Author |
Topic |
goksi
Senior Member
Serbia
1950 Posts
Member since 15/04/2007 |
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40288 Posts
Member since 17/11/2007 |
|
don_draper
Advanced Member
4351 Posts
Member since 08/06/2018 |
Posted - 29/09/2024 : 18:11:14
|
quote: Originally posted by lwood
quote: Originally posted by don_draper
Nije bas ni u Zagrebu neka bajna situacija. CRS/Zagreb comic-con je u ovih 6-7 godina presao iz elitnih umjetnickih prostora do prostorija gdje je i zapocinjao. Cijenim da je to entuzijazam jedne osobe i trud, ali u regiji izdavastvo i interes su generalno u porastu pa steta da se takve stvari ne dizu na visi nivo.
Interes u porastu? Na osnovu cega si dosa do takvog zakljucka?
Generalno prodaja i opticaj stripova u zadnjih 10ak godina je porastao. Sad ih mozes naci u svakoj knjizari prakticki, prije je to bilo nezamislivo.
Nisu to neke lojalne baze i preference su drugacije, ali trziste je tu, samo sto promidzba i percepcija imaju prostora za poboljsanje.
Sjecam se CRS-a 2019 u HDLU, nisi mogao proci od guzve u top terminu, a sada se sveo na prostorije ispred menze u SC-u. Jednostavno organizacija i uspjeh takvih manifestacija sada iziskuju neke nove vjestine i pristupe. |
I sell the fact that I can't be bought |
|
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4746 Posts
Member since 26/01/2009 |
Posted - 29/09/2024 : 18:11:47
|
Nije bas ni u Zagrebu neka bajna situacija. CRS/Zagreb comic-con je u ovih 6-7 godina presao iz elitnih umjetnickih prostora do prostorija gdje je i zapocinjao. Cijenim da je to entuzijazam jedne osobe i trud, ali u regiji izdavastvo i interes su generalno u porastu pa steta da se takve stvari ne dizu na visi nivo.
Sve većeg broja izdanja, sve više izdavača, sve veće zastupljenosti stripa u medijima, sve više mladih ljudi koji čitaju, sve više prikaza stripova na društvenima mrežama, sve više prodajnih mesta za strip, sve više kiosk izdanja, sve više projekata koji su do pre 10 godina bili misaona imenica na ovim prostorima? |
https://www.laguna.rs/se295_serijal_laku_noc_punpune_laguna.html https://www.delfi.rs/starway |
|
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4746 Posts
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4746 Posts
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25299 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 29/09/2024 : 18:36:16
|
Ja ću ovako sa strane: mišljenja sam da sve može da "uspe", ukoliko ima iole pismenih i kreativnih ljudi koji vode neki događaj, prodaju neki proizvod i sl.
Ne ide mi u glavu da pored x socijalnih mreža, poznanstava u medijskim kućama, striparnicma i, na kraju krajeva, stripaškim krugovima, ne može da se uradi jedna kvalitetna reklamna kampanja. naravno, ni to ne bi obećalo neki uspeh, ali sigurno bi bilo posećenije nego ovo to čitam. Evo, ljudi iz Herceg Novog rade odličan posao, nije ni čudo što im je događaj tako posećen. Čak i da nije, njihov medijski pristup i izveštaji nam daju sliku dobre posećenosti i dobre zabave, što automatski sledeće godine može da povuče još nekoliko posetilaca više. A i ja stičem utisak da stripovi nikada više nisu bili zastupljeni u medijima (svako malo članci u dnevnoj štampi, Politikin Zabavnik redovno objavljuje nešto vezano za stripove, čak je bilo i više priloga o stripovima na više televizija iz Srbije), tako da ne može da se kaže da nema medijskog odjeka.
Imam utisak da pojedini stripaški događaji postoje samo zbog sebe samih, kao da ne žele da se čuje za njih, niti da budu više posećeni. Eno, onomad sam postavio neko slično pitanje na topicu okupljanje u KG, izgleda da nema odgovora. Mada, ne mešam se, svako radi kako zna i kako misli da treba. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
Edited by - manhunter on 29/09/2024 18:38:34 |
|
|
night
Senior Member
Serbia
1607 Posts
Member since 07/07/2006 |
Posted - 29/09/2024 : 18:36:51
|
quote: Originally posted by Combatrock
quote: Originally posted by night
Bio sam u petak popodne, nas 5-6 je razgledao štandove, isto toliko je bilo na tribini. Nadam se da je za vikend bilo bolje.
Ne znam koji ti je motiv da lazes. Bilo je 7 ljudi a ne 5-6. Povuci izjavu.
Posipam se pepelom! |
|
|
Tonto
Advanced Member
8300 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 29/09/2024 : 18:57:33
|
Generalno prodaja i opticaj stripova u zadnjih 10ak godina je porastao. Sad ih mozes naci u svakoj knjizari prakticki, prije je to bilo nezamislivo.
Nisu to neke lojalne baze i preference su drugacije, ali trziste je tu, samo sto promidzba i percepcija imaju prostora za poboljsanje.
Sjecam se CRS-a 2019 u HDLU, nisi mogao proci od guzve u top terminu, a sada se sveo na prostorije ispred menze u SC-u. Jednostavno organizacija i uspjeh takvih manifestacija sada iziskuju neke nove vjestine i pristupe.
Na uzorku studentske populacije koja zalazi u moju birtiju - da si prije dvadesetak godina spomenuo ljudima strip gledali bi te čudno, danas na 30 ljudi barem dvoje/troje aktivno posuđuju ili kupuju stripove i povedu se fine rasprave. Interes ne da je u porastu, renesansa je. |
The less I have the more I am a happy man |
|
|
frano
Advanced Member
Croatia
6650 Posts
Member since 25/05/2003 |
Posted - 29/09/2024 : 19:16:03
|
Nakon Novog vala koji je uništio strip, u Zg je konačno krenuo festival stripa za djecu.
Jedan, dva, strip. Tak se zove.
Vidim da po srbiji ima dosta škola stripa i radionica za djecu... to je super.
|
|
|
matori paraliticar
Senior Member
2156 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 29/09/2024 : 19:31:47
|
Odosmo od pakla do raja u jednom danu :)
Istina je negde izmedju..verovatno
|
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
|
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4746 Posts
Posted - 29/09/2024 : 19:41:09
|
To što se ovde na forumu nije objavilo da smo u poslednjih petnaestak dana samo u Beogradu imali festival u Parobrodu, promociju najnovijeg stripa Alekse Gajića u Kulturnom centru Beograda, promociju radova filologa, Starway magiju u Knezu, otvaranje Darkwoodove mangarnice u Lominoj i još nekoliko dešavanja ne znači da strip kultura ne živi i da ne postoji. :)
A po onome što pratim, tako je i u Rijeci, Zagrebu, Banjaluci, Podgorici, Ljubljani, Nišu, Aranđelovcu, Leskovcu, Mostaru pa čak i u mojoj Ćupriji...
Pa ovde gotovo da ne postoji reč o Balkanskoj/Leskovačkoj smotri mladih strip autora koja iz godine u godinu okuplja ogroman broj strip autora. |
https://www.laguna.rs/se295_serijal_laku_noc_punpune_laguna.html https://www.delfi.rs/starway |
|
|
matori paraliticar
Senior Member
2156 Posts
Posted - 29/09/2024 : 19:46:38
|
Zvuci obecavajuce bice da je neka smena generacije u toku kako ce to sve zavrsiti na kraju bice zanimljivo pratiti. Stara generacija je nekim delom umorna, prezauzeta i nekim delom 'posvadjana'.
|
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
Edited by - matori paraliticar on 29/09/2024 19:47:09 |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25299 Posts
Posted - 29/09/2024 : 19:47:00
|
Ja sam napisao:
Ne ide mi u glavu da pored x socijalnih mreža, poznanstava u medijskim kućama, striparnicma i, na kraju krajeva, stripaškim krugovima, ne može da se uradi jedna kvalitetna reklamna kampanja.
Pod stripaškim krugovima sam mislio na forume, zato sam i rekao na kraju krajeva... Reklame se rade izgleda. Šta je onda uzrok loše posete? Loša organizacija? Loši propratni sadržaji? Loši gosti? Nešto stoto? |
|
|
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4746 Posts
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 29/09/2024 : 19:51:08
|
jebiga sad da bismo pratili dešavanja treba da se selimo na diskord dizer snepčet onlifans štaveć xDD |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4746 Posts
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Posted - 29/09/2024 : 19:56:42
|
(iskuliraj brate, the joke is not on you xD ) |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
matori paraliticar
Senior Member
2156 Posts
Posted - 29/09/2024 : 20:01:11
|
"zavrsiti" u smislu kako se situacija dalje razvijati, a tu uvek ima raznih koraka na putu
cool sa kresom i lv89 na okupi ne videh to skorije :) |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40288 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 29/09/2024 : 20:02:47
|
Kreso, u BG-u si i prodajes stripove, normalno da ces znati. Nisi reper za dobru reklamu. I mislim da branis neodbranjivo. Ovo je jednostavno fusiranje. Imas takav prostor, lovu od grada i zajebes. I to tako godinama..
Zar je tesko bilo doci ovde na forum, ptvoriti neku sljastecu temu i ispisati sve do detalja? Koliko treba vremena? Pola sata? Vise sam ja postigao ovom pljuvacinom diletantizma nego oni reklamom. |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25299 Posts
Posted - 29/09/2024 : 20:48:03
|
quote: Originally posted by Lord Vader89
jebiga sad da bismo pratili dešavanja treba da se selimo na diskord dizer snepčet onlifans štaveć xDD
Koji smo to mi? I zašto bismo se bilo gde selili? Govorio sam o reklami, a mislim da dobro znaš gde i kako se reklame plasiraju, iako karikiraš. Uostalom, sve izdavačke kuće su prisutne na tim platformama, koliko sam ispratio. Zašto se onda ne bi i ostali tako reklamirali. Mi drtine (sori, ali i ti polako pripadaš toj definiciji) se snalazimo, ali mlađe generacije treba hvatati na njihovom pojilištu, a ne tamo gde mi mislimo da je zgodno.
A Kreša uopšte nije merilo informisanosti. Radi u centru grada i nalazi se u centru zbivanja, normalno je da će čuti za svako dešavanje. Dovedite vi ljude iz Pančeva, KG, NS, Niša, Čačka, Sombora... Postoji svet i posle Bubanj potoka i Zemuna. |
|
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Posted - 29/09/2024 : 20:57:11
|
ljudi, bre, iskulirajte, što ste svi tolki bukvalisti? xD aj da preformulišem onaj odgovor kreši iznad - the joke is not on anyone involved here, sprdnja najobičnija, u (v)etar xD |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Posted - 29/09/2024 : 20:58:59
|
i nemoj da misliš da si samo ti drtina, siguran sam da je lako uočljivo da sam napisao "treba da se seliMO" xD |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25299 Posts
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47165 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 29/09/2024 : 21:49:58
|
quote: Originally posted by Tonto
Sjecam se CRS-a 2019 u HDLU, nisi mogao proci od guzve u top terminu, a sada se sveo na prostorije ispred menze u SC-u. Jednostavno organizacija i uspjeh takvih manifestacija sada iziskuju neke nove vjestine i pristupe.
Na uzorku studentske populacije koja zalazi u moju birtiju - da si prije dvadesetak godina spomenuo ljudima strip gledali bi te čudno, danas na 30 ljudi barem dvoje/troje aktivno posuđuju ili kupuju stripove i povedu se fine rasprave. Interes ne da je u porastu, renesansa je.
Ne znan nikog osin ovih starijih generacija da čita i skuplja stripove. Možda je kod vas drukčije,pojma neman. |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Topic |
|