Author |
Topic |
djuna
New Member
Serbia
214 Posts
Member since 20/07/2004 |
Posted - 07/01/2025 : 09:31:58
|
Kao veliki fan Ken Parkera predložio bih ti serijal Merkurio Loi. Meni se toliko svideo da sam ga pročitao dva puta u mesec dana. |
|
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4400 Posts
Member since 10/09/2011 |
Posted - 07/01/2025 : 09:53:08
|
@Bushido: upoznat sam sa tim naslovom i željno iščekujem da ga se objavi kod nas. Samo kažem da ga je totalni promašaj preporučiti čovjeku pored toliko drugih naslova koji imaju više potencijala.
Merkurio Loi je solidan (barem ove dvije epizode koje sam čitao) ali nema apsolutno nikakve veze s Kenom
1Euro nema pojma o Kenu. A niti o stripovima općenito.
I super ako će krenuti Džudas. On isto nema puno veze sa Kenom ali ima oldskul šarma i jako je pitak. |
Bok, kako si.
|
|
|
1Euro
Advanced Member
12523 Posts
Member since 17/07/2008 |
Posted - 07/01/2025 : 12:21:49
|
quote: Originally posted by Cromwell
@Bushido: upoznat sam sa tim naslovom i željno iščekujem da ga se objavi kod nas. Samo kažem da ga je totalni promašaj preporučiti čovjeku pored toliko drugih naslova koji imaju više potencijala.
Merkurio Loi je solidan (barem ove dvije epizode koje sam čitao) ali nema apsolutno nikakve veze s Kenom
1Euro nema pojma o Kenu. A niti o stripovima općenito.
I super ako će krenuti Džudas. On isto nema puno veze sa Kenom ali ima oldskul šarma i jako je pitak.
Dok si ti naravno diplomirao na stripovima |
|
|
Crow
Starting Member
24 Posts
Member since 04/07/2024 |
Posted - 07/01/2025 : 12:56:54
|
Druga polovina serijala je dosta bolja pogotovo kad izadu iz Bonellija. Kao i svaki (kvalitetan) scenarista, Berardi se sa vremenom razvija i usavrsava te jos bolje i leprsavije pise kako ide serijal. Nikad rani radovi scenarista takvog kalibra ne mogu biti vrhunac njihovog stvaralastva. Bilo jednom... mi je strasno podcjenjena epizoda i sa njom sam zavolio ovaj strip. Tad je u potpunosti kliknuo sa mnom i znao sam da ga vrijedi citati i dalje. Neki od ranih klasika Kena kao sto su Bijele zemlje, Balada o Pat O'Shane, Ljudi, stoka i junaci, Lovceva Lily itd. jesu sjajni stripovi ali meni licno nisu ni u top 10 najboljih.
Dome, slatki dome je po meni prvo bas remek-djelo ovog serijala gdje Berardi i Milazzo savrseno nadopunjuju jedan drugog. Uz Pravo i krivo te Kroniku spadaju u sveto trojstvo prve polovine serijala. Adah je prelomna za Kena. Nagovjestava ulazak Berardija u najbolju formu i poslije toga dolaze: Pioniri, Boston, Strajk, Normin princ, Dah i san (najbolji Ken uopste), Vjecni lutalica, Ljudska pustolovina, Zemlja junaka, Van vremena, Dasak slobode, Osudenici... To je za mene period tokom kojeg Ken postaje istinski klasik 9 umjetnosti. |
|
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4400 Posts
Member since 10/09/2011 |
Posted - 07/01/2025 : 14:15:35
|
Hej Euro nemoj se ljutiš. Nisam diplomac jer ima ovdje na forumu pravih mahera za strip, ja samo radim na tome. :)
Nego ovo je tvoj citat od prije par godina:
quote: Originally posted by 1Euro nisam još nikada pročitao ni jedan jedini strip o Lazarusu Leddu,....tako da ne znam ni kakav je to junak, samo sam čuo za njega, ali nisam ga nikada ni čitao, ni listao,....isto ko nisam nikada čitao Marty Misteriju, Nika Raidera,....u biti čovjek bi se zapitao šta radim 17 godina na stripovskom forumu kada 99% strip junaka nisam nikada čitao
Tako da eto, nema smisla zbunjivati čovjeka nekim naslovom koji nema veze s temom ako si pročitao dva i pol stripa općenito. |
Bok, kako si.
|
|
|
Barker
Advanced Member
Fyro Macedonia
4655 Posts
Member since 10/10/2003 |
Posted - 07/01/2025 : 14:33:55
|
quote: Originally posted by Crow
Druga polovina serijala je dosta bolja pogotovo kad izadu iz Bonellija. Kao i svaki (kvalitetan) scenarista, Berardi se sa vremenom razvija i usavrsava te jos bolje i leprsavije pise kako ide serijal. Nikad rani radovi scenarista takvog kalibra ne mogu biti vrhunac njihovog stvaralastva. Bilo jednom... mi je strasno podcjenjena epizoda i sa njom sam zavolio ovaj strip. Tad je u potpunosti kliknuo sa mnom i znao sam da ga vrijedi citati i dalje. Neki od ranih klasika Kena kao sto su Bijele zemlje, Balada o Pat O'Shane, Ljudi, stoka i junaci, Lovceva Lily itd. jesu sjajni stripovi ali meni licno nisu ni u top 10 najboljih.
Dome, slatki dome je po meni prvo bas remek-djelo ovog serijala gdje Berardi i Milazzo savrseno nadopunjuju jedan drugog. Uz Pravo i krivo te Kroniku spadaju u sveto trojstvo prve polovine serijala. Adah je prelomna za Kena. Nagovjestava ulazak Berardija u najbolju formu i poslije toga dolaze: Pioniri, Boston, Strajk, Normin princ, Dah i san (najbolji Ken uopste), Vjecni lutalica, Ljudska pustolovina, Zemlja junaka, Van vremena, Dasak slobode, Osudenici... To je za mene period tokom kojeg Ken postaje istinski klasik 9 umjetnosti.
Konacno, da se neko slozi da mojim misljenjem o Kenu! |
Bistro i duboko nebo utociste pruza! |
|
|
1Euro
Advanced Member
12523 Posts
Member since 17/07/2008 |
Posted - 07/01/2025 : 15:13:46
|
quote: Originally posted by Bosman
Napokon sam kompletirao i pročitao Ken Parkera od Strip Agenta. Ken Parker je ozbiljno remek djelo i mislim da nikad neću naći serijal koji je dobar kao Ken. Međutim treba mi nešto da popunim prazninu u mom životu nakon što je Ken otišao. Već dugo vremena razmišljam da krenem za Cortom, ali ga izbjegavam jer znam da će me uhvatiti manija dok budem tražio prva 2 broja. U suštini ja tražim preporuku za strip serijal u rangu Ken Parkera. Kasno sam krenuo sa čitanjem stripova(prije 3 godine) tako da ima dosta stvari koje nisam pročitao.
možda je bolje da ostaviš stripove i kreneš čitati knjige, npr. nešto ovako:
|
|
|
wintermute
Senior Member
USA
1701 Posts
Member since 15/10/2023 |
Posted - 07/01/2025 : 17:11:07
|
quote: Originally posted by Cromwell I super ako će krenuti Džudas. On isto nema puno veze sa Kenom ali ima oldskul šarma i jako je pitak.
Dobro si ga karakterizovao. Slazem se.
I must-have za mene ako krene. Mada vise bih se radovao da se odjednom objavi sve u recimo 4 toma po 4 epizode. Ako krene pojedinacno moracu da vijam nekog da to kupuje i slaze pa mi salje povremeno zbog postarine. Iako licno najvise volim da citam pojedinacne epizode.
Ima ih samo 16 tako da se sve uklapa: 8 x 2 epizode, 4 x 4 epizode, mozda cak i 2 debeljuce od 8 epizoda mada bi to verovatno zahtevalo HC izdanje u dva toma kao npr. Fibrin Vrh bogova... jos kada bi imao onu kutiju... hmmm.... ... imam pravo da sanjarim! |
|
|
corto33
Senior Member
Slovenia
2538 Posts
Member since 18/11/2003 |
|
fandango
Senior Member
1622 Posts
Member since 10/06/2004 |
Posted - 08/01/2025 : 08:11:55
|
Moje preporuke su Corto Maltese i Alvar Mayor, ako trazis slicnu atmosferu kao u Kenu Parkeru. Ako trazis slicnosti po zanru, onda si vec dobio dosta preporuka za vesterne.
Sto se spomenutih Opskurnih gradova tice, to je po meni remek-djelo. To sto je Fibra izdala je nevidjen gust za citati, unutra ima toliko dobro umotanih referenci na prvenstveno i naravno arhitekturu, ali i strip, filozofiju, knjizevnost. Ako imas takve preference, to obavezno procitaj. |
|
|
Topic |
|