Poll Question:
Biste li uzeli strip koji je pisala ili crtala umjetna inteligencija u ruke?
Choices:
Može ako covjek piše, a AI crta
Može ako AI piše, a covjek crta
Samo ako pišu velikani misli sa foruma
Samo ako crtaju majstori olovke sa foruma
Samo ako piše Burattini
Ništa od navedenog
Who Can Vote? Only Members can vote. You need to register or be logged in to vote.
Odbijate dati šansu AI? Svjetski duh, prema Hegelu, se javlja i napreduje kroz povijest, pa tako i kroz AI, kao konkretnu pojavu u svijetu. Dakle, ako AI postane bolji scenarist od npr Burattinija, ne morate se užasavati. Prilagodite se vremenu :)
Zašto ne bi neki crtač nacrtao strip po AI scenariju?
Naslov: HRVOJE HRABRI I ZLOBRADI NEMAN (Podnaslov: "Bitka za Zlatnu Bukvu")
GLAVNI LIKOVI: Hrvoje Hrabri – Mlad, neustrašiv ratnik iz plemena Hrvatina. Ima legendarni mač "Munjobrijeg". Pomalo naivan, ali srce mu je veliko kao Velebit.
Stari Perunko – Starac mudrac, nekad strašan ratnik, danas više voli kuhati gulaš i pričati bajke, ali kad zatreba – poteže svoju staru sjekiru "Gromolom".
Neman Zlobradi – Zao čarobnjak i bivši knez koji je prodao dušu mračnim silama. Ima crnu bradu do pojasa i moć kontrolirati stvorenja iz močvara.
Narator (u kutu): "Davno, kad su vile plesale po gorama, a divovi zalijevali doline, živjelo je jedno hrabro pleme..."
Panel 2: Hrvoje Hrabri stoji pred seljanima, stavlja kacigu, osmijeh mu od uha do uha.
Hrvoje: "Ne bojte se, ljudi moji! Ako je Neman Zlobradi oteo Zlatnu Bukvu, mi ćemo mu je vratiti prije večere!"
SREDINA: Panel 3: Stari Perunko izlazi iz kolibe s ogromnim kotlom, u drugoj ruci sjekira.
Perunko: "Nećemo na put praznih stomaka! Prvo gulaš, pa onda glave slomit!"
Panel 4: U mračnoj močvari, Neman Zlobradi diže štap, iz mulja se dižu čudovišta – polužabe, polukonjice.
Neman: "Ha-ha! Neka mi pokušaju uzeti Zlatnu Bukvu! Ova močvara bit će njihova posljednja kupka!"
KOMIČNI MOMENAT: Panel 5: Hrvoje pokušava jahati velikog divljeg vepra (njihov "konj" za ovu ekspediciju), ali vepar ga baca u blato.
Perunko (s podignutom obrvom): "Možda bi ti lakše bilo da ga pitaš za smjer umjesto da ga jašeš."
AKCIJA: Panel 6: Borba u močvari: Hrvoje s mačem presijeca čudovište napola, Perunko baca kotao (!) na troglavog guštera, dok vepra (koji ih je pratio) napada jato močvarnih vrana.
Panel 7: Neman Zlobradi pokušava pobjeći s Bukvom, ali Hrvoje ga presreće.
Hrvoje: "Gdje si pošao, bradati čudotvorče? Vrijeme je da ti skratimo i bradu i zle namjere!"
VRHUNAC: Panel 8: Perunko zaziva stare bogove, munje udaraju oko njih, Hrvoje se penje na Nemanov toranj koristeći lozu kao konopac.
Panel 9: Završna borba na vrhu tornja, mač protiv štapa, Neman pokušava baciti čini, ali Hrvoje mu presijeca bradu (!) čime ga lišava moći.
KRAJ: Panel 10: Zlatna Bukva vraćena u selo, svi slave, Perunko kuha novu rundu gulaša.
Hrvoje (nasmijan): "Vidite? Rekao sam vam – večera stiže na vrijeme!"
ZAVRŠNA NARACIJA: Narator: "I tako su hrabrost, mudrost i dobar gulaš još jednom spasili zemlju… Sve dok Nemanova brada ponovno ne naraste."
DODATAK ZA HUMOR: Na zadnjoj stranici – mala vinjeta gdje Perunko drži brijač iznad uspavanog Nemana, s natpisom: "Za svaki slučaj, idući put dolazim s ovim!"
To više nije pitanje, vjerojatno već takve stripove svi imamo u rukama samo to još ne znamo.
Bio sam i ja prije godinu dvije zgrožen pojavom tzv.AI-a ali sam se sada pomirio s tim, koliko god kukali AI je tu i bit će samo bolji i rašireniji...
A i kada razmislim pa to je idealno za produkcijske kuće poput Bonellia; mislim da urednici plaču od sreće što se AI napokon pojavio... Zamislite recimo biti urednik/scenarist recimo 10tak godina na Texu. Nije ni čudno da se često mijenjaju, imate uglavnom tri teme koje se vrte unedogled; pljačkaši, korumpirani političari i indijanci. Pa sad ti smisli originalni zaplet nakon 70-tak godina izlaženja.
Vjerojatno kada se neki scenarist probudi ujutro dobije odmah tikove kad se sjeti da mora dovršiti neki scenarij a rokovi ga stišću jer strip mora izaći.
Ovako ima nepregledne tone scenarija koj AI lagano prilagodi, naravno moraš dopisati štošta ali "kostur" imaš i ostalo je pitanje dorađivanja . Ubrazava jako. Naravno da će se i dalje pisati originalni scenariji, recimo nekih 20% a ostalu konfekciju koja se štanca da bi broj bio na kiosku će odradti AI.
Isto vrijedi i za crtež, uz tu ogromnu količinu tabli koja je do sada isproducirana i postoje dobri scanovi lako je istrenirati AI da ti izbacuje dobre kadrove. Naravno da će crtač morati prepravljati i dorađivati pasice jer AI trenutno nije svemoguć ali će mu biti jako olakšano. Čak smataram da to i nije neka prevara, ako treniraš AI na svojim tablama, ne možeš reći da si nešto ukrao sam od sebe
Tu su u prednosti oni koji crtaju duži niz godina jer AI će imati veću količinu tabli za analizu pa će kvalitetnije pogađati stil... No i ostali čak i slabiji crtači se mogu vježbati na tablama kvalitetnijih, jedino što onda moraju precrtati kadar u svom grafičkom stilu, no opet i to jako ubrzava proces.
To je fenomenalno za crtače jer ako su, kako smo ustvrdili na jednom drugom topicu, plaćeni po tabli pa strip uspiju nacrtati u 3 mjeseca umjesto u 6 to je velika razlika u zaradi...
Vjerojatno će biti onih koji će brundati da je to izdaja umjetnosti i osobnog integriteta ali takvi onda riskiraju da budu pregaženi s onima koji su brži, bolji i prihvaćaju novosti tehnologije.
Već sada svatko od nas može uzeti Villine naslovnice za Texa i uz pomoć AI-a napraviti "novu" Villinu naslovnicu koja je 100% Villa.
A i kada razmislim pa to je idealno za produkcijske kuće poput Bonellia; mislim da urednici plaću od sreće što se AI napokon pojavio... Zamislite recimo biti urednik/scenarist recimo 10tak godina na Texu. Nije ni čudno da se često mijenjaju, imate uglavnom tri teme koje se vrte unedogled; pljačkaši, korumpirani političari i indijanci. Pa sad ti smisli originalni zaplet nakon 70-tak godina izlaženja.
Vjerojatno kada se neki scenarist probudi ujutro dobije odmah tikove kad se sjeti da mora dovršiti neki scenarij a rokovi ga stišću jer strip mora izaći.
Ovako ima nepregledne tone scenarija koj AI lagano prilagodi, naravno moraš dopisati štošta ali "kostur" imaš i ostalo je pitanje dorađivanja . Ubrazava jako. Naravno da će se i dalje pisati originalni scenariji, recimo nekih 20% a ostala konfekciju koja se štanca da bi broj bio na kiosku će odradti AI.
AI je onoliko dobar koliko mu daš uputa. Što mu više pomogneš dat će ti bolji rezultat. A koliko ćeš ga poslije dorađivati ovisi o tvojoj vlastitoj lijenosti hehe.
A i nije da se to i prije nije radilo; samo što to nekada nisu htjeli zvati precrtavanje nego "omaž"... Pa barem je tu na forumu bilo topica gdje su posebno čerečeni Bonellijevci sa precrtavanjem kadrova poznatih crtača, pa čak i unutar same kuće Bonelli.
Vjerojatno je 10% toga bio stvarni omaž, ostalo je bilo jer ili nisu znali nacrtati tako dobar kadar ili su bili u žurbi pa da si ubrzaju.
Sada će im "AI" još dodatno olakšati ono što su i ovako i onako radili.
Ako 1Euro inspiriran stinkyjem da upute AI za scenarij (npr. "Preveli smo Budaka na Svahili i prodali Ognjište na eBayu za 10 milijuna $"), crtež Radoja. E, to bi rado pročitao.
Ako 1Euro inspiriran stinkyjem da upute AI za scenarij (npr. "Preveli smo Budaka na Svahili i prodali Ognjište na eBayu za 10 milijuna $"), crtež Radoja. E, to bi rado pročitao.
Jel uopce Ognjišće prevođeno na koji stràni jezik? Kad ga vec spominješ.
Jel uopce Ognjišće prevođeno na koji stràni jezik? Kad ga vec spominješ.
Mislim da nije. Neka me netko ispravi ako griješim.
'40-tih su postojali planovi da se prevede na Slovački, ali to je propalo. Emigracija ga je štampala 1966. u Chicagu, ali na Hrvatskom.
Zna li AI o čemu se radi Ognjište ili ne zna? Evo scenarij za strip
Naslov: "Plamen Ognjišta" Likovi: Marko – stari domaćin, čuvar tradicije
Ivan – njegov sin, obrazovan, sklon novim idejama
Anica – Ivanova sestra, privržena obitelji
Stari svijet / Novi svijet – simbolično prikazani kroz detalje (npr. ognjište, knjige, strojevi)
Stranica 1: Kadar 1: (Sirova planinska kuća, unutra ognjište gori. Marko sjedi kraj vatre, puši lulu, ruke hrapave.) Naracija: "Na ognjištu sve počinje... i sve završava."
Kadar 2: (Ivan na prozoru, gleda u daljinu, ispod pazuha nosi knjige. Vanjski svijet prikazan kao svjetliji, dinamičniji.) Ivan (misaono): "Toliko je svijeta izvan ovih brda..."
Stranica 2: Kadar 1: (Anica postavlja stol. Pogledava Marka zabrinuto.) Anica: "Tata, Ivan se opet sprema za grad."
Kadar 2: (Marko strogo, ali tužno.) Marko: "Grad ne hrani dušu. Ovdje znaš tko si."
Kadar 3: (Ivan prilazi, ozbiljan.) Ivan: "Tata, želim više od oranja i kamenja."
Stranica 3: Kadar 1: (Noć. Ivan stoji vani. Pogled na ognjište kroz prozor. Simbolično prikazan plamen koji treperi.) Naracija: "Ali može li ognjište gorjeti bez onih koji ga pale?"
Kadar 2: (Flashback - Marko mlad, gradi kuću. Simbol čvrstine i prošlosti.)
Kadar 3: (Flashforward - Ivan u gradu, među knjigama i strojevima, ali pogleda praznog.)
Stranica 4: Kadar 1: (Vraćanje u sadašnjost. Marko star, sjedi pred ugašenim ognjištem. Anica pored njega.) Anica: "Bez Ivana, kuća je tiha."
Kadar 2: (Vrata se otvaraju, Ivan dolazi, umoran, ali drugačiji.) Ivan: "Tata... došao sam... da naložim vatru."
Kadar 3: (Marko mu pruža drvo, njihovi pogledi se susreću. Oboje shvaćaju važnost ravnoteže.)
Zadnji kadar: (Plamen opet gori. Kamera se udaljava, iznad kuće - simbol prošlog i budućeg svijeta spojeni u svjetlu ognjišta.)
Poruka na kraju: "Ognjište nije samo kamenje i pepeo. To je srce koje kuca, gdje god bio."
Mislim da nije. Neka me netko ispravi ako griješim.
'40-tih su postojali planovi da se prevede na Slovački, ali to je propalo. Emigracija ga je štampala 1966. u Chicagu, ali na Hrvatskom.
Zna li AI o čemu se radi Ognjište ili ne zna? Evo scenarij za strip
Naslov: "Plamen Ognjišta" Likovi: Marko – stari domaćin, čuvar tradicije
Ivan – njegov sin, obrazovan, sklon novim idejama
Anica – Ivanova sestra, privržena obitelji
Stari svijet / Novi svijet – simbolično prikazani kroz detalje (npr. ognjište, knjige, strojevi)
Stranica 1: Kadar 1: (Sirova planinska kuća, unutra ognjište gori. Marko sjedi kraj vatre, puši lulu, ruke hrapave.) Naracija: "Na ognjištu sve počinje... i sve završava."
Kadar 2: (Ivan na prozoru, gleda u daljinu, ispod pazuha nosi knjige. Vanjski svijet prikazan kao svjetliji, dinamičniji.) Ivan (misaono): "Toliko je svijeta izvan ovih brda..."
Stranica 2: Kadar 1: (Anica postavlja stol. Pogledava Marka zabrinuto.) Anica: "Tata, Ivan se opet sprema za grad."
Kadar 2: (Marko strogo, ali tužno.) Marko: "Grad ne hrani dušu. Ovdje znaš tko si."
Kadar 3: (Ivan prilazi, ozbiljan.) Ivan: "Tata, želim više od oranja i kamenja."
Stranica 3: Kadar 1: (Noć. Ivan stoji vani. Pogled na ognjište kroz prozor. Simbolično prikazan plamen koji treperi.) Naracija: "Ali može li ognjište gorjeti bez onih koji ga pale?"
Kadar 2: (Flashback - Marko mlad, gradi kuću. Simbol čvrstine i prošlosti.)
Kadar 3: (Flashforward - Ivan u gradu, među knjigama i strojevima, ali pogleda praznog.)
Stranica 4: Kadar 1: (Vraćanje u sadašnjost. Marko star, sjedi pred ugašenim ognjištem. Anica pored njega.) Anica: "Bez Ivana, kuća je tiha."
Kadar 2: (Vrata se otvaraju, Ivan dolazi, umoran, ali drugačiji.) Ivan: "Tata... došao sam... da naložim vatru."
Kadar 3: (Marko mu pruža drvo, njihovi pogledi se susreću. Oboje shvaćaju važnost ravnoteže.)
Zadnji kadar: (Plamen opet gori. Kamera se udaljava, iznad kuće - simbol prošlog i budućeg svijeta spojeni u svjetlu ognjišta.)
Poruka na kraju: "Ognjište nije samo kamenje i pepeo. To je srce koje kuca, gdje god bio."
Ovo vec nije lose. Mozda malo preromanticno ,ali nije lose.
Ne bih, najviše zato što ionako moram raditi trijažu stripova koje želim pročitati a ne stignem kamo li da čitam nešto što me ne zanima.
AI kod crtanja može biti alat i kao i svaki alat ovisi kao ga se koristi. I stari i novi majstori su koristili prečace kod crtanja, da li su škicnuli kod kolege, da li koristili fotografije ili sada neke 3D modele ali ako ti fotografija može pomoći kod svijetla i sjena, draperija i figura, AI u istom tom ne mora uopće biti pouzdan.
Mene zanima sposobnost AI-a. Da li bi napisao dobar scenarij Zagora da mu se ubace, ne znam, svi scenariji za Zagora ili Teksa kao referenca i zada mu se dobar prompt? Pretpostavljam da to nikad nećemo saznati, da ako to i naprave, da neće reći.
Ali mislim da bi to imalo perspektive u nekakvim dugoročnim serijalima, gdje se ionako vrte uvijek iste postavke.