Author |
Topic  |
|
SPQRoma
Senior Member

.jpg)
Italy
1044 Posts
Member since 30/06/2015 |
Posted - 06/02/2025 : 13:55:40
|

Znači prvi broj smo dobili, znamo šta ide u drugom, a za sada ne znamo šta je u trećem broju. Zanimljivo je da BIS neće ići na kioske.
Još jedna novina u vezi sa ovom edicijom jeste da je ona ograničena kolekcionarskim tiražom i neće biti dostupna na kioscima širom Srbije, već isključivo u striparnicama, specijalizovanim knjižarama i, naravno, našem Klubu čitalaca. Nova vremena zahtevaju prilagođavanje novim okolnostima na tržištu te stoga nismo u mogućnosti da LMS na Bis plasiramo u generalnu distribuciju.
https://veselicetvrtak.com/bzzzz/obistinio-se-jos-jedan-san/
|
HOKA-HEY |
|
teller
Advanced Member

Slovenia
19375 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 06/02/2025 : 14:19:25
|
Ako to znači vise LMS i cesce... moze |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21662 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 06/02/2025 : 16:40:23
|
još jedna kolekcija sa DD/Zagorom;hebi ga. Ali dobro,ako će ona da "pokrije" izdavanje manje profitabilnih junaka,onda podržavam. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12134 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 22/02/2025 : 17:09:55
|

Nabavio sam i procitao prvi broj nove edicije VCa LMS na BIS i moram da kazem da sam jako zadovoljan obema pricama.
I prica: NECUJNO SATIRANJE , scenario: Rita Porretto, Silvia Mericone, crtez: Luca Casalanguida
Necujno satiranje je nova prica dveju scenaristkinja na ciji rad nam je skrenula paznju redakcija Veselog cetvrtka objavivsi dve njihove price u LMSu #2 a te dve price se bave Zlom i nadovezuju se jedna na drugu pa sam ocekviao da je ova prica treci deo te najavljene trilogije, medjutim nije. Ovo je samostalna nezavisna prica. Primetio sam kako u poslednje vreme vecina Dilanovih prica pocinje neuobicajeno za serijal, nema klijenta kako dolazi u Krejven Roud 7, pa red razgovora, red Cikovog humora, nego krece odmah in media res. U ovoj epizodi nemamo ni Gruca, ne mogu da se setim da li ga nema ni u druge dve njihove price, ali vrlo moguce da ga nema i da ne znaju sta da rade s njim. Prica pocinje kako Dilan luta Londonom sa jednim zenskim duhom i pokusava da otkrije ko je nju ubio i ko je oteo petoro dece, ta dva slucaja su nekako povezana. A kako su povezani i njihov iznenadjujuci kraj otkricete na kraju stripa. Atmosfericna, mracna, mozda i previse napadno brutalna epizoda, ali u potpunosti mi to funkcionise jer su scenaristkinje odnosno osobe zenskog pola pisale ovu pricu, a njihov UZAS je malcice drugaciji od muskog UZASa jer ne mozemo bas da dozivimo iste stvari zbog razlike u polovima jelte. Ali imali smo i pre njih dve druge zenske scenariste pogotovo Paolu Barbato koja se nije bavila tako zenskim temama vec je mozda malo bolje kapirala poetiku serijala i pokusavala da je nadogradi i nadoveze se na nju. Dok su scenaristkinje Merikone i Poreto apsolutno predstavnice nekog novog modernog Dilana o kom ja jos uvek ne znam sta da mislim. Sam kraj je jako dobar osim jedne Dilanove odluke na kraju o kojoj ne znam sta bas da mislim i koliko ona ide uz Dilanov karatker da se tek tako prepusti ocaju.
Prica: 8 Scenario: 9 Crtez: 8 Naslovna strana: 5
80%
------------------------------------

II prica: Ostrvo sa dva Sunca, scenario: Davide La Rosa, crtez: Franco Saudelli
Letovanje 2023. godine sam proveo u Trstu sa drustvom i naravno obilazili su se kiosci i tada je aktuelan bio upravo ovaj BIS koji me je bas privukao svojom naslovnom stranom. Kupio sam ga i poklonio drugaru u Beogradu, a za sebe sam uzeo redovnog Zagora i neke stripove sto sam nasao u jednoj njihovoj stripoteci. I evo sada godinu i po kasnije imam priliku da procitam Ostrvo sa dva Sunca. Kao sto je Vladimir Tadic Djole istakao u pogovoru ova prica nije najoriginalnija, scenarista je pozajmio premisu iz knjige jednog Juznoamerikanca i ukombinovao tu razne elemente raznih filmova, ali od kad je to zabranjeno na Dilanu ili bilo lose na Dilanu? Sclavi je od pocetka svog angazmana na serijalu koristio i pozajmljivao elemente iz filmova i knjiga i stripova koje je on voleo i onda tu pocetnu premisu nadogradjivao i pretvarao u nesto svoje i originalno. Po meni potpuno legitimno. I ova prica pocinje in media res, ali,za razliku od prethodnog BISa, imamo Gruca, doduse razdvojenog od Dilana i koji ga trazi, ali dobrog humora je bilo iznenadjujuce mnogo. Jos jedna Dilanova morska avantura, neobicna u svom crtezu i rusenju konvencija Bonelli table ali potpuno odgovarajuce s obzirom na temu i egzekuciju scenarija. Bas mi je prijalo citanje ove price, tu je i stara poznanica Smrt, malo filozofije, malo porodicne tragedije, malo kritike svega i svacega, uz jako dobru poentu na kraju kako je lepo primetio Vlada Tadic Djole. Scenaristu La Rosa do sada nisam poznavao ali od sada cu obratiti paznju na njegove price. Takodje Saudeli je drugaciji nego ranije ali u potpunosti njegov novi stil odgovara ovoj prici i bilo je zadovoljstvo gledati njegov crtez i citati ovu pricu na velikom formatu. Ne volim insistiranje Veselog cetvrtka na Dilanu, pogotovo ne na ovom novom Dilanu (za razliku od stagor, to moze rokajte po njemu) ali Ostrvo sa dva Sunca je pokazatelj da Dilan jos uvek ima sta da kaze iako ova prica nije neka najbolja ikad, ali opet se istice svojim kvalitetom. Kad bi ovakav bio zlatni standard novog Dilana gde bi nam kraj bio?
Prica: 8 Scenario: 10 Crtez: 9 Naslovna strana: 10
91% |
 |
|
bvagner3
Senior Member

Croatia
2361 Posts
Member since 13/01/2009 |
|
dd fan
Advanced Member

Serbia
4889 Posts
Member since 19/10/2001 |
Posted - 22/02/2025 : 18:55:55
|
Originally posted by bvagner3
Da li je naslovnica od druge priče unutra?
Sa unutrašnje strane zadnje korice, crno-bela. |
I've always been a nobody. When i was a child, my mother used to confuse me with my brother, even though i'm an only child. To this day she still thinks i'm my brother. |
 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12134 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 22/02/2025 : 18:58:59
|
Originally posted by dd fan
Originally posted by bvagner3
Da li je naslovnica od druge priče unutra?
Sa unutrašnje strane zadnje korice, crno-bela.
Tako je. Ne razumem zašto nije u boji kad je vec s druge strane korica u boji, to ne bi bio problem. Šteta za tu propuštenu priliku.
[url=https://ibb.co/MjY6MSp] [/url] |
 |
|
bvagner3
Senior Member

Croatia
2361 Posts
Member since 13/01/2009 |
|
bvagner3
Senior Member

Croatia