono sam sto sam. I sa greskama i sa pogocima. Ne stidim se nicega jer vreme u kom sam odrastao i sistem koji mi je servirao su skrsili 85% moje generacije, ja se nisam dao. Bar se jos batrgam.

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1035 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 26/02/2024 : 19:15:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Zula

Bilo bi zanimljivo da se glasa za filmove koje je netko gledao samo poslije 25. godine (ili 30.).
Time bi malo isključili utjecaj odrastanja, novih iskustava koja su jako emotivno ofarbana u formativnim godinama.
Isto tako glasanje za filmove gledane do 25 godine...
Naravno, to sve komplicira i ovako preduge izbore, ali bilo bi možda interesantno...

Ne znam da li ovo ozbiljno misliš, ili si sarkastičan?
To bi značilo da ja ne bih smeo da glasam za filmove koje sam gledao pre 2001. (25 godina), ili pre 2006. (30 godina). Pa za šta onda da glasam?

Uticaj odrastanja, novih iskustava je u gledanju fillmova jedan od osnovnih kriterijuma, rekao bih...

Nisam sarkastičan, samo sam dao jedan drugi pogled (prijedlog) na ocjenjivanja.
Svatko glasa u dvije kategorije (samo kao primjer): pogledano do 25. godine i poslije 25.
I onda dobiješ (bez obzira na dob forumaša):
1. <25 - Najbolje filmove koji su pod utjecajem odrastanja (što je za tebe osnovni kriterij, i to je potpuno ok)
i
2. >25 Najbolje filmove zrelih osoba, izgrađenih stavova, izbrušenih kriterija, bez dominantnog utjecaja nostalgije i procesa odrastanja
I bez ljutnje molim 😜, inače ću se uvrijediti i neću više diskutirati 😜
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 26/02/2024 : 19:26:47  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nisam sarkastičan, samo sam dao jedan drugi pogled (prijedlog) na ocjenjivanja.
Svatko glasa u dvije kategorije (samo kao primjer): pogledano do 25. godine i poslije 25.
I onda dobiješ (bez obzira na dob forumaša):
1. <25 - Najbolje filmove koji su pod utjecajem odrastanja (što je za tebe osnovni kriterij, i to je potpuno ok)
i
2. >25 Najbolje filmove zrelih osoba, izgrađenih stavova, izbrušenih kriterija, bez dominantnog utjecaja nostalgije i procesa odrastanja
I bez ljutnje molim 😜, inače ću se uvrijediti i neću više diskutirati 😜

Ovo boldano važi samo za crtane.

Inače, slažem se za ostalo. Neke filmove smo drugačije doživeli u mladosti nego što ih danas doživljavamo. ja mislim da sam sve filmove za koje sam glasao do sada gledao i tada, a i kasnije, pa je ocena i po tvojim merilima validna.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Edited by - manhunter on 26/02/2024 19:27:00
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40274 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 26/02/2024 : 19:51:53  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Glasati za ono sto si gledao do odredjene godine i posle. Sta sve necu cuti :)

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1035 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 26/02/2024 : 19:59:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
Možda se nismo razumjeli... Ili možda samo ja nisam razumio 🤔😂...
Glasaš za (npr. krimiće) koje si gledao do 25. (bez obzira jesu li ih gledao i kasnije), i nezavisno od njih glasaš za krimiće koje si gledao po prvi put nakon 25. godine.
Tako dobijemo dvije odvojene kategorije filmova, na one koje su pod utjecajem odrastanja i one pod utjecajem zrelosti (opet, neki ne sazriju ni kasnije 🤣)
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1035 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 26/02/2024 : 20:04:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sawitch

Glasati za ono sto si gledao do odredjene godine i posle. Sta sve necu cuti :)

Vidiš, čak i kao odrastao možeš shvatiti neku novu ideju i o njoj razmisliti (i prihvatiti, ako baš želiš) 😜
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 26/02/2024 : 20:20:48  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:

Glasaš za (npr. krimiće) koje si gledao do 25. (bez obzira jesu li ih gledao i kasnije), i nezavisno od njih glasaš za krimiće koje si gledao po prvi put nakon 25. godine.
Tako dobijemo dvije odvojene kategorije filmova, na one koje su pod utjecajem odrastanja i one pod utjecajem zrelosti (opet, neki ne sazriju ni kasnije 🤣)

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 26/02/2024 : 20:32:23  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:

Jedno uključuje drugo, barem kod mene. Ono što smo gledali, slušali i čitali u mladosti je uticalo dobrim delom i na ono što gledamo, slušamo i čitamo kao matori. Hteli vi to da priznate ili ne. Naravno da ima i određenih korekcija ukusa i zbog faktora koji na nas utiču tokom života, ali ona srž ostaje tu. Ja znam ljude koji su moje godište, voleli su da gledaju Ramba, Komandosa, Nestali u akciji, a danas se pale na XXX, Fast and furious i sl. Meni je to sve igra u istoj ligi, tako da se kod njih radi o nadogradnji ulusa, ali temelj ostaje isti. A ne znam nikog ko je kao mlad obožavao Van Dammea, a sad gleda Almodovara ili Allena. Verovatno ima i takvih, ali da se tu radi o statističkoj grešci.

A ruku na srce, ko će još ići praviti popis koje je filmove premijerno gledao pre, a koje posle 25. godine?

Edited by - manhunter on 26/02/2024 20:33:05
Go to Top of Page

Lukeruk
Average Member

Serbia
507 Posts

Member since 17/01/2018

Posted - 26/02/2024 : 20:54:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Lukeruk a Private Message  Reply with Quote
Ti Zula mora da si mlad. Videces sta su muke, polako. :)
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1035 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 26/02/2024 : 21:14:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lukeruk

Ne zalijeći se "mladiću". Ne pucaj prije nego pitaš. a da bi mogao pitati prvo reci tko si (i koliko godina imaš ).

Inače, izjava "ti si takav i takav, ti si to i to" ide u vrijeđanje jer je osobna razina, tzv. etiketiranje. U ovom slučaju podrazumijeva da si bolji i u pravu zato što si stariji (ako si uopće stariji), što mlađem (ako sam uopće mlađi) onemogućava da bude u pravu jer je etiketiran kao mlađi pa tu rasprave daljnje nema.
A vidi, ja tebi (starijem ili mlađem) dopuštam da kažeš svoje mišljenje), čak ću se boriti da ga možeš iskazati, bez obzira što ja o tome mislim. Pa bih volio da i ti meni omogućiš isto, bez obzira tko je stariji (ili mlađi)
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1035 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 26/02/2024 : 21:16:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Jedno uključuje drugo, barem kod mene. Ono što smo gledali, slušali i čitali u mladosti je uticalo dobrim delom i na ono što gledamo, slušamo i čitamo kao matori. Hteli vi to da priznate ili ne. Naravno da ima i određenih korekcija ukusa i zbog faktora koji na nas utiču tokom života, ali ona srž ostaje tu. Ja znam ljude koji su moje godište, voleli su da gledaju Ramba, Komandosa, Nestali u akciji, a danas se pale na XXX, Fast and furious i sl. Meni je to sve igra u istoj ligi, tako da se kod njih radi o nadogradnji ulusa, ali temelj ostaje isti. A ne znam nikog ko je kao mlad obožavao Van Dammea, a sad gleda Almodovara ili Allena. Verovatno ima i takvih, ali da se tu radi o statističkoj grešci.

A ruku na srce, ko će još ići praviti popis koje je filmove premijerno gledao pre, a koje posle 25. godine?

Da, sve je to ista liga, i po meni.

Nije statistička greška, nego raznovrsnost čiji je postotak (promil?) ugrađen u rast i razvoj vrste.

Nego, zamisli da je ljudski rok trajanja oko 1000 godina i da čovjek formiranih stavova sa 18 i dan danas (nakon 1000 godina) misli da su moral i vrijednosti ono što su bili prije 1000 godina. Film bi mu bio vražje djelo . Svaka čast razvoju do 18, ali dopustimo promjene i kasnije, one su moguće! (iako nešto manje vjerojatne).
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 26/02/2024 : 21:28:45  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Zamisli da je ljudski vek oko 80, pusti mi ti te hiljade i tisuće. Promene nisu samo moguće, nego se i dešavaju. Ali onaj stečeni i izgrađeni ukus u osnovi ostaje isti. Mislim da se gradi do 18-25 godine, posle toga su samo varijacije.

Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7979 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 26/02/2024 : 21:32:02  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ne zezam te, ozbiljno ne razumem. Moguće da i ti i ja pogrešno čitamo ovo što pišemo.

Da ne razglabamo previše - oslanjanje na mišljenja iz detinjstva, po meni, samo u nedostatku kasnijeg iskustva sa istim delom - i to, ako imamo koliko-toliko nemaglovito sećanje, koje nije skroz varljivo.

A mislim da za većinu kvalitetnih kids-friendly ostvarenja, da bi se sagledali svi sadržani nivoi, poželjna je zrelija ličnost.
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1035 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 26/02/2024 : 21:42:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
quote:

Zamisli da je ljudski vek oko 80, pusti mi ti te hiljade i tisuće. Promene nisu samo moguće, nego se i dešavaju. Ali onaj stečeni i izgrađeni ukus u osnovi ostaje isti. Mislim da se gradi do 18-25 godine, posle toga su samo varijacije.

Koliko puta si čuo "prije je bilo bolje" za bilo što. Zamisli da je ljudski rok trajanja 1000 godina....
formativne godine su važne, ali razmišljati sa 60 kao sa 18 je malo manje dobro.
Tako je i s filmovima. Ako mi je neki filma najbolji, a gledao sam ga sa recimo 18, reklo bi se da procjenjujem pod utjecajem nekadašnjeg procesa odrastanja. Ako mi je neki film najbolji koji sam gledao dosta godina kasnije (iako sam mlad, kako kaže Lukeruk ), onda je to zbog zrelosti, iskustva, znanja...
No, nemam problem da sam loše objasnio ili da nešto nisam shvatio.
Uživaj manhunteru, lijepo smo razmijenili pokoju zanimljivu misao!

Edited by - Zula on 26/02/2024 21:43:41
Go to Top of Page

Lukeruk
Average Member

Serbia
507 Posts

Member since 17/01/2018

Posted - 26/02/2024 : 21:46:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Lukeruk a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ne zalijeći se "mladiću". Ne pucaj prije nego pitaš. a da bi mogao pitati prvo reci tko si (i koliko godina imaš ).

Inače, izjava "ti si takav i takav, ti si to i to" ide u vrijeđanje jer je osobna razina, tzv. etiketiranje. U ovom slučaju podrazumijeva da si bolji i u pravu zato što si stariji (ako si uopće stariji), što mlađem (ako sam uopće mlađi) onemogućava da bude u pravu jer je etiketiran kao mlađi pa tu rasprave daljnje nema.
A vidi, ja tebi (starijem ili mlađem) dopuštam da kažeš svoje mišljenje), čak ću se boriti da ga možeš iskazati, bez obzira što ja o tome mislim. Pa bih volio da i ti meni omogućiš isto, bez obzira tko je stariji (ili mlađi)

Uh uh polako, polako. Ne znam kako ti je zvucala i zasto si je ovako shvatio, ali moja opaska se odnosila na cinjenicu da se secas sta si gledao pre, a sta posle 25-e, za razliku od mene. Nikako te nisam etiketirao, vec na osnovu te cinjenice nagadjao, da ta granica od 25 godina nije tako daleko iza tebe. Ako gresim u vezi tvojih godina, onda jos bolje, moju opasku shvati kao kompliment da si jos uvek bistrog uma uprkos protoku vremena. I sada nemoj poricati da si plahovit kao pravi mladić.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7979 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 26/02/2024 : 21:49:41  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Evo zvaničnih nominacija, od mene:

Touch of Evil
https://www.imdb.com/title/tt0052311/?ref_=tt_sims_tt_t_4

The Night of the Hunter
https://www.imdb.com/title/tt0048424/?ref_=tt_sims_tt_t_7

The Long Goodbye
https://www.imdb.com/title/tt0070334/?ref_=nm_knf_t_4

Kiss Me Deadly
https://www.imdb.com/title/tt0048261/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_7_nm_1_q_Kiss%2520Me%2520Deadly

The Killers (1946),
https://www.imdb.com/title/tt0038669/?ref_=nv_sr_srsg_7_tt_6_nm_1_q_The%2520Killers

The Killing
https://www.imdb.com/title/tt0049406/?ref_=nv_sr_srsg_11_tt_8_nm_0_q_killing

Laura (1944)
https://www.imdb.com/title/tt0037008/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_1_nm_7_q_Laura

Witness for the Prosecution (1957)
https://www.imdb.com/title/tt0051201/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_q_witness%2520for%2520the%2520

Point Blank
https://www.imdb.com/title/tt0062138/?ref_=tt_sims_tt_t_3

The Friends of Eddie Coyle
https://www.imdb.com/title/tt0070077/?ref_=tt_sims_tt_t_4

Edited by - alexts on 26/02/2024 21:51:08
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7979 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 26/02/2024 : 21:53:37  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
I podsećanje, na dopunski spisak naslova

quote:
Originally posted by alexts

The Third Man, Kiss of Death, Farewell My Lovely, Key Largo, Scarlet Street, The Woman in the Window, Blood Simple, Gilda, The Asphalt Jungle, Ministry of Fear, In a Lonely Place, The Postman Always Rings Twice (1946), The Big Heat, Body Heat, Night Moves, Bound, Shadow of a Doubt, M, Point Blank, The Lady from Shanghai, High Sierra, Death on the Nile (1978), Deathtrap (1982)

Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8292 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 26/02/2024 : 21:58:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Dobro je, cak tri filma poslije pedesetih, a sedamdesettreće je svijet stao.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7979 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 26/02/2024 : 22:07:16  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Ništa nije, niti će ikad biti bolje od Touch of Evil, makar ga ovde niko ne glasao, ni predlagao.
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1035 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 26/02/2024 : 22:07:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Uh uh polako, polako. Ne znam kako ti je zvucala i zasto si je ovako shvatio, ali moja opaska se odnosila na cinjenicu da se secas sta si gledao pre, a sta posle 25-e, za razliku od mene. Nikako te nisam etiketirao, vec na osnovu te cinjenice nagadjao, da ta granica od 25 godina nije tako daleko iza tebe. Ako gresim u vezi tvojih godina, onda jos bolje, moju opasku shvati kao kompliment da si jos uvek bistrog uma uprkos protoku vremena. I sada nemoj poricati da si plahovit kao pravi mladić.

Moj izbor je shvatiti kako si nešto rekao, tvoj izbor je bio birati kako ćeš izreći svoju misao. Nagađanje je manje dobar izbor.

Možda ti ne želiš uvrijediti, ali to jesu uvrede (nažalost, one se često u društvu ne primjećuju kao takve).

Hoću li ja to shvatiti kao kompliment ili ne, jesam li ja "plahovit mladić" ili ne, jesam li mlad ili samo bistrog uma, to ne bi trebao biti pojačivač ispravnosti ideje koju želiš izreći.

Nije sve baš tako ozbiljno kako pišem , ali da bih ti "oprostio" i da zatvorimo tu temu o starijem i mlađem koju si započeo, reci koliko godina imaš
Iako, za bilo kakvu raspravu, to uopće nije bitno...
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 26/02/2024 : 22:08:51  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:

Koliko puta si čuo "prije je bilo bolje" za bilo što. Zamisli da je ljudski rok trajanja 1000 godina....
formativne godine su važne, ali razmišljati sa 60 kao sa 18 je malo manje dobro.

Slažem se apsolutno.

quote:

Tako je i s filmovima. Ako mi je neki filma najbolji, a gledao sam ga sa recimo 18, reklo bi se da procjenjujem pod utjecajem nekadašnjeg procesa odrastanja. Ako mi je neki film najbolji koji sam gledao dosta godina kasnije (iako sam mlad, kako kaže Lukeruk ), onda je to zbog zrelosti, iskustva, znanja...

Ako mi je neki film bio dobar sa 15, a isto tako i sa 40, onda to nema veze sa mnom, nego je film jednostavno dobar.

quote:

Uživaj manhunteru, lijepo smo razmijenili pokoju zanimljivu misao!

Svakako, i drugi put.

Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
7979 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 26/02/2024 : 22:10:31  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Šta ovaj klinja Zula filozofira?
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1689 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 26/02/2024 : 22:20:49  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ali onaj stečeni i izgrađeni ukus u osnovi ostaje isti. Mislim da se gradi do 18-25 godine, posle toga su samo varijacije.

Ali, da li je to ukus ili navika?

Kušači vina ti umeju reći razlike između dve berbe, koje tebi i meni verovatno deluju jednako. (Radna pretpostavka ovde je da manhunter nije kušač vina, a da ja nisam ni kušač ni astrofizičar je činjenica!)

Građevinski radnici ovde u mom susedstvu će sedeti ispred prodavnice i piti pivo. Neki će možda reći da ga više vole od vina. Da li je to "ukus" ili je ukus preferenca u detaljima, kao ono prvo?

Thought's the slave of life, and life Time's fool.
Go to Top of Page

Lukeruk
Average Member

Serbia
507 Posts

Member since 17/01/2018

Posted - 26/02/2024 : 22:21:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Lukeruk a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Moj izbor je shvatiti kako si nešto rekao, tvoj izbor je bio birati kako ćeš izreći svoju misao. Nagađanje je manje dobar izbor.

Možda ti ne želiš uvrijediti, ali to jesu uvrede (nažalost, one se često u društvu ne primjećuju kao takve).

Hoću li ja to shvatiti kao kompliment ili ne, jesam li ja "plahovit mladić" ili ne, jesam li mlad ili samo bistrog uma, to ne bi trebao biti pojačivač ispravnosti ideje koju želiš izreći.

Nije sve baš tako ozbiljno kako pišem , ali da bih ti "oprostio" i da zatvorimo tu temu o starijem i mlađem koju si započeo, reci koliko godina imaš
Iako, za bilo kakvu raspravu, to uopće nije bitno...

Ja ti se izvinjavam za sve izrecene uvrede.
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1035 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 26/02/2024 : 22:33:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
Lukeruk, sve je ok (i bez broja tvojih godina, haha)
Tu smo da razmijenimo koju ideju, ovdje o filmu, tamo o stripu, a sve ipak o životu...
Idem nominirati nešto što još nije bilo, potrajat će...
Uživaj!
Go to Top of Page
Page: of 151 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.2 seconds. Snitz Forums 2000