Salkan
Average Member

Bosnia and Herzegovina
969 Posts
Member since 20/01/2021 |
Posted - 01/09/2025 : 19:36:11
|
Da puk'o sam k'o zvečka, poznato je svima; Al' nek svaki živi stvor za me sad srca ima, Prvi je dan školske godine nove i Vrijeme je da zajašemo sve naše snove. Pridruž'te se koloni i ovoj prokletoj duši, Što se za najvećim riječima od uzbuđenja guši. Dok se na drugim mjestima učenici zdrave Naš prvi dan u godini novoj nek budu verse – iskrene i prave. Svaki što želi da doda svoj stih Nek poštuje pravila, al' nek ne bude tih Da se jednom od najvećem posvetimo ovde I prokažemo Fausta, doktora mučkog, pošaljemo sonde Da nađu početak, sredu i kraj U priči gdje Gete šalje umjetnike u raj.
Uvodni i Prvi Odsudni citat; Pjesnik zbori:
„Ne pominji šarenu masu meni; Duh beži od nas, vidimo li nju! Zastri mom oku metež zapanjeni, Čiji nas vrtlog vuče prema dnu. Ne, vodi me u neba kut skriveni: Pesniku radost cveta samo tu, Božanska ruka tu nas blagosilja Sred prijateljstva, ljubavi i milja.
Ah, što u duši nikne, pa se njija, Što plašna usna jedva reći sme, Čas loše a čas dobro – sve upija Divljačni tren i silom svojom tre. Često kroz mnoga leta se probija Dok divno se ne uobliči sve. Što sja, za tren se rodilo, što vredi, Ni pred dalekim potomstvom ne bledi“.
(Scena iz Predigre u teatru: a) direktor-oličenje komercijale, novca, praktičnosti, pitanje – koliko je daleko od umjetnosti ako je gleda kroz oči publike i zarade; b) pjesnik-idealista, vizionar, tvrdi da umjetnost MORA biti uzvišena; c) komičar-narod voli lagane teme i zabavu).
Nadam se da će barem u ovom pdfu biti sagovornika, ako ih već nema tamo kod Fjodora i Lava. Vidio sam i onaj pdf „Ko stvara umetnost“, ali ni tamo nije bilo dovoljno dobre rasprave. Ideja je da se kroz ovo Geteovo kolosalno, bezvremensko remek-djelo književnosti vratimo par koraka unazad i probamo naći zajedničke misli i povežemo ih -baš kroz Fausta- ne bi li konačno odgovorili na pitanje svih pitanja. Ako bude zainteresovanih, išao bih dio po dio, koje smatram bitnijim od ostalih, pa da malo prozborimo o svemu i najvažnije: detaljno razaberemo kako je to baš Johan Volfgang pogodio u suštinu, a da se ta misao nikada do dana današnjeg nije izvitoperila ili pobila.
|
Škafiškafnjak |
|