Author |
Topic  |
anto
Advanced Member

Serbia
21605 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 25/04/2025 : 21:09:15
|
domaće mange ne konzumiram koliko bih trebao,barem tako mislim,nešto što uvek pdajem šansu drugim školama stripa,a nešto što me do sada i nisu pogodili naslovi koje sam čitao (za razliku od Tanigučejevih i Tezukinih dela koje objavljuje Fibra,Bosonogog Gena (Fibra/Lokomotiva) i Čoveka bez talenta od Besne kobile).Ali ova dva stripa za koje ću ostaviti osvrt su me propisno zainteresovala pa sam im morao dati šansu.I ni najmanje nisam (kako to obično bude) pogrešio.

Sumino&Kirihara:Želim da pojedem tvoj pankreas 1,2 (Stalker)
Pravi strip za tinejdžere,ali i za sve one koji su to u duši. On je povučen dečko,ona je popularna devojčica,na njenu inicijativu kreću da se druže,mada tu ima i nešto više od prijateljstva.Ali to više,nikako da se desi.Sa druge strane,cela situacija je napregnuta zbog činjenice da je devojka ozbiljno bolesna. Odličan strip,tako pun života da to prosto isijava iz strip.Priča o prijateljstvu,poštovanju,razumevanju...I jedan od onih koja ti ne da da ispustiš strip iz ruke. Strip je završen na neobičan način,nisam očekivao da će otići u tom smeru. Jedina zamerka je malo bizarna sudbina glavne junakinje. Strip sam dao sinu (srednjoškolcu),on ga je tek progutao. Najtoplija preporuka. 5/5

Sju Sakuratani:Borbeni petao 1,2 (Najkula)
Ovo sam uzeo samo zbog nekih hvalospeva,inače ga ne bih ni u ludilu kupio. Jbga,petao koji se bori sa demonima,ne deluje ni izbliza kao štivo koje bi mi selo. Međutim,Borbeni petao je toliko opičen i zabavan strip,da ga hvale sa punim pravom. Prvi trejd je zagrevanje,upoznajemo glavnog junaka i njegovu životnu misiju,i kako radnja odmiče,strip je sve bolji. U drugom tankabonu,sa ubacivanjem kokoške u priču,manga postaje ozbiljno opičena,nivo duhovitosti se diže za dva nivoa; ovo baš i nije strip za najmlađe,ima tu malo lascivnih scena - poput one kad mu koka nudi kres (a on jadnik u teranju) ako je pomogne da ubiju jednog demona. Kakogod,Borbeni petao itekako vredi,dajte mu šansu. #1 4/5 #2 5/5 |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 25/04/2025 21:10:46 |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21605 Posts
Posted - 25/04/2025 : 22:24:11
|

Mebijus:Svet Edene (Stalker)
Mebijusa više volim kao Žan Žiroa;kad sam nabavio Metalne godine,bio sam skroz razočaran.Na kraju sam ih prodao,nabavio Hermetičnu garažu od čakejaca,i to mi je bilo sasvim dovoljno. Pošto slabije poznajem Mebijusov rad,nisam ni obratio pažnju na Rajske godine,a za Svet Edene sam mislio da je još jedan njegov trip koji mi se neće svideti.I mislio sam da je strip dosta kraći.
A onda kad ga je Stalker objavio,skapirao sam da je u pitanju ozbiljno delo,ako ništa barem kvantitetom.Usput čuh da je i kvalitet dota cenjen.Nakon čitanja,mogu reći sa punim pravom. Iz mog ugla,dovoljno je da imate Edenu i Garažu od Mebijusa.
Svet Edene je konkretno delo - znači nije fantazmagorisanje kao u većini ostalih stripova - priča je to o Stelu i Atanu/i,čija paradigma su Adam&Eva, i sad tu pratimo njihove avanture koje su na ivici razumljivosti (ali se ona ne prelazi),a opet sve je tako lucidno zabavno.Počinje fenomenalno,kasnije se priča komplikuje,malo se gubi nit,ali kako rekoh,može da se isprati. Plus Mebijusov crtež,tu nema šta da se komentariše. I onda dolazi poglavlje Sra,gde priča kreće da ide u totalno ludilo,ja krenuh da se totalno razočaravam,ali,na svu sreću,završnica poglavlja donosi odličan,ali odličan kraj,i dolazi na svoje mesto.Kažem srećom,jer da je bilo drugačije,Edena bi mi bila,uprkos što je većim delom sjajna,još jedan Mebijusov loš trip. Ovako slobodno mogu reći da sa pravom ima status klasika. Moram pohvaliti izdanje,stvarno je top.Plus na ćirilici.
4.5/5 |
Edited by - anto on 25/04/2025 22:31:05 |
 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2014 Posts
Member since 14/11/2001 |
Posted - 25/04/2025 : 22:33:21
|
quote: Originally posted by anto
Iz mog ugla,dovoljno je da imate Edenu i Garažu od Mebijusa.
Može da dodamo još bar Arzaka (sa uvodnom Skretnicom) u tu grupu? |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21605 Posts
Posted - 25/04/2025 : 22:33:33
|

Iv Šalan:Pustolovine Fredija Lombara (Stalker)
Heben je ovaj Fredi Lombar,definitivno nije ono što sam očekivao - a to je neki krosover Tintina i Spirua,sa prstohvatom Žeroma Bloša. U stvari,Fredi i jeste to,ali na jedan uvrnut i vrlo specifičan način,gde sve puca od političke nekorektnosti,što spomenu Džimi. Ko je očekivao pravocrtnu avanturu,kao recimo ja,neće je dobiti. To se odmah vidi na početku,u Testamentu Gotfrida Bujonskog,gde sam se čak i razočarao sa Fredijem,ali polako će sve doći na svoje. Sledeća dva kraća stripa su baš u fazonu Tintina,a onda ide opičena Kartaginska kometa,vrlo zajeban strip,koga ću morati pročitati još neki put,pa onda Odmor u Budimpešti čija najsvetlija tačka je Svetlana. I onda za kraj F-52,u stvari,tako nešto sam i očekivao od ovog serijala - konkretnija radnja,jedan dobar čistokrvni krimić,sa zanimljivom pozadinskom pričom (koja je možda i glavna). Sve u svemu,Fredi je strip za ponovna čitanja,definitivno nešto posebno.
ocene po pričama: 3/5, 3.5/5, 4/5, 4.5, 4/5, 5/5 |
Edited by - anto on 25/04/2025 23:50:15 |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21605 Posts
Posted - 25/04/2025 : 23:51:34
|
quote: Originally posted by Dzimi Gitara
quote: Originally posted by anto
Iz mog ugla,dovoljno je da imate Edenu i Garažu od Mebijusa.
Može da dodamo još bar Arzaka (sa uvodnom Skretnicom) u tu grupu?
ako mi veruješ,htedoh reći "još eventualno i Arzaka",ali dok napisah osvrt za Fredija,ti me preteče. |
 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2014 Posts
Member since 14/11/2001 |
Posted - 26/04/2025 : 00:35:54
|
I onda dodamo još Inkala i Bluberija, a sve ostalo nek je bonus (Presveto srce, Oči mačke, The Long Tomorrow...), i jasno nam je da nam nikad do kraja neće biti jasna veličina i značaj tog svetog ludaka. |
 |
|
Topic  |
|
|
|