Author |
Topic |
|
Markos
Webmaster
Croatia
29291 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 21/05/2024 : 20:35:52
|
U posljednjem ciklusu serijala Nošeni vjetrom François Bourgeon na scenu stavlja Pariz, posebno četvrt Montmartre, i uvodi nas u snažnu priču povezanu sa složenim i nedovoljno poznatim razdobljem Pariške komune.
Nošeni vjetrom 3 • Kad trešnje krvare • 216 stranica • Kolor • 240 x 320 mm • Tvrdi uvez • Scenarij François Bourgeon • Crtež François Bourgeon • Prijevod Ružica Babić • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 21.5.2024. • Cijena 32 Euro
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/noseni-vjetrom-3-kad-tresnje-krvare/969/
|
Trouble will find me |
|
DzekDenijels
Senior Member
Serbia
2455 Posts
Member since 26/07/2009 |
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10296 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3275 Posts
Member since 06/11/2017 |
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
37906 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
izivko
Advanced Member
Germany
12432 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 22/05/2024 : 09:26:21
|
quote: Originally posted by Red Marquis
Jel čitao ovo neko? Pošto mi je već dvojka scenaristički bila slaba.
Čitao sam prvi dio, ne cijelu ovu knjigu što je Fibra objavila, i nisam bio oduševljen. |
Have mercy |
|
|
risbozg
Advanced Member
Croatia
15597 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 22/05/2024 : 16:42:54
|
malo sam neodlučan za korpu... |
10.08.2003..''Kada nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost.". AJMOOOOOOOO " CREME DE LA CREME HRVATSKE LIGE " DINAMOOOOOOOOOOOOOO |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21053 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 22/05/2024 : 17:00:26
|
quote: Originally posted by Red Marquis
Jel čitao ovo neko? Pošto mi je već dvojka scenaristički bila slaba.
meni je dvojka bila scenaristički baš jaka,ali ne nadam se da će trojka biti dobra kao prve dve knjige;ali svakako se uzima. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
Jerry Krause
stripovi.com suradnik
Western Samoa
7260 Posts
Member since 12/11/2009 |
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2259 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 10/06/2024 : 09:40:22
|
Nošeni vjetrom, jedan od najdražih mi serijala. Sjećam se kad sam kao mulac čitao prvi dio, u starim Stripotekama. Tad su mi bili super cool - doživljavao sam to kao: francuski serijal, prava umjetnost, a ne konfekcija kao Boneli! Snažni ženski likovi, puno golih cica, nasilje, pedantan, precizni crtež koji je imao ponešto od estetike renesansnih majstora, i pomalo neobične postavke stranica koje nisu u formi klasićnih BD albuma, ali su bile dosta statične.
Drugi dio sam čitao kao iskusniji čitaoc i opet mi je bio jak. Bio je pomalo dosadan, ali je svojim sporim ritmom i superdetaljnim crtežom uspio oživiti moment u vremenu i recimo da mi je danas draži za čitati od jedinice.
Treći dio ide korak dalje - još je dosadniji od dvice, baš je prilično dosadan strip. Stvar je u tome što je Bourgeon zagrizao veliki zalogaj i odlučio predstaviti period vremena od valja 20tak godina, od te Pariške komune, nekih ratova prije i posljedica poslije, podjele u društvu, međusobna mržnja, nepravde, desnica protiv ljevice i tako to..
Nažalost, način na koji je odlučio ispričati priču je prepričavanje. Ova glavna ženska, Zabo iz prošlog albuma na početku upozna tinejdžericu sa sela i onda joj kroz 200 stranica prepričava svoj život. Znači, cijelo vrijeme prepričavanje, od početka do kraja uz minimum radnje. Prepričavanje je nekad izvedeno tako da njih dvije sjede, ili hodaju i pričaju, a golemi oblaci teksta lebde iznad njih. Negdje su prikazane scene iz prošlosti, opet sa tim velikim oblacima teksta. S vremena na vrijeme se nađe koja kraća scena gdje se nešto dešava ali svega toga je vrlo malo - glavne stvari u ovom stripu su se već dogodile i ostalo je samo osvijestiti prošlost, prihvatiti je i nastaviti živjeti.
Realno je ovo jedan od najdosadnijih stripova u povijesti. Za pravo čitanje bi trebalo ili duboko poznavanje povijesti Francuske 19. stoljeća ili velika koncentracija a ja nemam ni jedno ni drugo. Tako da sam za sad odradio prvo, površnoije čitanje, a za kasnije ćemo vidjet.
Što se crteža tiče, opet je dobar, detaljan precizan. Monumentalan kad treba, a ponekad previše iskarikiran što mu daje human touch. Fali malo egzotike, u prijašnjim tomovima je Bourgeon briljirao baš u tim egzotičnim scenama i crtački i scenaristički. Ovdje je većinom urbana Francuska 19. stoljeća što je malo dosadno. Imam i primjerdbu na crtež - čini mi se da je boja digitalna i to se malo vidi.. i ponegdje kao da se prepoznaje fotoreferenciranje. Ali to je minimalno.
Uz sve ove primjerdbe, strip mi je .. dobar Ovo je strip starog čovjeka koji zna da je život prošao i da je vrijeme za svođenje računa (kroz beskrajne priče). I taj nekakav osjećaj, o prolaznosti, povijesti, o tugama, nepravdi, ljubavi i borbi je Bourgeon uspio prenijeti i kad sam konačno zatvorio strip nisam bio nezadovoljan. |
|
|
Jerry Krause
stripovi.com suradnik
Western Samoa
7260 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 02/07/2024 : 12:12:10
|
Velika su bila očekivanja za ovaj završni dio trilogije, pa mi je ovo bio prvi pik ture. Prije toga se ponovilo gradivo iz prva dva dijela i sad mi je prvi dio puno bolje legao nego nakon prvog čitanja mada i dalje stoji zagušenost tekstom i borba s ritmičnosti čitanja.
Nadao sam se da će treći dio biti na tragu drugoga koji mi je ispao najbolji, ali nisam od toga ništa dobio. Opet se Bourgeon vratio ogromnoj količini teksta i prepričavanju što je opet ubilo draž čitanju. Kao što je i pcoro primijetio, vrlo malo imamo radnje, a previše pričanja i pričanja i tako u nedogled.
Ono što mi se svidjelo je Bourgeonovo unošenje u materiju razdoblja Pariške komune. Baš detaljan opis u kojem sam baš dobio vrlo zanimljive informacije iz te tamne povijesti Francuske. Kako volim povijesne činjenice ovo mi je baš sjelo.
Nažalost, druga polovica priče pada u kvaliteti. Kao da je Bourgeon htio popuniti broj stranice, pa je ono putovanje Zabo u Novu Kaledoniju bilo preopširno i podosadno.
Crtež i dalje vrlo dobar mada se Bourgeon nije mogao razmahati u gradskoj priči gdje se ne može naći previše atraktivnih scena.
Sve u svemu, zanimljiva je ovo bila Bourgeonova pustolovina u kojoj je obuhvatio razdoblje od više stoljeća, odveo nas na putovanje kroz gotovo cijeli svijet u jednoj epskoj pustolovini koja će malo koga ostaviti ravnodušnim.
1. dio - 8,5/10 (korigirana ocjena) 2. dio - 9,5/10 3. dio - 7,5/10
Ocjena za cjelokupni serijal: 8,5/10 |
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3275 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 24/08/2024 : 16:05:37
|
Pcoro je manje više sve dobro objasnio. Strip starog čoveka kome je život prošao i koji svodi račune pričajući u nedogled, i u nedogled, malo ovo malo ono. Protagonisti su statisti. Ima interesantnih traktata, ali sve je nabacano i nije u službi neke kohezivne priče. Prvi deo još ima nešto, ono u Novoj Kaledoniji je već razvučeno i skoro pa besmisleno. |
|
|
Odoakar
Junior Member
455 Posts
Member since 04/02/2017 |
Posted - 07/09/2024 : 08:29:08
|
Nema ni ništa gore nego kad su anotacije na kraju knjige pa stalno moram vrtiti naprijed nazad.
Prve dvije knjige su mi super, ali ovo je dosadno u rangu Skrivače-udavače, moze biti zanimljivo samo Francuzima. |
Edited by - Odoakar on 07/09/2024 15:11:42 |
|
|
|
Topic |
|