Author |
Topic |
vatrena_stenica
New Member
170 Posts
Member since 27/04/2024 |
Posted - 14/12/2024 : 22:05:32
|
I ja sam Nibelung pokušala da čitam pre par godina i odložila ga za kasnije. To kasnije traje i dan danas. Trenutno me zanima isto kao i Grička - skoro pa nimalo. Vrlo je moguće da grešim i da propuštam izuzetno kvalitetne radove, ali me trenutno ni jedno ni drugo ne privlači ni po priči, ni po crtežu. Ako gledam samo crtež, ima u Zoni stripova koji su mi za Nibelunge nadstrip. Tako da su u ovom slučaju moje pare otišle svemu ostalom u Zoni. |
Wherever there is man, there is Hell. |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21171 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 14/12/2024 : 22:06:58
|
quote: Originally posted by DiSkAcH
Tehnički jako dobro izdanje, ali Fibra je i dalje nivo iznad.
ček bre,kako sad "nivo iznad",po čemu je to neki Fibrin strip tehnički bolji od Prstena. Evo,ovog trenutka imam pored sebe Nibelung i par Fibrinih kapitalaca,svi ovi stripovi su "u nuli" u pogledu kvaliteta. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8303 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 15/12/2024 : 00:06:54
|
quote: Originally posted by anto
Tehnički jako dobro izdanje, ali Fibra je i dalje nivo iznad.
ček bre,kako sad "nivo iznad",po čemu je to neki Fibrin strip tehnički bolji od Prstena. Evo,ovog trenutka imam pored sebe Nibelung i par Fibrinih kapitalaca,svi ovi stripovi su "u nuli" u pogledu kvaliteta.
Ti najbolje možeš da proceniš jer imaš dosta Fibrinih izdanja. Ja za ovog Stalkerovog Bilala - Legende današnjice mogu da kažem da je vrhunski urađen, uzeo sam ga nedavno (a i za prethodna izdanja). |
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6299 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 15/12/2024 : 07:15:29
|
Evo primjera, recimo rubovi su krivo i ukoso rezani. Gore je kako treba, ali kako se ide prema dnu stranice bijela crta je sve veća, i toga ima u cijelom stripu, negdje se mislim vide čak i neke crte koje nisu dio stripa. Kod fibre nisam vidio ovako nešto, a otkad su prešli u Denonu, izdanja su tehnički neprikosnovena. Znam da pretjerujem, ali po meni se ovo ne može stavljati u isti koš jer je ovo ''next best thing''. I ne kenjam da bi kenjao, nego vidim da svi govorite da je ovo isto kao Fibra, a nije baš. Nije daleko, ali nije isti nivo. Ili Publikum nije isti nivo kao Denona, a izdavač sam bira tiskaru, nije mu nametnuta. ;)
Za 100% znam, nisam čitao, a Paul Pope-eov crtež u Metnemu mi je odličan, tako da ću ga pročitati 100% (pun intended). Arhe i Lajla su mi dobro sjele, doslovno sex i droga, samo fali r'n'r (Kaza je tehnički bez greške ako se dobro sjećam). ;) A što se tiče mog posta, reko da razbijem malo to hvaljenje i dam svoje mišljenje.
|
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
Edited by - DiSkAcH on 15/12/2024 08:53:07 |
|
|
BeaGea
Advanced Member
3759 Posts
Member since 29/04/2020 |
Posted - 15/12/2024 : 07:49:07
|
Hehehe...pa stvarno bi neki da ne smiješ reči popu pop bobu bob. Odmah se osjeća neka ugroženost. Zar je uopće potrebno pisati koliko je Fibra kvalitetom iznad ostalih. Uostalom ostali ju se trude kopirati kad god imaju para da to plate.
Ovakve propuste s rubovima Fibra vraća u štampariju i ide novi tisak. |
Kažite mi, jeste li se umorili Jesu li vas prevarili Je l'nas vrijeme pregazilo |
Edited by - BeaGea on 15/12/2024 07:59:40 |
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7336 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 15/12/2024 : 10:37:42
|
Pošto je meni ovo ''ošlo u krivu rupu''...imam neki filing da će Shaneru biti bogovski.
Spavaš na satu. Čitao sam ovo pred neko vrijeme i pisao na forumu (ne znam više u kojoj temi). Lijepo nacrtano, iako ne skroz po mom guštu, a priča dosada. Ne diraju me te mitologije, evo baš čitam Medeju i ista stvar.
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21171 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 15/12/2024 : 11:56:50
|
quote: Originally posted by BeaGea
Ovakve propuste s rubovima Fibra vraća u štampariju i ide novi tisak.
u pravu si;Džimara da nam svima vrati pare. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29423 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 15/12/2024 : 12:28:00
|
Nisam siguran da bih zbog ovoga vratio u novi tisak, ako je samo par stranica, može se preživjeti. A Dzimi sigurno nije u toj poziciji da može sad to tiskari vratiti tek tako. Tisak te knjige košta osam-devet tisuća eura, to je minus koji oni mogu prihvatiti kod nekog velikog kupca, kod manjeg, teško. Treba vidjeti kakva je priprema, je li to tako i u pdfu, treba li cijela stranica ići u živi rez, koliki je napust, ima li dovoljno "mesa" u bleedu itd itd (iako, vjerojatno nije problem u pdfu na ovoj konkretnoj stranici pošto je stranica ukoso izrezana). A možda je i samo na nekim primjercima, možda nije na cijeloj nakladi. Vjerojatno je sve posljedica kvarova u tiskari i žurbe da se po svaku cijenu stigne za sajam knjiga. |
Trouble will find me |
|
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik
1939 Posts
Member since 14/11/2001 |
Posted - 15/12/2024 : 12:58:08
|
Nema dovoljno mesa za bleed, praktično smo celu površinu materijala iskoristili. Sam Rasel je čak postavljao margine, tako da bi se teoretski moglo ići i na širi format.
Ovde je problem što je kod sečenja otišlo malo ukoso, jer u pdf-u je, naravno, sve ravno. Jebiga, desi se tu i tamo. |
Edited by - Dzimi Gitara on 15/12/2024 12:58:34 |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29423 Posts
Posted - 15/12/2024 : 13:10:14
|
A format Biblioteke Zona je fiksan? OK, kužim, teško je tu amere uklopiti. Eventualno si mogao ovdje, jer ovdje to čini mi se ova stranica dozvoljava, malo povećati stranicu da ipak nešto ode u bleed i izbjegneš ovo. |
Trouble will find me |
|
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik
1939 Posts
Posted - 15/12/2024 : 13:26:38
|
quote: Originally posted by Markos
A format Biblioteke Zona je fiksan? OK, kužim, teško je tu amere uklopiti. Eventualno si mogao ovdje, jer ovdje to čini mi se ova stranica dozvoljava, malo povećati stranicu da ipak nešto ode u bleed i izbjegneš ovo.
Upravo zbog proporcija američkih formata za Amere sužavamo od uobičajenog A4 na 202x297. To je 8mm uže. U tom formatu su Sjenkjevič, Poup, Rasel.
Po visini se držimo 297.
I to dobro funkcioniše. A ti si u pravu, možda bi neke strane trebalo još podići za mali postotak. |
Edited by - Dzimi Gitara on 15/12/2024 13:37:42 |
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2190 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 15/12/2024 : 13:47:59
|
Pazi stvarno ukoso sečeno. Ili ukoso štampano, kako god. Nisam još čitao, samo listao, pa nisam primetio ovaj detalj. Za premijum izdanje koje je verovatno najskuplje trenutno na tržištu ne bi trebale ovakve greške da budu.
Možda razmisliti o tajmingu štampanja? Za sajam uvek bude nekih truba grešaka iz štamparija. Ne treba zbog ovog vraćati tiraž, ali mogu štamparija i izdavač dogovoriti nove troškove kako bi izdanje koštalo manje. Jbg, ako ne znaš da odsečeš u vinklu onda smanji cenu usluge.
|
Resistance is futile. |
|
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik
1939 Posts
Posted - 15/12/2024 : 13:51:58
|
Zbog rokova plaćanja štampe, primorani smo da štampamo uoči Sajma. Ono što ja mogu da uradim je da im skrenem pažnju i zahtevam da se to više ne dešava. Uglavnom radi. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29423 Posts
Posted - 15/12/2024 : 14:44:00
|
quote: Originally posted by Dzimi Gitara
Upravo zbog proporcija američkih formata za Amere sužavamo od uobičajenog A4 na 202x297. To je 8mm uže. U tom formatu su Sjenkjevič, Poup, Rasel.
Po visini se držimo 297.
I to dobro funkcioniše. A ti si u pravu, možda bi neke strane trebalo još podići za mali postotak.
Svakako to ubuduće napravi, ako stranica dopušta, podigni za 1-2%, to će pomoći u ovim situacijama kad čovjek na rezaču ne pazi baš na cajhne. Bolje da čitatelj primijeti malo manje margine u odnosu na ostale stranice nego da vidi bjelinu tamo gdje ne treba biti. |
Trouble will find me |
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6299 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 15/12/2024 : 15:04:16
|
Eto zašto je Fibra iznad svih, prvo Marko ima očito hrpu iskustva u ovih..17 ili 18? Jbg, ne znam točno. I odmah ima riješenje za ovo. A drugo stalo mu je, zato se i trudi naći riješenja za ovakve i druge sitnice. Džimiju je očito isto stalo, samo mu fali iskustva, iskustvo se stječe, sa njim se ne rađamo. ;) Da opet ponovim, samo sam htio kontrirati tvrdnjama koje ne smatram baš istinitima, eto čak nisam ni htio napisati o čemu je riječ. @Džimi: NHF, ne mislim ništa loše, naprotiv. A ja, ja sam mali šupak koji često vidi svakakve većinom nebitne stvari, ali ih vidim (kako kažu: ''nije bolest sve što boli''). :D
Nego da se vratim na sam strip, priču i to. Ajde kraj mi je zadovljavajući, i sve skupa je čisto OK, ništa više od toga. A početak kako sam već napisao me ubio, satrao me... Drago mi je da ima ekipe kojima je ovo genijalno, meni je prosjek, nije mi drago što sam nasjeo na hype i to po ne znam koji put. :D :( A priča me BTW poprilično podsjetila na LOTR, imamo čak i svojevrsnog Semagola i prsten i još neke sličnosti. I sada mi je čini mi se jasno otkuda Tolikenu inspiracija. Kao da je uzeo neke natuknice. ;)
|
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
Edited by - DiSkAcH on 15/12/2024 15:06:20 |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8303 Posts
Posted - 15/12/2024 : 16:50:25
|
"It's sometimes assumed that Tolkien was inspired by the most famous ring in opera, Wagner's Ring of the Nibelungs."
Međutim u glavnim tekstovima koji se bave delima koja su inspirisala Tolkina neće se ovo naći (wikipedia). Kažu da je Tolkin hteo da se dinstancira od Wagnera i njegove opere, kad je kompozitor postao omiljen kod nacista.
A možda su crpeli obojica iste inspiracije? Wagner očigledno i od poeme Nibelungenlied. |
|
|
Salkan
Average Member
Bosnia and Herzegovina
701 Posts
Member since 20/01/2021 |
Posted - 15/12/2024 : 16:57:05
|
Ni meni nije godilo to hajpanje tipa "izdanje godine", ali moj utisak da je Kazin album bolji od Prstena nije zasnovan na ovim tehničkim greškicama. Za razumijevanje ovakvih stripova kao što je Prsten ipak su potrebna debela predznanja i od njih konačan utisak podobro zavisi. Stalker je u 2024 otišao korak dalje i u kvalitetu odabranih stripova a i u odrađivanju konačnog proizvoda. Na ovom forumu NIJEDAN hype nije bio realan, ukusi su različiti. Ja ipak kažem svaka im čast, sa nekoliko naslova su prekucali veliki dio konkurencije. |
Škafiškafnjak |
|
|
ridiculus
Senior Member
1699 Posts
Member since 11/06/2008 |
Posted - 15/12/2024 : 17:57:12
|
quote: Originally posted by Salkan
Za razumijevanje ovakvih stripova kao što je Prsten ipak su potrebna debela predznanja i od njih konačan utisak podobro zavisi.
Nikakvo predznanje nije bilo potrebno da me sama ta priča privuče. To je stvar sentimenta, ne učenosti. A izvedbe i verzije se razlikuju, naravno, i tu znanje može da priskoči u pomoć.
Ja ionako ne volim Wagnera, i smatram da art nouveau Craiga Russella ne odgovara sasvim temi - ta lepršavost je stvorena za Die Zauberflöte, ili eventualno za Diznija u nekom podnošljivom vidu, ne za Nibelunge - ali priča mi je jedna od najelementarnijih uopšte, i izdanje je toliko dobro da sam kupio jedan primerak kao rođendanski poklon. Čestitam izdavaču ovom prilikom! |
Thought's the slave of life, and life Time's fool. |
|
|
ridiculus
Senior Member
1699 Posts
Member since 11/06/2008 |
Posted - 15/12/2024 : 18:00:41
|
quote: Originally posted by alexts
"It's sometimes assumed that Tolkien was inspired by the most famous ring in opera, Wagner's Ring of the Nibelungs."
Međutim u glavnim tekstovima koji se bave delima koja su inspirisala Tolkina neće se ovo naći (wikipedia). Kažu da je Tolkin hteo da se dinstancira od Wagnera i njegove opere, kad je kompozitor postao omiljen kod nacista.
A možda su crpeli obojica iste inspiracije? Wagner očigledno i od poeme Nibelungenlied.
Mislio sam da je ovo široko poznato, ali šipak! Imam bar jednu knjigu koja se bavi odnosom Tolkinovog glavnog dela i tog dela nordijsko-germanske mitologije: Volsunga Saga, Nibelungenlied, Wagnerov ciklus opera. Tolkin je ipak drugačiji, zbog svog hrišćanskog, odnosno, katoličkog zaleđa, i po duhu je bliži arturijanskom ciklusu.
Osim toga, Wagner nije "crpeo inspiraciju", on je direktno obradio islandsku Volsunga Sagu. |
Thought's the slave of life, and life Time's fool. |
Edited by - ridiculus on 15/12/2024 18:08:17 |
|
|
Salkan
Average Member
Bosnia and Herzegovina
701 Posts
Member since 20/01/2021 |
Posted - 15/12/2024 : 18:51:14
|
quote: Originally posted by ridiculus
quote: Originally posted by Salkan
Za razumijevanje ovakvih stripova kao što je Prsten ipak su potrebna debela predznanja i od njih konačan utisak podobro zavisi.
Nikakvo predznanje nije bilo potrebno da me sama ta priča privuče. To je stvar sentimenta, ne učenosti. A izvedbe i verzije se razlikuju, naravno, i tu znanje može da priskoči u pomoć.
Pa dobro sad, kako se uzme. Sve zavisi od toga kakav je čitač, dal' je - da tako kažem obični korisnik il' ga interesuje nešto više. Ako je prva varijanta, stalno će razmišljati o cijeni. Ako je druga, sigurno će pokušati saznati nešto više. Na to sam mislio spomenuvši "predznanja". I ja sam o Vagneru prvi put saznao sa "Apokalipsom", i to vrlo malo, škrto i po tendenciozno plasiranim informacijama. Svakako bih svakome preporučio da se udubi u Vagnerovo djelo prije ili poslije čitanja ovog stripa. Ali i da se dohvati Rasela, jer je i on, po meni, veliki umjetnik. |
Škafiškafnjak |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8303 Posts
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10392 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 15/12/2024 : 19:01:29
|
quote: Originally posted by alexts
Ja sam prilično zadovoljan kako je ova tema obrađena i inkorporirana u Marvelovom Toru (kod nas DW u 2 toma).
Da li je to bilo objavljeno u Stripoteci? |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8303 Posts
|
AleksandarN
Senior Member
Serbia
1978 Posts
Member since 24/10/2019 |
Posted - 15/12/2024 : 20:12:49
|
Sad sam detaljenije pregledao svoj primerak (jos nije dosao na red za citanje) i ima dosta stranica koje su krivo secene ali mi ne smeta. Ne znam da li je negde odsecen deo gde je strip, ja nisam primetio. Velika je greska raditi ovakav strip u promenjenom formatu tj smanjivati - prilagodjavati zadatom formatu kao sto je Marko radio Vjetar u Vrbama/Dinama. Takve stripove treba raditi u originalnom formatu.
Veliki problem je sa stamparijama oko sajma. Uvek nesto zajebu u brzini. Izdavac bi trebao materijale da preda ranije i kad bude gotovo ubaci kvalitetno odradjene primerke u magacin, saceka sajam i sve bude kako treba. 2x sam vracao Arhe & Lajla u Alan Ford (pregledao jos 5-6 primeraka tamo i svi su takvi) jer je svaki imao gresku na jednoj ili dve stranice (deo crno/bele stranice je bledje odstampan) dok mi Dzimi nije poslao dobar primerak. |
"Whatever it is, I'm against it." Groucho Marx |
|
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik
1939 Posts
Posted - 15/12/2024 : 20:37:42
|
Rotografika i Publikum mogu i uoči Sajma da proizvedu isti kvalitet. S druge strane, u praksi po pravilu jedan broj primeraka ima neko minimalno odstupanje, koje zapravo većina neće ni primetiti, to je normalna pojava u štampi. |
|
|
Topic |
|