plazmatick
Starting Member
Croatia
11 Posts
Member since 09/07/2010 |
Posted - 22/12/2024 : 15:10:06
|
Redatelj: Pascal Rabaté Glavne uloge: Daniel Prévost, Philippe Nahon
Kratko o filmu: "Les Petits Ruisseaux" ili "Potočići" je redateljski prvijenac Pascala Rabatéa, adaptacija njegovog istoimenog stripa koji je otvorio ediciju Kolorka izdavača Fibre. Film prati priču o životu i emocionalnom buđenju starijeg muškarca u mirnom, ruralnom francuskom krajoliku. To je meditacija o slobodi, ljubavi i željama, čak i u kasnijim godinama života, ispričana nježno, ali ponekad nedovoljno fokusirano.
Što valja? Gluma Daniel Prévost briljira u ulozi Emila, umirovljenika čiji se život preokreće nakon smrti prijatelja. Njegova suptilna interpretacija balansira između melankolije i humora, stvarajući lik s kojim se lako povezati. Philippe Nahon također ostavlja snažan dojam kao Emileov prijatelj, čije životne mudrosti pokreću radnju.
Vizualni aspekti Rabaté, kao bivši strip autor, donosi snažan osjećaj za kompoziciju kadrova. Prirodna svjetlost i pastoralne francuske lokacije dodaju filmu šarm i autentičnost, naglašavajući atmosferu opuštenog života uz rijeku.
Tema Film se hrabro hvata u koštac s temama koje rijetko vidimo na ekranu, poput seksualnosti i samoće starijih ljudi, no to čini s toplinom i humorom. Poruka o tome da nikada nije kasno za promjenu i avanturu univerzalna je i inspirativna.
Što škripi? Tempo Iako tematika sugerira polaganu naraciju, film na trenutke postaje trom, s dijelovima koji djeluju kao nepotrebno razvlačenje. Ovo posebno dolazi do izražaja u srednjem dijelu, gdje radnja djeluje kao da gubi smjer.
Površna razrada sporednih likova Iako se Emilov lik razrađuje s ljubavlju, drugi likovi, uključujući potencijalne ljubavne interese, ostaju jednodimenzionalni. Njihova prisutnost često služi samo kao alat za Emilov razvoj, bez vlastite unutarnje dinamike.
Manjak vizualne hrabrosti S obzirom na Rabatéovo iskustvo u vizualnom pripovijedanju kroz stripove, očekivalo bi se više stilskih eksperimenata. Film igra na sigurno pa se ponekad čini previše konvencionalnim u odnosu na originalni strip.
Zaključak "Les Petits Ruisseaux" je šarmantan, ali nesavršen film koji će se svidjeti ljubiteljima laganih priča o životnim prekretnicama. Rabaté pokazuje potencijal kao redatelj, no ostavlja prostora za rast u budućim projektima. Kao adaptacija vlastitog stripa, film zadržava toplinu i srž, ali ponekad djeluje previše razvodnjeno. Ako volite priče o drugoj šansi, uz pokoju suzu i osmijeh, ovaj film vrijedi pogledati – uz malo strpljenja za sporije dijelove.
Ocjena: 7/10
|
-- Hrvatska je zemlja znanja – znam covjeka koji zna covjeka!
|
|
plazmatick
Starting Member
Croatia
11 Posts
Member since 09/07/2010 |
Posted - 22/12/2024 : 16:25:13
|
quote: Originally posted by matori paraliticar
Lepo si ovo skockao plazmatick,hvala!
Rabate je sad vec bivsi strip autor? Sretan sam sto imam potocice u kolekciji.
Hvala, matori paralitičaru! Znam da si prestar za dijeliti savjete, ali... ;)
Izgleda da je Rabaté postao isključivo redatelj, makar od 2020. nema ni novih filmskih projekata. |
-- Hrvatska je zemlja znanja – znam covjeka koji zna covjeka!
|
|
|