Author |
Topic  |
sawitch
Advanced Member

Serbia
41211 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 12/03/2024 : 12:30:47
|
quote: Originally posted by BeaGea Nije bio homo bio je bi. Spavao je s muškarcima (svojim generalima) i ženama za potrebe inkluzije. Umoro od tuge za prijateljem...i trovanja.
P.S. dipl.pov. po zanimanju!
Koji izvor imas? |
Patricia hic mea totus mundus est |
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
26060 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 12/03/2024 : 12:57:37
|
Kakav izvor je potreban? Grci nisu imali reč za hetero/homo/bi seksualnost, bili su jednostavno seksualni. Ako se ne varam, bilo je uobičajeno da se svako sa svakim, ako tako hoćete. Za Aleksandra konkretno postoje i zapisi njegovog biografa.
Kad smo već kod toga, na Netflixu je izašla prilično dobra dokumentarna serija o njemu. U mnogome bolja od filma, koji je meni baš loše urađen. Smeta mi ta prenaglašena homoseksualnost, ali ne samo to.
https://youtu.be/0IwTYtpRPY0?feature=shared |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
Edited by - manhunter on 12/03/2024 13:00:04 |
 |
|
BeaGea
Advanced Member

4137 Posts
Member since 29/04/2020 |
Posted - 12/03/2024 : 13:11:18
|
quote: Originally posted by manhunter
Kakav izvor je potreban? Grci nisu imali reč za hetero/homo/bi seksualnost, bili su jednostavno seksualni. Ako se ne varam, bilo je uobičajeno da se svako sa svakim, ako tako hoćete. Za Aleksandra konkretno postoje i zapisi njegovog biografa.
Tak je.
Izvor: Biografija Aleksandra III. Makedonskog 
P.S. shvaćanje ljubavi kod uglednih Grka je bilo otprilike ovakvo: "Prava ljubav moguća je samo s muškarcem, žene su tu za odmor ratnika." |
U zamišljenom kutu okrugle sobe... |
 |
|
BeaGea
Advanced Member

4137 Posts
Posted - 12/03/2024 : 13:16:13
|
quote: Originally posted by sawitch
quote: Originally posted by BeaGea Nije bio homo bio je bi. Spavao je s muškarcima (svojim generalima) i ženama za potrebe inkluzije. Umoro od tuge za prijateljem...i trovanja.
P.S. dipl.pov. po zanimanju!
Koji izvor imas?
Ti kao da si povijest učil na emisijama Milomira Marića i Jovane. |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9286 Posts
Member since 25/09/2005 |
|
BeaGea
Advanced Member

4137 Posts
Posted - 12/03/2024 : 13:35:20
|
Kod Aleksandra je meni nekak isti problem kao s najnovijom verzijom Napoleona. Oba filma nisu previše prihvaćeni od strane publike ali su vjerojatno najbliža realnom stanju. E sad je pitanja koliko to zanima publiku, a koliko da dobije zanimljiv film!? koliko voli da su junaci ujedno i heroji i ideali. Kad se taj mit sruši publika često ostaje razočarana.
Colin je sličniji stvarnom Aleksandru. Aleksandar je bil dječarac koji je slijedil svoje snove, upravo onak kak Stone to snimil. Istina, dosadno za širu publiku.
|
Edited by - BeaGea on 12/03/2024 13:38:38 |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 12/03/2024 : 13:39:25
|
plus kod Stouna ima Vangelis! |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
 |
|
Zula
Senior Member

1645 Posts
Member since 07/10/2015 |
Posted - 12/03/2024 : 13:41:10
|
Lijepa misao BeaGea. Izdrži neodgovarati ako netko kaže drugačije! 😂
Nego, Sawitchu, podne je prošlo, hoćeš li označiti start za glasanje? |
 |
|
BeaGea
Advanced Member

4137 Posts
Posted - 12/03/2024 : 13:43:01
|
quote: Originally posted by Zula
Lijepa misao BeaGea. Izdrži neodgovarati ako netko kaže drugačije! 😂
Nego, Sawitchu, podne je prošlo, hoćeš li označiti start za glasanje?
evo dogovor...neću uopće odgovarati.  |
 |
|
izivko
Advanced Member

.jpg)
Germany
13113 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
ridiculus
Senior Member

1812 Posts
Member since 11/06/2008 |
Posted - 12/03/2024 : 14:01:47
|
quote: Originally posted by Tonto
quote: Originally posted by fandango
Nominacije u ovoj kategoriji totalni kupus 
Ali totalni... dosad sam procitao prijedloge filmova koje smatram vise biografskim nego povijesnim, procitao sam filmove koje cuvam za fantasy, avanturu, koji su bili u ratnim, dramama, krimicima. bushido je stavio film koji cuvam za ljubavne... jos fali samo crtani da cirkus bude potpun.
Ice Age? 
Možda bih mogao da nađem nešto kod Japanaca da je animirano, a istorijska fikcija, ali sve što mi trenutno pada na pamet uglavnom stupa na tlo fantazije, a verovatno nije ni vredno naše pažnje, sem kao kuriozitet. |
Thought's the slave of life, and life Time's fool. |
 |
|
ridiculus
Senior Member

1812 Posts
Member since 11/06/2008 |
Posted - 12/03/2024 : 14:02:34
|
quote: Originally posted by izivko
Grci su guzili što su stigli. Nisu bili nešto izbirljivi.
Otkud kentauri, minotauri... 
Nije to baš dobra odrednica. Bogovi nisu guzili šta su stigli, samo što im se svidi, a nema mnogo primera za privlačnost prema istom polu.
Znate li kako je nastao Minotaur? Legenda o Pasifaji kaže da je Posejdon kaznio (odnosno, njenog muža) tako što joj je usadio ljubav prema divnom belom biku. Znaju i bogovi da ne treba tako, a ko su ljudi da znaju bolje?
Doduše, postoji sukob apolonskog i dionizijskog - kao i u drugim stvarima, imamo više aspekata koji se prepliću, i mešaju, i transformišu se kroz prostor i vreme, i svako može da se poziva na ono što mu odgovara. |
Thought's the slave of life, and life Time's fool. |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9286 Posts
Posted - 12/03/2024 : 14:05:34
|
quote: Originally posted by BeaGea
Kod Aleksandra je meni nekak isti problem kao s najnovijom verzijom Napoleona. Oba filma nisu previše prihvaćeni od strane publike ali su vjerojatno najbliža realnom stanju. E sad je pitanja koliko to zanima publiku, a koliko da dobije zanimljiv film!? koliko voli da su junaci ujedno i heroji i ideali. Kad se taj mit sruši publika često ostaje razočarana.
Colin je sličniji stvarnom Aleksandru. Aleksandar je bil dječarac koji je slijedil svoje snove, upravo onak kak Stone to snimil. Istina, dosadno za širu publiku.
Da zloupotrebim sjajnu priliku što BeaGea neće da odgovara, da ga opet ispravim. 
Alexander i Napoleon su pre svega loše prihvaćeni kod kritike (40/100 za Stonov film), a onda mlako kod publike. Dakle niko, ni širi, ni uži, sem pojedinih loših poznavalaca filma, ih nije hvalio.
I da dodam - publika i kritika ne traže idealne heroje u istorijskim ličnostima (ko još suludog Napolena smatra takvim, koga porede sa Hitlerom?), ali traže da se u filmovima o njima vidi po čemu su bili izuzetni, šta ih je izdvajalo od prosečnih ljudi. Jer ako toga nema, onda ni filmske biografije nemaju smisla. |
 |
|
Caleb
Advanced Member

.jpg)
Greece
16591 Posts
Member since 01/07/2008 |
Posted - 12/03/2024 : 14:05:36
|
Bio Aleksandar homo ili ne, to ne utiče na njegova postignuća u životu i ma to kako ga gledamo danas. U fazonu, jao, on je najveći vojskovođa ikada, ali, nakom saznanja da je homo, onda više nije najveći. 😁 |
Preveo: Goran Krickovic, Tekst interpretirali: Ljubiša Bacic, Nada Blam, Miroslav Bijelic, Vlastimir Ðuza Stoiljkovic i Nikola Simic, Magnetoskop: Miroslav Nikolov, Ton majstor: Rihard Merc, Realizacija: Slavko Tatic https://www.youtube.com/watch?v=TkE5VYffiR0
|
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 12/03/2024 : 14:21:54
|
quote: Originally posted by ridiculus
Ali totalni... dosad sam procitao prijedloge filmova koje smatram vise biografskim nego povijesnim, procitao sam filmove koje cuvam za fantasy, avanturu, koji su bili u ratnim, dramama, krimicima. bushido je stavio film koji cuvam za ljubavne... jos fali samo crtani da cirkus bude potpun.
Ice Age? 
Možda bih mogao da nađem nešto kod Japanaca da je animirano, a istorijska fikcija, ali sve što mi trenutno pada na pamet uglavnom stupa na tlo fantazije, a verovatno nije ni vredno naše pažnje, sem kao kuriozitet.
Našlo bi ih se:
https://www.imdb.com/title/tt3178174/ https://www.imdb.com/title/tt3689910/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_q_miss%2520hokusai |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
 |
|
Zula
Senior Member

1645 Posts
Posted - 12/03/2024 : 14:35:01
|
quote: Originally posted by alexts
quote: Originally posted by BeaGea
Da zloupotrebim sjajnu priliku što BeaGea neće da odgovara, da ga opet ispravim. 
Houston, alexts ima problem! 😂 |
 |
|
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2994 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 12/03/2024 : 14:43:32
|
quote: Originally posted by Shaner
quote: Originally posted by Ernie Pike
La passion de Jeanne d'Arc (https://www.imdb.com/title/tt0019254/?ref_=nv_sr_srsg_2_tt_8_nm_0_q_joan%2520darc)
Ovo sam pustio za biografske, ali ako drugi budu glasali ovdje, onda ću i ja. Bila bi šteta da se bodovi rasprše.
Slažem se, bolje ga je ostaviti za biografske.
To je i bilo očekivano. Povijesni žanr je po definiciji neka vrsta "nadžanra" u koji spadaju, među ostalim, žanrovi poput biografskog ili ratnog filma. Također, moguće je tu imati predstavnike bilo kojeg žanra, ljubić poput Shakespeare in Love, krimić poput Statskiy sovetnik po Akuninovom romanu, horor poput Abraham Lincoln: Vampire Hunter... Pošto ovdje imamo izbore po svim tim žanrovima, u ovom glasanju izbor će vjerojatno pasti na epske filmove poput Spartaka, Bravehearta ili Ben-Hura.
|
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9286 Posts
|
Zula
Senior Member

1645 Posts
Posted - 12/03/2024 : 14:58:03
|
Moguće da je tako Pike. 😉
Iako ne bih volio da najbolji budu ti epski spektakli jer bi (po meni) to značilo da: - ili nema boljih filmova od tada, - ili presuđuju formativne godine u kojima su ti filmovi gledani, - ili se epski spektakl smatra reprezentatom ove povijesne kategorije filma - ili nešto četvrto, ali se sad ne mogu sjetiti 🤔😂 |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9286 Posts
Posted - 12/03/2024 : 15:16:06
|
quote: Originally posted by Zula
- ili nema boljih filmova od tada,
Od kad od tada? Nisu svi epski stari, imao si The Last Samurai 2003, Troy 2004, King Arthur 2004, Kingdom of Heaven 2005, Robin Hood 2010, 300 2006, Alexander 2004, Exodus: Gods and Kings 2014, Noah 2014, The Last Duel 2021... |
 |
|
Zula
Senior Member

1645 Posts
Posted - 12/03/2024 : 15:40:05
|
Pike je spomenuo da će izbor vjerojatno pasti na filmove poput Spartaka, Braveheart i Ben Hura (vjerojatno onog) pa sam od njih i krenuo rekavši "ne bih volio da najbolji budu TI epski spektakli." Da, ima i drugih epskih spektakala, i starijih i mlađih od ta 3. Veselim se vidjeti koje ćeš (i koliko) epske spektakle staviti u svojih najboljih 10. |
 |
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
41211 Posts
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
41211 Posts
Posted - 12/03/2024 : 15:45:37
|
Iskreno meni uopste ne smeta da je neko homo, neka bude u svojoj sobi sta hoce. Smeta mi da se paradira.. |
 |
|
Zula
Senior Member

1645 Posts
Posted - 12/03/2024 : 15:52:13
|
12 The Favourite 10 Dangerous Liaisons (Opasne veze) 8 The Right Stuff 7 The Piano 6 Seppuku 5 Hero 4 JFK 3 Oppenheimer 2 Andrej Rubljov 1 Rashomon |
 |
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
41211 Posts
Posted - 12/03/2024 : 16:01:22
|
quote: Originally posted by BeaGea Ti kao da si povijest učil na emisijama Milomira Marića i Jovane.
Nisam istoricar, samo volim istoriju. A bez zezanja, slusao sam negde raspravu, ne mogu da se setim gde gde su neki istoricari tvrdili da uopste nema pouzdane informacije da je bio gej. Cak se i u jednom zapisu pominjalo kako je odbio poklone u vidu lepih momaka. Ne secam se gde sam to gledao ali to sam popamtio. |
 |
|
Topic  |
|