ridiculus
Senior Member

1792 Posts
Member since 11/06/2008 |
Posted - 09/08/2025 : 10:50:59
|
Ima već godina dana ili više kako sam počeo da razmišljam o poređenju ova dva pisca, ali sam čekao da prikupim materijal i pročitam što više na originalnom jeziku. Stvari se polako kristališu, i mislim da ćemo ove godine detaljno pričati o tome.
Ali, povod za ovaj rani uvod je moje iskustvo sa veštačkom inteligencijom po ovom pitanju. Hajde da vidimo šta ona kaže o sličnostima i razlikama ovo dvoje, ili ko je od njih "bolji" - tako sam sebi rekao koliko juče. Rezultat ovog poduhvata je samo moj pojačani skepticizam povodom buke i komešanja koju ova nova tehnologija pravi u velikom vrtiću koga zovemo javnošću.
Elem, može svako lako da proveri za sebe, pošto je sada odgovor ove nove igračke prvi na spisku rezultata pretraživanja. Kucajte "Doyle or Christie better" ili bilo šta slično što vam mašta pruža.
"wide range of memorable characters"? Agatha Christie? Stvarno? 
Naprotiv, ona jedva da ima "likove" u svojim pričama, i tu ne mislim na dubinu, već na bilo kakvu karakternost. Oni su pre društvene maske u smislu u kome je Oscar Wilde pričao, i to u najrudimentarnijem obliku - kao društveni, klasni, ili nacionalni stereotipovi. Šahovske figure u napetoj partiji. To jest, napetoj ako volite šah. Murder on the Orient Express ima možda najširi raspon takvih "likova" poređanih jedan do drugog, ali ni tu Christie ne može da nam da 12 različitih tipova, nego su neki potpuno permutabilni. Niko nema ni trunku osobenosti osim nekolicine glavnih likova, poput Poaroa ili Marpl.
(Da ne bude zabune, romani su jedno, a filmovi drugo - ovi drugi popunjavaju praznine u karakterizaciji i atmosferi svojim izborima.)
Ovo je samo jedan primer mog nezadovoljstva odgovorom, od mnogih, ali ono se u suštini jednako javilo zbog nepostojanja dubljih uvida, kao i zbog prenošenja i kodificiranja onoga što Mali Đokica misli o temi.
Artificial misintelligence, stvarno!
|
Thought's the slave of life, and life Time's fool. |
Edited by - ridiculus on 09/08/2025 10:56:25
|
|